.ΗΠΑ: Φόβοι για παγκόσμιο οικονομικό χάος, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη

Δώδεκα μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, της πρώτης ύστερα από 17 χρόνια.
Αν έως την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι ρεπουμπλικάνοι, δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια χρεοκοπία θα δημιουργήσει «παγκόσμιο οικονομικό χάος».

Αναλυτές εκτιμούν πως επειδή όλοι γνωρίζουν το τι μπορεί να ακολουθήσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Πέμπτη, είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη.
Το ρεπουμπλικανικό κόμμα αρνείται να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Θέλοντας να επιτύχουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της Υγείας, οι ρεπουμπλικάνοι επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών του κόμματός τους για να μη συνδέονται αυτά τα δύο θέματα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, φημολογείτο αρχικά ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, αλλά ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η πρόοδος των συνομιλιών, καθώς οι συμμετέχοντες στον διάλογο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των συζητήσεων. Εντούτοις και οι δύο πλευρές μίλησαν για «εποικοδομητικές συνομιλίες».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υπέγραφε ένα μέτρο για τη βραχεία αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, εάν το Κογκρέσο ενέκρινε ένα «καθαρό» νομοσχέδιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά θα προτιμούσε ένα πιο μακροπρόθεσμο μέτρο. 

Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί την πρόταση των ρεπουμπλικάνων, η οποία επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλά συνδέει το ζήτημα αυτό με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ότι δεν είναι αποδεκτή, διότι μπορεί να φέρει εκ νέου τη χώρα προ του κινδύνου να κηρύξει πτώχευση σε έξι εβδομάδες.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ μερικοί προσδοκούν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν το πρωί της Δευτέρας, όταν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

.Σήμα ποιότητας για τα προϊόντα στην Κεντρική Αγορά Αθηνών

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, η διοίκηση προχώρησε στην δημιουργία ενός «Σήματος Ποιότητας» για τα προϊόντα που διακινούνται από και προς τις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.
Με αυτό το Σήμα Ποιότητας, θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών και πληρούν τα κριτήρια ιχνηλασιμότητας και του συστήματος ασφάλειας τροφίμων.
  
Ο Οργανισμός λειτουργώντας ανταγωνιστικά αλλά και εξωστρεφώς, παρακινεί τα μέλη του να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια που αποσκοπεί στην υπεραξία των δραστηριοποιούμενων εντός της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών επιχειρήσεων.

.Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αγωγές κατά τού «Δεν Πληρώνω»

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός προς όλα τα στελέχη για τον φόβο προβοκάτσιας, στα γραφεία του κόμματος όμως έχουν να διαχειριστούν μια πιο απτή και δύσκολη κατάσταση: τις επόμενες ημέρες θα γίνει το δικαστήριο για μέλη του Κινήματος Δεν Πληρώνω, τα οποία πρωτοστάτησαν στο άνοιγμα των διοδίων κυρίως το 2011. 

Ο πολιτικός πονοκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το γεγονός ότι μεταξύ των 5-6 πολιτών που καλούνται να πληρώσουν έως και 500.000 ευρώ για «φθορά ξένης περιουσίας» στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα διόδια είναι μεσαία στελέχη του κόμματος, όπως μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών και υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Τα στελέχη αυτά κατηγορούνται και αντιμετωπίζουν και ποινικές και αστικές ευθύνες για το βίαιο άνοιγμα των διοδίων στο Καπανδρίτι το 2011 προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το Μνημόνιο και την επιβολή διοδίων. 

Η Επιτροπή Αγώνα Δεν Πληρώνω Βόρειας Αττικής, με στελέχη κυρίως από τον Δήμο Ωρωπού, συνήθως έκανε μια ανοιχτή συνέλευση σε καφετέρια της περιοχής και στη συνέχεια μια αυτοκινητοπομπή πήγαινε αιφνιδιαστικά στα διόδια, άνοιγε τις μπάρες για κάποια ώρα. 

Στη συνέχεια αποχωρούσαν πάλι ως αυτοκινητοπομπή μέσα σε κορναρίσματα και επευφημίες από τους οδηγούς ΙΧ που περνούσαν εκείνη την ώρα χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο.

.Αλλαγές στις δημοτικές εκλογές «ψηφίζουν» οι πολίτες

Υπέρ των αλλαγών που προωθούνται στις δημοτικές εκλογές τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα αν συμφωνούν με τον προτεινόμενο διαχωρισμό των ψηφοδελτίων για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, το 67% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, ενώ το 22% διαφωνεί. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά αποδοχής ξεπερνούν το 60% ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (62%), αλλά και άλλων κομμάτων (65%).

Στο ερώτημα αν συμφωνούν με τη σκέψη οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις, το 76% απαντά θετικά, ενώ μόνο το 18% διαφωνεί. Και σε αυτήν την ερώτηση, τα ποσοστά αποδοχής από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων ξεπερνούν το 70%.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα της κοινωνίας, για την ανάγκη αλλαγής, του τρόπου εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Μήνυμα, κυρίως, προς εκείνους που βιάστηκαν, για μικροκομματικά οφέλη, να επιτεθούν στην κυβέρνηση, για αυτήν την πρότασή της. Η κοινωνία έδειξε ότι τους έχει ξεπεράσει».

.Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 330 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και προκαταβολή του 25% του επιδόματος θέρμανσης, που θα φτάνει τα 34-35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά πέρσι, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών , το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. 

Αν και όλα είναι υπό την αίρεση των δανειστών, η ελληνική πλευρά θα προτείνει το μέτρο αυτό για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου με τρόπο ώστε να μην μειωθούν και τα έσοδα και να επιτευχθεί η έγκριση από την τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένοντας την απάντηση της τρόικας, προτείνει:

-Nα δοθεί ως προκαταβολή το 25% του συνολικού ποσού της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης 

-Διεύρυνση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι

-Αύξηση του ποσού του επιδόματος από τα 0,28 ευρώ στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο

Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:

- Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα ως 30.000 ευρώ από 25.000 ευρώ σήμερα.

- Έγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 40.000 ευρώ από 35.000 ευρώ σήμερα.

- Έγγαμος με ένα παιδί: Ετήσιο εισόδημα ως 43.000 ευρώ από 38.000 ευρώ σήμερα.

- Έγγαμος με δύο παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 46.000 ευρώ από 41.000 ευρώ σήμερα

- Έγγαμος με τρία παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα ως 49.000 ευρώ από 44.000 ευρώ σήμερα.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.