.Συμφωνία τρόικας-Προβόπουλου για τα «κόκκινα δάνεια»

Στη δημιουργία ειδικών διευθύνσεων μέσα στις τράπεζες, με την αποκλειστική αρμοδιότητα να διαχειριστούν το ακανθώδες πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» που υπερβαίνουν το 30% πλέον των χορηγήσεων, συμφώνησαν η τρόικα και ο διοικητής της Τράπεζες της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα σε καλό κλίμα και οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κ.Προβόπουλο, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο.
Η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιστροφή των 300 εκατ. ευρώ των bad banks στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ποσό που θα προστεθεί στα 10 δισ. ευρώ κεφαλαίων που έχει ως αποθεματικό το Ταμείο.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι η ΤτΕ έχει καλό track record στην ολοκλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεών της.
Υπενθυμίζεται ότι η Black Rock θα παραδώσει τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών περί τα τέλη του μήνα, ενώ τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τις συνεταιριστικές τράπεζες οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την Τρόικα πρόθυμη να δώσει μία ακόμη παράταση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου που έχουν δρομολογήσει.

.Σφοδρή επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ

Για «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας που υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας για υπέρβαση της κρίσης», έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι επενδύει στην αποτυχία και την καταστροφή της χώρας, κάτι που όπως είπε είναι εθνικά απαράδεκτο.

Προκάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή και να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια, λέγοντας χαρακτηριστικά «πρέπει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί, και το το λέω μετά λόγου γνώσεως». 

Απευθυνόμενος προς τους εταίρους μας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία «είναι βλαπτικά για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, και είναι κοινωνικά αδιανόητα και βάρβαρα». 

Επιπλέον, ζήτησε να σταματήσει η άδικη και επικίνδυνη στο εξωτερικό συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα. 

.«Κερδοσκοπία» καταγράφεται σε βασικά προϊόντα

Ευεργετική για την Ελλάδα θα αποδειχθεί η απόφαση της ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ , καθώς η ελληνική οικονομία βυθίζεται διαρκώς στον αποπληθωρισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Οκτώβριο ο ελληνικός πληθωρισμός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 51 ετών, καταγράφοντας μείωση 2% σε ετήσια βάση.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Οκτώβριο 2013, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2013, παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2012 - Οκτωβρίου 2013, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2011 - Οκτωβρίου 2012, παρουσίασε μείωση 0,4%, έναντι αύξησης 1,8%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Ο πληθωρισμός είχε μειωθεί κατά 1,1% το Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση και η περαιτέρω πτώση καταδεικνύει αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων που λόγω και της περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου, αναμένεται να συνεχισθεί και τον τρέχοντα μήνα.

Πάντως, «κερδοσκοπία» καταγράφεται σε βασικά προϊόντα καθώς σε ετήσια βάση σημειώθηκαν αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, ανατιμήθηκαν περαιτέρω οι τιμές στον ηλεκτρισμό (+18,7%), στα φάρμακα (+12,6%), στις νωπές πατάτες νωπές (+11,2%), στον καπνό (+4,7%), στα νωπά φρούτα (4,1%) και στα γαλακτοκομικά και αυγά (+1,7%).

.Αλ. Τσίπρας: «Το καταστροφικό πρόγραμμα της λιτότητας και του μνημονίου πρέπει να σταματήσει τώρα»

«Το καταστροφικό πρόγραμμα της λιτότητας και του μνημονίου πρέπει να σταματήσει τώρα. Διαφορετικά, η συνέχισή του αποτελεί συνειδητή εγκληματική επιλογή, με θύματα, των οποίων δεν απειλείται, πλέον, μόνο η ευμάρεια, αλλά η ίδια τους η ζωή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας» που διοργανώνει το Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ford.

.Συνεχίζουν την απεργία τους οι υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνέχιση της απεργίας τους για δέκατη εβδομάδα, αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση της αγωγής του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στα δικαστήρια, με την οποία ζητεί να κηρυχτεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), πάντως, θα συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.
 Επεισοδιακή αποδείχθηκε την ίδια ώρα η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου για την κατάρτιση του προγράμματος του εξαμήνου, δεδομένου ότι τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα. 

Η συνεδρίαση διακόπηκε από ομάδες φοιτητών ακροαριστερών παρατάξεων που εισέβαλαν στον χώρο και εμπόδισαν τα μέλη της Συγκλήτου να λάβουν αποφάσεις. Οπως πάντως ανέφεραν εκπρόσωποι του Ιδρύματος, το πρόγραμμα των εξετάσεων θα καταρτιστεί και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

.Τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας

Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. 

Τον κ. Δραγασάκη διαδέχθηκε στο βήμα και ο δεύτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει δύο εισηγητές από το κόμμα που καταθέτει το σχετικό αίτημα.
Σε κοινή γραμμή επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησαν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος  και υπονόμευσης της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας, αλλά και για προσπάθεια να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, κινήθηκαν οι δύο εισηγητές από την κυβέρνηση, Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) και Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ).


Τόσο η κ. Πατριανάκου όσο και ο κ. Ρήγας υπεραμύνθηκαν της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η χώρα θα βγει από την κρίση.

 «Πρόταση αποσταθεροποίησης και πολιτικής ανωμαλίας», χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «παρών», ενώ ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν «υπέρ της πτώσεως της κυβέρνησης». 

Αύριο και την Κυριακή αναμένεται να οριστούν εμβόλιμες συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τον λόγο, όλοι οι βουλευτές που θα το ζητήσουν. 

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι για να διευκολυνθούν οι βουλευτές που βρίσκονται στην επαρχία δόθηκε δυνατότητα εγγραφής ομιλητών μέχρι σήμερα στις 10 το βράδυ.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, χαρακτήρισε άδικη και άκυρη τη διαδικασία κατηγορώντας το προεδρείο της Βουλής ότι δε μερίμνησε, ώστε να παραβρίσκονται στη συζήτηση και την ψηφοφορία ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι δύο συνάδελφοι του Νίκος Παπάς και Γιάννης Λαγός, που είναι προφυλακιστέοι στον Κορυδαλλό. 

«Είναι εκλεγμένοι του ελληνικού λαού και οφείλουν να παραβρίσκονται στη διαδικασία. Έχετε αναγάγει τον εισαγγελέα των φυλακών Κορυδαλλού, σε ρυθμιστή του πολιτεύματος» είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στη δικαστική εξουσία.

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι το ζήτημα των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής απασχόλησε το προεδρείο, το οποίο, όπως είπε, είναι ανοιχτό σε προτάσεις των κομμάτων για να δοθεί ή όχι δυνατότητα επιστολικής ψήφου κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

.Ιω. Βρούτσης: Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων

Τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων επανέλαβε μιλώντας το πρωί σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει εντός του 2014 η διαδικασία μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που θα ολοκληρωθεί έως το 2020, ενώ διευκρίνισε ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχει προβλεφθεί ήδη από τον νόμο Πετραλία.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν μέρος του εθνικού σχεδιασμού και δεν οφείλονται στις απαιτήσεις της τρόικας και σημείωσε, ότι με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τίθεται οριστικά τέλος σε ένα «φαύλο και κατακερματισμένο», όπως το χαρακτήρισε, πολιτικό σύστημα.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.