. Μέτρο-κλειδί η σύνταξη στα 67


Ως σημείο - κλειδί για την συμφωνία με την τρόικα στα μέτρα των 11,8 δισ. ευρώ παρουσιάζεται από κυβερνητικές πηγές η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.


Σε αυτό το κλίμα, το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 έτη και εφαρμογή του μέτρου από το 2013. 

Άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις ή εξαιρέσεις για κατηγορίες ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ το μέτρο θα συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας. 

Παράλληλα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει τεθεί η μείωση συντάξεων από 1.000 ευρώ και πάνω (αθροιστικά κύρια και επικουρική), «ψαλίδι» στο εφάπαξ όσων πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995, εφόσον τους επιβληθεί εισφορά στη σύνταξη.

Οι μειώσεις στο εφάπαξ θα κυμανθούν από 22% έως 35% ανάλογα με το ασφαλιστικό Ταμείο.

.Ανησυχία για πρόσφυγες από τη Συρία


Η αναχαίτιση του κύματος των προσφύγων από τη Συρία, ήταν το βασικό θέμα της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλη. 

Η σύσκεψη θα συνεχιστεί στο ΥΠΕΘΑ, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού. «Δεν έχει φθάσει ακόμη μεγάλος αριθμός προσφύγων απο τη Συρία στη χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.  

Σύμφωνα με διαβαθμισμένες πληροφορίες των αρμοδίων υπηρεσιών, χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν φθάσει έως τα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν έναν τρόπο για να προωθηθούν προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. 

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω της διπλωματικής οδού θα ζητήσει από την Τουρκία να μην «ενθαρρύνει» την μετάβαση των προσφύγων στην Ελλάδα. Επίσης, θα αποφασιστεί η καλύτερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο, όπου  τις προσπάθειες του Λιμενικού θα συνδράμει και το Πολεμικό μας Ναυτικό με τα μέσα επιτήρησης που διαθέτει, ενώ θα αυξηθούν και οι θαλάσσιες  περιπολίες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε  ενημέρωση  για τις μεταναστευτικές ροές από το Αιγαίο και τον Έβρο. Διαπιστώθηκε ότι έχει μειωθεί σημαντικά το μεταναστευτικό κύμα από τον Έβρο, ενώ έχει αυξηθεί στο Αιγαίο. Στον Έβρο έχουν ληφθεί μέτρα που έχουν ανακόψει τη ροή παράνομων μεταναστών και οι Τούρκοι δουλέμποροι επιλέγουν και πάλι Αιγαίο.

Επίσης θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα Στρατόπεδα που έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις,  για την υποδοχή και φιλοξενία παράνομων μεταναστών και προσφύγων.  

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει παραχωρήσει 30 στρατόπεδα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά έχει αξιοποιηθεί μόνο ένα, αυτό της Κορίνθου και αυτό με προβληματικό τρόπο, κυρίως λόγω της παρέμβασης μελών της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ».

.Συνάντηση Στουρνάρα - Τρόικας


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα με τη τρόικα. ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων το πακέτο των μέτρων 11,9 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει» με την τρόικα έως την επόμενη εβδομάδα. «Υπάρχει περαιτέρω πρόοδος. 
Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση. 
Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε, επίσης, ότι «συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών θα γίνονται κάθε ημέρα, έως ότου τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις».
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν τις προσεχείς ημέρες συναντήσεις και με τους άλλους υπουργούς που εμπλέκονται στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Στουρνάρας, μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας, καθώς σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε».
Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στον πρωθυπουργό τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την πάταξη της εισφοριδιαφυγής, το εργόσημο, τον κατώτατο μισθό, τη μείωση του μη εργοδοτικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. 

.Αύξηση κατά 13,52% των εγγεγραμμένων ανέργων σε ένα χρόνο


 Ελαφρά μειωμένος κατά 0,99% ήταν τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά αυξημένος κατά 13,52% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεων Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Τον Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έφθασαν στα 787.035 άτομα. Από αυτά 324.876 είναι άνδρες (ποσοστό 41,28%) και 462.159 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,72%).

Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 37,67% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,56%.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για το μήνα Αύγουστο 2012 ανήλθε σε 121.801 άτομα, από τα οποία 35.411 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ 
για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 86.390 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

.Μέρκελ: Το ευρώ, σύμβολο ειρηνικής ανάπτυξης


«Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα. Είναι σύμβολο ειρηνικής ανάπτυξης» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Τάχθηκε, παράλληλα, υπέρ της ενίσχυσης της πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη, υποστήριξε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, ενώ καταδίκασε την επίθεση στη γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ και ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος των θρησκειών.

«Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν μπορεί να λυθεί με ένα χτύπημα», τόνισε η καγκελάριος και επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση, χωρίς έλεγχο. «Η κρίση πρέπει να λυθεί πολιτικά. 

Τώρα πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα οποία δεν έγιναν κατά την εισαγωγή του ευρώ» δήλωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Τόνισε ακόμη τη σημασία του ευρώ για τη Γερμανία, η οποία, όπως είπε, ως χώρα εξαγωγών, αύξησε τη δύναμή της μέσω του ευρώ.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να κάνουμε το ευρώ δυνατό και να ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες ανεπάρκειες. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ευρώπης θα πετύχει μόνο εάν τηρηθούν οι υποσχέσεις. 

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμβεί στην Ευρώπη περισσότερα από ό,τι εδώ και πολλά χρόνια» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι αυτά τα ζητήματα θα κυριαρχήσουν και στην ατζέντα των επόμενων συναντήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

.Ξεπέρασαν το 1 δισ.ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές το α' εξάμηνο του έτους


Σε 9.554 τεμάχια αξίας 104,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 5,50% σε τεμάχια και αύξηση 17,4% σε αξία, σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα του ιδίου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 παρουσίασαν μείωση 36,8% σε τεμάχια και μείωση 32,1% σε αξία.

Την χρονική περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2012 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε τεμάχια σε 97.172 και σε ύψος ξεπέρασαν μόλις το 1 δισ. ευρώ.

.Στο τραπέζι η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης


Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθουν οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης καθώς και για τον τρόπο ενίσχυσης μεγάλων κατηγοριών φορολογούμενων λόγω των επιπτώσεων του μέτρου αυτού. 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια χωρίς να ληφθουν οριστικές αποφάσεις. 

Σημειώνεται οτι εξετάζεται η εξίσωση του ειδικου φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης να γίνει στο 100% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης κάτι που θα οδηγήσει σε τιμή 1,6 ευρώ το λίτρο

 ( με βάση τα σημερινά δεδομένα) για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και να υπάρξει σύστημα επιστροφής φόρου και όχι επίδομα θέρμανσης για την στήριξη των οικονομικά ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού.

.Μοσκοβισί: "Τα πράγματα προχωρούν" στην Ελλάδα


Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε την Κυριακή ότι επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει «πιο γρήγορα και να πάει πιο μακριά» όσον αφορά την επίλυση της κρίσης χρέους.

«Τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους... Το κλίμα αλλάζει, αλλά αυτό δεν αρκεί», εκτίμησε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην εκπομπή Le Grand Jury.

Αν και εδώ και μερικές εβδομάδες έχει μειωθεί η πίεση των αγορών, «η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Μοσκοβισί επανέλαβε ότι υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει να παραχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η ευθύνη για την επίβλεψη 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης.

Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την ανάλυση κάποιων μέσων ενημέρωσης για την κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα.
 
Αυτές οι πληροφορίες, είπε ο Μοσκοβισί, «δεν αντιστοιχούν με αυτό που είδα στην Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε ότι οι διεθνείς συνομιλητές της χώρας τον διαβεβαίωσαν ότι «τα πράγματα προχωρούν».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.