.«Όχι» της G20 σε διασώσεις τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων


Υπέρ της λήψης περαιτέρω μέτρων, προκειμένου να θεσπιστούν καθεστώτα διάσωσης ή εκκαθάρισης των «συστημικών» («too big to fail») τραπεζών, χωρίς να προκαλούνται δημοσιονομική αστάθεια ή διασώσεις τους με χρήματα των φορολογουμένων, τάσσεται η ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20).

Σύμφωνα με πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, επιβεβαιώνεται και η δέσμευσή της για την αποφυγή ανταγωνιστικών νομισματικών υποτιμήσεων.

Η αρχική διατύπωση του σχεδίου της ανακοίνωσης δείχνει ότι τα μέλη της G20 θα αποφύγουν την άμεση κριτική στις προσπάθειες της Ιαπωνίας για την ανάκαμψη της οικονομίας της μετά από 15 χρόνια αποπληθωρισμού, παρά την υποτίμηση του γεν κατά 19% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η δημοσιονομική πίεση, η αβεβαιότητα για τις πολιτικές, η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, η προβληματική πιστωτική διαμεσολάβηση και μία ατελής επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας ζήτησης συνεχίζουν να αποτελούν βάρος στις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρει το σχέδιο ανακοινωθέντος. 

Από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία θα ζητηθεί να ανακοινώσουν «αξιόπιστα» σχέδια για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή τους, ενώ το σχέδιο αποδέχεται ότι υπάρχουν τα περιθώρια της Ουάσινγκτον για να «προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη για την οικονομική ανάκαμψη». 

Από τις χώρες της Ευρωζώνης θα ζητηθεί να κινηθούν ταχύτερα στην τραπεζική ένωση. 

Όσον αφορά τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, το σχέδιο ζητά τη λήψη περαιτέρω μέτρων από τα μέλη της G20, προκειμένου να θεσπιστούν καθεστώτα εκκαθάρισης των πολύ μεγάλων («too big to fail») τραπεζών, χωρίς να προκαλούνται δημοσιονομική αστάθεια ή διασώσεις τους με χρήματα των φορολογουμένων.

Η σύνοδος της G20 είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα «ρίξει» στην οικονομία της χώρας κεφάλαια που αντιστοιχούν σε 1,4 τρισ. δολάρια την επόμενη διετία. 

Η ακραία αυτή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό και με μία επίσης πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, προκαλεί ανησυχία για τη δημιουργία «φουσκών» στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με τον τίτλο «Οι κεντρικοί τραπεζίτες κινούνται στα τυφλά», ανησυχίες για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην παγκόσμια οικονομία από την παρατεταμένη χορήγηση μεγάλης ρευστότητας εκφράσθηκαν και από κεντρικούς τραπεζίτες σε συνέδριο που διοργάνωσε το ΔΝΤ για την επανεξέταση των παγκόσμιων μακροοικονομικών πολιτικών.

«Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των προβλημάτων που οδήγησαν κυρίως στη χρηματοπιστωτική κρίση;», αναρωτήθηκε στο συνέδριο ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας κ. Τσάρλι Μπιν.

.Μανιτάκης: Το Μάιο οι καταργήσεις οργανισμών


Εντός του Μαΐου θα γίνουν οι καταργήσεις των οργανισμών του Δημοσίου, είπε στη Βουλή ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου.

«Την προεργασία Πάγκαλου τη μελετάμε και επειδή δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικές καταργήσεις, προχωράμε συστηματικά. 

Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εντοπίσουμε, εντός του Μαΐου, αυτούς που δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και να καταργηθούν και μετά θα προσχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις σε δεύτερη φάση», είπε ο Α. Μανιτάκης, ο οποίος δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τις συγχωνεύσεις.

Ο υπουργός είπε ότι έχουν συγχωνευτεί 197 οργανισμοί και έχουν καταργηθεί 8 φορείς

.Focus: Στις χώρες του Νότου υπάρχει ακόμη αξιοσημείωτος πλούτος


Αφορμή για αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και σχόλια στο γερμανικό Τύπο έχει προκαλέσει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την κατανομή του πλούτου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία εμφανίζονται οι πολίτες των χωρών του Νότου να διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία από τους Γερμανούς.

Στο περιοδικό «Focus», σε άρθρο με τίτλο «Προσοχή, Γερμανία - τόσο πλούσιοι είναι στ' αλήθεια οι Νοτιοευρωπαίοι», επισημαίνεται ότι οι εικόνες που μεταφέρονται στη Γερμανία από τις υπερχρεωμένες χώρες είναι αυτές της φτώχειας, της δυστυχίας και της απελπισίας, ενώ γίνεται αναφορά στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και την Ισπανία. 

«Τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι καθαρή εκρηκτική ύλη για την ούτως ή άλλως τεταμένη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Ειδικά στη Γερμανία, ο αποτροπιασμός είναι μεγάλος και τίθεται επιτακτικά το ερώτημα γιατί να πρέπει οι Γερμανοί να ευθύνονται για τα χρέη του Νότου, την ώρα που οι άνθρωποι εκεί έχουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Καταλήγει δε, στο συμπέρασμα ότι μπορεί ο ισχυρισμός ότι οι Νοτιοευρωπαίοι είναι πολύ πιο πλούσιοι από τους Βορειοευρωπαίους να μην μπορεί να υποστηριχθεί, αλλά είναι σαφές ότι στις χτυπημένες από την κρίση χώρες του Νότου «υπάρχει ακόμη αξιοσημείωτος πλούτος σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού». 

Η απαίτηση, άρα, για μεγαλύτερη συμμετοχή των πλούσιων Ισπανών, Ελλήνων και Ιταλών στο κόστος αντιμετώπισης της κρίσης «είναι απολύτως δικαιολογημένη», σημειώνεται, καθώς πολλοί έγιναν τόσο πλούσιοι «επειδή επωφελήθηκαν από τη μαύρη οικονομία και τη χαλαρή φορολόγηση και με αυτόν τον τρόπο έβλαψαν τις χώρες τους, επομένως είναι συνυπεύθυνοι για την σημερινή κρίση».

Η εφημερίδα «Die Zeit», σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Πλούσιοι Κύπριοι, φτωχοί Γερμανοί», τονίζει ότι οι πολίτες της Γερμανίας δεν είναι τόσο πλούσιοι, όσο λέγεται, και χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι η ΕΚΤ δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας μετά την απόφαση για την διάσωση της Κύπρου, ενώ κατηγορεί τους Γερμανούς πολιτικούς ότι δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες.

Στην εφημερίδα «Die Welt», ωστόσο, ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος είναι «Πώς η ΕΚΤ καταχώρισε τους Γερμανούς στους φτωχούς», ενώ γίνεται λόγος για πολλά σημεία στα οποία η μελέτη «πάσχει», με αποτέλεσμα να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα σχετικώς με το ποιος είναι φτωχός και ποιος πλούσιος.

«Η Γερμανία είναι λοιπόν η φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης. Δεν θα έπρεπε με ένα τέτοιο εύρημα να θορυβηθούμε; Και, αν όχι οι πολιτικοί, τότε έστω οι οικονομολόγοι;», επισημαίνει η εφημερίδα και αναφέρει επί μέρους παραμέτρους τις οποίες δεν λαμβάνει υπόψη της η μελέτη, όπως τον πλούτο των Γερμανών στο εξωτερικό. 

«Πρέπει να εξηγηθούν πολλά, πριν γράψουμε για το "ψέμα της φτώχειας" και αρχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για την εξάντληση των Γερμανών εξαιτίας των - αχ! - τόσο πλούσιων Νοτιοευρωπαίων», καταλήγει το δημοσίευμα.

.Φ. Γεννηματά: Τα θύματα δικαιούνται άδεια διαμονής


«Η ενεργοποίηση των αστυνομικών αρχών μετά το αιματηρό επεισόδιο στη Νέα Μανωλάδα για τη σύλληψη των δραστών και την έρευνα από το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας όπως και η εξαγγελία για κινητοποίηση του ΣΕΠΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τις εξελίξεις στη Μανωλάδα Ηλείας.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως και η λήψη μέτρων για την προστασία των θυμάτων που είναι ουσιώδεις μάρτυρες για τη δίκη που θα ακολουθήσει.

«Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, ρατσιστικής βίας αλλά και τα θύματα καταχρηστικών όρων εργασίας δικαιούνται άδεια διαμονής σύμφωνα με το νόμο 3386/05. Αυτό αφορά και αυτούς που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. 

Στην περίπτωση της Νέας Μανωλάδας δεν πρέπει να γίνουν δεύτερη φορά θύματα», επισημαίνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα. Ο Υπουργός έχει υποχρέωση, κατ εξαίρεση, να στείλει κλιμάκιο στην περιοχή που επί τόπου θα προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το έργο της απόδοσης ευθυνών εκεί που αναλογούν θα παραμείνει ημιτελές.

.Αντ. Σαμαράς: Αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας


Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξει άμεση ανατροπή νοοτροπιών και στερεοτύπων.
   
Μιλώντας σε μέλη της νεολαίας του κόμματος, στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «είμαι αποφασισμένος, με κάθε τρόπο, τις νοοτροπίες και τα στερεότυπα του χθες και το φθαρμένο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να τα ανατρέψω όλα».
   
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ για να συγχαρεί τα μέλη της για τα αποτελέσματα των χθεσινών φοιτητικών εκλογών, λέγοντας πως για τον ίδιο, «η παράταξη κέρδισε τη μάχη των ιδεών, κέρδισε η ποιότητα στην παιδεία, κέρδισε η απόφαση για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, κέρδισε το στοίχημα της νέας γενιάς».

.Συλλήψεις για τους πυροβολισμούς αλλοδαπών στη Μανωλάδα


Δύο συλλήψεις έκανε η αστυνομία για τα επεισόδια και τους πυροβολισμούς μεταναστών από το Μπάγκλαντές στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα συνελήφθη, στη Λάππα Αχαΐας, ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης καλλιέργειας φράουλας, ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, 

καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους για τα επεισόδια, οι οποίοι είναι φίλοι του.

Από τους επτά τραυματίες αλλοδαπούς που παραμένουν στο νοσοκομείο κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, προανήγγειλε εκστρατεία της αστυνομίας για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από εννέα μέρες, ενώ ανέφερε ότι εκκρεμεί δίκη για παρόμοιο περιστατικό για έναν από τους επιστάτες-"πιστολέρο".

.Πέντε άμεσες προτεραιότητες για έξοδο από την κρίση, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας


Πέντε άμεσες πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση και με δεδομένο ότι «το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της για την ανάκαμψη, και η εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας και δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό.

.Στουρνάρας και Προβόπουλος συζήτησαν την ανακεφαλαιοποίηση


Συνάντηση με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα γίνει υποχρεωτικά έως τις 30 Απριλίου (από τα 50 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα), ενώ έως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών τραπεζών.

Η εν λόγω στρατηγική θα εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την τρόικα.

Στο συγκεκριμένο διάστημα (30/4-31/7) θα εξεταστεί και η σκοπιμότητα μιας πιθανής εξαγοράς των μικρότερων τραπεζών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.