.Το τέλος της συλλογής αποδείξεων

Μπαράζ αλλαγών στη φορολογία και νέες επιβαρύνσεις φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της "κουτσουρεμένης" δόσης.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται πλέον να συλλέγουν αποδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει αν σταματήσουν τη συλλογή από την αρχή του 2014 και όχι από σήμερα, καθώς το μέτρο καταργείται για τις δηλώσεις που θα γίνουν το 2015 και αφορούν στα εισοδήματα του 2014.

Πιο αναλυτικά τις διατάξεις για την εφαρμογή του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω των 1.929 κυβικών, των σκαφών αναψυχής και των δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Πάντως οι κάτοχοι ΙΧ μπορούν να γλιτώσουν και σήμερα μέρος του φόρου.

Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος θα εφαρμοστεί από το 2013 αντί του 2014 που προβλέπονταν, ο φόρος πολυτελείας. Μάλιστα για την καταβολή του φόρου οι υπόχρεοι θα λάβουν ειδικό εκκαθαριστικό από την εφορία.

Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος που είχε τεθεί σε διαβούλευση, καθώς και τις διορθώσεις που έγιναν μετά το δημόσιο διάλογο. Προβλέπει ακόμη την αύξηση από 2 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις του φόρου συναλλαγών στο χρηματιστήριο από 1 Αυγούστου 2013.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο:

-Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό κώδικα, που εμπεριέχεται στο σύνολό του στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, εκείνος περιέχει, όπως αναμενόταν, διορθωμένη την κλίμακα φόρου στις αποζημιώσεις για το τμήμα από 100 έως 150.000 ευρώ, με το συντελεστή να διατηρείται στο 20%

-Το ποσό του φόρου μειώνεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου. Το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων, δεν μπορεί να υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.

-Επανέρχεται ακόμα η έκπτωση φόρου για τον υπολογισμό της παρακράτησης, που σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι δε θα δουν λιγότερα χρήματα στο μισθό τους κάθε μήνα.

-Διατηρείται η έκπτωση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στην εφάπαξ καταβολή του φόρου (1,5%).

-Ο φόρος που επιβάλλεται κατά την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, αντιστοίχως, αυξάνεται από 2 της χιλίοις σε 3,5 της χιλίοις από την 1η Αυγούστου 2013.

-Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε πως τα κέρδη που αποκτούν φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία με την απλογραφική ή διπλογραφική μέθοδο από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους, φορολογούνται με συντελεστή 20% όταν οι μετοχές αυτές αποκτώνται με οποιονδήποτε τρόπο από την 1η Ιουλίου 2013 και μετά.

-Διατηρείται η προκαταβολή φόρου για ΟΕ και ΕΕ στο 55% αντί του 80%.

-Εξακολουθούν να θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων και οι φοιτητές-τέκνα τους ηλικίας έως 25 ετών.

-Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι και 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

-Οι διατάξεις για την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβιώσεως σε ΙΧ κυβισμού άνω των 1.929 κ.ε., σε ιδιοκτήτες σκαφών, αεροσκαφών και πισίνων θα προγενέστερη εφαρμογή από το οικονομικό έτος 2013, αντί του 2014, που σημαίνει ότι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε φορολογούμενος το 2012.

-Λόγω της αδυναμίας συνβεβαίωσής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με τον φόρο εισοδήματος στο ίδιο εκκαθαριστικό, ρυθμίζεται νομοθετικά η ξεχωριστή βεβαίωσή του ειδικά για το οικονομικό έτος 2013.

-Η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και τεκμαρτού δεν θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αναλόγως με την πηγή από την οποία προέρχονται τα κύρια εισοδήματα.

-Κάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

.Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο δίλημμα του Τσίπρα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ»

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε ως εξής στο δίλημμα «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» που έθεσε ο κ. Τσίπρας, στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του σχήματος: 

«Σε απάντηση του διλήμματος που έθεσε σήμερα ο Α. Τσίπρας, “Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖA”: Σήμερα διανύουμε εβδομάδα κατάργησης του Μνημονίου, λόγω συνεδρίου. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι η σειρά της αναστολής. 

Την μεθεπόμενη έρχεται η στάση πληρωμών, και ξανά από την αρχή. Αυτή την εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε με χαρακτηριστική ευκολία την κα. Λούκα Κατσέλη. Το δύσκολο ήταν να υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας την άποψη ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αριστερός».

.Στα 1,51 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο

Στα 4,99 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2013, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 1,51 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο 2013, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,99 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,4 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2012. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,51 δισ. ευρώ και είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 3,31 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,56 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 856 εκατ. ευρώ ή 3,7% έναντι του στόχου του πρώτου εξαμήνου 2013 (23,4 δισ. ευρώ). Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,83 δισ. ευρώ, 906 εκατ. ευρώ ή 4,2%, χαμηλότερα έναντι του στόχου (21,7 δισ. ευρώ).

Τον Ιούνιο καταγράφηκαν αποκλίσεις στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 178 εκατ. ευρώ ή 34%, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, στους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 109 εκατ. ευρώ ή 52,1%, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των ειδοποιητηρίων για τους φόρους περιουσίας (ΦΑΠ 2011), στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 114 εκατ. ευρώ ή 11,7%, στους φόρους κατανάλωσης κατά 145 εκατ. ευρώ ή 18,9% και στα μη-τακτικά έσοδα κατά 707 εκατ. ευρώ ή 65,1%:

Οι αποκλίσεις στα μη-τακτικά έσοδα οφείλονται στην καθυστέρηση είσπραξης από τα πιστωτικά ιδρύματα της απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά κυρίως στη μετάθεση είσπραξης των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs).

Τον Ιούνιο, καλύτερη από τους στόχους ήταν η πορεία είσπραξης των εσόδων από τους φόρους περιουσίας κατά 34 εκατ. ευρώ ή 15,6%, τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 42 εκατ. ευρώ ή 168,5% και τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατά 67 εκατ. ευρώ ή 266,1%.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, η συνολική απόκλιση εσόδων του εξαμήνου, που οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες (π.χ. παρατάσεις, απεργία), θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

.Για τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Συν Αθηνά» μίλησε ο Γ. Καμίνης

«Πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη χώρα» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Συν Αθηνά» (www.synathina.gr), την οποία παρουσίασε απόψε στο Δημαρχιακό Μέγαρο ως ένα εργαλείο επικοινωνίας για τις ομάδες πολιτών που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

«Εγκαινιάζουμε μια διαδυκτική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα ανεβαίνουν οι δράσεις όλων των ομάδων στην πόλη, είτε οργανωμένων, όπως οι Μη Κυβερνητικές, είτε ομάδων που δημιουργούνται αυθόρμητα στις γειτονιές, οι οποίες μπορεί για παράδειγμα να εξωραΐζουν, να καθαρίζουν, να φυτεύουν, να χορεύουν ταγκό» εξήγησε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας ότι ο δήμος με αυτή την πρωτοβουλία «δίνει βήμα έκφρασης και ενημέρωσης σε αυτές τις ομάδες».

Όπως υπογράμμισε, «ο δήμος λειτουργεί σαν ομπρέλα, φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, συντονίζει, αναδεικνύει, τους βοηθάει με την υποδομή που έχει και την τεχνογνωσία. Και αντίστοιχα, εάν από την πλευρά των ομάδων, υπάρχουν εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν το δήμο θα ξέρουν πώς να το κάνουν».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, «το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να επεκταθεί αυτή η πρωτοβουλία σε όλη τη χώρα με τη δημιουργία ανάλογων δικτύων σε άλλες πόλεις αρχίζοντας από τη Θεσσαλονίκη».

Με τον όρο «Ομάδες Πολιτών», διευκρίνισε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η υπεύθυνη Δικτύωσης με Ομάδες Πολιτών στο Δήμο Αθηναίων, Αμαλία Ζέπου, «εννοούμε ομάδες κατοίκων που μπορεί να είναι ΜΚΟ, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες ή άτυπες ομάδες, ανθρώπους που δημιουργώντας μια ομάδα βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής στην Αθήνα».

«Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης, πολλές ομάδες. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 120 μόνο στο Δήμο Αθηναίων» σημείωσε. Η κ. Ζέπου εξήγησε ότι στην πλατφόρμα εμφανίζονται αυτές οι ομάδες σχηματικά σε δύο μεγάλες ενότητες, την αλληλεγγύη (άστεγοι, τροφή, φάρμακα, στέγη) και την εικόνα της πόλης, (καθαριότητα, βιώσιμη πόλη, πράσινη, πολιτισμός). 

«Δεν πρόκειται όμως, για καταγραφή ομάδων. Η πλατφόρμα λειτουργεί ως ημερολόγιο δράσεων, τι κάνουν οι πολίτες για την πόλη τους και πώς θα ξέρουν οι κάτοικοι της Αθήνας μια δράση που γίνεται στη γειτονιά τους. Είναι μια θετική πρωτοβουλία» υπογράμμισε η κ. Ζέπου, συμπληρώνοντας: «Τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα αν δεν βρούμε, πολίτες και αρχές, έναν τρόπο ουσιαστικής συνεργασίας»

.Κινητοποιήσεις ενάντια στις μετατάξεις και τη διαθεσιμότητα σχεδιάζει και η ΟΛΜΕ

Κινητοποιήσεις, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σχεδιάζουν οι καθηγητές εναντίον των μετατάξεων και της διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Έτσι, αποφάσισε:

- Τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο που οργανώνεται από την ΑΔΕΔΥ αύριο στις 12.30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

- Επίσης, μετά το συλλαλητήριο (περίπου στις 14.30) το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τα ΔΣ των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) της Αττικής, σε σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Ερμού και Κορνάρου, Πλατεία Συντάγματος), για ενημέρωση και σχεδιασμό των επόμενων κινητοποιήσεων του κλάδου.

- Την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, που θα συζητείται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο, προετοιμάζεται συγκέντρωση στην Αθήνα. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τις ΕΛΜΕ, εκτός Αττικής να προγραμματίσουν ανάλογες κινητοποιήσεις.

.Απειλείται η πρωθυπουργία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εδώ και 18 χρόνια, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια τιμωρητική ψηφοφορία στη βουλή σχετικά με μια έκθεση που τον κατηγορεί για την ευθύνη του στη διαχείριση του συστήματος πληροφοριών, η οποία μπορεί να προκαλέσει την παραίτησή του και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.

Ως παλαίμαχος της πολιτικής, ο 58χρονος Γιούνκερ δεν έχει αποκαλύψει τίποτε για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Όμως το πιθανότερο φαίνεται πως είναι να ανακοινώσει την παραίτησή του από την κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο χριστιανικό κοινωνικό κόμμα του και το σοσιαλιστικό κόμμα μετά την αποχώρηση του τελευταίου από το συνασπισμό. 

.Ανάσα για το χειμαζόμενο εμπόριο οι φετινές εκπτώσεις

Ιδιαίτερες προσδοκίες τρέφει ο εμπορικός κόσμος της χώρας από τις εφετεινές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου και θα λήξουν το Σάββατο 31 Αυγούστου, καθώς μπορεί να δώσουν στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις μία ανάσα μέσα στη βαθύτατη κρίση. 

Τα παραπάνω επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και παράλληλα καλεί τους Έλληνες καταναλωτές να εμπιστευθούν και πάλι τις οργανωμένες εμπορικές επιχειρήσεις και όχι το παραεμπόριο και τους διαβεβαιώνει ότι, 

μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρονται.

Παράλληλα, οι προσφορές που ήδη διενεργούνται, λειτουργούν στο μυαλό του καταναλωτή, εισαγωγικά ως "προπομπός" της επίσημης περιόδου των θερινών τακτικών εκπτώσεων.

.Έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναφέρεται στις «ανησυχίες» των πιστωτών

Για «αδυναμία» ή «απροθυμία» της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει επαρκή φορολογικά έσοδα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει «νέο χρηματοδοτικό κενό», κάνει λόγο έκθεση της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Έπειτα από μήνες σχετικής ηρεμίας, οι «ανησυχίες» για την Ελλάδα και η κυβερνητική κρίση που ενέσκηψε στην Πορτογαλία, μεταξύ άλλων, ήγειραν εκ νέου φόβους περί αναζωπύρωσης της κρίσης στην ευρωζώνη, γράφει το πρακτορείο.
Οι διεθνείς πιστωτές διερωτώνται για την «βούληση» της Ελλάδας να αλλάξει, σχολιάζει το Ρόιτερς, υπενθυμίζοντας ότι εάν η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη, υπάρχει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποφασίσει να αποχωρήσει.
Κατ' ιδίαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν την Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα λιγότερα μπορεί και ότι η οικονομική προοπτική της χώρας επιδεινώνεται, προσθέτει.
Η 47σέλιδη έκθεση αποτέλεσε το υπόβαθρο της απόφασης των δανειστών να εκταμιευθεί η δόση σε υποδόσεις, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα, αλλά στην ίδια την έκθεση αμφισβητείται η «βούληση και η δυνατότητα» συγκέντρωσης επαρκών φορολογικών εσόδων, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Η έκθεση εμμένει στην πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και 0,6% το 2014, ενώ δεν δίνει λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.