.ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ζωγράφου 02/12/2013* *κ.Δήμαρχε * *Σήμερα 02/12/2013 , μου ζήτησες να σου υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του άμισθου αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και ποιότητας Ζωής .
Όπως πολύ καλά γνωρίζεις είναι κάτι το οποίο ήθελα να κάνω από καιρό, αλλά η σύγκρουση των «πρέπει» με τα «θέλω» μου ,λειτουργούσε αποτρεπτικά πάντα με γνώμονα την «προστασία-συνοχή» της παράταξής μας.
Η ενασχόλησή μου και η προσφορά μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1986 έως και σήμερα, έχουν δώσει επαρκή αδιαπραγμάτευτα δείγματα ... περισσότερα »

.Ο χορός της ακρίβειας

Απαράδεκτο έως και παράλογο είναι το φαινόμενο να φτάνει ένα προϊόν στον καταναλωτή μέχρι και κατά 180% ακριβότερο από όσο έχει πουληθεί από τον παραγωγό του. Και ακόμη πιο παράλογο είναι αν πρόκειται για προϊόντα, όπως τα νωπά οπωροκηπευτικά, που η εγχώρια παραγωγή όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες μας, αλλά επιτρέπει να γίνονται και εξαγωγές φρούτων και κηπευτικών.

Φυσικά εξήγηση υπάρχει. Και μένει να δούμε αν και κατά πόσο οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την κατάσταση. Γιατί υπάρχουν και καταστάσεις που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. 

Οπως, για παράδειγμα, ότι η μισή περίπου από τη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση αφορά σε καλλιέργειες κάτω των 20 στρεμμάτων και κάθε καλλιέργεια πρέπει ν΄ αποφέρει εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες του μικροκαλλιεργητή.

Αντίθετα το γεγονός που κυρίως διογκώνει τις τιμές επιδέχεται παρεμβάσεις. Είναι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός χονδρεμπόρων που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Ανέρχονται σε 550. Και επειδή οι ποσότητες των νωπών οπωροκηπευτικών που διακινεί ο καθένας τους δεν είναι μεγάλες φουσκώνουν τις τιμές για ν΄ αυξηθεί το κέρδος τους.

Οπως επίσης επιδέχεται παρεμβάσεις το γεγονός της παρουσίας των χονδρεμπόρων στις λαϊκές αγορές, με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό σε κάθε πάγκο, με αποτέλεσμα και η λογική της λειτουργίας των λαϊκών αγορών να παραβιάζεται και οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα για να υπάρξει ικανοποιητικό κέρδος για όλους τους εμπλεκομένους.

Αυτά ως προς τις διαπιστώσεις της Επιτροπής. Αλλά για να έχουν αξία θα πρέπει να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Και γρήγορα. Διαφορετικά οι έλεγχοι και οι εκθέσεις έχουν τόση αξία όση το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένες

.Μελέτη ΙΟΒΕ: Φόρος 20% για όλα τα εισοδήματα και 10% για χαμηλόμισθους

Η πρωταρχική λειτουργία του φορολογικού συστήματος είναι η συλλογή εσόδων με την πρόκληση των ελάχιστων δυνατών παραμορφώσεων στην οικονομία. Τα έσοδα που συλλέγει το φορολογικό σύστημα είναι αυτά τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση των λειτουργιών του κράτους και κυρίως του κοινωνικού του ρόλου, αναφέρεται στα συμπεράσματα μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Γραμμική Φορολόγηση: 
Μια νέα αρχή;» η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση. Στη μελέτη αναλύεται πώς το φορολογικό σύστημα έχει αποδειχθεί... περισσότερα »

.Μακελειό στην Υεμένη

 Ένας συγγενής του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι είναι ανάμεσα στους 52 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σε κτιριακό συγκρότημα όπου εδρεύει το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου αυτού. Άλλοι 162 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση.
Ένας βομβιστής-καμικάζι και ένοπλοι οι οποίοι φορούσαν στολές του υεμενίτικου στρατού επιτέθηκαν στο συγκρότημα αυτό, στο κέντρο της Σαναά, στην πιο αιματηρή ενέργεια που έχει σημειωθεί στην Υεμένη τους τελευταίους 18 μήνες.

Ανάμεσα στα θύματα είναι γιατροί, νοσοκόμες και ασθενείς στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Επίσημα ανακοινώθηκε πως δύο Γερμανοί υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις, δύο υπήκοοι Βιετνάμ, επίσης γιατροί, δύο νοσοκόμες από τις Φιλιππίνες και μία ακόμη νοσοκόμα, υπήκοος Ινδίας. 

.Γ. Μαυραγάνης: Εξετάζεται παράταση της απόσυρσης

 «Εξετάζεται εκ νέου το θέμα της παράτασης του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων» απαντά εγγράφως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μενέλαου Βλάχβεη για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει τη συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης και για το 2014 (σ.σ. η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης έχει παραταθεί έως 31.12.2013). 

Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη διαβιβάζεται στη Βουλή την ίδια ώρα που δημοσιεύματα φέρουν το υπουργείο Οικονομικών αποφασισμένο να περιλάβει ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τη φορολογία στα ακίνητα με την οποία θα παρατείνονται τα κίνητρα απόσυρσης οχημάτων προκειμένου το μέτρο αυτό να υποστηρίξει την αγορά αυτοκινήτων που έχει πληγεί από την κρίση.

Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει στο έγγραφό του, ότι «η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης αποσκοπεί στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι και 2000 κ.ε. και φορτηγών, που απευθύνονται κυρίως σε χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις και παράλληλα στην τόνωση της αγοράς του αυτοκινήτου, η οποία έχει πληγεί από τη γενικότερη οικονομική κρίση που διέπει τη χώρα μας»

.Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών

Η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου στρατηγικής και δράσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών- μελών, το μεταναστευτικό, οι πρόσφυγες και η βελτίωση των εργαλείων ανταλλαγής καλών πρακτικών ανάμεσα στα κράτη- μέλη, θα είναι οι προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας σε θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Τις προτεραιότητες παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η συνεργασία με τα κράτη- μέλη και η διαβούλευση με το Ευρωκοινοβούλιο για τη διαμόρφωση των στρατηγικών στόχων, όσον αφορά την περίοδο που θα ακολουθήσει το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης. 

Σχετικά με το μεταναστευτικό και το θέμα των προσφύγων, θα ενταθούν οι προσπάθειες για πιο αποτελεσματική συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες και κυρίως με τις χώρες προέλευσης.

.Εξετάζεται επιστράτευση για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των απεργών διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις οποίες θα καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των υπαλλήλων είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κατά την οποία, όμως, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

.Β. Σόιμπλε: Δεν προκάλεσαν τα κράτη την κρίση, αλλά οι τράπεζες

«Δεν ήταν τα κράτη που προκάλεσαν την κρίση, αλλά ο χρηματοπιστωτικός τομέας», δηλώνει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι η ρύθμιση του τραπεζικού τομέα δεν θα χαλαρώσει.
 Εκφράζει πάντως τις επιφυλάξεις του για την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη, ενώ δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει στην θέση του και στη νέα κυβέρνηση.

«Η δημιουργικότητα των τραπεζών προκειμένου να ξεγλιστρήσουν από τους κανόνες εξακολουθεί να είναι μεγάλη», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην οικονομική εφημερίδα "Der Handelsblatt" και προειδοποιεί για τους κινδύνους από ενδεχόμενη χαλάρωση των προσπαθειών να τεθούν κανόνες στην λειτουργία των τραπεζών. 

Αναφερόμενος στην εισαγωγή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για την Ευρώπη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την επίσπευση υιοθέτησής του.

.Ανησυχία βουλευτών για την πρώτη κατοικία και τη φορολογία στα ακίνητα

Η προστασία της πρώτης κατοικίας και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας βρίσκεται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βουλευτών της συμπολίτευσης, που γίνονται στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού. Αν και δεν διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις ως προς την ψήφιση του προϋπολογισμού, στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα περί μη υπερφορολόγησης.

Στο κλίμα αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, να δοθεί νέα παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στο διάστημα αυτό να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Και ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι δεν είναι νοητή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. 

Είπε ακόμη ότι «αναμένει απαντήσεις, έως το τέλος της συζήτησης, από τον κ. Στουρνάρα και τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω στάδια φορολόγησης» -και αυτό διότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα υπερφορολογείται και διότι δεν είναι νοητή περαιτέρω φορολόγηση των πολιτών ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά ούτε κοινωνικά και νομικά.

Ένα τολμηρότερο βήμα έκανε με την ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος είπε ότι πρέπει να εξεταστεί, σε μια λογική προσέγγιση, από την κυβέρνηση, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση ενός ακόμη έτους στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο κ. Ντόλιος είπε ακόμη ότι είναι θετική η πρόβλεψη της τροπολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια να μην περάσουν σε distress funds.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Δερμεντζόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπερφορολόγηση διότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής των πολιτών, και αυτό φαίνεται με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες, και διότι η υπερφορολόγηση υπονομεύει την ανάπτυξη.
Ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Καράμπελας επεσήμανε ότι οι προσδοκίες του προϋπολογισμού από το ΤΑΙΠΕΔ είναι μεγάλες.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Σοφία Σακοράφα είπε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πριν από το τέλος του χρόνου να φέρει στη Βουλή, όπως έχει παραγγείλει η τρόικα, μέτρα που θα ακυρώνουν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Κατήγγειλε επίσης ότι ο προϋπολογισμός εξυπηρετεί τους πατρόνες της κυβέρνησης, τραπεζίτες, βιομηχάνους, εφοπλιστές. 

Αλλά και ο Δημήτρης Στρατούλης κατήγγειλε ότι όλα τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν ήταν για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς, προς όφελος των τοκογλύφων και των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και βιομηχάνων, για να διασφαλιστούν οι πολυεθνικές με εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας. Ο κ. Στρατούλης προέβλεψε νέα μείωση στις κύριες συντάξεις και υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η διαγραφή του χρέους για την επιβίωση του λαού και της χώρας.

.Βενιζέλος: «Υβρίδιο» η τρόικα που προέκυψε λόγω κρίσης

«Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, παρουσιάζουμε οικονομικά αποτελέσματα, θέλουμε αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων και θέλουμε αξιόπιστους, έγκυρους αλλά θεσμικούς συνομιλητές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της τρόικας, η οποία φέρεται να επιμένει σε εξωπραγματικές θέσεις.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στην τρόικα τα αίτια της σημερινής κατάστασης, η οποία, όπως είπε, ανάγεται στο πραγματικό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της. Και την χαρακτήρισε «υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης.

Όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνιστούν αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, που δεν μπόρεσαν ούτε να προβλέψουν ούτε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «προϋπολογισμό της εξόδου από την κρίση», τον προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, παρότι η συζήτηση γίνεται ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα επί των προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση.

Τώρα, τόνισε επίσης ο κ. Βενιζέλος, χρειάζεται πραγματική και όχι ρητορική αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι είναι άδικη και βλαπτική για τη χώρα η συζήτηση για το αν η Ελλάδα θέλει ή δεν θέλει, για το δημοσιονομικό ή το χρηματοδοτικό κενό και για το χρέος.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.