Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Εθνική Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου


Η πρώτη συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου υπό την προεδρία του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνάντηση, στην οποία επικράτησε συναινετικό κλίμα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:

• άμεσες και στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας (με ειδική ενημέρωση από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια)

• η διατήρηση σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας μέσω ΟΑΕΔ

• η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με περαιτέρω εφαρμογή του εργόσημου
Στο τέλος της συνάντησης ο υφυπουργός Εργασίας, ανέφερε: «Οι κοινωνικοί εταίροι κατέθεσαν τις προτάσεις τους επί συγκεκριμένων θεμάτων της ατζέντας που το υπουργείο Εργασίας είχε προσδιορίσει. 

Ο διάλογος έγινε σε κλίμα χαμηλών τόνων και με πνεύμα ωριμότητας. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν θεωρούν σκόπιμη την περεταίρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων. 

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει με βάση συγκεκριμένο κείμενο νομοθετικών ρυθμίσεων επί του οποίου οι κοινωνικοί εταίροι θα κάνουν τις παρατηρήσεις τους».

.Υπογράφηκαν συμβόλαια 21 εκατομμυρίων ευρώ για εξαγωγές κρητικών προϊόντων στη Ρωσία


Τέσσερα συμβόλαια 21 εκατομμυρίων ευρώ πενταετούς διάρκειας με μεγάλες ρωσικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αφορούν εξαγωγή ελαιολάδου, μελιού, παστελιού-μαντολάτου και παραδοσιακών γλυκών του νησιού υπεγράφησαν σήμερα μεταξύ Ρώσων και Κρητικών επιχειρηματιών.

Οι υπογραφές των σημαντικών συμβολαίων για τα κρητικά προϊόντα είναι συνέχεια της συνάντησης των επιχειρηματιών των δύο πλευρών, τους οποίους έφερε σε επαφή πριν από τρεις μήνες η Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με το newsit.gr

«Τα πρώτα συμβόλαια πενταετούς διάρκειας είναι η απαρχή και μόνο της προσπάθειας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Όταν με τρεις μήνες συνεργασία υπεγράφησαν συμβόλαια 21 εκατομμυρίων ευρώ, φανταστείτε τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα».

Όπως είπε ο κύριος Αρναουτάκης «ήδη έχουμε ανοίξει την αγορά της Ουκρανίας, ενώ μέσα στον Οκτώβριο μ’ έχουν καλέσει επιχειρηματίες στη Γερμανία για να δούμε πως θα προωθήσουμε τα προϊόντα μας και επίσης δεν έχουμε αφήσει την αγορά της Κίνας με συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με τον πρέσβη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κομβικό σημείο για τη συνολική ανάπτυξη της Κρήτης είναι η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα και εκεί «πέφτει» όλο το βάρος μας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα μηνύματα από τις τουριστικές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την επόμενη χρονιά, όπου αναμένεται μεγάλη αύξηση στη ροή του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και την Κρήτη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ουκρανοί τουρίστες που ήρθαν στην Κρήτη τον φετινό Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 90%, ενώ οι Ρώσοι που επισκέφτηκαν το νησί, έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2009.

.Οι τελευταίες συναντήσεις με την τρόικα


Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας , ενώ το απόγευμα αναμένεται οι εκπρόσωποι των δανειστών να περάσουν την πόρτα του μεγάρου Μαξίμου με αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων. 
Μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,308 δισ. ευρώ αφορούν σε περικοπές δαπανών, προβλέπει για το 2013 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή. Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει ύφεση 3,8% το επόμενο έτος (από ύφεση 6,5% εφέτος) και ανεργία 24,7% (από 23,5% εφέτος). 
Όπως επισημαίνει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,8% το επόμενο έτος, 
όπως αναμενόταν από κάποιους οικονομολόγους του ιδιωτικού κλάδου, αναγνωρίζοντας επίσης ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις των διεθνών πιστωτών ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.
Ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει επίσης ένα μεγάλο μέρος των 13,5 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και μέτρα ενίσχυσης των εσόδων. 
Οι διεθνείς πιστωτές επιστρέφουν σήμερα για την επανέναρξη των συνομιλιών και συναντήσεων με Έλληνες αξιωματούχος, σχετικά με τα βήματα που χρειάζονται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη δόση από το β΄ πακέτο διάσωσης των 173 δισ. ευρώ.

«Οι περικοπές περίπου 7,8 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για θέματα όπως οι λειτουργικές δαπάνες της κυβέρνησης», δήλωσε ένας αξιωματούχος από το κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι προβλέψεις για την ύφεση του επομένου έτους είναι πιο ήπια σε σχέση με τη συρρίκνωση του 7% που αναμένεται να εμφανίσει η ελληνική οικονομία το 2012, αλλά θα εντείνει τον πόνο για τη χώρα καθώς η ανεργία διαμορφώνεται σε ιστορικό υψηλό και οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων αυξήθηκαν. 

.ΕΕ: Από τις ακριβότερες χώρες η Ελλάδα


Ακριβότερη έως και 31,5% στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27 είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat. Συγκεκριμένα, το ψωμί στη χώρα μας πωλείται 16% ακριβότερα από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ είναι πρωταθλήτρια σε γάλα και τυροκομικά. 
Ανατιμημένα εως και 3% πωλούνται τα ρούχα, ενώ εως 8% τα παπούτσια. Στην παραδοχή ότι οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, προχώρησε ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος κάλεσε τις βιομηχανίες να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να μειωθούν οι τιμές. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στη διάρκεια του 2011 η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις τιμές σε γαλακτοκομικά και αβγά με απόκλιση τιμών 31,5% σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2010 ήταν στη δεύτερη.
Στα έλαια και τα λίπη βρίσκεται στην έβδομη με απόκλιση τιμών από την ΕΕ με 15,7% και το 2010 ήταν στην τέταρτη με 18,7%.
Στα ψάρια η χώρα μας το 2011 ήταν στην έκτη θέση όπως και το 2010 με απόκλιση 12,4% και 11,3%, αντίστοχα.
Στο ψωμί και τα δημητριακά το 2011 ήταν στην όγδοη θέση με 15,8% υψηλότερες τιμές από την ΕΕ και το 2010 ήταν στην έβδομη με 17,4%.
Στα μη αλκοολούχα ποτά το 2011 η Ελλάδα ήταν στην δέκατη θέση με 9,4% απόκλιση τιμών και το 2010 στην ένατη με 11,6%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ.
Στα είδη ένδυσης το 2011 η Ελλάδα ήταν στην έβδομη θέση με 3,1% απόκλιση και το 2010 στην πέμπτη με 6,6%.
Στα έπιπλα και τα χαλιά η Ελλάδα το 2011 είχε την ενδέκατη θέση με 1,2% και το 2010 στην πέμπτη θέση με 6,4% σε σχέση με την ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι στην υψηλότερη θέση στους υπολογιστές με 18,7% απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο και το 2010 ήταν στην τρίτη με 9,3%.
Η εξέλιξη των τιμών των τροφίμων αποδίδεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στις υψηλές τιμές παραγωγού και τη διατροφική κρίση, αλλά και στις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, όπως είναι η δυσκολία στις μεταφορές, η γραφειοκρατία και η υψηλή φορολογία.

.Κεδίκογλου: Ο Αλ. Τσίπρας υιοθετεί αβασάνιστα ανυπόστατες καταγγελίες για τον ΟΠΑΠ


Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Tσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή όσα είπε ο επικεφαλής του ΣYPΙZA κατά την επίσκεψη του στον OΠAΠ.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλεσε τον κ. Tσίπρα λαϊκιστή, εκφραστή ξεπερασμένου κρατισμού και αλλεργικό στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.  
"Συνεπής εκφραστής αντιλήψεων του παρελθόντος λαϊκίζει ασύστολα υιοθετώντας αβασάνιστα ανυπόστατες καταγγελίες τόσο για τη διαδικασία πώλησης μετοχών του OΠAΠ όσο και για τη λειτουργία και το ρόλο του TAΙΠEΔ", συνέχισε ο κ. Κεδικογλου. 

Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Tσίπρας κοστολόγησε με 125 εκ ευρώ αντί 375 εκ ευρώ της αξίας του OΠAΠ τη συμμετοχή του δημοσίου για την επέκταση του αποκλειστικού δικαιώματος την περίοδο 2020-2030 αλλά και με 190 εκ ευρώ αντί 475 εκ ευρώ την άδεια 35.000 βιντεολοττο. "O ελληνικός λαός θα τον ξεπεράσει παρακάμπτοντας συντεχνιακά συμφέροντα", συμπλήρωσε.

.Οικονομική ενίσχυση των δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών


Την απόφαση για την οικονομική ενίσχυση των δήμων στο πλαίσιο της τακτικής επιχορήγησής τους, που λαμβάνουν για τον Σεπτέμβριο, ύψους 97.000.000 ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Το αποδιδόμενο ποσό είναι προσαρμοσμένο στο πλαίσιο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόδοση στους δήμους της χώρας, του ποσού των 35 εκατ. ευρώ, έναντι της τέταρτης δόσης των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους ύψους 213,875 εκατ. ευρώ. 

Για την απόδοση του ποσού αυτού υπήρχε ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου με την ΚΕΔΕ.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων- έργων των δήμων της χώρας, όπως είχε ζητήσει και η ΚΕΔΕ.

Στις περιπτώσεις των δήμων που υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τα ποσά που θα τους αποδοθούν, διατίθενται υποχρεωτικά για την εξόφλησή τους.

.«Πραξικόπημα σε βάρος του λαού τα μέτρα», δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα


Την εκτίμηση ότι «το νέο πακέτο μέτρων που μπαίνει στη Βουλή ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ένα κοινοβουλευτικό, πολιτικό, πραξικόπημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας», εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κυρία Παπαρήγα βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή κομμουνιστική συνάντηση που έχει ως αντικείμενο τη στάση των κομμουνιστικών κομμάτων, απέναντι στην καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, «ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί, να παρεμποδίσει το πακέτο μέτρων και δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση νόμου που κάνει το ΚΚΕ για την καταψήφιση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, που έρχεται στη βουλή για συζήτηση».

Καταλήγοντας, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αντιπαλεύουμε τα μέτρα διεκδικούμε καταψήφιση του μνημονίου. Από εδώ πρέπει να αρχίσει η μεγάλη αντεπίθεση».

.Μειώθηκαν οι θάνατοι από καρδιά και εγκεφαλικό


Οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο (εμφράγματα και εγκεφαλικά) στην Ευρώπη εμφανίζουν μείωση τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι πλέον περίπου τέσσερα εκατομμύρια ετησίως έναντι 4,3 εκατ. το 2008.
Η μείωση αυτή αντιπροσωπεύει μια υποχώρηση των καρδιαγγειακών θανάτων στην Ευρώπη από το 48% στο 47% του συνόλου των θανάτων από οποιασδήποτε αιτία.

Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας φθάνουν σήμερα τα 1,8 εκατ. ετησίως έναντι 2 εκατ., το 2008 και αντιπροσωπεύουν το 40% όλων των θανάτων στην Ευρώπη (από 42% το 2008).

Τα νέα ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία -τα πρώτα μετά το 2008- δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου. 

Η εν λόγω ημέρα καθιερώθηκε το 2000 και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Παγκοσμίως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου με περίπου 17,1 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο.

Παρ' όλη όμως την αισθητή υποχώρηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας και την παρατηρούμενη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το πρόβλημα γενικά παραμένει σοβαρό και το βάρος τεράστιο για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

.'' ΚΑΠΕΛΟ '' ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ...


Φουσκωμένους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ οι καταναλωτές που μένουν εμβρόντητοι με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Και αυτό γιατί  '' εν κρυπτώ '' δεκάδες δήμοι ...
σε όλη τη χώρα και κυρίως στην επαρχία αύξησαν αιφνιδιαστικά 

και χωρίς καμία απολύτως ειδοποίηση την τιμή της ζώνης, που αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων.

Έτσι απεστάλησαν στη ΔΕΗ νέες καταστάσεις με αναπροσαρμοσμένες τιμές ακόμα και σε χωριά ή οικισμούς που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος. 

Αποτέλεσμα, να αυξηθεί αυτόματα όχο μόνο το τέλος ακινήτων, αλλά και ο ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη, καθώς και τα πρόστιμα για τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων.

Πέραν αυτού, με την αύξηση της τιμής ζώνης αυξάνονται δραστικά και οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών.

.ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΕΦΤΑ


Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το τελευταίο δεκαήμερο απετράπησαν συνολικά επτά περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου, σε διαφορές περιοχές της... 
χώρας αλλά και του εξωτερικού. Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε για επτά (7) χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είχαν αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) σε θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ιστοσελίδων, τηλεοπτικών σταθμών, ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, 

καθώς επίσης είχαν επικοινωνήσει με χρήστες σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), εκδηλώνοντας την πρόθεση τους να αυτοκτονήσουν. 

Από την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές αλλά και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εντοπίσθηκαν τα άτομα αυτά σε διάφορες περιοχές της χώρας, υστέρα από ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών των μηνυμάτων τους. 

Επιπλέον, σε μία περίπτωση τα ηλεκτρονικά ίχνη προέρχονταν από πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου της Γερμανίας και από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε η Europol προκειμένου να ειδοποιηθούν οι αρχές της Γερμανίας και να εντοπιστεί ο προτιθέμενος αυτόχειρας. 

Σε μία περίπτωση, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η προτιθέμενη αυτόχειρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. 

Σε όλες τις περιπτώσεις σημαντική είναι η συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνδράμουν στις προσπάθειες για τη μετέπειτα ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων. 

Υπενθυμίζεται, ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργεί σε 24ωρη βάση ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου. 

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν όλο το 24ωρο με το 11012 ή την ηλεκτρονική διεύθυνση 11012@hellenicpolice.gr και να ενημερώνουν για παρόμοια περιστατικά, με σκοπό την άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.