.Οι δύο όχθες της νοσταλγίας

Η νοσταλγία έχει δυο όχθες για όσους βίωσαν την προσφυγιά. «Οι άνθρωποι είναι σαν τα πουλιά, σήμερα ζουν εδώ κι αύριο μπορεί να αναγκαστούν να πάνε αλλού. Εγώ είμαι Τούρκος, γεννήθηκα όμως σ΄ αυτή τη γη, στην Ελλάδα, στα Γιάννενα. Οι παππούδες μου ζήσανε 400 χρόνια μαζί με τους Έλληνες. 

Εδώ είναι η πατρίδα μου απ΄ όπου αναγκάστηκα να φύγω το 1924 με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών και να πάω στην Τουρκία στο Πέντικ. Κι ήμουνα δυο φορές ξένος, ξένος και στην Ελλάδα, ξένος και στην Τουρκία» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουτφί Καράνταγ, ένας  «νέος» ηλικίας 101 ετών, που εδώ και χρόνια έρχεται ξανά και ξανά στην χώρα όπου γεννήθηκε, προσπαθώντας να κορέσει την νοσταλγία του.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάνηςπου, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και αποσκοπεί στην αλληλογνωριμία των δύο πληθυσμών που μοιράστηκαν τη δραματική εμπειρία της υποχρεωτικής μετανάστευσης από τη γενέθλια γη.  

«Πρόκειται για μια έκθεση που ξεδιπλώνει αφηγήσεις και αποτυπώνει τον βαθύτατο πόνο της υποχρεωτικής εγκατάλειψης της πατρικής εστίας και δικαίως φιλοξενείται στην πόλη που απέκτησε το οδυνηρό προσωνύμιο «Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα των προσφύγων".

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης έως τις 16 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά (και Σαββατοκύριακα) εκτός Πέμπτης 9.00-15.30 και τις Τεταρτες 9.00-21.30

.Τα υπαίθρια γλυπτά της Αθήνας «συναντώνται» στο διαδίκτυο

 Περισσότερα από 300 γλυπτά που κοσμούν τους δημόσιους χώρους της Αθήνας καταγράφονται στο δικτυακό τόπο athenssculptures.com, τον οποίο δημιούργησε η ομάδα πολιτών Atenistas. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η χαρτογράφηση όλων των γλυπτών, προκειμένου πολίτες και επισκέπτες της πρωτεύουσας να έχουν ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο με πληροφορίες για τα έργα που συναντούν στο δρόμο τους.

  Ο δικτυακός τόπος που τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγες ημέρες απαρτίζεται από τρεις κύριες ενότητες: τη λίστα των αγαλμάτων, το χάρτη αποτύπωσής τους και τις πληροφορίες για το πρότζεκτ και την ομάδα που το τρέχει.  Τα γλυπτά που έχουν καταγραφεί χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Η τους γίνεται ανά υλικό, ανά περιοχή και ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Μέχρι σήμερα και μέσα στους έξι τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί και «ανεβεί» στην ιστοσελίδα 324 γλυπτά στο δήμο Αθηναίων, για τα οποία παρατίθενται φωτογραφία, στοιχεία του γλύπτη, το υλικό και το έτος κατασκευής τους, καθώς και πληροφορίες για το πρόσωπο που απεικονίζουν ή το θέμα που πραγματεύονται. Επίσης, σε χάρτη αποτυπώνεται η ακριβής θέση των γλυπτών.

.Μία ακόμα σύλληψη για την υπόθεση κατοχής και διακίνησης ηρωϊνης

Ένα ακόμα άτομο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, άνω τους ενός τόνου, που εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, μετά από μεγάλη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, συνελήφθη και κρατείται. 

Σύμφωνα με πηγές από το λιμενικό σώμα πρόκειται για Αλβανό υπήκοο στον οποίο είχε σταλεί μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου και είχε καταφέρει να διαφύγει. Ο συλληφθείς παραδόθηκε αυτοβούλως.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση της ποσότητας
 ηρωίνης συνολικού μικτού βάρους 1.133,420 κιλών και αξίας άνω των 30 εκατομμύρια ευρώ έχουν συλληφθεί 11 άτομα. Πρόκειται για έξι Έλληνες, εκ των οποίων και ένας ανήλικος, οι οποίοι θα απολογηθούν την Τρίτη και για πέντε Τούρκους υπηκόους, που θα απολογηθούν την Τετάρτη.

Στους συλληφθέντες, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σε ότι αφορά τη διάπραξη κακουργημάτων διακίνησης ναρκωτικών, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επιμέρους διακίνησης ναρκωτικών κατά συναυτουργία, με την έννοια δηλαδή ότι υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για εισαγωγή, για αποθήκευση για κατοχή και για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών και για παράνομη κατοχή οπλισμού.

.Ελβετία-Ισημερινός: 2-1

Με την Ελβετία να αναδεικνύεται νικήτρια στις καθυστερήσεις ολοκληρώθηκε ο πρώτος αγώνας στον 5ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που βρήκε την ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ να επικρατεί του Ισημερινού με 2-1 στο στάδιο «Γκαρίντσα» της Μπραζίλια. Οι νοτιαμερικανοί προηγήθηκαν στο 22΄ με τον Ένερ Βαλένσια αλλά η ομάδα του Χίτσφελντ έφτασε στην ανατροπή με τον Μεχμέντι στο 48΄ και τον Σεφέροβιτς στο τελευταίο λεπτό του έξτρα χρόνου.

.Καθάριζε τουαλέτες στο Χάρβαρντ για να σπουδάσει

Γεννήθηκε στη φτώχεια, μεγάλωσε με στερήσεις και θυσίες. Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, Γκίκας Χαρδούβελης, ξεκίνησε από τα Πούλιθρα Κυνουρίας, πήγε σχολείο στη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να σπουδάσει με υποτροφίες στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», έχοντας εκπαιδευτεί από τα πρώτα χρόνια του γυμνασίου να αριστεύει για να διατηρεί την υποτροφία, ο Γκίκας Χαρδούβελης ήξερε καλά πως εκτός από το διάβασμα δεν είχε άλλα μέσα για να μπορέσει να τελειώσεις τις σπουδές του.

Στη Θεσσαλονίκη έζησε οικότροφος του Ανατόλια καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του στο γυμνάσιο. 

Όταν ανακοίνωσε στην οικογένειά του ότι έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ και θα φύγει για Αμερική , ο πατέρας τους, εκτός από υπερηφάνεια για τον γιο του, το μόνο που μπορούσε να του προσφέρει ήταν ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή. 

«Όταν πήγα στο Χάρβαρντ δούλευα, αλλά αυτό ήταν απολύτως φυσιολογικό γιατί όλοι οι φοιτητές τότε δούλευαν για το χαρτζιλίκι τους. Μετά από μία ολιγοήμερα εμπειρία εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας του πανεπιστημίου, βρήκα δουλειά στην καφετέρια της σχολής».

Στην Αμερική εργάστηκε και ως security, κάνοντας τις βραδινές βάρδιες.

«Νυχτοφύλακας δηλαδή», εξηγεί. «Έτσι, λοιπόν, απέκτησα και τη μυωπία μου», λέει ο νέος υπουργός Οικονομικών, «αφού όλη τη νύχτα αναγκαστικά διάβαζα και κοιμόμουν 6-8 το πρωί για να προλάβω να πάω στα μαθήματα».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.