.«Η Ελλάδα μπορεί να αξιώσει νέα μείωση του χρέους της»


Μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας διαπιστώνει η Επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε., Μαρία Δαμανάκη, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις νέα μείωση του χρέους της μετά το φθινόπωρο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως έχει αποφασιστεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η κ. Δαμανάκη, η οποία ενημέρωσε την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλή για το διεθνές κλίμα, τις δυνατότητες και υποχρεώσεις της χώρας μας, διατύπωσε τη θέση ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να συνδέεται μονομερώς με μειώσεις μισθών και μάλιστα με τη μείωση του κατώτερου μισθού».

Αναφερόμενη στις διαφορές Βορρά και Νότου, η κ. Δαμανάκη είπε ότι η διατήρηση αδρανών πλεονασμάτων σε πλούσιες χώρες, δημιουργεί πρόβλημα στις υπόλοιπες και συνεπώς «τα πλεονάσματα πρέπει να διοχετεύονται στον Νότο με τη μορφή εξωτερικής ζήτησης ή αλλιώς να επενδύονται στις πιο αδύναμες οικονομίες, ώστε να βελτιώνεται συνολικά η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ».

Όπως τόνισε η επίτροπος, ο μόνος εφικτός, αλλά πολιτικά δύσκολος δρόμος για να γεφυρωθεί το χάσμα, είναι η μεταφορά πόρων εντός της Ένωσης, από τον Βορρά στον Νότο, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το νέο deal για την Ευρώπη το οποίο πρέπει να εξετάσουμε: δημοσιονομική αλληλεγγύη έναντι δημοσιονομικής υπευθυνότητας».

Η κ. Δαμανάκη κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν «αν είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας προς την κεντρική διακυβέρνηση της Ένωσης». «Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε παρακάτω; Είμαστε έτοιμοι για τη Δημοσιονομική Ένωση, την Οικονομική Ένωση και τέλος την Πολιτική Ένωση; Η γνώμη μου είναι σαφής. Αυτός είναι ο μονόδρομος επιβίωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε η Επίτροπος.

Σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη, τα απτά δημοσιονομικά αποτελέσματα έχουν βελτιώσει τη σχέση μας με τους εταίρους- δανειστές μας, ειδικά με τους φορολογούμενους πολίτες τους. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα των 435 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφηκε το 2012 μετά από πολλά χρόνια, είναι καλύτερο του στόχου του Μνημονίου.

 Πρόσθεσε, όμως, ότι η καλή πορεία στον τομέα των δαπανών δεν αντανακλάται στον τομέα των εσόδων, τα οποία καταγράφουν σημαντική υστέρηση και το ίδιο ισχύει για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η καθυστέρηση των οποίων επιβραδύνει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

Στο κλίμα αυτό περιέγραψε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την Ελλάδα με την ανεργία να πλησιάζει το 30% και τις περικοπές μισθών να δείχνουν τις σκληρές συνέπειές τους. 

Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα υπογράμμισε ότι απαιτείται αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα και μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Για το Χαρτοφυλάκιο Θάλασσας και Αλιείας, η επίτροπος επισήμανε ότι η απορρόφηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007- 2013 ήταν 50%, στο τέλος του 2012. «Το ποσοστό αυτό δεν είναι ικανοποιητικό», επισήμανε η κ. Δαμανάκη και αιτία είναι οι διαδοχικές διοικητικές αλλαγές ανάμεσα σε διαφορετικά υπουργεία. 

Όπως είπε, «θα πρέπει κάποιος να αναλάβει την πολιτική και διοικητική ευθύνη να "τρέξει" την αλιεία, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να αξιοποιηθούν καινοτόμες ιδέες και νεωτεριστικές δράσεις».

.Σε ισχύ, από τις 4 Μαρτίου, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων


Μειώσεις σε 7.300 φαρμακευτικά σκευάσματα, καταγράφονται στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου, με συνολικό όφελος για το κράτος και τους ασθενείς να φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά.

Με το νέο δελτίο, μείωση 5% λαμβάνουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία είχαν τιμή έως 10 ευρώ και μείωση 10% λαμβάνουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία είχαν τιμή άνω των 10 ευρώ. Αυξήσεις στις τιμές τους λαμβάνουν 150 φαρμακευτικά σκευάσματα, μετά τις απαραίτητες διορθώσεις λαθών για τα οποία είχαν υποβάλει ενστάσεις οι φαρμακευτικές εταιρείες.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.