.«"Κούρεμα" του χρέους θα προκαλούσε ανασφάλεια στην ευρωζώνη»

«Η συζήτηση για ένα 'κούρεμα' του ελληνικού δημόσιου χρέους θα προκαλούσε ανασφάλεια στην ευρωζώνη και θα έφερνε πάλι στο προσκήνιο μοντέλα κρίσης. Αυτή είναι η γνώμη μου» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανκ Ντολτ.

   «Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για ένα νέο κούρεμα. 
Όπως θα γνωρίζετε, το Γιούρογκρουπ είχε αποφασίσει πέρυσι τον Νοέμβριο να συζητήσει εκ νέου το θέμα της Ελλάδος το 2013 και αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, εάν το πρόγραμμα εφαρμόζεται σωστά, τότε θα εξέταζε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την ανακούφιση του χρέους» σημειώνει ο Γερμανός πρεσβευτής και προσθέτει: «Δεν πρέπει να μας αποσπά την προσοχή το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα. 

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί τώρα αυτό το πρόγραμμα, το οποίο εμφανίζει σημάδια επιτυχίας. Ναι, συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει φως στο τούνελ, υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία ανακάμπτει και είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να έχει ανάπτυξη, ίσως μικρή, το 2014 και να βγει από την κρίση. 

Είναι πρόωρο να συζητάμε τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι δεν είναι κάτι που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να συνεχιστεί η πορεία. Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για αυτό».

.Πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2014

Στην πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2014 προχωρά καταρχήν η κυβέρνηση. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε τη Βουλή για το πρόγραμμα, μιλώντας στην Ημερίδα των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Όπως διευκρίνισε θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και με στόχο, το 2015 να διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα ως βασική κοινωνική παρέμβαση πλήρους εφαρμογής. 

Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι η κοινή παρουσία των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών αποδεικνύει την κυβερνητική βούληση, διότι - όπως είπε - ο ένας εφαρμόζει κι ο άλλος χρηματοδοτεί. 
Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Γιάννη Στουρνάρα ο υπουργός Εργασίας είπε: «Κι αυτό είναι το στοίχημα κύριε υπουργέ. Η χρηματοδότησή σας το 2015, για να κάνουμε αυτή τη θεμελιακή αλλαγή».

Το πρόγραμμα - όπως συγκεκριμενοποίησε ο υπουργός Εργασίας - θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. 

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, στην ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, τόσο στην εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος όσο και στο σύνολο της κοινωνικής πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο ρόλος του «δεν είναι μόνο η έγκριση των πιστώσεων».

Το βασικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα προχωρήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Και αυτό διότι, όπως επισήμανε, «ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ορθή στόχευση της κοινωνικής πολιτικής είναι ο κίνδυνος το δηλωθέν εισόδημα των αιτούντων να εμφανίζεται χαμηλό, όχι λόγω πραγματικής ανάγκης αλλά λόγω φοροδιαφυγής». Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η πλήρης λειτουργία του περιουσιολογίου. 

«Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ενάντια στη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα έσοδα από αυτές τις πηγές θα δώσουν την απαραίτητη ευρωστία στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας να ασκηθούν πιο ενεργές κοινωνικές πολιτικές. 

Η δεύτερη συνεισφορά του περιουσιολογίου θα είναι η δυνατότητα να προχωρήσουν προνοιακές πολιτικές με τον βέλτιστο τρόπο, καθώς οι τελικοί δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων δεν θα αναδεικνύονται μόνο βάσει της φορολογικής δήλωσης αλλά βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε πάντως ότι «το περιουσιολόγιο, ακόμη και στην πλήρη εφαρμογή του δεν είναι πανάκεια. 

Τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εξισώσεις και πληροφοριακά συστήματα. 

Γι΄ αυτό θα είναι πάντα απαραίτητο ένα σοβαρό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες με συγκεκριμένα μεθοδολογικά εργαλεία θα εντοπίζουν το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα ακόμα και όταν αυτό συγκαλύπτεται ή δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο».

.«Κάποιοι διεστραμμένοι εγκέφαλοι έχουν ως στόχο εμάς»

Τη ριζική διαφωνία του στα όργανα του κόμματός του είχε εκφράσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχετικά με τη «συμπερίληψη της τρομορύθμισης του άρθρου 187Α στην τροπολογία» για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ όμως μετά την κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ψήφισε με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: 

«Ψηφίζω μόνο και μόνο για να μην δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με τη δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό τρομονόμο».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε σήμερα στοnewsbeast.gr για την απόφασή του. Και είπε: «Διαφωνούσα με τη συμπερίληψη του άρθρου για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Χρυσή Αυγή διώκεται με το άρθρο 187 περί εγκληματικής οργάνωσης. Αναφέρεται σε αυτό το άρθρο ότι όσα κόμματα διώκονται, αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης». 

Και πρόσθεσε: «Πέραν του άρθρου 187 προστέθηκε και το άρθρο 187Α που αφορά τρομοκρατικές ενέργειες και τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό το άρθρο έχει μέσα μέγιστες αυθαιρεσίες διότι δεν διώκει πράξεις, αλλά προθέσεις, επιδιώξεις και εντέλει φρονήματα». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία εξηγεί ότι μπορούσαν να προχωρήσουν στην αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής μόνο με το άρθρο 187. 

Στο ερώτημα πάντως για το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει ως στόχο να «χτυπήσει» πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει: «Δεν λέω μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μπορεί κάποιοι διεστραμμένοι εγκέφαλοι να έχουν ως στόχο και εμάς. 

Ήδη έχουν μιλήσει για τα δύο άκρα και για ακραία στοιχεία. Θέλουν κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι ίσως να εμπλέξουν κάποιους, υποτιθέμενους στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι αναμεμειγμένοι σε διάφορες υποθέσεις τρομοκρατίας».

Σχολίασε όμως και την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ψηφίσει «παρών». «Η Ζωή ψήφισε με τη συνείδησή της. Μπράβο της! Δεν μπορώ εγώ να περιορίσω την ψήφο. Αυτό αισθανόταν, αυτό ψήφισε». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν και άλλοι που αντιδρούσαν στην Κουμουνδούρου αλλά δεν δήλωσαν ανοιχτά την αντίθεσή τους για να μην εκμεταλλευτεί πολιτικά τη στάση τους η δικομματική κυβέρνηση.

.Λιμνάζουν βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα δύο δισ. ευρώ

Βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ εξακολουθούν να λιμνάζουν στην περιβόητη Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα 800 υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος να έχουν βρει «προστασία» από κατασχέσεις εξαιτίας δραματικών καθυστερήσεων ή αλλεπάλληλων αναβολών σ εξέτασή τους. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από το τέλος Ιουλίου καθώς από την 1η Αυγούστου ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικής 

Επανεξέτασης η οποία είναι αποκλειστικά αρμόδια για την εξέταση υποθέσεων βεβαιωμένων φόρων πάνω από 300.000 ευρώ, όπως ήταν και η εν λόγω Επιτροπή, αλλά με μία ουσιαστική διαφορά: στην πρώτη περίπτωση οι προσφεύγοντες δεν χρειαζόταν να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ ενώ στη δεύτερη απαιτείται η καταβολή του 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων. 

Έτσι η Επιτροπή έγινε η «αγαπημένη» νόμιμη διέξοδος φοροαποφυγής για όσους είχαν φορολογικές διαφορές με το υπουργείο Οικονομικών ενώ ΔΝΤ και Κομισιόν απαίτησαν την κατάργησή της. Παρότι αυτή έγινε με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο, το «στοκ» υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί παραμένει τεράστιο. 

Περισσότερες από 800 υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος παραμένουν σε εκκρεμότητα ενώ βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα 2 δισ. ευρώ μένουν στα χαρτιά. 

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Επιτροπή πήρε παράταση έως το τέλος του έτους με μία ρητή εντολή: «Τέλος οι αναβολές, όσες υποθέσεις δεν διευθετηθούν θα πάνε στα δικαστήρια». 

Με τους ρυθμούς που κινείται όμως η Επιτροπή, κρίνεται βέβαιο από ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έως τα τέλη του έτους θα έχουν διευθετηθεί ελάχιστες υποθέσεις και ακόμα λιγότερα θα είναι τα έσοδα που θα έχουν μπει στο ταμείο. 

Πλέον η Επιτροπή συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα- από μια φορά το μήνα - και αν- στο παρελθόν- και ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εισήχθησαν για εξέταση 22 υποθέσεις με βεβαιωμένες οφειλές 94 εκατ. ευρώ. 

Από αυτές μόνο σε δύο υποθέσεις προέκυψε συμβιβασμός (από τα 3 εκατ. ευρώ στο 1), τέσσερις υποθέσεις πάνε στα δικαστήρια και για τις 16 προέκυψε αναβολή... 

.Μία διαρροή στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Αυγή

Τριγμούς προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η διαρροή στην ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, δηλαδή της αναστολής χρηματοδότησης κομμάτων σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση.

Εκτός από τη διαρροή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που κινήθηκε εκτός γραμμής, αντίδραση υπήρξε από την Αριστερή πλατφόρμα, ενώ σημειώθηκαν ηχηρές απουσίες, όπως αυτή του Μ. Γλέζου, που φέρεται να διαφωνεί.

Γραπτή δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ψηφίζει την τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαρκούσης της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι έχει εκφράσει στα όργανα του κόμματός του την ριζική του διαφωνία στην «συμπερίληψη της τρομορύθμισης του άρθρου 187Α στην τροπολογία», όμως δηλώνει ότι ψηφίζει μετά την «πρωτοφανή κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε τροπολογία που υπερψηφίζει».

Αιτιολογεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Ψηφίζω μόνο και μόνο για να μην δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με τη δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό τρομονόμο».

Ααίσθηση προκάλεσε το «παρούσα» από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου ψήφισαν υπέρ.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Σταθάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Κασαπίσης.

Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξανδρος Κοντός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι με επιστολή τους δήλωσαν την πρόθεση ψήφου τους, χωρίς όμως να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αποχώρησαν από την ψηφοφορία, δια του Ηλία Κασιδιάρη, υποστήριξαν ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη του κόμματός τους και για αντισυνταγματική τροπολογία.

Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.

Ύστερα από αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσαν νωρίτερα 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η τροπολογία πέρασε με 235 «ναι", κανένα «όχι" και 34 «παρών».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.