Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ως
προς την παραγωγή κρόκου κατέχει η Ελλάδα που έχει εισέλθει δυναμικά στην
παγκόσμια αγορά του ακριβότερου μπαχαρικού στον κόσμο καθώς χρειάζονται περίπου
150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων!
Και μπορεί ο
μεγαλύτερος όγκος παραγωγής στην υφήλιο να αποδίδεται στο Ιράν ωστόσο η υψηλή
ποιότητα του ελληνικού κρόκου ενισχύει διαρκώς τη φήμη του.
Είναι
χαρακτηριστικό ότι με βάση τη διεθνώς αναγνωρισμένη διαδικασία του ISO (3632
TS) μέσα από την αξιολόγηση των συγκεντρώσεων της κροκίνης, της πικροκροκίνης
και της σαφρανάλης, ο κρόκος Κοζάνης διαθέτει χρωστική δύναμη 66 βαθμούς
υψηλότερη από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο γεγονός που τον τοποθετεί στην κορυφή.