Ο θρίαμβος της υποκρισίας

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ *
Πριν από λίγες ημέρες,* ο εκδότης μιας εφημερίδας που έπεσε θύμα εμπρησμού, της «Athens Voice», έγραψε ένα σπάνιας ωριμότητας κείμενο. Ηταν μια καταδίκη της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη σκοπιά. Σε κάποιο σημείο του άρθρου αναφερόταν σε έναν τραγουδιστή ο οποίος βρίζει την εφημερίδα και μάλιστα μετά την επίθεση αρνήθηκε να καταδικάσει τον εμπρησμό. 

«Ακόμα και τώρα δεν μου πάει να γράψω το όνομά του», σημείωσε ο εκδότης της «Athens Voice», «γιατί θέλω να τον προστατέψω. Οι άνθρωποι λένε βλακείες, τυφλώνονται, κάνουν άσχημα πράγματ... περισσότερα »

.Ευ. Βενιζέλος: Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες αλλά και ότι θα βρεθεί μια λύση και ότι (η λύση) θα βρεθεί πριν προκύψουν ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

.Αρνητικοί πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ στην πρόταση Λοβερδου για καθορισμό των εισακτέων από τα ιδρύματα

Αρνητικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι στην πρόταση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, να καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων, αλλά και των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ από τα ίδια τα Ιδρύματα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των επιμέρους οργάνων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ.

Κοινός τόπος, τόσο των πρυτάνεων που τοποθετήθηκαν, όσο και των προέδρων των ΤΕΙ, ήταν ότι μια τέτοια αρμοδιότητα πρέπει να συνδέεται με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους τα Ιδρύματα. Παράλληλα, αντιπρότειναν ο αριθμός των εισακτέων να καθοριστεί σε βάθος τετραετίας και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

«Θα επιμείνουμε στη διαβούλευση, δεν το κλείνουμε το θέμα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Εμείς λέμε να προχωρήσουμε τώρα στη λύση που τόσα χρόνια ζητούν. Η μεταφορά της αρμοδιότητας μπορεί να γίνει 100% τώρα. Με ενδιαφέρει μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα να περάσει στα Ιδρύματα» πρόσθεσε. Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος, ζήτησε από τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να αποσαφηνίσουν με ποιον τρόπο και ποια όργανα θα καθόριζαν τον αριθμό των εισακτέων, σε περίπτωση που αναλάμβαναν την αρμοδιότητα.

«Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγόμενων στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί, ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διαρκείας, καθώς ο αριθμός των εισαγόμενων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κώστας Γάτσιος, θέση εξάλλου που διατυπώθηκε στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και υποστηρίχθηκε σήμερα και από τους εκπροσώπους των ΤΕΙ.

.Ο Σόιμπλε ζητά να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς, στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει ένα δικαίωμα να ασκεί βέτο επί των (εθνικών) προϋπολογισμών οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός, υπέρμαχος της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, σε μια συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus και το τεύχος του που κυκλοφορεί με σημερινή ημερομηνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα τέτοιο δικαίωμα βέτο στην προσεχή σύνοδό τους, τον Δεκέμβριο, είπε ακόμη ο Σόιμπλε: αυτό θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις», όπως τόνισε.


«Αυτό δεν παρεμβαίνει στην εθνική αρμοδιότητα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού», συνέχισε ο Σόιμπλε εξηγώντας τη θέση του. «Τα κοινοβούλια στις χώρες αυτές θα μπορούν πάντα να αποφασίσουν εάν θα προχωρούν σε περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων ή εάν θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν άλλες μεταρρυθμίσεις».

.Μήνυση κατά Πάγκαλου καταθέτει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Μήνυση κατά του πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου αποφάσισε να καταθέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ύστερα από απόφαση του γενικού συμβουλίου της επειδή «συνεχίζει να συκοφαντεί στο σύνολό τους τους Δημοσίους Υπαλλήλους».

Αφορμή για αυτή την απόφαση αποτέλεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η συνέντευξη που έδωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στον Βήμα 99,5, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, χαρακτηρίζοντας τους δημόσιους υπάλληλους «κοπρίτες». 
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει ότι ο χαρακτηρισμός αυτός έχει και παλαιότερα ειπωθεί από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, αλλά η μήνυση κατατίθεται τώρα επειδή ο πρώην υπουργός και βου... περισσότερα »

.Απομακρύνεται ο στόχος για συμφωνία

Την απάντηση της τρόικας στις νέες διευκρινήσεις που της απέστειλε χθες για το δημοσιονομικό κενό που επικαλείται περιμένει η ελληνική πλευρά, ωστόσο φαίνεται ότι χάνεται ο στόχος για συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. 

Ο υπουργός Οικονομικών αντιπροτείνει το δημοσιονομικό κενό να επανεξετασθεί μετά τον Μάρτιο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά, αλλά και ΦΠΑ η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα. Η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο να στερέψουν τα δημόσια ταμεία, αφού χωρίς την καταβολή ... περισσότερα »

.«Δεν θα ανεχθούμε ευτελισμό των ηρωικών προσπαθειών των βουλευτών μας»

Την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε η κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και έχει την αφετηρία της στην επιστολή που απέστειλε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η οποία, μεταξύ άλλων, απέσπασε ήδη την υποστήριξη δύο μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

 Όπως αναφέρεται σε κείμενο άτυπης ενημέρωσης που κυκλοφόρησε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να μετατρέψει το Κίνημα «από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας». Και προστίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφείς πολ... περισσότερα »

.«Αν θέλετε να φύγω, πέστε το και θα φύγω»

«Αν θέλετε να φύγω, πέστε το και θα φύγω» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της συζήτησης για την υποβληθείσα εναντίον του πρόταση μομφής, από ευρωσκεπτικιστές και τους μη εγγεγραμμένους της Μαρίν Λεπέν. 

Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη. 

Κατά την έναρξη της συζήτησης για την υποβληθείσα εναντίον του πρόταση μομφής, μετά τις αποκαλύψεις για το καθεστώς φοροαποφυγής πολυεθνικών επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν... περισσότερα »

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.