.Οι αιτίες ...Πολυτεχνείο


Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη δικτατορική διακυβέρνηση του στρατού, ενός καθεστώτος που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Το 1973 βρίσκει τον ηγέτη της δικτατορίας, Γεώργιο Παπαδόπουλο να έχει ξεκινήσει μια διαδικασία φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, η οποία συμπεριλάμβανε την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και την μερική άρση της λογοκρισίας, καθώς και υποσχέσεις για νέο σύνταγμα και εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου 1974 για επιστροφή σε πολιτική διακυβέρνηση. Στελέχη της αντιπολίτευσης, μπόρεσαν έτσι να ξεκινήσουν πολιτική δράση ενάντια της χούντας.[1]

Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό από το 1967, απαγορεύοντας τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια, στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές και επιβάλλοντας μη εκλεγμένους ηγέτες των φοιτητικών συλλόγων στην Eθνική Φοιτητική Ένωση Eλλάδας (ΕΦΕΕ).[2] 

Αυτές οι ενέργειες όπως είναι φυσικό δημιούργησαν έντονα αντιδικτατορικά αισθήματα στους φοιτητές, όπως τον φοιτητή Γεωλογίας Κώστα Γεωργάκη, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε δημόσια το 1970 στην Γένοβα της 

Ιταλίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα.[3] Με αυτή την εξαίρεση, η πρώτη μαζική δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα ήρθε από τους φοιτητές στις 21 Φεβρουαρίου 1973.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στις 13 Φεβρουαρίου γίνεται διαδήλωση μέσα στο Πολυτεχνείο και η χούντα παραβιάζει το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνοντας εντολή στην αστυνομία να επέμβει. 11 φοιτητές συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη. 

Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, στις 21 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, ζητώντας ανάκληση του νόμου 1347 που επέβαλε την στράτευση «αντιδραστικών νέων», καθώς 88 συμφοιτητές τους είχαν ήδη στρατολογηθεί με τη βία. Από την ταράτσα του κτιρίου απαγγέλλουν τον ακόλουθο όρκο: 

«Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στo όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων.» 

Η αστυνομία έλαβε εντολή να επέμβει και πολλοί φοιτητές σε γύρω δρόμους υπέστησαν αστυνομική βία, χωρίς όμως τελικά να παραβιαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο. 

Τα γεγονότα στη Νομική αναφέρονται συχνά ως προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.[2][4]
Η εξέγερση των φοιτητών επηρεάστηκε επίσης σημαντικά και από τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας του '60, και ειδικά από τα γεγονότα του Μάη του '68.[5]

.Εμβάσματα ύψους 33 δισ. προς το εξωτερικό από το 2009


Περισσότερα από τρία εκατομμύρια εμβάσματα Ελλήνων (φυσικών προσώπων) σε τράπεζες του εξωτερικού έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με συνολική αξία περίπου 33 δισ. ευρώ.

Τα εμβάσματα κατευθύνθηκαν κυρίως σε τράπεζες της Ευρώπης, και κυρίως σε Βρετανία, Γερμανία και Ελβετία, ενώ από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα διαπιστώθηκε ότι σε 10.000 περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, καθώς κρίθηκαν ύποπτες για φοροδιαφυγή ή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Γεώργιος Λασκαρίδης, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ηλεκτρονική οικονομική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, 

ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά συστήματα όπως αυτό της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, που ναι μεν υπάρχει ως υποδομή, 
αλλά, προς το παρόν, δεν διεκπεραιώνει τις απαιτούμενες διασταυρώσεις στον επιθυμητό βαθμό. “Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας”, προσέθεσε.

.Στο επίκεντρο το Eurogroup της Τρίτης


Τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τρίτης στις Βρυξέλλες συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν την Τρίτη σε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Όπως ξέρετε, έχουμε ένα Eurogroup την επόμενη Τρίτη το οποίο είναι συνέχεια του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. Ελπίζω εκεί τελικά να καταλήξουμε σ' ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς για το εάν «θα είναι η τελική ημερομηνία η ερχόμενη Τρίτη» απάντησε: «Δεν μπορώ να πω κάτι, για να μην το "γρουσουζέψω"».

Σχολιάζοντας, τέλος, την συζήτηση περί κουρέματος που είναι ανοικτή απάντησε: «Δεν έχω να πω κάτι γι' αυτό».

.Γαλλία-Ιταλία: Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup


Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί και της Ιταλίας Βιτόριο Γκρίλι δήλωσαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα της Ελλάδας στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνηθεί την επόμενη εβδομάδα το «τελικό» πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. 

Ερωτηθείς αν η επίτευξη της συμφωνίας μπορεί να συνεπάγεται κάποιο επίπεδο διαγραφής χρέους από τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε:

 «Όλες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, θα αφήσουμε πίσω μας το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια».

Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Eurogroup, που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, θα συμφωνήσει στη βοήθεια για την Ελλάδα

.Εικαστικοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, δημιουργούν για τους άστεγους της Αθήνας


Υπέρ των αστέγων της Αθήνας πραγματοποιείται από χθες και έως την Κυριακή 18 του μηνός, η καθιερωμένη εδώ και τέσσερα χρόνια εικαστική εκδήλωση «ΕΚΠΛΗΞΗ!», της πλατφόρμας artAZ , στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η εικαστική πλατφόρμα artaz ζήτησε από 300 καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους, να δημιουργήσουν από ένα έργο ειδικά για την έκθεση. Τα έργα προσφέρονται σε ενιαία συμβολική τιμή (50 ευρώ), ενώ είναι υπογεγραμμένα στην πίσω πλευρά τους.

«Έτσι η ταυτότητα του δημιουργού είναι η έκπληξη που αποκαλύπτεται μετά την αγορά του έργου» λένε οι διοργανωτές.
Η έκθεση των έργων θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο, στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και η πώληση το μεσημέρι της Κυριακής.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν υπέρ των αστέγων της Αθήνας.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.