.Ο δρόμος για την ανάπτυξη

Τα τυπικά ολοκληρώθηκαν. Το 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα συντάχθηκε, οι χώροι στους οποίους πρωτίστως θα δοθεί η μάχη καθορίστηκαν, πηγές χρηματοδότησης δημιουργούνται και σε συνδυασμό με τις γενικότερες θετικές εξελίξεις και τη σταδιακή επανάκτηση του κύρους της χώρας στο εξωτερικό είναι εύλογη η εκτίμηση ότι η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας εξελίσσεται θετικά.

Αλλά εκείνο που δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν -κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενους και λαό- είναι ότι ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος δεν θα κριθεί μόνο από την πληρότητά του ή και την επαρκή χρηματοδότηση της αναπτυξιακής προσπάθειας, αλλά από την ωριμότητα και την υπευθυνότητα με την οποία θα σταθούν απέναντι στο εγχείρημα όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι με αυτό παράγοντες.

Είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας αυτή η προσπάθεια. Κατά καιρούς είχαν εξαγγελθεί και είχαν επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο 5ετή προγράμματα ανάπτυξης, αλλά η πορεία τους μάλλον σε αποτυχία κατέληξε. Και όχι ανεξήγητα, μια και η γραφειοκρατία αλλά και η διαφθορά αποτελούσαν τους μόνιμους υπονομευτές κάθε σοβαρής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Και τώρα το πρόγραμμα είναι 10ετές. Από μόνος του ο χρονικός αυτός ορίζοντας δημιουργεί μια υποχρέωση που για πρώτη φορά θα χρειαστεί να διαχειριστούμε: τη συνεπή, πολυετή και προγραμματισμένη εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος. 

Που μοιραία συνεπάγεται μια κρίσιμη προϋπόθεση: την κυβερνητική σταθερότητα έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος υπονόμευσης ή ακύρωσης του προγράμματος πριν αυτό φτάσει στην ολοκλήρωσή του.

Ισως είναι κι αυτή μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους όλοι σε αυτή τη χώρα ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη προϋποθέτει άλλες λογικές και νοοτροπίες από εκείνες στις οποίες ήμασταν συνηθισμένοι και είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούμε στα όρια της χρεοκοπίας.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.Δεν αποκλείει νέο «κούρεμα» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), υποψήφιος σήμερα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

 και παραδέχεται ότι τα προγράμματα βοήθειας συνοδεύονταν πολλές φορές από «υπερβολική κοινωνική σκληρότητα». Θεωρεί πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου.

Σε συνέντευξή του στην Stuttgarter Zeitung ο κ. Γιούνκερ αναγνωρίζει ότι οι δανειστές δεν ασχολήθηκαν αρκετά έντονα με την κατάσταση επιτόπου στις χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βοήθειας και δεσμεύεται ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής, θα προσπαθήσει να υπάρχει, για μελλοντικά προγράμματα, μελέτη των κοινωνικών συνεπειών. 

«Τα προγράμματα δείχνουν όμως τώρα και θετική επίδραση. Το τραπεζικό πρόβλημα στην Ισπανία έχει λυθεί. Η Πορτογαλία βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που έχει ήδη κάνει η Ιρλανδία. Και η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο» δηλώνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της η Ελλάδα μπορεί να λάβει νέο «κούρεμα» του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι διαπραγματευόταν νυχθημερόν με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές. 

«Δεν εύχομαι σε κανέναν πρόεδρο της Ευρωομάδας να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείω οριστικά» τονίζει.

.Το στέμμα του στη «βασίλισσα»

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Ολυμπιακό πως έπεσε αμαχητί. Όμως η εξάντληση των παικτών του, η έλλειψη συγκέντρωσης σε κρίσιμα σημεία, τα λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ στοίχισαν την ήττα από την αποφασισμένη Ρεάλ με 83-67 στη Μαδρίτη. 

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά από μία διετία στην κορυφή της Ευρώπης παραδίδουν το στέμμα τους και η «βασίλισσα» φιλοδοξεί να το πάρει ξανά στα χέρια της μετά από 19 χρόνια στο Final Four του Μιλάνου, όπου θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά.

Παλικάρι ο Σπανούλης με 19 πόντους, αλλά δεν είχε σταθερή συμπαράσταση στο σκοράρισμα, την ώρα που η τριάδα Γιουλ, Ρούντι και Ρέγες έκανε θραύση για τους γηπεδούχους.

.«Aπαράδεκτα τα πολιτικά παιχνίδια»

«Δεν προδίδει μόνο έλλειμμα υπευθυνότητας, εγκυμονεί και κινδύνους η εμπλοκή μειονοτικών θεμάτων στην προεκλογική αντιπαράθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα ζητήματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων δεν προσφέρονται για προεκοογική χρήση και εκμετάλλευση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη δήλωσή του κατέληξε: "Τα πολιτικά παιχνίδια με τη μειονότητα είναι απαράδεκτα!".

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.