.Ο κίνδυνος της «κόπωσης»

Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη θέλει λεφτά. Και αυτά δεν βρίσκονται «ως διά μαγείας». Για την Ελλάδα υπάρχουν λογικά στην κατάσταση που βρίσκεται τέσσερις πηγές: Η καλύτερη ρύθμιση του χρέους για να απελευθερωθούν πόροι και η βιωσιμότητά του να προσελκύσει επενδυτές. Οι δημόσιες επενδύσεις (και όχι η περικοπή τους για να «κλείνουμε τρύπες»). Η μεταφορά ευρωπαϊκών πόρων. Και η διαφορετική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Με βάση τη δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη (ανεξαρτήτως του «πώς» και του «ακριβού κόστους της») πρέπει να αποτραπούν πάση θυσία άλλα μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα και να γίνουν οπωσδήποτε «εσωτερικές διορθώσεις» με κριτήριο τις αποδόσεις και τις αδικίες. Και, βέβαια, χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. 

Αυτό το «αλαλούμ» που έγινε στον δημόσιο τομέα, καμιά σχέση δεν έχει με δομικές αλλαγές. Περισσότερο με τον «πάγκο του χασάπη» μοιάζει... Και, βέβαια, ακόμα περιμένομε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης με στόχους μετρήσιμους, «εργαλεία» υλοποίησης, μηχανισμούς ελέγχου κ.λπ. Χορτάσαμε από λόγια, αλλά ακόμα «εθνικό σχέδιο» δεν έχουμε δει...

Με αυτό το πλαίσιο δεν ξέρω πόσο πειστική και αποτελεσματική μπορεί να είναι μία διαπραγμάτευση με τους εταίρους - δανειστές μας. Η οποία έχει ακόμα δύο προβλήματα: Πρώτον, την εμφανή πολιτική ρευστοποίηση του κυβερνητικού μπλοκ (κυρίως ΠΑΣΟΚ) που έχει «άστοχα ξοδέψει» τις αντοχές του. 

Και, δεύτερον, το συνολικό ευρωπαϊκό κλίμα που, όπως φαίνεται, δεν είναι έτοιμο για ουσιαστικές επιλογές και λύσεις. Προς το παρόν «καθυστερεί» και ακολουθεί την «πεπατημένη». Ολα αυτά μαζί συνιστούν αυτό που μπορεί να ονομάσει κανείς «ελληνική κόπωση».

Τώρα που τελειώνουν τα «μνημόνια», ανακυκλώνονται και αποτυπώνονται στα αποτελέσματα τα «λάθη» που έγιναν και από τους τροϊκανούς και από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αστοχίες, οι παραλείψεις, η έλλειψη πραγματικών μεταρρυθμίσεων κ.λπ. Αποτυπώνονται μαζί με τα «δημοσιονομικά κέρδη» και οι ανεπανόρθωτες οικονομικές, παραγωγικές και κοινωνικές ζημιές. 

Εάν δεν αλλάξουν οι προτεραιότητες, δεν υπάρξουν χρονική επίσπευση και πολιτική διαπραγμάτευση θεσμικού ευρωπαϊκού χαρακτήρα, με επίκεντρο την ανάπτυξη, η επανάληψη μιας «συνταγής από τα ίδια» δεν έχει να προσφέρει τίποτα καλύτερο, αλλά μάλλον το αντίθετο...

.Ρήγας: Ο κ. Τσίπρας υπερέβη κάθε όριο πολιτικής ηθικής συμπεριφοράς

«Δεν με ξαφνιάζει τίποτα πλέον, σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Από ένα κόμμα, το οποίο, χωρίς στρατηγική, δέχεται τον οποιοδήποτε από την άκρα δεξιά ή από την κεντροδεξιά, να συμμαχήσει μαζί του. Ακόμα και το διάολο δέχεται. Πρέπει να το προσδιορίσει καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ - ποιόν εννοεί διάολο - διάολο εννοεί τον κ. Καμμένο;», σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βημα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «επί του προκειμένου, ο κ. Τσίπρας υπερέβη κάθε όριο πολιτικής ηθικής συμπεριφοράς ή πολιτικής ευπρέπειας και έφτασε στο σημείο να λέει ότι αν κάνετε μια δήλωση μετάνοιας και αναγνωρίσετε το λάθος σας θα είστε ευπρόσδεκτοι και μάλιστα το προσωποποίησε υποδεχόμενος την κ. Τζάκρη και υιοθέτησε τη συγκεκριμένη πρακτική».

Μιλώντας για το tweet του Γιάννη Πανάρετου και την πρόσκληση σε τμήμα του ΠΑΣΟΚ που σχετίζεται με το Γ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Κάνει άλλη πρόσκληση ο κ. Πανάρετος. Άλλο πουλέν της πολιτικής αυτό, που, εν πάση περιπτώσει, έδωσε κι αυτός καρπούς στην πολιτική... Θέλει να πει, διαπραγματευτείτε με ένα συγκεκριμένο κύκλο, που εκπροσωπούμε τον Παπανδρέου; Κατά την άποψή μου θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δίνει καμιά κάλυψη σε αυτούς που κάνουν προσκλήσεις στο όνομά του. 

Εγώ πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να λέει τέτοιου είδους ανοησίες, γιατί περί ανοησίας πρόκειται, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Και καλό είναι κάποιοι να ηρεμήσουν. Βλέπω μια τάση σε ορισμένους που βγήκαν στο περιθώριο να ξαναβγούν στο προσκήνιο με οποιοδήποτε τίμημα».

.Προ των πυλών η πλήρης άρση της αναστολής των πλειστηριασμών

Προειδοποίηση για τους πολιτικούς κινδύνους που ενέχει για την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία το θέμα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία υπογράμμισε σήμερα στους επί κεφαλής της τρόικας η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Αναπτύξεως κ. Κωστής Χατζηδάκης στην συζήτηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, τόνισε ότι η οποία λύση εξευρεθεί αφενός δεν θα πρέπει να θίγει τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά αφετέρου θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να ψηφισθεί από την Βουλή.

Ειδικότερα, μετά την συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τους κ.κ. Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και . Μαζούχ στελέχη του υπουργείου Αναπτύξεως υπογράμμισαν ότι έγινε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πλέον ευαίσθητο πολιτικά θέμα που χειρίζεται η Κυβέρνηση και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και σχετίζεται άμεσα με τις αποφάσεις των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Για το θέμα των πλειστηριασμών η συζήτησις θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ τρόικας και Κυβέρνησης και θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες.

.Σε εκκρεμότητα παραμένει η συμφωνία με την τρόικα για πλειστηριασμούς και εμπορικές μισθώσεις

Tο ενδεχόμενο ρήγματος στη συνοχή του κυβερνητικού  σχηματισμού, με αφορμή τις απαιτήσεις της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών, επεσήμανε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στους εκπροσώπους των δανειστών μας, στη συνάντηση που έγινε σήμερα το απόγευμα.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014  επισημαίνοντας στην τρόικα ότι οποία λύση είναι αυτή που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει  τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και επιπλέον να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο  κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά  κατέστησε σαφές προς τους  εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η απόφαση αφορά τις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που  την στηρίζουν. 

Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα  δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

.Μπ. Λόμποντ: «Η Ελλάδα αξίζει να είναι στη Βραζιλία»

Η απουσία του Κίπριαν Ταταρουσάνου, λόγω προβλήματος στη μέση, «έστειλε» κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής Ρουμανίας τον Μπόγκνταν Λόμποντ την περασμένη Παρασκευή. Στην 84η συμμετοχή του στους «τρικολόρι», ο 35χρονος τερματοφύλακας της Ρόμα δεν κατόρθωσε να αποτρέψει ή να περιορίσει την ήττα της ομάδας του, που δέχθηκε τρία γκολ από την Ελλάδα (1-3) και το έργο της πρόκρισης στο Μουντιάλ της Βραζιλίας δυσκόλεψε πολύ.

Αυτό το αναγνωρίζει πρώτος απ' όλους ο ίδιος, καθώς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε πως «όταν έχεις χάσει με τέτοιο σκορ και σε αυτό το επίπεδο, δηλαδή ανάμεσα σε ομάδες που διεκδικούν πρόκριση στα τελικά της μεγαλύτερης διοργάνωσης στον κόσμο, τα προγνωστικά δεν είναι με το μέρος σου. 
Η Ελλάδα ήταν καλύτερη, πήρε αυτό που άξιζε και το αποτέλεσμα της δίνει δίκαια το χαρακτηρισμό του φαβορί».

.Στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στις Καπναποθήκες ΚΕΡΑΝΗ

Στο ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ προσδιορίστηκε το ετήσιο μίσθωμα για τη στέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά στις πρώην «Αποθήκες της Καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ».
Σύμφωνα με έγγραφο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), «το κτίριο επί της οδού Θηβών εντάσσεται σε ένα χαρτοφυλάκιο συνολικά 14 ακινήτων, το οποίο κατακυρώθηκε προσωρινά στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, έναντι ποσού 115,5 εκατ. ευρώ. Το μίσθωμα για το κτίριο αυτό, συνολικής επιφάνειας περίπου 40.000 τμ, προσδιορίστηκε στο ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ. 

Το κτίριο αυτό έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, ενώ στο ισόγειο υπάρχει πρόσθετος χώρος για υπηρεσίες εστίασης και εμπορικά καταστήματα».

Το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτη Μελά, με την οποία καταγγέλλει απαράδεκτη σπατάλη δημοσίου χρήματος από την πώληση του κτιρίου σε ιδιώτη και την άμεση ενοικίασή του από το Δημόσιο.

.Το ρωσικό Μπόινγκ που συνετρίβη είχε χρησιμοποιηθεί επί 23 χρόνια από 7 εταιρείες

Το αεροσκάφος που συνετρίβη χθες στο αεροδρόμιο της ρωσικής πόλης Καζάν, είχε χρησιμοποιηθεί επί 23 χρόνια από 7 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες η Air France και η Uganda Airlines, και το 2001 είχε ένα σοβαρό ατύχημα στη Βραζιλία, σύμφωνα με ΜΜΕ και μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα.
Το Μπόινγκ 737-500 της ρωσικής εταιρείας Tatarstan, το οποίο είχε πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του το 1990, είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί από τη γαλλική εταιρεία Euralair Horizons, η οποία δεν υφίσταται από το 2005 και στη συνέχεια απο την Air France για τρία χρόνια, σύμφωνα με τον ιστότοπο AirFleets.fr. 

Ακολούθως το αεροσκάφος πέρασε στα χέρια της Uganda Airlines, η οποία το χρησιμοποίησε για πέντε χρόνια και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία Rio Sul της Βραζιλίας, από τη ρουμανική Blue Air και από τη Bulgaria Air πριν την αγοράσει η ρωσική Tatarstan.

Το αεροσκάφος, το οποίο προερχόταν από τη Μόσχα, συνετρίβη χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της πόλης Καζάν και πήρε φωτιά. Οι 44 επιβάτες του, ανάμεσά τους μια 53χρονη Βρετανή και τα έξι μέλη του πληρώματός του, σκοτώθηκαν.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.