.Πετώντας την μπάλα στην εξέδρα...

Δέσμια καχυποψιών που επί χρόνια την δυναστεύουν, η δημόσια ζωή στην Ελλάδα ανακαλύπτει διαρκώς φοβίες και απειλές. Με τη συνδρομή και της οικονομικής κρίσης, που ούτως ή άλλως δημιουργεί φοβικό περιβάλλον, οι πολιτικές που διαμορφώνονται δεν υπακούουν κατʼ ανάγκην σε ιδεολογικά ή αξιακά πλαίσια, αλλά συναρτώνται με υποθέσεις εργασίας και επαπειλούμενα δεινά, τα οποία και προσδιορίζουν την τελική στάση καθενός.

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, όπου η Βουλή κλήθηκε να ψηφίσει υπέρ ή κατά της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, υπήρξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσδιόρισαν τη στάση τους όχι από το αν η Πολιτεία πρέπει να διακόψει τη χρηματοδότηση μιας οργάνωσης που κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη για εγκληματική δράση, αλλά από το φόβο μήπως οι “συστημικές” δυνάμεις αφομοιώσουν την Αριστερά.

Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει και λέει πως βρίσκεται με το ένα πόδι στον προθάλαμο της διακυβέρνησης, υπάρχουν στελέχη του που βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Εγκλωβίζονται έτσι σε αδιέξοδες ομφαλοσκοπήσεις, που ταιριάζουν πιθανώς στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όχι, ωστόσο, και σε κόμμα που χτυπά την πόρτα της εξουσίας.

Αλλά και στην άλλη πλευρά του λόφου, πολιτικοί και παράγοντες του δημόσιου χώρου, ενώ κατανοούν ότι μια σειρά μέτρων που επείγεται να επιβάλλει η τρόικα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αναπαραγωγή του υφεσιακού κύκλου που πνίγει τη χώρα, επαναλαμβάνουν μοιρολατρικά το επιχείρημα ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει, ριγούν στην προοπτική να τεθεί σε δοκιμασία η κυβερνητική πλειοψηφία και μεταθέτουν την ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικών προτάσεων για... καλύτερες μέρες.

Και στις δύο περιπτώσεις – όσο άσχετες κι αν φαντάζουν μεταξύ τους– υπάρχει ένα κοινό σημείο: γιατί είτε με πρόσχημα την “καθαρότητα” της Αριστεράς, είτε με άλλοθι τον “πραγματισμό” των συσχετισμών, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι ο φόβος του αύριο καταπλακώνει το σήμερα, περιχαρακώνει δυνάμεις και αφυδατώνει την πολιτική, μετατρέποντάς την σε άσκηση διαχείρισης προεξοφλημένων βεβαιοτήτων.

Με τη γλώσσα του ποδοσφαίρου, σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν δύο επιλογές: μπορείς να πετάξεις τη μπάλα μπροστά και να περάσεις στην επίθεση ή, απλώς, να την πετάξεις... στην εξέδρα. Στη δεύτερη περίπτωση, ακόμα κι αν δεν χάσεις, είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κερδίσεις.

Χρήστος Μαχαίρας  δημοσιογράφος

.Καθοριστικός μήνας ο Νοέμβριο που θα δείξει τις δυνατότητες επιβίωσης του κυβερνητικού σχηματισμού

Στο κόκκινο η ένταση στο «τρίγωνο» Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών, Βουλή, καθώς η τρόικα έρχεται στην Αθήνα επιμένοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν μπορεί να καλυφθεί παρά μόνο με νέα μέτρα. Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών να επιμένουν ότι δεν θα δεχθούν νέα μέτρα, γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι η διαπραγμάτευση είναι τρομερά δύσκολη με τους εταίρους-όπως φάνηκε και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλες -να αφήνουν την Ελλάδα στα χέρια της τρόικας νίπτοντας τα δικά τους. 
Ούτε καν η δραματική επισήμανση της πολιτικής αστάθειας δεν συγκίνησε...περισσότερα »

.Ι. Στουρνάρας: To προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ρεαλιστικό

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχε στο Μέγαρο Μαξιμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ.Στουρναράς εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου σε ερώτηση αν η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κακό σενάριο για το δημοσιονομικό κενό είναι το πολύ 500 εκατομμύρια, απάντησε πως τώρα δεν είναι ώρα να μιλήσουμε.
  
«Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

."Νέο κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις"

Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, στα Τίρανα. 

Οι κ.κ. Παπούλιας και Ράμα εξέφρασαν την πεποίθηση, ότι με αμοιβαία εμπιστοσύνη και με καλή θέληση μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα του παρόντος καθώς και αυτά τα οποία "κληρονομήθηκαν" από τα βάθη της ιστορίας.

Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει δυναμικά τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ),  κυρίως κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας της Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή και η αλβανική κυβέρνηση, όπως είπε, εκτιμά ιδιαίτερα την προσοχή που αποδίδει η ελληνική πλευρά σε θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

.Έγιναν οι κηδείες του Γ. Φουντούλη και του Μ. Καπελώνη

Σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, κηδεύτηκε στις 15:00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Ηράκλειο ο ένας εκ των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, ο Γιώργος Φουντούλης, που δολοφονήθηκε την Παρασκευή στο Ν. Ηράκλειο.

Η οικογένεια του Γιώργου Φουντούλη δεν επιθυμούσε να παραβρεθεί κανένας πολιτικός από κανένα κόμμα στην κηδεία του παιδιού τους και ζήτησαν, αντί στέφανου, να ενισχυθεί το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, στο οποίο φοιτά η αδερφή του Γιώργου, Ειρήνη.
  
Η κηδεία του έτερου δολοφονηθέντα, Μανώλη Καπελώνη, πραγματοποιήθηκε στις 11:00, στην περιοχή της Αρτέμιδας.

.Να επαγρυπνεί, κάλεσε τον λαό ο Δημ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σήμερα σε εργαζόμενους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση κατά μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια επίθεση που γεννά πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τους στόχους και τις επιδιώξεις των εκτελεστών. 

Δημιουργεί, φυσικά, εύλογη ανησυχία στον λαό, όμως, ο λαός δεν πρέπει να τρομοκρατηθεί, γιατί ένας από τους στόχους είναι και το να τρομοκρατήσουν τον λαό, να τον βάλουν ξανά να καθίσει στο σπίτι του και να μην συμμετέχει στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις».
«Πάντα τέτοιες δολοφονικές ενέργειες έχουν συγκεκριμένη στόχευση (και) αντικειμενικά εμείς λέμε ότι λειτουργούν προβοκατόρικα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «δεν είναι ώρα για σενάρια, όμως η πείρα του παρελθόντος λέει ότι σε τέτοιες ενέργειες συνήθως διαπλέκονται τμήματα του κρατικού μηχανισμού, εγχώριες και ξένες υπηρεσίες, αξιοποιείται το οργανωμένο έγκλημα».

«Το ΚΚΕ απαντά λέγοντας ότι ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί. Η επιδίωξη να συμψηφιστούν δολοφονικές ενέργειες, σαν αυτή του Νέου Ηρακλείου, να αξιοποιηθεί, δηλαδή, σε όφελος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, δεν έχουν θέση. Είναι απαράδεκτες. Επιμένουμε ότι η έρευνα πρέπει να φθάσει ως το κόκκαλο», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

.Ι. Πανούσης: Να βοηθήσουμε όλοι να ξεριζωθεί το κακό, γιατί αλλιώς θα ξαναμιλήσουμε, δυστυχώς, για το επόμενο θύμα

«Το ερώτημα δεν είναι ποιοι είναι οι δολοφόνοι, αλλά τι κάνει η Πολιτεία γι αυτό το φαινόμενο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Πανούσης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολιάζοντας τις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής. 
«Αν δεν βοηθήσουν όλα τα κόμματα με ό,τι στοιχεία και αναλύσεις έχουν κάνει από το '74 και μετά, το κράτος, την Αστυνομία, την Πολιτεία, τη Δημοκρατία, να ξεριζώσει το κακό, θα ξαναμιλήσουμε, δυστυχώς, για το επόμενο θύμα» σημειώνει ο κ.Πανούσης.

Αναφερόμενος στους εκτελεστές, ο κ. Πανούσης τονίζει ότι «ο τρόπος που έδρασαν είναι τρόπος επαγγελματιών, είναι τρόπος ανθρώπων που δεν έχουν ανθρώπινο οίκτο, δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή και κάνουν αυτή τη δουλειά -προσέχτε- διότι οι παλιοί τρομοκράτες σκοτώναν οι ίδιοι διότι θεωρούσαν ότι ήταν ιδεολογικό τους χρέος κατά την άποψή τους να εκτελέσουν τον Χ ή τον Ψ. 

Εδώ, δεν κάνουν αυτοί τη δουλειά, την αναθέτουν, άρα αυτοί που σκοτώσαν ήταν εκτελεστές. Τώρα, με ποιο συμβόλαιο κ.λπ. δεν έχει σημασία. "Ποιος τους έβαλε" είναι το ερώτημα, με ποια στόχευση και γιατί. 

Αυτό πρέπει να ψάξει να το βρει η Αστυνομία, αλλά θα σας πω το εξής: είναι δυνατόν 40 μεταπολιτευτικά χρόνια ή, αν θέλετε, μετά τη 17 Νοέμβρη και τον ΕΛΑ να φυτρώνουν από παντού τρομοκρατικές οργανώσεις σε αυτή τη χώρα, να καίνε ανθρώπους, να καταστρέφουν την Αθήνα, να σκοτώνουν, να ληστεύουν και εμείς να λέμε "δεν βαριέσαι, η ζωή συνεχίζεται κανονικά"; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει αυτό;».

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση «ήρθε μια καυτή πατάτα στην Πολιτεία αυτήν τη στιγμή. 

Μπορεί από αύριο στα καφενεία, στα σχολεία, στις αυλές, στους δρόμους, στις πλατείες, οι άνθρωποι ν' αρχίσουν να μαλώνουν μεταξύ τους ποιος είναι ο καλός δολοφόνος, το κακό θύμα και πάει λέγοντας. Έτσι αρχίζουν οι μικροί εμφύλιοι, δεν αρχίζουν με όπλα στο βουνό. Αρχίζουν με αυτήν τη λογική των συμψηφισμών των δολοφονιών. 

.Στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού η Ελλάδα

Την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού συνεχίζει να κατέχει εδώ και δύο δεκαετίες η Ελλάδα, η οποία παραμένει και το 2013 πρώτη με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη παραγωγική χώρα Τουρκία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.

Βάσει των στοιχείων της νορβηγικής εταιρείας Kontali Analyse, τα οποία επικαλείται ο ΣΕΘ, το 2013 η συνολική παραγωγή της Ελλάδας ανέρχεται στους 123.000 τόνους, ενώ η παραγωγή της Τουρκίας στους 94.000 τόνους. 

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον ΣΕΘ ανατρέπει πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times που εμφάνιζε την Ελλάδα να υποχωρεί κατά 7% δηλαδή στους 94.000 τόνους και την παραγωγή της Τουρκίας να αυξάνει κατά 12% και να ανέρχεται στους 108.000 τόνους.

.Χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας βρέθηκαν 151 σχολικά κυλικεία

Χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας βρέθηκαν 151 κυλικεία, σε σύνολο 3.263, που ελέγχθηκαν στη διάρκεια της σχολικής περιόδου 2012-2013 από τις αστυνομικές υπηρεσίες. Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Κρήτη.

Στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, αναφορικά με τη δραστηριότητα των αστυνομικών υπηρεσιών σε κυλικεία σχολικών μονάδων

δείχνουν ότι σε 3.263 κυλικεία στα οποία έγιναν έλεγχοι, τα 151 βρέθηκαν να μην έχουν άδεια λειτουργίας, τα 124 διαπιστώθηκε ότι πουλούσαν απαγορευμένα είδη, σε 139 από αυτά διαπιστώθηκαν παραβάσεις αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων. 

Τα περισσότερα κυλικεία που λειτουργούσαν χωρίς άδεια ήταν στην Αθήνα, καθώς διαπιστώθηκαν 41 τέτοιες περιπτώσεις και ακολουθεί η Κρήτη με 33 κυλικεία χωρίς άδεια. 

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, οποίος είχε απευθυνθεί και στα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης.

.To Πλανητάριο γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του με τη δωρεάν παράσταση «Στα Μονοπάτια των Άστρων»

Την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του γιορτάζει σήμερα το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, που είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική. Γι' αυτόν τον λόγο, το Πλανητάριο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια ειδική εκδήλωση-παρουσίαση της νέας επετειακής ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Στα Μονοπάτια των 'Αστρων». 

Έτσι, σήμερα θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παραστάσεις (ώρες 18:00, 19:15, 20:15 και 21:15) με ελεύθερη είσοδο.
Αυτά τα δέκα χρόνια, το Πλανητάριο έχει υπάρξει το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο της Αθήνας μετά την Ακρόπολη, με 3,5 εκατ. θεατές μέχρι σήμερα.

 Στον τεράστιο ημισφαιρικό θόλο του, που καταλαμβάνει μια έκταση 950 τ.μ. (όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ) και έχει διάμετρο 25 μέτρα, έχουν προβληθεί συνολικά περισσότερες από 20 σαραντάλεπτες ψηφιακές παραγωγές του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθώς και πολλές ταινίες θόλου τύπου ΙΜΑΧ, συνήθως γύρω από επιστημονικά θέματα.

Εξ αρχής, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου παρέμεινε πιστό στον σκοπό που έθεσε με την διαθήκη του, το 1954, ο εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης, δηλαδή «την προαγωγή της επιστημονικής, τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης των νέων της Ελλάδας, καθώς και στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στο ευρύτερο κοινό». 

Αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια και χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση όλα αυτά τα χρόνια, διοργανώνει παράλληλα διάφορες επιμορφωτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, με στόχο να φέρει την επιστημονική γνώση κοντά κυρίως στους νέους ανθρώπους.

.Αύριο το απόγευμα η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα

Αύριο το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει επανηλειμμένα διακηρύξει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Χθες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα που, μετά την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου από την 1-1-14, αναμένεται να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 30%. 

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες και διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση αναδρομική προσαρμογή των εφάπαξ».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.