.Εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία

 Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ψήφισε σήμερα στο Στρασβούργο μια πρόταση που προβλέπει ότι θα ανασταλεί ως το τέλος του 2014 το δικαίωμα ψήφου των 18 Ρώσων που είναι μέλη της, ως ένα τιμωρητικό μέτρο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ΚΣΣΕ υιοθέτησε μια σχετική απόφαση με 145 ψήφους υπέρ εκ των παρόντων μελών της, έναντι 21 κατά και 22 αποχών. Οι Ρώσοι βουλευτές απείχαν από τον διάλογο που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, καταγγέλλοντας μια διαδικασία-«φάρσα».

Για να δείξει «την καταδίκη και την αποδοκιμασία της για τις δολοπλοκίες της Ομοσπονδίας της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας», η Συνέλευση αποφάσισε να αναστείλει ως το τέλος του 2014 το δικαίωμα ψήφου της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά και το δικαίωμά της να εκπροσωπείται σε διάφορες σημαντικές συνεδριάσεις της ΚΣΣΕ, καθώς και το δικαίωμά της να συμμετέχει σε αποστολές παρατηρητών σε εκλογές.

.Ευ. Βενιζέλος: Οι εκλογές είναι στιγμή συστράτευσης

 Τη σημερινή εξέλιξη, της επανόδου της χώρας στις αγορές, που «επιβεβαιώνει με τον πιο πανηγυρικό και χειροπιαστό τρόπο την αλλαγή σελίδας και την επάνοδο στην ομαλότητα» συνέδεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τις προσπάθειες και το κόστος που κατέβαλε «πρωτίστως» και «μόνο του για μεγάλο διάστημα» το ΠΑΣΟΚ και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κυβερνήσεών του σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ώστε να αναδείξει τον ρόλο τού ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στη Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου μέσω της εκλογικής ενίσχυσης της Ελιάς, απευθύνοντας κάλεσμα για συστράτευση σε όλα τα στελέχη και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα «ιστορικά» στελέχη, αλλά και όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. 

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που «εκφράζουν τη λύπη και τη βαθιά ενόχλησή τους για την επιτυχία της χώρας» και που «ζουν ως πολιτικά παράσιτα λόγω του μνημονίου».

.Αρνητικός για 13ο συνεχή μήνα παρέμεινε ο πληθωρισμός

Αρνητικός για 13ο συνεχή μήνα παρέμεινε ο πληθωρισμός, καθώς μειώθηκε κατά 1,3% τον Μάρτιο εφέτος από μείωση 1,1% τον Φεβρουάριο.

Σχετικά με τα είδη που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς» ή επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε ανατιμήσεις (σε ετήσια βάση) σε γαλακτοκομικά και αυγά (2,4%), νωπό μοσχάρι (2,6%), 

ένδυση- υπόδηση (0,4%), τσιγάρα και καπνικά προϊόντα (1,3%), κρασιά (2,9%), τιμολόγια ΔΕΗ (7,9%), φάρμακα- λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων (29,8%) και διόδια (0,9%). 

Σε μηνιαία βάση (Μάρτιος προς Φεβρουάριο), υπήρξαν ανατιμήσεις, μεταξύ άλλων, σε τυρί φέτα (1,1%), νωπά λαχανικά (6,9%), νωπά φρούτα (9%), τσιγάρα (0,5%), φάρμακα (2,1%) και βενζίνη (0,6%).
Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν (σε ετήσια βάση) σε νωπά πουλερικά (7,7%), νωπό αρνί και κατσίκι (5,7%), νωπά λαχανικά (3,3%), νωπά φρούτα (7,9%), ελαιόλαδο (1,2%), νωπές πατάτες (7,7%), πετρέλαιο θέρμανσης (3%) και βενζίνη (4,2%).

.Χ. Αλμούνια: Μια καλή μέρα για την Ελλάδα

Μια «καλή ημέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Αλμούνια ανέφερε, στις δηλώσεις του, ότι «είναι ευτυχής για τα εξαιρετικά καλά νέα και τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, για την υπερκάλυψη της έκδοσης και την επιστροφή στις αγορές, που δικαιώνουν τις προσπάθειες του λαού και των ελληνικών Αρχών για την υπέρβαση από την κρίση». Πρόσθεσε, δε, ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη και επιστρέφει η αισιοδοξία στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς πώς θα απαντήσει στους μικροομολογιούχους που επλήγησαν από το PSI και στους άνεργους, επισήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών, είτε με αύξηση φόρων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. 

Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει, είναι η καλύτερη συνταγή, ώστε σταδιακά και σε ένα διάστημα χρόνου, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες που έχουμε υποστεί».

Για την έκδοση των 5ετών ομολόγων, ο υπουργός δήλωσε ότι «επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός». Σχετικά δε, με το γεγονός ότι η έκδοση γίνεται υπό το αγγλικό δίκαιο, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται κατάσχεση σε κανένα κράτος (σ.σ. σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στους δανειστές της)».

.Στα 3 δισ. ευρώ η άντληση μέσω πενταετούς ομολόγου

Η Ελλάδα θα αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την πρώτη έκδοση ομολόγου της μετά από μία 4ετία, για το οποίο εκδηλώθηκε ζήτηση μεγαλύτερη από 20 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τραπεζίτες που εργάζονται για την έκδοση, η απόδοση του ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,95% - πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που ήταν μεταξύ 5,25% και 5,5% - σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι εντολές αγοράς δόθηκαν από περίπου 550 λογαριασμούς επενδυτών.

Νωρίτερα, άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ ανέφερε ότι η ζήτηση για το ομόλογο υπερέβη τα 17,5 δισ. ευρώ και οι εντολές αγοράς ήταν περισσότερες από 450, με την απόδοσή του να προβλέπεται να διαμορφωθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας σε ένα εύρος 5 μονάδων βάσης γύρω από το 5% (σ.σ.: από 4,95% έως 5,05%).

.«Έξοδο στις αγορές δε σημαίνει και έξοδο από την κρίση»

«Έξοδο στις αγορές δε σημαίνει και έξοδο από την κρίση», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης από την Καβάλα όπου βρέθηκε σήμερα το απόγευμα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έκανε λόγο για ένα χρέος δυσανάλογο σε σύγκριση με το ΑΕΠ της χώρας και σε πολύ υψηλότερα μεγέθη από αυτά του 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στον μηχανισμό στήριξης. Επισήμανε ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, με χρονική επιμήκυνση και περιορισμό των επιτοκίων. 

Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για έκδοση ευρωομολόγου, ώστε ν’ απορροφήσει αυτή την πολύ μεγάλη κρίση που έχει πέσει πάνω από την Ελλάδα και αρκετές ακόμη χώρες της Ευρωζώνης.

Μίλησε για αναγκαιότητα «αναπτυξιακής έκρηξης», ώστε να δοθεί άμεση λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που πλησιάζει το 56%-60% στους νέους ανθρώπους.

Ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, τα ψηφοδέλτια εκείνα που στελεχώνονται από ενεργούς πολίτες, με προοδευτικές προγραμματικές θέσεις και διακατέχονται από την αξιοσύνη των προσώπων τους. 

Όσο για τις εκλογές δευτέρου βαθμού, αυτές της Περιφέρειας, η Δημοκρατική Αριστερά βλέπει έντονο πολιτικό κριτήριο, μιας και η νέα διοίκηση καλείται να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ.

.Σημαντική εξέλιξη η έξοδος στις αγορές

Η έξοδος της χώρας στις αγορές αποτελεί μια σημαντική και καθοριστική εξέλιξη για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κόστος της προσπάθειας θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο και η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα αν υπήρχε από την αρχή εθνική συνεννόηση. 

Κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την ηγεσία της ΝΔ πριν απο το 2011 καθώς και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιμονημονιακές του κορώνες Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ένα μεγάλο βήμα το οποίο θα μείνει μετέωρο αν η χώρα δεν αλλάξει. Ας μην χάσουμε και άλλα δυο χρόνια».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.