.Βουλή: Στην ΕΕ το πόρισμα για το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη

 «Έξι χρόνια μετά τις πυρκαγιές του 2007, τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας μας, η ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και η σημερινή συγκυρία θέτει το ελληνικό κράτος ενώπιον των ευθυνών του, καθώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να διαθέσει τους εναπομείναντες πόρους με αναλογικότητα και αποτελεσματικότητα».

 Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του πολυσέλιδου πορίσματος της κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος που παραδόθηκε στα χέρια του προέδρου της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την Ολομέλεια.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πόρισμα
 Το πόρισμα αυτό, για την πορεία αποκατάστασης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007, θα αποσταλεί στον Επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαν και έχει περιληφθεί μάλιστα στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος να ενημερώσει για το θέμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χρειάστηκαν δεκάδες ώρες συνεδριάσεων με ακροάσεις φορέων και επιστημόνων, αλλά και επιτόπιες αυτοψίες από τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής προτού αυτή διατυπώσει τα συμπεράσματά της.

 Σημείο αιχμής αποτελεί ο τρόπος που μέχρι τώρα κατανεμήθηκαν τα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς -όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής της Βουλής- «η αναλογικότητα δεν τηρήθηκε ως τώρα στην καταβολή των κονδυλίων και δεν έχει αποδοθεί περιβαλλοντική δικαιοσύνη.  

.Με εντάσεις και διαξιφισμούς η απολογία του Άκη Τσοχατζόπουλου

Ένταση υπήρξε στη δεύτερη μέρα απολογίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς ο πρώην υπουργός επέμεινε σε αναφορές πολιτικών θεμάτων προκαλώντας τον εκνευρισμό του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον κάλεσε να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης. 

Ο κατηγορούμενος θέλησε να κάνει μια ιστορική διαδρομή από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρεου, τη διαδοχή του απο τον Κώστα Σημίτη και τη νύχτα των Ιμίων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου κ. Κατσιάνη, ο οποίος του ζήτησε να απαντήσει για τις κατηγορίες που του αποδίδονται σχετικά με τις ύποπτες συναλλαγές. Η προτροπή του προέδρου ανέβασε τους τόνους, καθώς ο κατηγορούμενος αντέδρασε, επαναλαμβάνοντας ότι είναι θύμα σκευωρίας.
 
Όπως ισχυρίστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατηγορείται ότι μέσω της εταιρείας Νόμπιλις απέκτησε το επίμαχο ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγείτου,  δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία και αγόρασε το νεοκλασικό με απολύτως νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες. Είπε επίσης ότι το ακίνητο, τού το συνέστησε,αρχικά προς ενοικίαση η συγκατηγορούμενή του, λογίστρια, Φρόσω Λαμπροπούλου.
 
Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και πάλι στην "επικοινωνιακή καταιγίδα" που έζησαν με τη σύζυγο του μετά την αγορά του επίμαχου ακινήτου. Όπως είπε "υπήρξαν συμφέροντα εκδοτικά-οικονομικά, κομματικά και στη συνέχεια οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα έκαναν πλακάκια για τα υποβρύχια".

.Δίκτυο προώθησης εναλλακτικού τουρισμού δημιουργούν Ελλάδα και Σερβία

Στη δημιουργία δικτύου προώθησης εναλλακτικού τουρισμού προχωρούν φορείς από την Ελλάδα και τη Σερβία έχοντας, ήδη, κάνει το πρώτο "βήμα", με τη συνάντηση του δημάρχου του δήμου Δίου - Ολύμπου Γιώργου Παπαθανασίου και ομάδας Σέρβων επιχειρηματιών, με επικεφαλής την υφυπουργό Εμπορίου και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Λιλιάνα Στάνκοβιτς.
 Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε από τη σερβική πλευρά, με στόχο να προχωρήσει η επιχειρηματικότητα στις δύο χώρες, αλλά και να αναδειχθούν οι ευκαιρίες ανάπτυξης τέτοιας μορφής τουρισμού, τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Παπαθανασίου. 

Πρόσθεσε δε, ότι αν και το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα επί χάρτου, η συνάντηση των δύο πλευρών χαρακτηρίστηκε ήταν θετική.   "Άλλωστε, οι Σέρβοι και οι πολίτες της (πρώην) Γιουγκοσλαβίας ήταν ανέκαθεν, τακτικοί επισκέπτες της περιοχής μας" υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου. 
Τόνισε δε, ότι στο υπό προώθηση δίκτυο  πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε από τη σερβική πλευράκαι ιδιώτες που έχουν τουριστική, επαγγελματική δραστηριότητα.

Στη διάρκεια της συνάντησης της κ. Στάνκοβιτς με τον δήμαρχο, επισημάνθηκε, επίσης, ότι η παρουσία της στο δήμο σχετίζεται με προγράμματα ομαδικών επισκέψεων Σέρβων στην περιοχή, στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού. 

Η ίδια ανέφερε ότι, 70 έως 100 Σέρβοι που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή γίνονται 'αποδέκτες' προγραμμάτων υγείας και ευεξίας, ενώ πέρα από τις "εξορμήσεις" στη θάλασσα, έχουν, ήδη, πραγματοποιήσει περιπάτους και διαδρομές στον 'Ολυμπο.

.ΗΠΑ: Υπάρχει μια «αίσθηση επείγοντος, αλλά όχι χρονοδιάγραμμα» για τη Συρία

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντίδραση στην χρήση χημικών όπλων στην Συρία, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν διάφορες επιλογές για τον Αμερικανό πρόεδρο έχοντας μια αίσθηση επείγοντος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
"Αισθάνονται ότι υπάρχει μια λογική επείγοντος (...) αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, λίγο μετά την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι είναι "αναμφισβήτητη" η χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα στην Συρία.

Σημειώνεται πως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε μια προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των "συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων" σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

 Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.Ωστόσο ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε με δήλωσή του πως η συνάντηση αναβλήθηκε "δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία".

Η Ρωσία εξέφρασε τη "λύπη" της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν τη διμερή συνάντηση με θέμα τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν "σύνεση" στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε "καταστροφικές" συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Τέλος, ο  Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, κατά την οποία οι δύο ηγέτες μίλησαν σχετικά με τις πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Παράλληλα η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

..«Επινοητικός και ευφάνταστος ο Στουρνάρας»

Ως επινοητικό και ευφάνταστο χαρακτηρίζει η εφημερίδα Börsen Zeitung τον έλληνα υπουργό Οικονομικών με αφορμή τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους της.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Tagesspiegel του Βερολίνου επιχειρηματολογεί υπέρ της ορθότητας της παρέμβασης Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα πάρει νέα βοήθεια του χρόνου. «Δικαίως η ευρωδιασώστες θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» σημειώνει. 

«Ο κίνδυνος διαφυγής κεφαλαίων που θα ακολουθούσε και σε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει μνημόνια θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος ολόκληρη την ευρωζώνη. 

Γι' αυτό και επείγει αναδιατύπωση της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης. Ήδη το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Είναι και ο λόγος που η χώρα δεν χρειάζεται δάνεια, αλλά πραγματική βοήθεια και ένα πρόγραμμα, που θα φέρει επενδύσεις και προοπτικές. 

Όσο καιρό δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι επενδύσεις τους σήμερα σε ευρώ, δεν θα μετατραπούν αύριο σε δραχμές, δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις. Προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση αυτής της αβεβαιότητας» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

.Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ για την επιδότηση 50.000 θέσεων εργασίας

Θετικό χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι «μετά από πολύμηνες προσπάθειες» του Κινήματος, οι αρμόδιοι υπουργοί εξήγγειλαν σήμερα την εκκίνηση του Προγράμματος Απασχόλησης στην Κοινωφελή Εργασία, με στόχο τόσο τη στήριξη 50.000 ανέργων και κατά προτεραιότητα εκείνων που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, όσο και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε αυτό το Πρόγραμμα και έφερε, με δική του πρωτοβουλία, τον Απρίλιο τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και τονίζεται ότι θα παρακολουθήσει τις διαδικασίες εφαρμογής του, σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου.

«Θεωρούμε, όμως, ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για να υπογραμμίσει:

«Έχουμε, σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία, την ευθύνη να διαθέσουμε κατά προτεραιότητα και με αποφασιστικότητα πρόσθετους πόρους για τη συνέχιση τέτοιων Προγραμμάτων. Όπως και να εφαρμόσουμε το ψηφισμένο Πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών προς τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας ή ενισχύουν την απασχόληση».

Τονίζεται ακόμη ότι «η ανακούφιση και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, είναι πρώτιστο μέλημά μας, είναι ευθύνη όλων μας».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.