.«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση, υπάρχει κρίση ανεργίας»

Στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και ακολούθως να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην χώρα μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ελσίνκι στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την Ελλάδα λέγοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της πολύπλευρης οικονομικής κρίσης. Τα καλά νέα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι επιτυγχάνουμε πρόοδο, σταθεροποιούμε την χώρα, αποφύγαμε την έξοδο που θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και θα ήταν κακό και για την ΕΕ, πετύχαμε την μεγαλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει, ενώ πετυχαίνουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα.

Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει μεγάλο κοινωνικό κόστος, καθώς η χώρα έχει μείωση του ΑΕΠ για έκτη χροιά, που αθροιστικά θα ξεπεράσει το 25%, η ανεργία είναι στο 27% και στους νέους πάνω από 60%.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα πληρώνει το κόστος από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα με αποτέλεσμα να έχουμε περί τους δύο εκατομμύρια λαθρομετανάστες στην χώρα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, η οποία δεν έχει πιάσει τους στόχους, που είχε θέσει το 2000 παρότι ορισμένες χώρες του Βορρά έχουν ενισχύσει την θέση τους στον διεθνή ανταγωνισμό ενώ αντίθετα οι χώρες του Νότου έχουν υποχωρήσει.

Θέλοντας να διευρύνει την ατζέντα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς μίλησε για το ενεργειακό έλλειμμα και τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να συμβάλλει στην ενεργειακή της επάρκεια. Η Ελλάδα έχει ευλογηθεί με τρεις τρόπους καθώς έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, βρίσκεται στον δρόμο των αγωγών για την Ευρώπη και τρίτον έχει ενεργειακά αποθέματα στην επικράτειά της.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε πάντως την σημασία να τεθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια οικόπεδα και να διευθετηθούν με βάση το δίκαιο της θάλασσας οι όποιες πολιτικές αμφισβητήσεις μπορεί να υπάρχουν.

.Νέα διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι απόψε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αψηφώντας την έκκληση του Ερντογάν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία υπό τους ήχους μουσικής και αντικυβερνητικών συνθημάτων. Η ατμόσφαιρα πάντως ήταν λιγότερο τεταμένη σε σχέση με τις προηγούμενες βραδιές.

Επιστρέφοντας στην Τουρκία από την περιοδεία του στη βόρεια Αφρική, ο Τούρκος πρωθυπουργός απαίτησε να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις. "Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε εκείνους που διαταράσσουν τη γαλήνη και προσπαθούν να εκτρέψουν τη δημοκρατία", προειδοποίησε.

.«Το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης»

"Πόλεμο" μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ προκάλεσε η έκθεση του Ταμείου για το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται -στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη»- ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν έκανε μία σκληρή δήλωση λέγοντας ότι "το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης". Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ, "μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε".

Αναφέρθηκε όμως ειδικότερα στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. 'Αφησε δε να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τότε θα ξαναδούνε το πρόγραμμα. Πάντως, ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι θέμα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.Η Κομισιόν δεν κρύβει την ενόχλησή της όχι μόνο για το περιεχόμενος της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε προηγουμένως με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί. 

Επιπλέον, διαβλέπει ότι μετά τα προβλήματα του προγράμματος για την Ελλάδα, το ΔΝΤ, λόγω και των πιέσεων από τα μέλη του, μεθοδεύει την απεμπλοκή του. Παράγει δε η έκθεση και η συμπεριφορά του ΔΝΤ αποτελέσματα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ κυρίως για εκείνα που βρίσκονται σε μνημόνια ή υπό αυστηρή επιτήρηση.

Στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ ο Όλι Ρεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

.Στο ν/σ για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών θα υπαχθούν και αυτοί με καθυστερούμενα δάνεια

Στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια, θα μπορέσουν να υπαχθούν και δανειολήπτες που ακόμα και αν έχουν καθυστερήσει την καταβολή των δόσεων τους, δεν έχει γίνει καταγγελία της δανειακής τους σύμβασης.

Τα παραπάνω επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με την έναρξη της διαδικασίας της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Σκορδάς ανακοίνωσε ακόμα ότι προτίθεται να επιφέρει τροποποίηση στο άρθρο που αναφέρεται σε δάνεια ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλεπόταν υπαγωγή στο προωθούμενο καθεστώς για άτομα με αναπηρία άνω του 67%).

.«Μπρα ντε φερ» με την Άγκελα Μέρκελ θέλει ο Μπερλουσκόνι

Στην ανάγκη να ξεκινήσει, η κυβέρνηση της Ρώμης, σε «μπρα ντε φερ με την 'Αγκελα Μέρκελ» αναφέρθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιλ Φόλιο» που δημοσιεύεται σήμερα.


Σε απόσπασμα της συνέντευξης που προδημοσιεύεται από ηλεκτρονικές πύλες των μεγάλων ιταλικών εφημερίδων, ο «Καβαλιέρε» αναφέρει:

«η κυβέρνηση Λέττα πρέπει να καταφέρει, με αξιοπιστία, να ξεκινήσει ένα μπρα ντε φερ - χωρίς φωνασκίες αλλά με μεγάλη αποφασιστικότητα- ώστε να πείσει τις χώρες της Ευρώπης που λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη, και ειδικότερα την Γερμανία της 'Αγκελα Μέρκελ, 
ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ξερή εναλλακτική: η ξαναρχίζει να γυρίζει με τρόπο δυναμικό η μηχανή της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματιστικού τομέα του ενιαίου νομίσματος, 
βγαίνοντας από την παράλυση που έχει προκαλέσει η υπερβολική έμφαση που δόθηκε στο δημόσιο χρέος, ή, διαφορετικά, τα στρατηγικά σημεία της αλληλεγγύης στα πλαίσια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος- από την τραπεζική ένωση μέχρι και όλα τα υπόλοιπα- θα εξαντληθούν και θα εξασθενήσουν, και στο τέλος, η σημερινή ισορροπία θα σπάσει»

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.