. Σε ποια μέτρα είπαν «όχι» οι πολιτικοί αρχηγοί


Την άρνηση των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, συνάντησαν ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονταν στο συνολικό πακέτο, καθώς θεωρήθηκε ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος θα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερος από την απόδοσή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι τρεις αρχηγοί δεν δέχθηκαν:

- Να αυξηθούν από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη

- Να καταργηθούν τα ειδικά και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας

- Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή των δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές

- Να υπάρχουν δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στον αντίποδα, φέρεται να υπάρχει συμφωνία των αρχηγών για φορολόγηση με συντελεστή 28% όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, ενώ είναι ενδεχόμενο να φορολογούνται με τον συγκεκριμένο συντελεστή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν αύριο (ίσως τηλεφωνικά) με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα ποσοστά μειώσεων στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

.«Αγκάθι» τα εργασιακά - «Γέφυρες» απο Τόμσεν


Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, καθώς ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα και η τρίτη συνάντηση κυβέρνησης - τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών. «Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα, πολιτικής και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. 
Για τα λίγα που απομένουν θα καταλήξουμε σύντομα», τόνισε μετά τις συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πωλ Τόμσεν. 
 Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παραδέχθηκε ότι δεν επετεύχθη σύγκλιση απόψεων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κινείται με ρεαλισμό μακριά από ιδεοληψίες. 
Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών από αύριο χωρίς ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες, ενώ το κλιμάκιο των επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσει αύριο και θα επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει νέος γύρος συναντήσεων. 
Νωρίτερα, o Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «οι αξιώσεις της τρόικας υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας», μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, προειδοποιώντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. 
«Περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά δεν βοηθούν. Τον Φεβρουάριο με τα μέτρα που ελήφθησαν φτάσαμε στο ακραίο σημείο», τόνισε απο την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Το χρονοδιάγραμμα είναι ένα, δόση το Νοέμβρη», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης.
«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση με την τρόικα», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή».

.Τόμσεν: Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο


«Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα, πολιτικής και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Για τα λίγα που απομένουν θα καταλήξουμε σύντομα». 

Σε αυτή τη δήλωση προέβη, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις απογευματινές συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πωλ Τόμσεν. 

Η τρόικα αναχωρεί αύριο από την Ελλάδα και αναμένεται να επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα, oπότε και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

.Κ. Παπούλιας: «Μην τα φορτώνουμε όλα στους εργαζόμενους»


 Ηχηρή παρέμβαση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος, στο Προεδρικό Μέγαρο το διευρυμένο προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Ο κ. Κάρολος Παπούλιας αποκάλυψε ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον ρώτησε "τι κάνουν οι πλούσιοι Έλληνες". Απάντησα, είπε, «ότι ο καθένας συνεισφέρει με βάση τον πατριωτισμό του».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στο προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι συμπλέει μαζί τους και ότι ο ελληνικός λαός έδωσε όσα μπόρεσε να δώσει. «Το είπα και στην κυρία Μέρκελ. 

Αν θέλετε και άλλα μέτρα αλλάξτε λαό», επανέλαβε ο κ. Παπούλιας και επισήμανε προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι «η χώρα μας δίνει μια μάχη για να επιζήσει» και πως «αν επιζήσει όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε».
«Είναι απαράδεκτο άλλοι να διαφεύγουν, άλλοι να κάνουν τον κουτό και άλλοι να πληρώνουν. 

Όταν μιλάμε για κοινωνική συνοχή αυτή βασίζεται σε ισοδίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν βρήκαμε τους εργαζόμενους να τους φορτώσουμε όλη την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι κύριοι που έβγαλαν τα λεφτά τους δεξιά και αριστερά και έχουν αγοράσει το μισό Λονδίνο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια και τόνισε πως πρωταρχικός μεν στόχος είναι να σωθεί η χώρα, αλλά και οι Έλληνες να έχουν αξιοπρέπεια.
«Οι πολιτικές που ασκούνται εμπεριέχουν μεγάλες ανισότητες για μισθωτούς και συνταξιούχους. 

Δεν συμβάλλουν όλοι και αυτό οι πολιτικοί το αποδέχονται», σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι και στον ίδιο η κυρία Μέρκελ είχε επισημάνει ότι οι Έλληνες αγοράζουν ολόκληρα τετράγωνα στο Λονδίνο και πως ο ίδιος της απάντησε ότι «οι μίζες της siemens επανέρχονται στον φυσικό τους χώρο».

.Ιδρύεται Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας


«Ειδικό Πρόγραμμα για την πρόληψη της σχολικής βίας εκπονεί το υπουργείο Παιδείας και ταυτόχρονα προχωρά στην ίδρυση Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας για την αποτελεσματική και οργανωμένηαντιμετώπιση του φαινομένου». Τα παραπάνω γίνονται γνωστά με έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου 

το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Ρεπούση, Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Κυρίτση σχετικής με την κλιμάκωση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας στη χώρα μας.

Οι βουλευτές επικαλούνται έρευνες που δείχνουν τα φαινόμενα "bullying" είναι στην Ελλάδα σημαντικά και αυξανόμενα και ότι το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών εκφοβισμού στο σχολείο.

 Είναι εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που δείχνουν ότι σχεδόν το 90% των μαθητών όλων των ηλικιών υπήρξε θύμα ή θύτης εκφοβισμού 

και ακόμη ότι οι αλλοδαποί μαθητές θυματοποιούνται όταν αποτελούν μειοψηφία της τάξης ή του σχολείου, ενώ όταν το ποσοστό τους ανέρχεται στο 50%-70% ομαδοποιούνται και στρέφονται κατά της γηγενούς ομάδας μαθητών.

.Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο πιο ζεστός στη μετεωρολογική ιστορία της Γης


Ο Σεπτέμβριος του 2012 υπήρξε ο πιο θερμός στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη μας (μετά το 1880), ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου του 2005, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. 
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και τις θάλασσες τον περασμένο μήνα ήταν 15,67 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,67 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Εκτός από θερμότερος Σεπτέμβριος, μετά το 1880, ο Σεπτέμβριος του 2012 υπήρξε ο 36ος Σεπτέμβριος στη σειρά, καθώς και ο 331ος συνεχόμενος μήνας, που η παγκόσμια θερμοκρασία διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα.
 Ο τελευταίος Σεπτέμβριος που η θερμοκρασία βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο, ήταν το 1976.

Η συνδυασμένη θερμοκρασία ξηράς και θάλασσας ειδικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, κατά τον φετινό Σεπτέμβριο ήταν η δεύτερη υψηλότερη (μετά το 2005). Στη ξηρά, ο Σεπτέμβριος του 2012 ήταν ο τρίτος θερμότερος μετά το 1880.

.Έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος


Έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συγκαλεί σήμερα ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος.
Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση κατά τις εργασίες της Ολομέλειας των δικηγόρων είναι: α) άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, β) φημολογούμενα φορολογικά μέτρα, γ) ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ και δ) κατάργηση ευθύνης Επικουρικού Κεφαλαίου.

Παράλληλα, σε χθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, επισημαίνεται, ότι το δικηγορικό σώμα της χώρας αρνείται να συναινέσει 
«στη φημολογούμενη προώθηση ρυθμίσεων που πλήττουν - κατά τρόπο άδικο, κοινωνικά άνισο και ανάλγητο -τους δικηγόρους, ιδίως δε τους νέους συναδέλφους, που βιώνουν στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της δυσμενούς συγκυρίας», 

καθώς και «στην υιοθέτηση ρυθμίσεων πλήρως ασύμβατων με το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, που φαλκιδεύουν τη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης και καταλύουν βασικές κατακτήσεις του δικαιικού μας συστήματος».

.Εξίσου πλούσια σε βιταμίνες και τα κατεψυγμένα λαχανικά


Τα καταψυγμένα λαχανικά διατηρούν τους διατροφικούς τους δείκτες σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νωπά πρώτης ημέρας συγκομιδής, ενώ υπερτερούν των νωπών από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, καθώς και τις επόμενες, μετά τη συγκομιδή τους.

Προϋπόθεση αποτελεί, οι προδιαγραφές κατάψυξης και τα υπόλοιπα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας να είναι αυστηρά ελεγχόμενα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της συγκριτικής έρευνας που πραγματοποίησε ο καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης με την υποστήριξη της εταιρίας τροφίμων «Μπάρμπα Στάθης», του ομίλου Vivartia.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αναζητήθηκε η συγκριτική σχέση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες λαχανικών (νωπών και κατεψυγμένων), κυρίως σε σχέση με το βαθμό οξείδωσης, που υφίσταται η βιταμίνη C, η οποία αποτελεί και τον πρωτεύοντα δείκτη διατροφικής αξίας και ποιότητας των προϊόντων. 

Οι άλλοι δύο δευτερεύοντες δείκτες που εξετάστηκαν, η βιταμίνη Α και οι διαιτητικές ίνες παρουσίασαν σταθερότερη συμπεριφορά και φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα αρνητικά κατά τη συντήρηση και στις δύο κατηγορίες προϊόντων.

Τα συγκριτικά στοιχεία έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά, με βάση τη συγκέντρωση της βιταμίνης C, υστερούν διατροφικά κατά περίπου 5% -15% έναντι των νωπών μόνο την πρώτη ημέρα από την κοπή τους, ενώ από τη δεύτερη κιόλας μέρα «ισοδυναμούν» σε διατροφική και θρεπτική αξία. 

Τις επόμενες μέρες, όμως, τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν πιο σταθερή τη διατροφική τους ποιότητα, η οποία στα νωπά εξακολουθεί να φθίνει από μέρα σε μέρα.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.