.ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ : ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ 28 ΛΕΠΤΑ ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ


Επιστροφή φόρου 28 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζουν θα εισπράττουν τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η επιστροφή φόρου θα γίνεται εντός... 
20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Taxis όπως προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. 

Στην απόφαση προσδιορίζονται αναλυτικά οι δικαιούχοι και ορίζεται ότι χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: 

Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων κατά τον ΚΦΕ τέκνων -με βάση το ΕΤΑΚ 2009- δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Εξαιρούνται από το επίδομα:
  • Τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως προστατευόμενα μέλη.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη φορολογική δήλωση ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΕΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.
  • Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από τον αιτούντα κατά την διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
Υψος επιδόματος

Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και για επιφάνεια μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα το ύψος του επιδόματος καθορίζεται ανάλογα με την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο για την οποία όμως τίθεται ανώτατο όριο. Με βάση αυτό το κριτήριο το ποσό του επιδόματος δεν ξεπερνά για τις πλέον ορεινές και κρύες περιοχές της χώρας τα 840 ευρώ, ενώ το κατώφλι διαμορφώνεται στα 168 ευρώ.
Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr), για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Ο ΑΦΜ του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
  • Το ονοματεπώνυμό του.
  • Ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του.
  • Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.
  • Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
  • Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
  • Η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.
- Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.

Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων πέντε εκκαθαρίσεων της φορολογικής δήλωσης.

Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες και για τις οποίες υπάρχει κοινή προμήθεια και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. 

Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών για να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα θα χρειαστούν για κάθε διαμέρισμα τα εξής στοιχεία:
  • Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά).
  • Ονοματεπώνυμο.
  • Όροφο.
  • Χιλιοστά Συμμετοχής στις Δαπάνες Θέρμανσης.

.Moody’s: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά τη συμφωνία


Την άποψη ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο παρά την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που παρέχει η συμφωνία στο Eurogroup διατυπώνει η Moody’s Investors Service, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να μειώσει τελικά μέρος του χρέους της.

«Η συμφωνία της Τρίτης με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, απελευθερώνει τη δόση των 44 δις ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας και θα παράσχει ανακούφιση στην οικονομία της Ελλάδας που διψά για ρευστότητα, αλλά πιστεύουμε ότι το φορτίο χρέους της χώρας παραμένει μη βιώσιμο», αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s.

«Η πιθανότητα μιας περαιτέρω χρεοκοπίας για το χρέος που κρατείται από ιδιώτες είναι υψηλή, και δεδομένου ότι το 70% του συνολικού χρέους διακρατείται από τον επίσημο τομέα, μόνο μια μείωση αυτού του χρέους θα οδηγούσε σε μια κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», αναφέρει η Moody’s.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η συμφωνία έχει ως στόχο να μειώσει το ελληνικό χρέος μέσω ενός μείγματος μείωσης των επιτοκίων των δανείων προς την Αθήνα, την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ που συνδέονται με τη συμμετοχή της σε ελληνικά ομόλογα και πιθανώς με μια επαναγορά του χρέους σε χαμηλές τιμές. 

«Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη σημαντικά ρίσκα υλοποίησης που συνδέονται με το πρόγραμμα, ιδιαίτερα λόγω της ακραίας οικονομικής και κοινωνικής ευάλωτης κατάστασης της Ελλάδας. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι οι στόχοι που μόλις συμφωνήθηκαν, θα επιτευχθούν χωρίς καμία ολίσθηση», αναφέρει η Moody’s.

."Όχι" της Βουλής σε Εξεταστική για το μνημόνιο


Με 167 όχι και 119 υπέρ καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας σε επιτήρηση και το μνημόνιο. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 14 βουλευτές.
Ειδικότερα, από τη ΝΔ απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης και Βασιλική Κατριβάνου. 

Από τη ΔΗΜΑΡ απουσίαζε η Μαρία Γιαννακάκη και η Ασημίνα Ξηροτύρη. Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Από τους ΑΝΕΛ η Έλενα Κουντουρά και από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης και Νίκος Σταυρογιάννης.

Κατά της πρότασης ψήφισαν οι διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Άντζελα Γκερέκου, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής και ο διαγραφείς από τη ΝΔ Θ. Σολδάτος. Κατά της πρότασης ψήφισε και ο ανεξαρτητοποιηθείς Μίμης Ανδρουλάκης.    
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.

.Βενιζέλος: Αν εφαρμόζονταν οι εισηγήσεις του κ. Τσίπρα θα γίνονταν η χώρα Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού


 Τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα πετύχει, «θα ανέβει», εξέφρασε από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η απόφαση του Εurogroup αποτελεί «νέα αφετηρία» για την Ελλάδα, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τη χώρα, «θλίβεται» για την επιτυχία της, «επενδύει στο αδιέξοδο, την καταστροφή και τον θάνατο της χώρας», αντιπροσωπεύει το παρελθόν. «Θα πετύχουμε και θα μείνετε μόνοι», είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Η σύγκρουση είναι και πάλι παρούσα: από τη μια έχουμε τη φωνή του παρελθόντος, τη φωνή του εθνικού διχασμού, της συντηρητικής οπισθοφυλακής, του αδιεξόδου. Η άλλη επιλογή είναι η φωνή του μέλλοντος, η φωνή της εθνικής ενότητας, της κοινωνικής συνοχής και της προοπτικής ανάκαμψης», ανάφερε ο κ. Βενιζέλος "δείχνοντας" προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. 

.Ι. Στουρνάρας: «Πατριωτικό καθήκον» η συμμετοχή όλων στην επαναγορά ομολόγων


Με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών συναντάται σήμερα στις 17.00 ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε χθες  «πατριωτικό καθήκον» τη συμμετοχή όλων στο (εθελοντικό) πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά περίπου 30 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διάθεση ενός ποσού 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ομολόγων, αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δισ. ευρώ (34,4 δις. ευρώ έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013) και να μειωθεί τελικά το χρέος το 2020 από το 144% του ΑΕΠ στο 122% του ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας και ο παριστάμενος νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος, ανέφεραν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πρόταση εξαγοράς των ομολόγων (με βασικούς διαπραγματευτές του Δημοσίου δύο μεγάλες διεθνείς τράπεζες) και θα μείνει «ανοικτή» για περίπου επτά ημέρες.

Το Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ για να ξαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Τα 10 δισ. θα προέλθουν από νέο δάνειο από το EFSF (που θα μπορεί να εξοφληθεί και από έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων), και θα είναι πέραν των 43,7 δισ. ευρώ της δόσης.

«Όσοι πιστοί προσέλθετε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καθώς η συμμετοχή θα είναι εθελοντική, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των τραπεζών δεν θα σημάνει νέα κεφάλαια για τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Απαντώντας δε σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, επισήμανε ότι «θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους», λέγοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά των ομολόγων. 

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στουρνάρα, «αυτή τη στιγμή η ονομαστική απομείωση ("κούρεμα") του χρέους είναι εκτός τραπεζιού».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.