.Συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη την Τετάρτη


Συνάντηση θα έχει αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα και οι επόμενες κυβερνητικές κινήσεις.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να συζητηθεί και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, αυτή τη φορά επί της ουσίας, καθώς η “περιπέτεια” των διαδοχικών Eurogroup φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι προγραμματισμένη για τις 10:00, ενώ στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό.

.Πώς σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος τις αποφάσεις του Eurogroup


Στη μαραθώνια διαπραγμάτευση του Eurogroup επικεντρώνονται τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με εκτενείς αναφορές στην ελληνική οικονομία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει σε άρθρο της «και άλλα δισεκατομμύρια για την Αθήνα». Και προσθέτει: «Οι Έλληνες μπορούν να αναπνεύσουν. Οι διεθνείς πιστωτές θα στείλουν στην Αθήνα σχεδόν 44 δισ. ευρώ. 
Έτσι η Ελλάδα διασώζεται από την οικονομική κατάρρευση – προς το παρόν. Προβλέπονται αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας».

Η εφημερίδα Die Welt υποστηρίζει ότι πρόκειται για έναν «τυπικό συμβιβασμό των Βρυξελλών», από εκείνους που ο καθένας μπορεί να τους «πουλήσει» ως επιτυχία. Γεγονός είναι πάντως ότι οι έλληνες εξασφαλίζουν 44 δισ. ευρώ, καθώς και επιπλέον διευκολύνσεις, τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Μάλλον απαισιόδοξο το σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt με τίτλο «Λύση ανάγκης για την Ελλάδα». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα διασώζεται για μία ακόμη φορά, αλλά μόνο προσωρινά. Αν μη τι άλλο η χώρα θα εισπράξει την απολύτως απαραίτητη δόση πριν από το τέλος της χρονιάς. 
Οι χώρες της ευρωζώνης θα καλύψουν τις τρύπες του ελληνικού πακέτου διάσωσης, χωρίς να επιβαρύνουν βραχυπρόθεσμα τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε την άποψή του ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί στοιχειωδώς βιώσιμο μέχρι το 2020, τουλάχιστον στα χαρτιά. Έτσι όλοι πήραν από κάτι, αλλά κανείς δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένος».

«Αναβάλλεται η άφεση χρέους για την Αθήνα» επιγράφει το δημοσίευμά της η εφημερίδα Rheinische Post. Η εφημερίδα εξηγεί αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής, όπως η επιμήκυνση και η επαναγορά ομολόγων και καταλήγει ως εξής: 
«Υπάρχει ένα πρόβλημα: μπορεί μεν με αυτό το μείγμα πολιτικής να κλείσει η μαύρη τρύπα των 14 δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα διάσωσης και να προχωρήσει η (γερμανική) ομοσπονδιακή κυβέρνηση χωρίς τραγικά νέα στις εκλογές του 2013, όμως τι θα γίνει μετά;» Μακροπρόθεσμα το σενάριο του κουρέματος δεν έχει φύγει από το τραπέζι, υποστηρίζει η Rheinische Post.

Ιδιαίτερα εγκωμιαστικό το δημοσίευμα της Tagesspiegel του Βερολίνου με στοιχεία από το Euromonitor 2012, την ετήσια καταγραφή της ασφαλιστικής εταιρίας Allianz για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη: 
«Η Ελλάδα στην κορυφή» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μεγαλύτερη βελτίωση από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση 14 δείκτες, όπως το κόστος ανά μονάδα παραγωγής, η παραγωγικότητα και το δημόσιο έλλειμμα.

.Έρχονται τέσσερα χαράτσια...???


Εντός του Δεκεμβρίου λήγουν πολλές από τις προθεσμίες που έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα «χαράτσια».

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων θα πρέπει να εξοφλήσουν την επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.

Επιπλέον μέσα στο Δεκέμβριο το Υπουργείο υπολογίζει να εισπράξει από ΦΠΑ και ΕΦΚ 2,92 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά τον λογαριασμό στα 5,36 δισ. ευρώ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει:

• 1,11 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι με δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σημαντικά έσοδα τον ερχόμενο μήνα από τη φορολογία εισοδήματος.
Απλήρωτες δόσεις

Είναι αμφίβολο όμως αν τελικά θα τα εισπράξει, καθώς πολλά νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, αφήνουν απλήρωτες τις δόσεις προσδοκώντας ότι θα τις ρυθμίσουν μελλοντικά ως ληξιπρόθεσμο χρέος. Από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ.

• 231 εκατ. ευρώ από τις δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.
• 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
• 1,12 από ΦΠΑ, στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που καταγράφεται μήνα με τον μήνα.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει το Έθνος, επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες ενώ μεν εισπράττουν τον ΦΠΑ δεν τον αποδίδουν τελικά στην Εφορία, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και χρησιμοποιούν τα ποσά του ΦΠΑ για την πληρωμή μισθών,αγορά εμπορευμάτων κ.ά. 

Εντυπωσιακό στοιχείο που αποτυπώνει επίσης την αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογουμένους είναι και το γεγονός ότι περίπου ένας στους πέντε επιτηδευματίες δεν υποβάλλει πλέον περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

• 1,8 δισ. ευρώ από τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα και ειδικά από τον ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα εξαρτηθεί από την κατανάλωση πετρελαίου, που ήδη εμφανίζει κάμψη 20% σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα νοικοκυριά στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης.

.Χαμόγελα στην κυβέρνηση, βολές από την αντιπολίτευση


Με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της κυβέρνησης «ανέγνωσαν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης την απόφαση του Eurogroup για τη δόση και το χρέος. 

Η συμφωνία του ΔΝΤ και της E.E. σκόρπισε χαμόγελα και ικανοποίηση στο τριμερές κυβερνητικό σχήμα, αλλά αποδοκιμάστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. 

«Η λύση δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα, για αυτό και δεν είναι λύση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ήταν απούσα από τη διαπραγμάτευση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας, ήταν απούσα από τη διαπραγμάτευση, τη συζήτηση και τον τελικό συμβιβασμό», συμπληρώνοντας πως διαπραγματεύτηκαν αποκλειστικά η Αγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup σημαίνει μνημόνιο μέχρι το 2040, νέα αντιλαϊκά μέτρα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Όπως σημείωσε ο κ. Μαριάς με την απόφαση του Eurogroup «όχι μόνο δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά μετά βεβαιότητας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Η απόφαση του Εurogroup δε λύνει, αλλά επιμηκύνει το ελληνικό πρόβλημα, σχολίασε η Χρυσή Αυγή.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, λύση του ελληνικού προβλήματος δεν πρόκειται να υπάρξει «χωρίς διαγραφή του παράνομου χρέους και επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή με τελικό στόχο την ελληνική αυτάρκεια». 

«Αποτελεί πελώριο και προκλητικό ψέμα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χτες συνιστά ανάσα για τον ελληνικό λαό», είπε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. 

«Όταν διαπραγματεύεσαι δεχόμενος τις δεσμεύσεις της ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τότε αυτή η διαπραγμάτευση είναι εντός των τειχών και δεν προμηνύει τίποτα καλό για τον λαό», συμπλήρωσε. 

. Μειώνεται το χρέος, αυξάνεται η επιτήρηση...


Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις που διήρκησαν περισσότερες από 13 ώρες, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε συμφωνία για τους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους και για την εκταμίευση της ζωτικής σημασίας δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια, η αγορά πετρελαίου και το ευρώ κινήθηκαν ανοδικά σε ένδειξη ανακούφισης από τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών, μετά από έντονο παρασκήνιο που οδήγησε στο συμβιβασμό, συμφώνησαν τελικά τη νύχτα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι του 120% που ήταν ο στόχος του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Αυτό αντιπροσωπεύει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μία απόφαση που ικανοποίησε την ελληνική κυβέρνηση.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επεδίωκε να διασφαλίσει ότι η ευρωζώνη θα ελάμβανε τα αναγκαία μέτρα που θα έθεταν την Ελλάδα στον δρόμο του βιώσιμου χρέους. Σήμερα είμαι σε θέση να πω ότι αυτό έγινε», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας η γενική διευθύντρια του ΔΝΤΚριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζοντας τη δέσμευση των Ευρωπαίων για τη μείωση κάτω του 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 του ελληνικού χρέους, γεγονός που θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η συμφωνία για το χρέος άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση και καταβολή της δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν την αποδέσμευση συνολικού ποσού 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μία πρώτη δόση ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων θα καταβληθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Βέβαια, το μπαλάκι για τη βιωσιμότητα του χρέους έπεσε στην ελληνική πλευρά, αφενός διότι θα πρέπει να πιάσει τους φιλόδοξους στόχους για αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ έως το 2022 (!), αφετέρου διότι καλείται να φέρει εις πέρας το έργο της επαναγοράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά, κάτι που το ΔΝΤ έθεσε ως προαπαιτούμενο για να εκταμιεύσει το δικό του κομμάτι της χρηματοδότησης. Έτσι, για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα είναι όμηρος των νέων υποχρεώσεων αλλά και της επαναγοράς του χρέους. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι σημαίνει για τη χώρα η απόφαση του Eurogroup.

«Η συμφωνία ήταν πολύ δύσκολη», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνοντας ότι χρειάσθηκε να καταβληθούν «σημαντικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές».

Η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους ήταν για το ΔΝΤ ο απλούστερος τρόπος για τη μείωσή του. Καθώς όμως το ενδεχόμενο αυτό αποκλείσθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, οι υπουργοί του Eurogroup διαπραγματεύθηκαν ένα πακέτο από πολύπλοκα μέτρα η εφαρμογή των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. 

Σε αυτά περιλαμβάνεται η επαναγορά από την Ελλάδα τίτλων χρέους, η σημαντική μείωση των επιτοκίων των διακρατικών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα, η επιμήκυνση κατά 15 χρόνια των ωριμάνσεων των δανείων και η μετακύληση κατά 10 χρόνια των τοκοχρεολυσίων που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Τα κέρδη που αποκομίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα από το 2013 θα επιστρέφουν στην Ελλάδα σε δεσμευμένο λογαριασμό.

«Η απόφαση θα περιορίσει αναμφίβολα την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Για την ευρωζώνη, ήταν ένα πραγματικό τεστ της αξιοπιστίας μας, της ικανότητάς μας να λάβουμε αποφάσεις για τα δυσκολότερα θέματα», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχουμε ένα αποτέλεσμα, μπορούμε να το παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιό μας για να αποφασίσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκτός από τη Γερμανία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου τους. Για το Βερολίνο, ο στόχος είναι να λάβει το πράσινο φως της Κάτω Βουλής, «το αργότερο την Παρασκευή».

.Σαμαράς: Διασφαλίσαμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ


Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας. Η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώθηκε, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup και πρόσθεσε ότι διασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.
   Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. 

«Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα». Γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην οικονομία. Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρείς μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία. 

Την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού και κυρίως θα ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, το αίμα της οικονομίας: «Δηλαδή για να ανακοπεί η ανεργία και να αρχίσει η ανάκαμψη. Που αποτελεί και την υψίστη προτεραιότητά μας»
   
Τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα στο εξής θα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη είπε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι δεν θα πληρώνουμε τόκους για δέκα χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια. 
Το σημαντικότερο, συνέχισε, είναι ότι το συνολικό χρέος μειώνεται κατά 20%. Επιβραβεύονται οι θυσίες του ελληνικού λαού και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη και την αναγέννηση της χώρας μας.
  
 Όπως είπε ο κ. Σαμαράς αυτό, το πετύχαμε όλοι μαζί, όλοι οι Έλληνες με τις θυσίες τους και όσοι πίστεψαν στην πολιτική μας και το μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που δεν πίστεψε στις μεμψιμοιρίες και στη γκρίνια.

Αύριο στη 1:00 το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ενώ νωρίτερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, τους οποίους θα ενημερώσει αναλυτικά για τα αποτελέσματα της Ευρωομάδας (Eurogroup) και θα συζητηθούν οι προοπτικές που διανοίγονται.

.Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς χρέους


«Σχετικά βέβαιος» ότι το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και διαβεβαίωσε ότι οι τελευταίες αποφάσεις δεν κοστίζουν χρήματα στον Γερμανό φορολογούμενο, συνεπάγονται ωστόσο απώλειες περίπου 130 εκατομμυρίων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Τόνισε δε ότι, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρόκειται για «αδύνατη αποστολή» («Mission Impossible»).  

«Για αυτό τον λόγο η διαδικασία είναι συνδεδεμένη με έναν πολύπλοκο μηχανισμό και θα παραμείνει έτσι τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος πάντως έκανε λόγο για έναν «καλό συμβιβασμό», για τη στήριξη της Ελλάδας και τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Θεωρούμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και εξήγησε ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επαναγορά θα προέλθουν από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και από την πώληση «T-bills». 

Υπογράμμισε δε ότι το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσουν στις 13 Δεκεμβρίου, εάν, μετά το πρόγραμμα επαναγοράς, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. 

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει ακόμη ένα μικρό «κενό» στη χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι το 2016. Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της Γερμανίας από τα μερίδιό της στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «πράξη δικαιοσύνης» και υποστήριξε ότι αποτελεί μέρος της αλληλεγγύης σε μια δύσκολη στιγμή.

.ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο τέλος του 2014


Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται προς τα τέλη του 2014, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχύεται, η ανταγωνιστικότητα της θα βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά σημειώνει ότι αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει εφέτος το 6,3% και η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική το 2013 (-4,5%) και το 2014 (-1,3%).
Για την ανεργία προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 23,6% εφέτος στο 26,7% το 2013 και το 27,2% το 2014.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από 5,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014.
Ο πληθωρισμός (αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης) αναμένεται να γίνει αρνητικός το 2013 (-0,2%) και το 2014 (-0,8%) από 1,3% που εκτιμάται εφέτος.
Οι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθούν καλύτερα από τις μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, αναφέρει ο Οργανισμός.
Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι προτεραιότητα για να ενισχυθούν τα πιστωτικά κανάλια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.
Τέλος, ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαίο να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η έκθεση, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη σταθερής αύξησης στο επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.

.Αύξηση μέτρων κατά των λαθροϋλοτομιών, προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος


Αυξήθηκαν αισθητά οι καταγγελίες για παράνομη υλοτομία στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (1591) αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως προκύπτει, παρά την αύξηση των υπερωριών και την καθιέρωση νέου ωραρίου λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών σε 24ωρη βάση, από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έχουν υποβληθεί αρμοδίως προτάσεις για την αύξηση των μέτρων κατά των λαθροϋλοτομιών. 

Παράλληλα προετοιμάζεται και νέα πρόταση προς το Πράσινο Ταμείο, για νέο πρόγραμμα πρόληψης λαθροϋλοτομιών του 2012, με ισχύ από τον Ιανουάριο και για τρεις μήνες τουλάχιστον.

.Ο Ολάντ χαιρετίζει τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος


Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος που επετεύχθη τη νύχτα ανάμεσα στο Εurogroup και το ΔΝΤ, στην οποία βλέπει "το θετικό αποτέλεσμα των ενεργειών της Γαλλίας τους τελευταίους έξι μήνες".

Ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία ανάμεσα στο Eurogroup και το ΔΝΤ για την Ελλάδα", τονίζει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

"Η συμφωνία αυτή επετεύχθη ύστερα από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων και μετά την ψήφιση από την Ελλάδα πολλών δύσκολων και θαρραλέων μεταρρυθμίσεων. 

Η συμφωνία αυτή δίνει εκ νέου προοπτική στους εταίρους της χώρας αυτής, αλλά κυρίως επιτρέπει την καταβολή της οικονομικής βοήθειας για την οποία έχουν δοθεί υποσχέσεις στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που τού έχουν ζητηθεί", τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

"Είναι το θετικό αποτέλεσμα των χειρισμών της Γαλλίας τους τελευταίους έξι μήνες για την εδραίωση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη", καταλήγει η ανακοίνωση.

.Ι. Στουρνάρας: Η απόφαση του Eurogroup δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης


"Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή , οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος , με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον ΕΤΧΣ, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει.

Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.

.Λαγκάρντ: Η Ελλάδα ξανά στο δρόμο ενός βιώσιμου χρέους


Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. 

Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Ήταν επίπονη, εποικοδομητική, και συλλογική προσπάθεια», δήλωσε επίσης η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά θα διευκολύνουν (...) μια σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», επισήμανε η κα Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτισε επίσης τη δέσμευση των Ευρωπαίων να φέρουν στο 110% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2022, το οποίο απειλεί να φτάσει το 190% το 2014.
«Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους με δεδομένη την τρέχουσα πορεία του», συμπλήρωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.