.Το δράμα της μεσαίας τάξης

Η οικονομική κρίση και η πολιτική προσαρμογής που ακολούθησε με τα Μνημόνια δεν επηρέασαν απλά κάποια οικονομικά μεγέθη, ας πούμε το διαθέσιμο εισόδημα ή την κατανάλωση. Απειλούν επιπλέον την ίδια την κοινωνική δομή με τη χαρακτηριστική της πληθώρα αυτοαπασχολουμένων και μικροπαραγωγών. 

Ολοι αυτοί ήταν μέρος της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η αυτοαπασχόληση ως ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού σε βιομηχανία και υπηρεσίες (εκτός αγροτικού τομέα) ξεπερνούσε το 25% (2013) και ήταν διπλάσιο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με διάφορες έρευ... περισσότερα »

.Η έξοδος από το Μνημόνιο

Καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλα τα κόμματα επιχειρούν να «χτίσουν» ένα γενικότερο «πολιτικό προφίλ» αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση και μέσα σʼ αυτό να εντάξουν τη δική τους παρουσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι σʼ όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων υπάρχει ένας «κοινός τόπος», παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις: 

Το τέλος των μνημονίων! Ουδείς Ελλην πολιτικός δηλώνει διατεθειμένος για μία νέα μνημονιακή δέσμευση, συμπεριλαμβανομένων και των «θεωρητικών» της αναγκαιότητας και της θετικότητας για τη χώρα, των μνημονιακών επι... περισσότερα »

.«Δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης της διαθεσιμότητας μετά το 2014»

 «Δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης του προγράμματος διαθεσιμότητας και απολύσεων μετά το 2014» δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στους ποιοτικούς στόχους που έχουμε θέσει για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αν ένας πέλεκυς απόλυσης βρίσκεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των υπαλλήλων» πρόσθεσε.

Επίσης, η κ. Χριστοφιλοπούλου επισήμανε: «Είμαστε εντός των στόχων σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις μας για την κινητικότητα. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας για να καλυφθεί ο στόχος των 11.500 αποχωρήσεων. 

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι με το τέλος αυτού του προγράμματος, η κινητικότητα θα αποσυνδεθεί από τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, έτσι ώστε να αποτελέσει εργαλείο για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

.Φιλορώσοι διαδηλωτές αντιμέτωποι με Τατάρους φιλοδυτικούς στην Κριμαία

Φιλορώσοι αυτονομιστές και υποστηρικτές της νέας, φιλοδυτικής ηγεσίας της Ουκρανίας ήρθαν αντιμέτωποι σήμερα έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ενόψει μιας συζήτησης που θα διεξαχθεί σήμερα με αντικείμενο τον πολιτικό αναβρασμό και την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την εξουσία.

Περίπου 2.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς Τάταροι που κατάγονται από τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα της Πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου που ανέτρεψε τον Γιανουκόβιτς μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. 

Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές οι οποίοι κατήγγειλαν τους «ληστές» που άρπαξαν την εξουσία. Μέχρι το μεσημέρι κατέφτασαν στην περιοχή λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές από άλλες περιοχές της χερσονήσου και σύντομα οι φιλορώσοι ξεπέρασαν σε αριθμό τους Τάταρους και φιλοδυτικούς.

.Δ. Στρατούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις παλιές, αυστηρότερες διατάξεις για τις απολύσεις

 «Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων συνιστά μέγιστο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό έγκλημα» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης. «Σε μία Ελλάδα που με τις μνημονιακές πολιτικές τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τετραπλασιαστεί η ανεργία, είναι έγκλημα να απελευθερώνεις τις ομαδικές απολύσεις. Θα οδηγηθούν και με αυτόν τον τρόπο στο υπερπέραν τα ποσοστά της ανεργίας» εκτιμά ο κ. Στρατούλης.

Αναφερόμενος στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που φαίνεται να έχει συμφωνήσει το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα, ο κ. Στρατούλης εκτιμά ότι η «η απώλεια εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι από 800 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο....».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η μείωση των εισφορών «βοηθάει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολλούς εργαζόμενους και θα είναι σχετικά μεγάλο το ποσό της ελάφρυνσής τους. Τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις δεν τις βοηθάει γιατί έχουν άλλου τύπου προβλήματα».

Ο κ. Στρατούλης τονίζει ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις παλιές αυστηρότερες διατάξεις για τις απολύσεις. «Θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε το καθεστώς ώστε να είναι πολύ δύσκολη η απόλυση των εργαζομένων. 

Η σχετική πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει είναι και δέσμευσή μας προεκλογική ότι θα είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα εγκρίνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς» τονίζει και προσθέτει: «Ταυτόχρονα τα μεγάλα ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ κλπ θα πρέπει να στηριχθούν, με κάθε τρόπο».

.Η επιβίωση των ασθενών στα νοσοκομεία εξαρτάται από την επάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού

Ένας ασθενής είναι τόσο πιθανότερο να πεθάνει μετά από μια κοινή χειρουργική επέμβαση σε ένα νοσοκομείο, όσο πιο ανεπαρκές είναι το νοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με τον φόρτο εργασίας του και όσο λιγότεροι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα έρευνας του είδους της, που έχει γίνει στην Ευρώπη -με ελληνική συμμετοχή- και δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε πρόσθετο χειρουργημένο ασθενή που επιβαρύνει τον καθημερινό φόρτο εργασίας μιας νοσοκόμας, αυξάνεται 7% κατά μέσο όρο η πιθανότητα θανάτου του μέσα στον επόμενο μήνα. Αν όμως υπάρξει μια αύξηση κατά 10% του νοσηλευτικού προσωπικού που είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών νοσηλευτικής, τότε ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 7%.

.Νερό και μόνο εμφιαλωμένο ζήτησαν οι τροϊκανοί

Αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υπουργοί δεν κέρασαν τίποτα τους τροϊκανούς.

Την προηγούμενη φορά και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο όταν ο κ. Στουρνάρας τους πρόσφερε μήλα, αχλάδια και ακτινίδια, δίστασαν να τα πάρουν φοβούμενοι μήπως κάποιοι θέλουν να τους δηλητηριάσουν. Τότε, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών έγινε... δοκιμαστής φρούτων προκειμένου να πείσει τον Τόμσεν και την παρέα του ότι τίποτα δεν πρόκειται να τους συμβεί σε περίπτωση που φάνε από την πιατέλα με τα φρούτα. 

Αυτή τη φορά, οι ελεγκτές ζήτησαν μόνο νερό, αλλά εμφιαλωμένο, με την παράκληση να ανοίξουν οι ίδιοι το μπουκάλι ή να τους ανοίξουν μπροστά τους το μπουκάλι, όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης». 

Σχετικά με τη συμπεριφορά των τροϊκανών από την προηγούμενη φορά που ήρθαν στη χώρα μας, υπουργός που μετείχε στη σύσκεψη είπε: «Ήταν αρνητικοί σε όλα, σε ό,τι προτείναμε έλεγαν όχι. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο κ. Τόμσεν παρέμεινε σιωπηλός. Αντιθέτως αυτός που μιλούσε πιο πολύ και απέρριπτε τα πάντα ήταν ο κ. Μορς. Ίσως ο κ. Τόμσεν να μην είχε όρεξη ούτε για κουβέντα ούτε για αντιπαράθεση. Μας είπε ότι τελειώνει η θητεία του...».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.