. «Το πρόβλημα Ελλάδα δε λύνεται σε μια νύχτα, ούτε με μία δόση»


Φιλική και συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις μες τον Α. Σαμαρά. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι βλέπει φως στο τούνελ, ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, όπως και ελπίζει ότι θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ. 

Προϋπόθεση για την κ. Μέρκελ, η οποία κατά τα λοιπά αναγνώρισε, τις θυσίες των Ελλήνων, είναι η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε σε ευθεία ερώτηση για την πορεία του ελληνικού προβλήματος, η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ευθέως στην έκθεση της τρόικας ως προϋπόθεση των όποιων περαιτέρω κινήσεων της ΕΕ, ενώ σε ερώτηση για τη δόση μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ 

η κ. Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει ευθέως λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προσθέτοντας μάλιστα ότι το πρόβλημα της Ελλάδα δε λύνεται σε μια νύχτα και με μία δόση. 

Έσπευσε βέβαια να τονίσει ότι εάν νοσεί μιας χώρα της ευρωζώνης τότε νοσεί ολόκληρη η Ευρώπη, δίνοντας ίσως για πρώτη φορά το πραγματικό μέγεθός του προβλήματος Ελλάδα για όλη την ΕΕ. 

Πάντως η γερμανίδα καγκελάριος διαχώρισε τη θέση της από την τρόικα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία δεν εκπροσωπεί την τρόικα. Δεν είμαι εκπρόσωπος της τρόικας , αλλά είμαι εδώ για να δώσω ώθηση στα διμερή μας θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η Ελλάδα και η Γερμανία θα συνεργαστούν στενά. Πρέπει όλη η Ευρώπη να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Πρέπει να θέσουμε ένα πλαίσιο ώστε τα παιδιά μας να ζουν σε ευημερία. Αν η Ελλάδα δεν κάνει τις θυσίες τώρα τα πράγματα αργότερα θα είναι πιο δραματικά», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Γερμανία είναι ένας καλός εταίρος και ένα καλός φίλος για την Ελλάδα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η δύσκολη πορεία της Ελλάδας άξιζε τον κόπο, τόνισε η κ. Μέρκελ. Από το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το -10% στο -2%. Αυτό ήταν μεγάλη πρόοδος, σημείωσε.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «ο στόχος είναι ότι είμαι σε θέση τώρα εδώ, να κατανοήσω αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Έχουν επιτευχθεί πολλά βήματα. Μένουν ακόμη κι άλλα, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα γίνουν αυτά που πρέπει» είχε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος. 

.Έρχεται στην Αθήνα


Μια νέα ώθηση στον διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας αναμένεται να σηματοδοτήσει η αυριανή επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στις 10 το πρωί.

Στην αιχμή των συζητήσεων θα είναι η προετοιμασία της επόμενης συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να συγκληθεί, το 2013, στην Τουρκία. 

Η επισκόπηση της προεργασίας που έχει ήδη γίνει, ο προσδιορισμός της θεματικής του και η προετοιμασία των επόμενων βημάτων, είναι ορισμένες διαστάσεις του θέματος που πρόκειται να εξεταστούν.

Στις διμερείς συνομιλίες αναμένεται επίσης να γίνει μια ανασκόπηση των ελληνο- τουρκικών σχέσεων, της ευρωπαϊκής διαδικασίας της Τουρκίας και να συζητηθεί η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

Αναμφίβολο είναι ακόμη ότι η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εστιαστεί, με ιδιαίτερη έμφαση, στη Συρία, όπου η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται με τις επιθέσεις στα τουρκικά εδάφη.

Κατά πληροφορίες, τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν τη διμερή συνεργασία για την 
αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία και ότι το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία.

.Τραυματισμοί και συλλήψεις


Τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο και τρεις πολίτες που διακομίστηκαν στο «Γεώργιος Γεννηματάς» τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Η αστυνομία προχώρησε σε 24 συλλήψεις και 217 προσαγωγές μία εκ των οποίων αφορά άτομο ύποπτο για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.
Κανονικά διεξάγεται αυτή την ώρα, η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πριν από λίγο άνοιξαν και όλοι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ

.«Η επιμήκυνση είναι πάνω στο τραπέζι»


Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «η επιμήκυνση είναι πάνω στο τραπέζι», λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο απαιτεί παραπάνω χρήματα και η εντολή που εδόθη από το Eurogroup είναι να «δούμε πως θα βρεθούν αυτά», εκτίμησε ωστόσο ότι δεν είναι δύσκολο.
 Ο Υπουργός Οικονομικών, απάντησε θετικά σε σχετική ερώτηση για το αν η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,4 δις υπολογίζεται να γίνει μέσα στο Νοέμβρη. Σημείωσε τέλος ότι κ κυβέρνηση αποτιμά θετικά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.
Νωρίτερα, ο κύριος Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, τους οποίους ενημέρωσε για τις σημερινές επαφές με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν εντός της εβδομάδας, προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το νέο πακέτο των 13,5 δισ.
Τον κ. Βενιζέλο ενημέρωσε τηλεφωνικά ο Γιάννης Στουρνάρας για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup

."Ισόπαλοι" με 45% Ομπάμα και Ρόμνεϊ


Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, έχει κλείσει εντελώς τη διαφορά που τον χώριζε από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές οι δύο υποψήφιοι λαμβάνουν ποσοστό 45% μεταξύ των ατόμων που είναι πιθανό να προσέλθουν και να ψηφίσουν στις 6 Νοεμβρίου.

Ο Ομπάμα διατηρούσε σταθερά το προβάδισμα όλο τον Σεπτέμβριο αλλά ο Ρόμνεϊ περιόρισε τη διαφορά μετά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρησή τους, την περασμένη εβδομάδα.
 Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η άποψη των ψηφοφόρων για τον Ρεπουμπλικάνο πολιτικό βελτιώθηκε μετά από αυτήν την εμφάνισή του.

.ΚΚΕ: Πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ


«Οι δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας και του πρωθυπουργού αποκαλύπτουν πως όλοι αυτοί που ισχυρίζονται, ότι φταίει μόνο η τρόικα, αποπροσανατολίζουν το λαό γιατί κρύβουν τις ευθύνες και την ταξική στρατηγική της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.  
Η Μέρκελ επανέλαβε κυνικά ό,τι και η τρόικα και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ: Ότι πρέπει ο λαός να αποδεχτεί τις άγριες θυσίες που τον καταδικάζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση» επισημαίνει το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του. 

«Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεμπερδεύουν με τα διλήμματα και τις αυταπάτες. Η πάλη για κατάργηση των μνημονίων συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ. 
Όσοι το κρύβουν λένε στο λαό ψέματα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

.Στη διάθεση κάθε θεσμικού οργάνου για διευκρινίσεις ο Γ. Παπακωνσταντίνου


Στη διάθεση κάθε θεσμικού οργάνου που θα ζητήσει διευκρινίσεις για τις ενέργειες κατά της φοροδιαφυγής, τις οποίες δρομολόγησε ως υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη μαρτυρία του, που κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα, για τα γεγονότα αναφορικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» και τα οποία, όπως υπενθυμίζει, έχει ήδη δημοσιοποιήσει με ανακοίνωσή του στις 27/9/12.  

.Εκτίναξη της ανεργίας το 2013 στην Ελλάδα, προβλέπει το ΔΝΤ


Δυσοίωνες προβλέψεις διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στις εξαμηνιαίες εκθέσεις του "World Economic Οutlook", και "Fiscal Monitor", (Οctober 2012).
Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα σημειώσει ύφεση 6% εφέτος και 4% το 2013 και ανάπτυξη 3,5% το 2017, 
ενώ το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 7,5% το 2012 και στο 4,7% το 2013. Το έλλειμμα θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στο 3,4% το 2014 και θα υποχωρήσει στο 1,4% του ΑΕΠ το 2017.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, στην Ελλάδα, η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση και οι αστοχίες στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων θα «περιπλέξουν την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για μείωση του ελλείμματος για μια ακόμα φορά». 

Ωστόσο, το κυκλικά προσαρμοζόμενο έλλειμμα θα συνεχίσει να εμφανίζει μεγάλες μειώσεις.

Το χρέος της χώρας αναμένεται να ανέλθει στο 170,7% του ΑΕΠ το 2012 και στο 181,8% του ΑΕΠ το 2013, από 165,4% το 2011.
Το χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια, αλλά κατά βραδύ τρόπο. Θα διαμορφωθεί σε 180,2% του ΑΕΠ το 2014, θα μειωθεί σε 174% του ΑΕΠ το 2015, σε 164,1% του ΑΕΠ το 2016 και σε 152,8% του ΑΕΠ το 2017.

 Βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η Ελλάδα, το 2020 το χρέος θα πρέπει να είναι 120% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τέλος, σε ότι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι αυτή θα διαμορφωθεί το 2012 στο 23,3%, ενώ το 2013 θα αυξηθεί στο 25,4%.

.Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει μία ζοφερή περιγραφή της παγκόσμιας οικονομίας και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τους "σημαντικούς κινδύνους" και να άρουν την "αβεβαιότητα" που επιβαρύνει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία νέα έκρηξη απαισιοδοξίας, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,3% για το 2012, έναντι του 3,5% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και στο 3,6% για το 2013, έναντι του 3,9%, 
στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες στο Τόκιο, πριν από τη γενική συνέλευση του οργανισμού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, και θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη πρέπει να θέσει ταχέως σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσει την τραπεζική ένωση και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Απευθυνόμενο στην Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί επίσης τις ΗΠΑ "να απομακρύνουν πολύ σύντομα την απειλή" που συνιστά η εφαρμογή του "δημοσιονομικού τείχους", 
μία έκφραση που ορίζει την εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους αύξησης των φόρων που θα συνδυασθεί με την αυστηρή περικοπή των δημοσίων δαπανών.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.