.Αλλάζει υπουργούς μετά τη συμφωνία


Αλλάζει υπουργούς μετά τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, την επιμήκυνση και την ψήφιση των μέτρων ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα δομής, λειτουργίας και συνοχής.

Όπως αναφέρει η Real News, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να πλαισιώσουν το νέο υπουργικό σχήμα με στελέχη των κομμάτων τους με ειδικότερο και μεγαλύτερο πολιτικό βάρος, αλλά και περισσότερη πείρα από ό,τι τα πρόσωπα που χρησιμοποιήθηκαν τον Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα, εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την επικοινωνιακή ακινησία των υπουργών που επιλέχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει μεγάλη ενόχληση για την ομολογία του υπουργού Ναυτιλίας, ότι δηλαδή η τρόικα ζήτησε εκκένωση των νησιών με λίγους κατοίκους και πάνω από τον Κώστα Μουσουρούλη έχουν συγκεντρωθεί βαριά μαύρα σύννεφα.

Επίσης, για τον Γιάννη Βρούτση, ενώ ακούγονται καλά λόγια και αποτιμάται θετικά το πρόγραμμα «Αριάδνη», υπάρχει μεγάλη γκρίνια στην κοινοβουλευτική ομάδα γιατί αποσύρονται τροπολογίες υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, σχόλια ακούγονται στο Μέγαρο Μαξίμου και για τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με τα τρία στελέχη της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τον Αντώνη Μανιτάκη, τον Αντώνη Ρουπακιώτη και την υφυπουργό Φωτεινή Σκοπούλη. 

.Την Τρίτη η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων


Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. 
Γνωστοποίησε δε ότι η ψήφιση των μέτρων θα πάει για μετά το Eurogroup, προσθέτοντας ότι η δόση με τα έως σήμερα δεδομένα θα εκταμιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου. «Οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο, είναι ωστόσο χρονοβόρες λόγω του όγκου θεμάτων» σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας.
«Μάλλον πάμε για έκτακτο Eurogroup», στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, με βάση την έκθεση της τρόικας, για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «δύσκολα θα κλείσουμε το σύνολο του πακέτου έως τη Σύνοδο Κορυφής» στις 18 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πάνε έως τώρα άσχημα οι διαπραγματεύσεις, όμως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, παραμένουν, όμως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».
Αύριο στις 10 το πρωί θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για το ακανθώδες θέμα των εργασιακών. «Τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί, υποστηρίζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη και να μην επιτρέψουν την εργασιακή ζούγκλα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα ζητήσει να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές, αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τα 12 στα 24 ευρω, έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων με μειωμένες τιμές και περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στις λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού.
Σημεία τριβής κατά τις χθεσινές επαφές η μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης αλλά και του χρόνου προειδοποίησης του εργαζόμενου, η κατάργηση τριετιών και μισθολογικών ωριμάνσεων.
Το κείμενο που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση περιλαμβάνει αναδρομική μείωση των αποζημιώσεων. Για τον κατώτατο μισθό προβλέπεται η δημιουργία νέου μηχανισμού μέσω του οποίου θα καταργηθούν τριετίες επιδόματα και μισθολογικές ωριμάνσεις. Σχετικά με το χρόνο εργασίας ζητείται αύξηση της εβδομαδιαίας εργασίας σε έξι ημέρες και αυξομείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης αρκεί να μην ξεπερνούν τις 40 ώρες εβδομαδιαίως. 

.Περικοπές 950 εκατ. ευρώ στην Υγεία


Πακέτο περικοπών και εξοικονομήσεων ύψους 950 εκατ. ευρώ παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση που είχε με την τρόικα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων από 15% στο 30%, 
αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τα 12 στα 24 ευρω, περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, καθώς και έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Υγείας που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κατάλογος περιλαμβάνει τα εξής:
- 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφασηέως τις 30 Οκτωβρίου
- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη
- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων
- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία
- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%. 
Είναι χαρακτηριστικό στο συγκεκριμένο σημείο, ότι υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Υγείας είπε σε μια αποστροφή τού λόγου του ότι «δεν μπορούμε να πληρώνουμε εδώ τη μαγνητική τομογραφία 240 ευρώ και στη Γερμανία να είναι 120 ευρώ».

.Θύμα προπηλακισμού ο Ν. Μπίστης


Θύμα επίθεσης έπεσε το πρωί στην παραλία του Φλοίσβου το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Μπίστης, όπως κατήγγειλε μέσω του Αθήνα 984. Μιλώντας στη Νόνη Καραγιάννη είπε πως αρχικά ένα άτομο που έφερε τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής του επιτέθηκε φραστικά και στη συνέχεια μαζί με ένα ακόμη άτομο τον ακολούθησαν σε καφετέρια της περιοχής και τον προπηλάκισαν.

.Αυξήθηκε ο αριθμός των Ισπανών που εκπατρίζονται εξ' αιτίας της οικονομικής κρίσης


Περισσότεροι Ισπανοί εκπατρίζονται φέτος εν μέσω οικονομικής κρίσης συγκριτικά με πέρυσι, αναφέρει μεσημερινή ανακοίνωσή της η ισπανική στατιστική υπηρεσία INE.

Συγκεκριμένα, η ΙΝΕ αναφέρει ότι το πρώτο φετινό 9μηνο 55.000 Ισπανοί, δηλαδή 21,6% πιο πολλοί συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, μετανάστευσαν με σκοπό να βρούν μια θέση εργασίας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο έφυγαν οριστικά από την Ισπανία 365.000 αλλοδαποί που είχαν βρεί στη χώρα αυτήν της Ιβηρικής μιάν απασχόληση.

Πάμπολλοι Ισπανοί αναζήτησαν εκτός εθνικών συνόρων μια αξιοπρεπέστερη καθημερινή διαβίωση, όχι μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέμεναν οι οικονομικοί αναλυτές, αλλά ακόμα και σε ασιατικά κράτη, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία της INE. 

.Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ η ΓΕΝΟΠ


Τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προβάλει η ΓΕΝΟΠ σε αποψινή ανακοίνωση. 
Δηλώνει δε ότι θα σταθεί εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια και ότι «και ετοιμάζεται να δώσει τη "μητέρα όλων των μαχών" για να προστατέψει την επιχείρηση του Ελληνικού λαού».

Με άλλη ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ εκφράζει την αντίθεσή της  με τον ορισμό του προέδρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως επιδιαιτητή για τη διαφορά μεταξύ της ΔΕΗ και της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αναφορικά με την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

.Χρ. Πισσαρίδης: Η ανεργία συνδέεται με μακροοικονομικά προβλήματα


Αποκλειστική, εκτενή συνέντευξη του Κύπριου κατόχου του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη,  ο οποίος μεταξύ άλλων επιχειρηματολογεί υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, δημοσιεύει η οικονομική βελγική εφημερίδα "L' Echo". 

Ειδικότερα σχολιάζοντας τις ανησυχητικές διαστάσεις των ποσοστών ανεργίας σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία και αν το είδος της ανεργίας που αυτές οι χώρες γνωρίζουν είναι "διαρθρωτική μακροχρόνια ανεργία", 

ο Πισσαρίδης απαντά πως κατά την άποψή του η ανεργία στις χώρες αυτές συνδέεται κυρίως με μακροοικονομικά προβλήματα: τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση στην αγορά ακινήτων και των κατασκευών. 

Αυτό σημαίνει πως οι χώρες που είχαν διαρθρωτικά προβλήματα υπέστησαν μια πιο βίαιη άνοδο της ανεργίας από τις άλλες χώρες που διέθεταν ήδη πολιτικές απασχόλησης. 

Η ανεργία δεν είναι λοιπόν διαρθρωτική, διαρθρωτικά είναι τα προβλήματα που ανέβασαν - κυρίως στην Ισπανία - το ποσοστό ανεργίας στα σημερινά υψηλά επίπεδα, αναφέρει.

.Ο Ελ. Παπαγεωργόπουλος νέος πρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ


 Aλλαγή σκυτάλης στον ΕΟΠΥΥ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στη θέση του Γ. Βουδούρη νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει ο κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, νομικός και πρώην βουλευτής. Αντιπρόεδρος ορίζεται ο κ. Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, μαθηματικός, MSc Επιχειρησιακής Έρευνας, σύμβουλος Επιχειρήσεων.

.Αποκλείει "ανεξέλεγκτη" χρεοκοπία της Ελλάδας η Α. Μέρκελ


Κατά του ενδεχομένου να υπάρξει μια "ανεξέλεγκτη διαδικασία" σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τάχθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αναφερόμενη σε πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. 
Η Καγκελάριος επανέλαβε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
"Ζητούμενο είναι να γίνουν τα πράγματα κατά τρόπο ώστε να μην προκαλέσουν κάποιου είδους σοκ στην παγκόσμια οικονομία", δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ και πρόσθεσε: 

"Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε - και το βλέπω κι εγώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο - ότι αυτές οι ανεξέλεγκτες διαδικασίες δεν θα υπάρξουν καθόλου", ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετά την συνάντησή της, νωρίτερα, με τον Πρόεδρο του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι. 

Επανέλαβε πάντως ότι η Γερμανία, πριν από μια οριστική απόφαση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, θα περιμένει την έκθεση της τρόικας. "Μόνο τότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας", τόνισε και επισήμανε ότι η δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

.Η Τουρκία καλεί την ΕΕ να δεχθεί σύρους πρόσφυγες


Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, καλεί την Ευρωπαϊκή 'Ενωση να δεχθεί σύρους πρόσφυγες.

"Η Ευρώπη πρέπει ν΄αρχίσει να σκέφτεται τους Σύρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή έχουμε 80.000 πρόσφυγες στο έδαφός μας", τονίζει ο Μπαγκίς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ.

"Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ένα ασφαλές καταφύγιο. Είναι επιτέλους καιρός να βοηθήσει η Ευρώπη", εκτιμά ο Μπαγκίς.
"Μέχρι τώρα μόνο υλικό έχει στείλει η Ευρώπη. Σκηνές και κουβέρτες για τους πρόσφυφες. 

Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Η Ευρώπη έχει παραλύσει. Δεν κάνει βήματα προς τα εμπρός γιατί έχει να ανατιμετωπίσει την κρίση του ευρώ", προσθέτει ο τούρκος υπουργός.

.«Δεν αποτελεί στόχο η έξοδος της χώρας από το ευρώ» είπε ο Αλ. Τσίπρας


«Δεν αποτελεί στόχο ή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της χώρας από το ευρώ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. 

Χαρακτήρισε ως ένα «ωραίο παραμύθι με ενδιαφέροντα δράκο» τις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει έξοδο από το κοινό νόμισμα και προσέθεσε: 

«Ο κ. Σόιμπλε από τη Σιγκαπούρη είπε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ γιατί θα καταστραφούμε. 

Αυτό που φωνάζουμε είναι ότι δεν μπορεί να φύγει μια χώρα από το ευρώ. Αυτό που κατανοούν φοιτητές στα πρώτα έτη των σπουδών τους δεν μπορούμε να το καταλάβουμε; Υφίσταταιθέμα ευρώ αν θα διαλυθεί το ίδιο νόμισμα συνολικά ή αν θα συνεχίσει να υπάρχει... 

Οι συνέπειες αυτής της τεκτονικής δόνησης, αν διαλυθεί το ευρώ θα είναι πρωτοφανείς και πάρα πολύ σημαντικές για όλη τη παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο για την Ελλάδα».

.Αυξήθηκε 24,3% η συνολική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Αύξηση 24,3% σημείωσε το 2011 η συνολική παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) (εξαιρουμένων των μεγάλων Υδροηλεκτρικών έργων) και διαμορφώθηκε σε 2.535 GWh, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat ΑΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ΑΠΕ αποτελούν ακόμα μικρό μέρος της καθαρής εγχώριας παραγωγής ενέργειας, φθάνοντας περίπου το 5% το 2011. 

Ο Ν. 3851/2010 έχει επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Έτσι, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών ΑΠΕ στην Ελλάδα ενισχύθηκε σημαντικά, υπερβαίνοντας το 2011 τα 2.500 MW (+44% από το 2010). Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έτους προστέθηκαν επιπλέον 770 MW.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο, πολλαπλασιάζοντας την ισχύ τους στα 626 MW, από 198 MW το 2010.

 Άνοδος καταγράφηκε και στον τομέα των αιολικών πάρκων, ο οποίος διατηρεί την κυρίαρχη θέση στον κλάδο, με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται σε 1.636 MW (2/3 του συνόλου), από 1.300 MW το 2010 (+26%).

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.