.Δημήτρης Μητρόπουλος στα Νέα για Καραμανλή: Ο (ενοχλημένος) Βούδας της Ραφήνας


«Δεν έχει καμία όρεξη να τον τρέχουν σε καμιά Εξεταστική ο Βούδας της Ραφήνας», γράφει σήμερα ο Δημήτρης Μητρόπουλος, αναλύοντας την ενόχληση του πρώην πρωθυπουργού για τον Αντώνη Σαμαρά και τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑμε πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή.

«Ξέρει κανείς τι έχει ο Καραμανλής με τον Σαμαρά» ρωτούν με νόημα, όπως γράφει σήμερα ο Δημήτρης Μητρόπουλος εξηγώντας πως το σενάριο της καραμανλικής επιστροφής μπορεί να εξιτάρει κάποιους, αλλά όχι τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. 

Παρόλα αυτά φέρεται να ενοχλείται που ο «υπεραπασχολημένος» Αντώνης Σαμαράς δεν απευθύνεται συχνά στον προκάτοχό του.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται επίσης «στις πλάτες που κάνουν κάποιοι καραμανλικοί στον ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική για τις συλλήψεις μετά ξύλου στην Κοζάνη οι οποίες δεν έχουν σχέση με τα οικονομικά. Αυτό που ουσιαστικά κάνουν είναι να διευρύνουν το εσωκομματικό μέτωπο». 

Αναφέρεται πως ατύπως φαίνεται να έχουν ανοιχτές γραμμές με πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανληή που είναι αστέρια σε θέματα Δικαιοσύνης κι έχουν τα κανάλια τους στην Κατεχάκη.

.ΣΥΡΙΖΑ: Ανίκανη η ηγεσία της ΕΕ-Να μην πανηγυρίζει και να απολογηθεί ο Σαμαράς


Εντονα επικριτική είναι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τονίζοντας ότι η ηγεσία της Ευρώπης για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος της ενώ ασκεί δριμεία κριτική και στονΑντώνη Σαμαρά καλώντας τον να απολογηθεί.

Στο κείμενό της η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι οι αποφάσεις «συνιστούν ομολογία πολιτικής ανιστόρητης αναλγησίας αποτυχίας» και προσθέτει ότι οι ηγέτες της ΕΕ αποδείχθηκαν ανίκανοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Τέλος καλεί τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να μην πανηγυρίζει, αλλά να απολογηθεί για τα 11 δισ ευρώ του ΕΣΠΑ που παραμένουν αναξιοποίητα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε μια εξόχως κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία οι ευρωπαϊκοί λαοί δοκιμάζονται σκληρά από την λιτότητα, την ύφεση και την ανεργία που υπονομεύει το μέλλον των νέων, η ηγεσία της ΕΕ αποδεικνύεται ανίκανη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Τα 907 δις ευρώ του Πολυετούς Δημοσιονομικού προγράμματος, που αποφασίστηκαν ύστερα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, συνιστούν ομολογία πολιτικής ανιστόρητης αναλγησίας αποτυχίας. 

Τη στιγμή που η ΕΕ είχε ανάγκη την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη μέσα από ένα αυξημένο προυπολογισμό αναπτυξιακής κατεύθυνσης, διαπιστώνουμε ότι εκείνο που αναζητήθηκε ήταν ο μικρότερος κοινός παρανομαστής. 

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν μίνιμουμ προϋπολογισμό, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, μπορεί (και πρέπει) να παρεμείνει κενό γράμμα. "Προϋπολογισμός ύφεσης" χαρακτηρίστηκε ορθά και δεν πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωβουλή.

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει - αντιθέτως θα πρέπει να απολογηθεί. Να απολογηθεί για τα 11 δις ευρώ του ΕΣΠΑ, που παραμένουν αναξιοποίητα».

.Μέρκελ και Κάμερον επιβάλλουν σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη


Μετά από 25 ώρες διαπραγματεύσεων, που θύμιζαν ανατολίτικο παζάρι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τελικά για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. 

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βαν Ρομπάι παρουσίασε από το πρωί μια συμβιβαστική πρόταση,την οποία επέβαλλαν η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία η οποία κατάφερε τελικά να ικανοποιήσει τις μεγάλες χώρες.
Το τελευταίο εμπόδιο είναι τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού ο πρόεδρος του Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι ενδέχεται να θέσει βέτο.

Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία: Κατ' αρχάς τον περιορισμό των δαπανών της ΕΕ κατά 3% σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν. Το συνολικό ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε 908 δισ. ευρώ αντί για 942 δισ. της προηγούμενης περιόδου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία
Με μια ομόφωνη δήλωσή τους οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων ομάδων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτουν κατηγορηματικά τον προϋπολογισμό λιτότητας στον οποίο κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο Κορυφής και ζητούνεπαναδιαπραγμάτευση των βασικών κονδυλίων για την περίοδο 2014-2020,από μηδενική βάση.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια σοβαρή πολιτική – θεσμική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφού όλα τα μεγάλα κόμματα δηλώνουν ότι διαφωνούν με την πολιτική της λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλει η Γερμανία και η Βρετανία.
Στην κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ζόζεφ Ντάουλ, των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, των Φιλελεύθερων Γκι Φερχόφσταντ και των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η βασική προτεραιότητα από τις επιλογές του κοινοβουλίου είναι η φιλοδοξία να προωθεί την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και με αυτό τον τρόπο να συνεισφέρει στη σταδιακή ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση.

Αυτή η συμφωνία δεν θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να δεχθεί τη σημερινή συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως είναι. Λυπούμαστε που ο κ. Ρομπάι δεν μίλησε και δεν διαπραγματεύτηκε με εμάς τους τελευταίους μήνες. 

Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις ξεκινάνε τώρα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Θα διατηρήσουμε τις προτεραιότητες που έχουμε δηλώσει καθαρά πολλές φορές
Παρατηρούμε έκπληκτοι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε έναν προϋπολογισμό που μπορεί να οδηγήσει σε διαρθρωτικό έλλειμμα.»
Το Κοινοβούλιο στο κείμενό του ορίζει και τους τέσσερις βασικούς άξονες που αποτελούν προτεραιότητες για τη νέα διαπραγμάτευση:

«Πρώτον, ζητάμε αυξημένη ευελιξία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία: μεταξύ των ετών και μεταξύ των κατηγοριών των δαπανών. Πρόκειται για μια λογική προσέγγιση, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε την καλύτερη χρήση των χρηματοδοτικών πόρων μας.

Δεύτερον, επιμένουμε για μια υποχρεωτική ρήτρα 
αναθεώρησης με τη μέθοδο της Ειδικής πλειοψηφίας που θα μας επιτρέψει να επανεξετάσουμε το οικονομικό πλαίσιο σε δύο ή τρία χρόνια. Δεν δεχόμαστε έναν προϋπολογισμό λιτότητας για επτά χρόνια.

Τρίτον, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης απαιτούμε νέους, αυθεντικούς, ιδίους πόρους για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα αντικαταστήσουν εν καιρώ το υπάρχον σύστημα που βασίζεται κυρίως στις συνεισφορές από το ΑΕΠ.

Τέταρτον, δεν μπορούμε να δεχθούμε έναν προϋπολογισμό βασισμένο κυρίως σε προτεραιότητες του παρελθόντος. Πρέπει να υποστηρίξουμε πολιτικές που προσανατολίζονται στο μέλλον και ενδυναμώνουν την Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα».

Τι αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής
«Η συμφωνία έκλεισε. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε για τον προϋπολογισμό για την υπόλοιπη δεκαετία. Άξιζε η αναμονή», έγραψε μέσω twitter ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι βάζοντας ένα τέλος στο θρίλερ που κράτησε περίπου εικοσιτέσσερις ώρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει ανώτατο όριο για τις δαπάνες τα 960 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο κατά 12 δισ. από την αρχική πρόταση Ρομπάι, με τις πραγματικές τιμές να πέφτουν στα 908,4 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι τουλάχιστον 3% μικρότερος σε πραγματικές τιμές σε σχέση με εκείνον της προηγούμενης επταετίας.

Μεγάλοι κερδισμένοι της Συνόδου οι υποστηρικτές της λιτότητας (Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία) με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να διαμαρτύρονται έντονα θεωρώντας ότι οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν είναι πολύ περιορισμένες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν η οποία εμφανίζεται απογοητευμένη από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τον Ζοζέ Μπαρόζο να δηλώνει «Η Επιτροπή θα ήθελε ένα μεγαλύτερο ποσό κοντά σε εκείνο που είχε αρχικά προτείνει (1 τρισ. Ευρώ)».

Ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, «απείλησε» εχθές ότι το Σώμα δεν θα ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι ελλειμματικός.

Η Ανγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της συνεδρίασης σημείωσε «Η συμφωνία στηρίζει την ανάπτυξη, σέβεται τις χώρες που συμβάλλουν», ενώ από την πλευρά του ο Χέρμαν βαν Ρομπάι υποστηρίζει ότι «Η συμφωνία δείχνει τη συλλογική υπευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών».

Σαμαράς: Ανησυχώ για το μέλλον
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση εμφανίστηκε ανήσυχος για για το μέλλον της Ευρώπης λέγοντας:

«Καταφέραμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό και πολύ περισσότερο, ωστόσο, θέλω να σημειώσω ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά της Σελήνης ότι πρέπει κανείς να παραμένει ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν μπορεί να δυναμώνει η Ενωση όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση».

Οπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν πάνω από 14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, που μένουν αλώβητα, όπως σημείωσε.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν στη χώρα περίπου 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας.
Τα 2 δισ., σημείωσε, αναμένεται να αποδοθούν στην Ελλάδα μετά το τέλος του 2016.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η αρχική πρόταση για την Ελλάδα ήταν 11,2 δισ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία φτάσαμε στα 14 με τον προϋπολογισμό να είναι κάτω από το 1 τρισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα θα λάβει στήριξη από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους, ύψους 6 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η χώρα έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους.

Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο προϋπολογισμό η Ελλάδα είχε λάβει 10 δισεκατομμυρια ευρώ περισσότερα, ενώ αντιθέτως οι Πορτογάλοι είχαν λιγότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με την Ελλάδα.

. Στο 0,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


Έντονες είναι οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία και μόνον οι υψηλές τιμές των καυσίμων συντηρούν τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2013 διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,8% το Δεκέμβριο και 2,3% τον Ιανουάριο 2012.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Ιανουάριο 2013, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2012, παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2012 - Ιανουαρίου 2013, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2011 - Ιανουαρίου 2012, παρουσίασε αύξηση 1,3%, έναντι αύξησης 3,1%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

.H καπνοβιομηχανία θα απορροφήσει το 50% της ελληνικής παραγωγής


Συμφωνία με την πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών στην επόμενη τριετία, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε ότι η συμφωνία οριστικοποιήθηκε χθες, αν και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση, στην Ελλάδα, του προέδρου της μητρικής.

Αναφερόμενος γενικότερα στις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας και οικονομίας, ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι «στην Ελλάδα δεν ταιριάζει η γεωργία χαμηλού κόστους, αλλά η γεωργία ποιότητας, που σέβεται το περιβάλλον και την αειφορία -και παράγει αντίστοιχα προϊόντα».

«Αυτά τα γεωργικά προϊόντα ζητά ο κόσμος. Η οικουμένη συνωμοτεί υπέρ της ανάπτυξης μιας τέτοιας γεωργίας στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει τα τρία νέα σήματα ποιότητας, που θα εισάγει η ΕΕ, για τα παραδοσιακά προϊόντα, τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας και της νησιωτικής παραγωγής.

«Οι επιδοτήσεις είναι εργαλείο πολιτικής, κακώς έγιναν αυτοσκοπός», πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα του νέου μοντέλου, που πρέπει να ισχύσει για την ελληνική γεωργία.

Ο υπουργός επισήμανε, τέλος, ότι δεδομένου ότι η ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να διπλασιαστεί παγκοσμίως τα επόμενα 15 χρόνια και να τριπλασιαστεί στα επόμενα 50, στόχος της Ευρώπης δεν είναι πλέον μόνο η ασφάλεια των τροφίμων (food safety), αλλά και η αυτάρκεια (food security).

«H Ελλάδα μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας το πλούσιο ελληνικό γενετικό υλικό (‘’το 50% της καινοτομίας στη γεωργία αφορά τους σπόρους, οπότε αντιλαμβάνεσθε τη σημασία της ελληνικής βιοποικιλότητας’’), την παράδοση και τα αποτελέσματα της έρευνας», κατέληξε ο υπουργός.

.ΚΚΕ: Το 94% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα δοθεί σε μονοπώλια


«Ο τσακωμός μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά το πώς θα μοιράσουν ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκπροσωπούν, τα κονδύλια που αποσπούν με την αντιλαϊκή πολιτική τους από τους εργαζόμενους», τονίζει το ΚΚΕ σχολιάζοντας την Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων». 

Επισημαίνει, επίσης, ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα «τον εκτοπισμό των αυτοαπασχολούμενων και της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, καθώς και την αύξηση της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων». 

«Σε όποιο συμβιβασμό και αν καταλήξουν οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ δεν είναι δυνατόν πια να κρυφθούν και τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να οξύνονται και να μεγαλώνουν. 

Όσοι λένε στο λαό ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλολαϊκή, τον κοροϊδεύουν. Όσο υπάρχει, πιο επιθετική θα γίνεται», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

«Η λαϊκή συμμαχία και η πάλη για την απαλλαγή από την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, είναι ο δρόμος για να αποκρουστούν τα βάρβαρα μέτρα διαρκείας, για να σωθεί ο λαός και οι νέοι από τη φτώχια και την ανεργία», καταλήγει το ΚΚΕ.

.Μιχαλολιάκος: Με πλησίασαν όλοι οι ισχυροί


Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος μιλάει για τα συμφέροντα και τους οικονομικά ισχυρούς (εσωτερικού και εξωτερικού) που πλησιάζουν το κόμμα του μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Διαβάστε μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό «Crash»

- Εσείς, ως κόμμα, έχετε κάνει τις δικές σας «μυστικές» δημοσκοπήσεις για να δείτε πού βρίσκονται τα ποσοστά του κόμματός σας;

«Όχι, κάποια μυστική έρευνα δεν έχουμε κάνει, δεν έχουμε πληρώσει ούτε μία δεκάρα για δημοσκόπηση. Αλλά έχουμε πολύ καλούς φίλους, οι οποίοι μας ενημερώνουν. 

Ξέρετε, δημοσκοπήσεις δεν κάνουν μόνον οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και οι εφημερίδες. Κάνουν και οι τράπεζες, κάνουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Παντού υπάρχει ένας φίλος της Χρυσής Αυγής. Εκεί που δεν φαντάζεστε υπάρχει ένας φίλος της Χρυσής Αυγής. Και έτσι ενημερωνόμαστε»…

- Αλήθεια, μια και αναφερθήκατε σε φίλους που υπάρχουν παντού και σε υψηλές θέσεις, σας έχουν προσεγγίσει ποτέ μεγαλοπαράγοντες, μεγαλοεπιχειρηματίες, για να «ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας» μαζί σας;

«Έχουν επιδιώξει κάποιοι με πλάγιους τρόπους να με προσεγγίσουν, αλλά δεν έχω δει κανέναν».

- Δηλαδή, έχετε δεχθεί προτάσεις για γεύμα, για έναν καφέ, με ισχυρά ονόματα του τόπου;

«Βέβαια, από πανίσχυρα ονόματα του τόπου, αλλά είπα όχι».

- Πώς βλέπετε τον Τσίπρα;
«Ο κ. Τσίπρας δεν καταγγέλλει πλέον το μνημόνιο. Άλλα έλεγε πριν από μερικούς μήνες και άλλα λέει τώρα»…

- Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου είπε μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος, η Χρυσή Αυγή, που είναι ένα κόμμα νεοναζιστών και αντισημιτών»;

«Ο κ. Τσίπρας πέρασε ωκεανούς αλλά τη Χρυσή Αυγή δεν την ξέχασε. Ίσως αυτό να οφείλεται και σε μικροπολιτικό κίνητρο, καθώς σε πρόσφατη δημοσκόπηση προέκυψε ότι τη μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων του την έχει προς τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα 7,5%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό που πήρε στις εκλογές δεν προέρχεται από αριστερούς. 

Ο κόσμος βλέπει πλέον ότι ο Τσίπρας είναι “μαϊμού αντιμνημονιακός” και ασφαλώς τον εγκαταλείπουν. Και εμείς βλέπουμε έναν κίνδυνο που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι μετεξέλιξη του ΚΚΕ Εσωτερικού, που ήθελε αυτονόμηση της Μακεδονίας και της Θράκης και ξεπουλούσε κομμάτια της πατρίδας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι οι ληστές με τα μαύρα σχετίζονταν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

- Εσείς θα επιδιώξετε συναντήσεις με πολιτικούς ή άλλους ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής στο εξωτερικό; Αλήθεια, εκτός Ελλάδας έχετε φίλους; 
«Έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Χρυσή Αυγή παράγοντες από ένα μεγάλο κράτος, αλλά δεν νομίζω ότι σήμερα η Χρυσή Αυγή είναι σε θέση να συζητάει με αυτούς. Θα συζητήσουμε με παράγοντες εκτός Ελλάδας όταν θα είμαστε αρκετά δυνατοί για να έχουμε λόγο στα δημόσια πράγματα της χώρας».

- Αυτό το λέτε για πρώτη φορά. Πώς έγινε αυτή η προσέγγιση που μας αναφέρατε;
«Ναι, το λέω για πρώτη φορά. Η κρούση έγινε μέσω εκκλησιαστικών παραγόντων. (…) Δεν βλέπουμε τίποτα θετικά ακόμη. 

Περιμένουμε και βλέπουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε όλους τους ξένους. Τώρα που ανεβαίνουμε, δεν θέλουμε καμία βοήθεια. Όταν ανέβουμε το ξανασυζητάμε. Δεν θέλω να υπογράψω κανένα γραμμάτιο που να με κρατάει μελλοντικά»…

-Με εθνικιστικά κόμματα του εξωτερικού έχετε επαφές;
«Όχι, δεν έχουμε καμία επαφή με κόμματα. Επικοινωνούμε μόνο με μεμονωμένα πρόσωπα, τα οποία έχουν δει με πολύ μεγάλη χαρά την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Για παράδειγμα, το εθνικιστικό κόμμα της Γερμανίας λέει ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Θα μπορούσαμε να είχαμε καμία επαφή μαζί τους; Φυσικά και όχι». 

-Πώς σκοπεύετε τώρα να κινηθείτε στο θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ;

«(…) Η λίστα Λαγκάρντ έχει αλλοιωθεί έξι φορές. Κρατάμε τα χαρτιά μας κλειστά. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο, που είναι άμεσα συνδεδεμένο και με το μνημόνιο και με πολλά από τα εσωκομματικά θέματα του ΠΑΣΟΚ. (…)»

-Ανησυχείτε ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής μπορεί να είναι πρόσκαιρη, να πρόκειται για «φωτοβολίδα», για μια μόδα που γρήγορα θα περάσει;

«Είναι μόδα η Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Το αν θα είναι φωτοβολίδα ή όχι θα εξαρτηθεί από μας. Εάν εμείς φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, θα το δούμε στο μέλλον. Αυτό που θέλω εγώ, είναι η Χρυσή Αυγή να αντέξει στο χρόνο, να υπάρχει ένα σταθερό εθνικιστικό κίνημα στην Ελλάδα, διότι ο εθνικισμός έχει πολιτικές βάσεις σε αυτήν την χώρα».

- Φοβάστε ότι εσείς προσωπικά και γενικά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής αποτελείται στόχους τρομοκρατών και άλλων που θέλουν να δημιουργήσουν αποσταθεροποιητικές τάσεις στη χώρα;
«Το ότι είμαστε στόχος είναι γεγονός».

- Έχετε λάβει μέτρα προστασίας;
«Φυσικά, όσο μπορούμε. Έχουμε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο. Έχουμε κάποιους αστυνομικούς για προστασία. Δυστυχώς, όμως, έχω μόνον εγώ πέντε αστυνομικούς. Κανένας βουλευτής μας ή άλλο στέλεχος, ενώ είναι στόχοι, δεν έχουν αστυνομικούς. Επίσης, φυλάσσεται το σπίτι μου».

- Πολιτικοί σας αντίπαλοι λένε ότι με την ΕΛ.ΑΣ. διατηρείτε πολύ καλές σχέσεις. Ότι πολλοί αστυνομικοί, δηλαδή, σήμερα, είναι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

«Φίλους μπορεί να έχουμε, αλλά μόνο με αυτήν την έννοια. Κοιτάξτε να δείτε. Στην αστυνομία υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν και ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν υπάρχει κάποια οργάνωση ή κάποιο συνδικαλιστικό όργανο της Χρυσής Αυγής».

- Και στο στρατό έχετε πολλούς φίλους;
«Φυσικά και έχουμε. Έχουμε υποστηρίξει τα συμφέροντα των στρατιωτικών και συνεχώς αυξάνονται τα στελέχη του στρατού που έρχονται κοντά μας. Όσο πιο χαμηλοί είναι οι βαθμοί, τόσο πιο πολλοί είναι οι Χρυσαυγίτες μέσα στο στράτευμα και είναι λογικό, διότι για τα γαλόνια κάποιοι πουλάνε και την ψυχή τους».

- Πώς βλέπετε το καθεστώς του Ι. Μεταξά;
«Ο Ιωάννης Μεταξάς είχε πολλά θετικά στοιχεία, αλλά με κάποιες κινήσεις του σε εξωτερικά θέματα δεν συμφωνώ. Όπως, για παράδειγμα, ήταν υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, όπως και ο Βενιζέλος. Με αυτό δεν συμφωνώ. Και αποδείχθηκε ότι ήταν και λάθος πολιτική».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.