.Από την μεταπολίτευση στην κρίση | Από την κρίση στην ανασυγκρότηση Το ΠΑΣΟΚ και η ελληνική πραγματικότητα 1974- 2014

3 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα έναρξης 11:30 Αίθουσα Ιφιγένεια Χαιρετισμός του Προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστου Δερβένη Χαιρετισμός του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου 
1η Συνεδρία: 
Το ΠΑΣΟΚ εκφραστής του ριζοσπαστισμού της μεταπολίτευσης* (ώρα έναρξης 12:00 - ώρα λήξης 

14:30) Προεδρείο:  Απόστολος Κακλαμάνης & Παναγιώτης Ρήγας Εισηγητές: Ανδρέας Πανταζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: 
ΠΑΣΟΚ και κοινωνικοπολιτικός ριζοσπαστισμός 1965-1989* Κώστας Μποτόπουλος,* Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου, Πρόεδ... περισσότερα »

.Ανδρέας Παπανδρέου : Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ

Ανδρέας Παπανδρέου. Ένα όνομα, μια ιστορία. Για την ακρίβεια, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή, έχαιρε εκτιμήσεως ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους ή ξένους ηγέτες που «πολεμούσε» πολιτικά, εντός και εκτός συνόρων.
 Ιδρυτής του ΠΑΚ και αργότερα του ΠΑΣΟΚ, του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο 

«Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση», διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996, συμπληρώνοντας ρεκόρ διάρκειας στο αξίωμα για τη μεταπολιτε...περισσότερα »

.Οι 45αρηδες - Μια γενιά στο περιθώριο

Μια παράπλευρη, εξίσου όμως δραματική και σημαντική συνέπεια της εκτίναξης του ποσοστού ανεργίας, είναι η περιθωριοποίηση σχεδόν μιας ολόκληρης γενιάς. Όχι, δεν πρόκειται για τους νέους, για τους οποίους η υψηλή ανεργία έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση ένταξης στην αγορά εργασίας, αλλά για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 που κινδυνεύουν, βάσει των μελετητών, να μείνουν για πάντα εκτός αγοράς. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο κοινωνικό - ηλικιακό ρατσισμό, με δραματικές συνέπειες τόσο στους ίδιους τους άνεργους, όσο και στην οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι βάσει των εκτιμήσεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, όποιος βγαίνει σήμερα από την αγορά εργασίας θα παραμείνει εκτός, για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ οι άνω των 45 ετών δεν έχουν καμιά ελπίδα να επανέλθουν...

Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο του 2013, σε ετήσια βάση, η ανεργία των ατόμων ηλικίας από 45 έως 54 ξεπερνούσε το 20%, όταν το 2008 στην ίδια ηλικιακή ομάδα, η ανεργία μόλις που άγγιζε το 4%!

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στην ομάδα των 55+, η ανεργία των οποίων ξεπερνά το 16% έναντι 3% τον Μάιο του 2008 και 4,3% τον ίδιο μήνα του 2009.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες να μπουν οι άνθρωποι αυτοί ξανά στην αγορά εργασίας είναι ελάχιστες. 

Η αλλαγή που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη και οι δεξιότητες που πλέον απαιτούνται είναι πολύ διαφορετικές. Πρόκειται για δεξιότητες που εκ των πραγμάτων βρίσκουμε ή «δημιουργούμε», «πλάθουμε» πιο εύκολα σε πιο νεαρές ηλικίες, σε στελέχη με μικρότερη εργασιακή εμπειρία. 

Επισημαίνουν παράλληλα, την παντελή απουσία κοινωνικά υπεύθυνης πολιτικής από την πλευρά της πολιτείας. Γεγονός που θέτει αυτούς τους ανθρώπους στο περιθώριο, αγνοώντας επιδεικτικά τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της μακροχρόνιας ανεργίας. 

Γιατί εκτός από τις προφανείς συνέπειες στον ίδιο τον άνεργο, σημαντικές είναι οι συνέπειες στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς τα ταμεία «αιμορραγούν» όπως και τα έσοδα από τη φορολογία, ενώ αλλάζουν άρδην και τα κοινωνικά πρότυπα προς τα νέα παιδιά, με γονείς που «μαραζώνουν» στο σπίτι, αδυνατώντας να τους προσφέρουν ακόμα και στοιχειώδη.

.Δωρεάν υπηρεσίες υγείας για 230.000 ανασφάλιστους πολίτες

Την ικανοποίησή τους για την παρουσίαση του «Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης» σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher), εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Μοσχάτου-Ταύρου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο απώτερος σκοπός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι «καλύτερη υγεία για όλους». Στο πλαίσιο αυτό, το «Πρόγραμμα Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» (Health Voucher) σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες που συνδέονται με την πρόληψη της νόσου, την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και την προστασία της υγείας.

Με το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» το υπουργείο Υγείας μεριμνά ώστε πολίτες, οι οποίοι απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι), να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε γιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους) καθώς και προγεννητικό έλεγχο.
Το πρόγραμμα καλύπτει 230.000 ανασφάλιστους πολίτες για τα έτη 2013-2014 και είναι συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ

.Υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα τάχθηκε ο Π. Στάινμπρουκ

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία αναδείχθηκε -με μικρή διαφορά- νικητής της χθεσινής τηλεοπτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε κατά την διάρκεια του «ντιμπέιτ» μεταξύ των 1.000 προσώπων.

Στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε;», πριν από την «μονομαχία» υπέρ της Καγκελαρίου τάχθηκε το 54%, ενώ για τον κ. Στάινμπρουκ εξέφρασε την προτίμησή του το 28%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μετά το τέλος της εκπομπής ήταν 48% και 45%.

Ο υποψήφιος Καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών  τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. 

Ο ίδιος τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.

«Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. 

Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς, αλλά σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. 

Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε -θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ- και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.