.Συνάντηση Μανιτάκη-Βενιζέλου για τις αλλαγές στο κράτος


Θετικά μηνύματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων και την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων εξέπεμψαν σήμερα, κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Μανιτάκης παρουσίασε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα σημαντικά βήματα, όπως είπε, που έχουν γίνει και γίνονται για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, καθώς και το συνολικό πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο, ευέλικτο, αποτελεσματικό και χρήσιμο για τον πολίτη, κράτος.

Μάλιστα, λόγω της σπουδαιότητας του εγχειρήματος, ο κ. Μανιτάκης εστίασε «στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση» και την σημασία της στενής συνεργασίας που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα για το θέμα οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ευχαρίστησε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους βουλευτές του Κινήματος για την αποφασιστική και δημιουργική συμβολή που έχουν στις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πώς «τώρα που είναι ασφαλέστερο το δημοσιονομικό πλαίσιο και το έδαφος πιο εύφορο, τώρα είναι και η κατάλληλη περίοδος για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές», τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την Διοικητική Μεταρρύθμιση».

Ο κ. Μανιτάκης, αφού παρουσίασε τα δύο πρώτα οργανογράμματα που εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), αναφέρθηκε στις εκθέσεις αξιολόγησης των υπολοίπων υπουργείων, που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και που αναμένεται να παρουσιαστούν προς έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, στο οποίο προεδρεύει ο πρωθυπουργός, εντός των επόμενων ημερών.

Για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός είπε ότι «θα οδηγήσει στην ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού», κάτι που - κατά τον κ. Μανιτάκη - «είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα καθώς ο μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων και οι περιορισμοί στις προσλήψεις πρέπει να αντιμετωπισθούν χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ακόμα ότι έχουν συγκεντρωθεί οι ανάγκες και τα κενά των υπουργείων, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα βγει η εγκύκλιος του υπουργείου με την οποία θα καλεί τις υπηρεσίες και στη συνέχεια τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να συμπληρώσουν τις αιτήσεις, για να μεταφερθούν στις νέες θέσεις τους. Πρόσθεσε ότι, «η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και ότι από τα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο θα έχουν γίνει ίσως και ολοκληρωθούν οι πρώτες μετακινήσεις».

Πρόσθεσε δε ότι«γίνεται από τώρα ο προγραμματισμός και η τεχνική προετοιμασία ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε, να υπολογίσουμε τις 12.500 μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. 

Αυτός ο προγραμματισμός γίνεται με τρόπο συστηματικό, ενώ αυτή τη φορά θα έχει προηγηθεί και η αξιολόγηση. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, όλο αυτό το πρόγραμμα της κινητικότητας θα είναι ένα πρόγραμμα βασικό, συστηματικό και θα γίνεται σε πάγια βάση με τα κριτήρια της αντικειμενικότητας που παρέχει το ΑΣΕΠ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα προς το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό της χώρας ότι τους τιμάμε, ότι στηριζόμαστε σε αυτούς, ότι η μεγάλη τους πλειονότητα είναι άξιοι άνθρωποι, πιστοί στο καθήκον, είναι μικρές οι εξαιρέσεις. Πρέπει να νοιώσουν ασφαλείς».

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε αναφέροντας ότι «το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι ένα κανονικό κράτος, μαζί με μια κανονική χώρα», και επισάημεν ότι «το κράτος είναι αυτό που μπορεί να διασφαλίσει και την κοινωνική συνοχή και την εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου».

.Μανιτάκης: Ξεκινούν οι μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων


Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και γίνονται για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, καθώς και το συνολικό πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο, ευέλικτο, αποτελεσματικό και χρήσιμο για τον πολίτη, κράτος, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου και γενικότερα η κυβέρνηση, παρουσίασε σήμερα ο Αντώνης Μανιτάκης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Μανιτάκης, αφού παρουσίασε τα δύο πρώτα οργανογράμματα που εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), αναφέρθηκε στις εκθέσεις αξιολόγησης των υπολοίπων υπουργείων, που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και που αναμένεται να παρουσιαστούν προς έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, στο οποίο προεδρεύει ο πρωθυπουργός, εντός των επόμενων ημερών.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ότι αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας, είπε ότι έχουν συγκεντρωθεί οι ανάγκες και τα κενά των υπουργείων, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα βγει η εγκύκλιος του υπουργείου με την οποία θα καλεί τις υπηρεσίες και στη συνέχεια τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να συμπληρώσουν τις αιτήσεις, για να μεταφερθούν στις νέες θέσεις τους. 
Πρόσθεσε ότι, «η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και ότι από τα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο θα έχουν γίνει ίσως και ολοκληρωθούν οι πρώτες μετακινήσεις».

Τέλος, σχετικά με την κινητικότητα τόνισε, ότι «γίνεται από τώρα ο προγραμματισμός  και η τεχνική προετοιμασία ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε, να υπολογίσουμε  τις 12.500 μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. 

Αυτός ο προγραμματισμός γίνεται με τρόπο συστηματικό, ενώ  αυτή τη φορά θα έχει προηγηθεί και η αξιολόγηση. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, όλο αυτό το πρόγραμμα της κινητικότητας θα είναι ένα πρόγραμμα βασικό, συστηματικό και θα γίνεται σε πάγια βάση με τα κριτήρια της αντικειμενικότητας που παρέχει το ΑΣΕΠ».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πώς «τώρα που είναι ασφαλέστερο το δημοσιονομικό πλαίσιο και το έδαφος πιο εύφορο, τώρα είναι και η κατάλληλη περίοδος για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές», τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ. στηρίζει την Διοικητική Μεταρρύθμιση».

.«Η Έλλάδα εξακολουθεί να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην ΕΕ»


 "Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σημειώνει κάποια μικρή κάμψη το τελευταίο διάστημα, που όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γενικότερη κρίση και όχι στην υλοποίηση μέτρων για την καταπολέμηση της''.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, σε ερώτηση δημοσιογράφων με αφορμή τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνουν ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ. 

Υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας σύμφωνα με την ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφονται στη γειτονική Βουλγαρία με 31,9% (το ψηλότερο εντός της ΕΕ), την Εσθονία με 29,3%, τη Ρουμανία με 29,1%, τη Λετονία με 28,5%, τη Λιθουανία με 26,1%, την Κύπρο με 25,6% και τη Μάλτα με 25,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 15% και στην Ευρώπη των «27» στο 14,9%.

Όπως σχολίασε ο κ. Μίχαλος "αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή σχεδιαστούν και εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, και παράλληλα εξυγιανθούν και ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, τότε πραγματικά θα πετύχουμε ως χώρα τον περιορισμό της παραοικονομίας τουλάχιστον στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

.Ξεκινά "Το πιο ψυχρό ταξίδι"


Ο Βρετανός εξερευνητής σερ Ράνουλφ Φάινς αναχώρησε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το Κέιπ Τάουν με κατεύθυνση την Ανταρκτική, την οποία θα προσπαθήσει να διασχίσει με σκι στη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς τη δυνατότητα να του παρασχεθεί εξωτερική βοήθεια.

Το πλοίο σήκωσε άγκυρα από το λιμάνι του Κέιπ Τάουν και πρόκειται να φτάσει στα τέλη του μήνα στην παγωμένη ήπειρο. Ο 68χρονος Φάινς και τα πέντε μέλη της ομάδας του θα έχουν στη συνέχεια μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστούν για την αναχώρηση, το Μάρτιο. 

Το εγχείρημά τους θα διαρκέσει έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα διασχίσουν περίπου 4.000 χιλιόμετρα.
Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι χειμερινοί μήνες στο νότιο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τον εξερευνητή, πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία απόπειρα να διασχίσει κάποιος χειμώνα την Ανταρκτική, όταν οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν μέχρι και στους 90 βαθμούς υπό το μηδέν.

Ο Φάινς χαρακτηρίζεται από το Βιβλίο Γκίνες των Ρεκόρ "ο μεγαλύτερος εν ζωή εξερευνητής". Έχει ήδη διασχίσει την Ανταρκτική πεζός και χωρίς βοήθεια το 1992-93, το καλοκαίρι. Έγινε επίσης διάσημος όταν έτρεξε, το 2003, επτά μαραθωνίους μέσα σε επτά ημέρες σε πέντε ηπείρους.

Για την αποστολή, που έχει ονομαστεί "Το πιο ψυχρό ταξίδι", ο σερ Ράνουλφ Φίνες θα είναι εξοπλισμένος με ραντάρ για να εντοπίζει τους γκρεμούς, ενώ η ομάδα θα ακολουθεί τον εξερευνητή με δύο ερπυστριοφόρα οχήματα που θα μεταφέρουν επίσης τα υλικά, τα τρόφιμα και τα καύσιμα.

.ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΕ 6.200 ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Διευκολύνσεις στους περίπου 6.200 αγρότες που θέλησαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αλλά τελικά αντιμετώπισαν δυσκολίες στη χρηματοδότηση από την Αγροτική Τράπεζα, λόγω της οικονομικής... 
κατάστασης, έρχονται μέσα από άρθρο του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για την τήρηση αποθεμάτων υγρών καυσίμων. 

Πιο συγκεκριμένα, οι συμβάσεις σύνδεσης που έχουν υπογραφεί για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ' επάγγελμα αγρότες και λήγουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 παρατείνονται κατά δύο μήνες. Απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος του ενδιαφερόμενου προς τον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΗ) σε έναν μήνα από την ισχύ του νόμου. 

Κατά δύο μήνες, επίσης, παρατείνονται και οι συμβάσεις σύνδεσης που έχουν υπογραφεί για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ' επάγγελμα αγρότες και αυτές έχουν λήξει από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η υποβολή σχετικής αίτησης. 

Επιπλέον, όσοι δεν θέλουν να προχωρήσουν στις επενδύσεις των φωτοβολταϊκών μπορούν να πάρουν πίσω τις εγγυητικές επιστολές που προσκόμισαν στην τράπεζα πριν από την υπογραφή των συμβάσεων σύνδεσης. 

Εξάλλου, για όσους φωτοβολταϊκούς σταθμούς υποβλήθηκε (από οποιονδήποτε) αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσής τους μέχρι τις 10 Αυγούστου 2012, ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής της ανωτέρω αίτησης. 

Με άλλο άρθρο οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ απαλλάσσονται αναδρομικά από τις 9 Απριλίου του 2012 από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβάλλονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

.11% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Κατά 11% αυξήθηκε το 2012 ο αριθμός των Ελλήνων εργαζομένων στη Γερμανία. Παρόμοια είναι η αύξηση των απασχολουμένων και από τις άλλες χώρες της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της... 
Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων στη Γερμανία που προέρχονται από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία είχε αυξηθεί μέχρι τον μήνα Οκτώβριο του 2012 κατά 33.000 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξεως του 7,6 % σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2011

Συνολικά εργάζονται στη Γερμανία 465.000 άτομα από τις χώρες της «ευρωκρίσης». Η αύξηση των απασχολούμενων από τις παραπάνω χώρες ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των απασχολούμενων συνολικά στη Γερμανία. 

Ειδικότερα, ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονται στη Γερμανία αυξήθηκε σχεδόν κατά 11% και έφτασε τις 123.000, ενώ ο αριθμός των Ισπανών αυξήθηκε κατά 16%, αγγίζοντας τις 50.000. 

Ernst & Young: Το 28% η ανεργία στην Ελλάδα το 2013 Υπενθυμίζεται ότι βάσει μελέτης της εταιρείας οικονομικών ελεγκτών Ernst & Young, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη αναμένεται να αγγίξει ύψη ρεκόρ φτάνοντας το δεύτερο εξάμηνο του 2013 τα 20 εκατομμύρια. 

Στην ίδια μελέτη υπογραμμίζεται ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί στο 28%, καθώς η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,3%. Δραματική θα παραμείνει η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου η ανεργία θα φτάσει το 27%. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων από τις χώρες της κρίσης που το 2013 θα μεταναστεύσουν στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις εν λόγω εκτιμήσεις η αύξηση δεν θα αφορά μόνον υψηλά εξειδικευμένο προσωπικά αλλά και ανειδίκευτους.

.Με τη Λέγκα του Βορρά συμφώνησε ο Μπερλουσκόνι


Μια εκλογική συμφωνία συνήφθη ανάμεσα στο Λαό της Ελευθερίας (PDL, κεντροδεξιά) και το λαϊκιστικό κίνημα της Λέγκας του Βορρά ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι απαντώντας σε ερωτήσεις από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

"Αυτή τη νύκτα habemus papam. Μια συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα σ' εμάς και το Καρότσο (σ.σ.: ονομασία της Λέγκας του Βορρά). Υπέγραψα ο ίδιος και εξ ονόματος της Λέγκας του Βορρά υπέγραψε ο (πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι) Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στη Λομβαρδία. Εγώ θα είμαι ο επικεφαλής των μετριοπαθών", δήλωσε ο Καβαλιέρε.

Το όνομα του πρωθυπουργού "θα αποφασιστεί σε περίπτωση που κερδίσουμε", πρόσθεσε. Ο Μπερλουσκόνι εκτιμά πως ο εθνικός γραμματέας του PDL, ο Αντζελίνο Αλφάνο, θα μπορούσε να είναι ο μελλοντικός αρχηγός της ιταλικής κυβέρνησης αν η κεντροδεξιά κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου: "Ο Αλφάνο μπορεί να είναι ο υποψήφιός μας για την πρωθυπουργία και εγώ μπορώ να είμαι ο υπουργός Οικονομίας", δήλωσε ο Καβαλιέρε.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.