.ΑΓΡΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Σε ολονύκτιο... θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup της οποίας βασικό ζήτημα ήταν η εξεύρεση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα και η λήψη απόφασης για την εκταμίευση... 
της δόσης των 44 δισ. ευρώ. 

Σε αυτό πρωταγωνίστησαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, 
την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών ελέω επιμήκυνσης και την εξεύρεση λύσεων για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Εκεί που υπήρξε καταρχήν συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα έχει ε
κπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πρέπει να αποδεσμευτεί η δόση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε νωρίς χθες το απόγευμα, διεκόπη κατ' επανάληψη προκειμένου να διεξαχθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ετοίμαζαν κείμενο συμφωνίας. 

Η μάχη επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ που επέμενε σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στα επίπεδα του 120% το 2020. εξετάσει το Eurogroup, τα επόμενα χρόνια και εφόσον κριθεί αναγκαίο, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για επαρκή βιωσιμότητα του χρέους.

Προκειμένου να κάνει πίσω στο αίτημά του για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ επέμεινε στην ανάγκη για ισχυρές αποφάσεις έως το 2016 σε όλες τις συνιστώσες της προωθούμενης λύσης, απορρίπτοντας τη μερική λύση έως το 2014 που υποστήριζε η Ευρωζώνη.

Μάλιστα, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τα διμερή δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τα κράτη-μέλη, αλλά να επεκταθεί και στα δάνεια του ευρωμηχανισμού στήριξης ύψους 44 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο παρενέβησαν κράτη της Ευρωζώνης που απαίτησαν ότι μια παρόμοια ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει για όλες τις χώρες που βρίσκονται ή που ενδέχεται να ενταχθούν σε πρόγραμμα. 

Οι χώρες του ευρώ τάχθηκαν ακόμη κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να δικαιολογηθεί στους φορολογουμένους, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.
Στη συνεδρίαση για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο εξετάστηκαν:

- Το ενδεχόμενο να παρασχεθεί στην Ελλάδα 10ετής αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF, ενέργεια που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, 
στις 25 από τις 150 μονάδες βάσης, η επαναγορά ομολόγων ιδιωτών από τη δευτερογενή αγορά και η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα που αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Χθες οι εταίροι μας άναψαν το... πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης και η τελική έγκριση για την εκταμίευσή της σε μία ή περισσότερες δόσεις αναμένεται να δοθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, 
πιθανώς στις 3 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου η διαδικασία έγκρισης της στήριξης από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών.

.ΔΗΜΑΡ: Η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα


Τον κίνδυνο να περιέλθει η Ελλάδα σε επικίνδυνη περιδίνηση και κατ' επέκταση και η Ευρωζώνη, εάν δεν βρεθεί το συντομότερο μεταβατική συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας με δήλωσή του την αδυναμία να επιτευχθεί συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup.

Ο κ. Κουβέλης στη δήλωσή του τονίζει ότι «η Ελλάδα έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται απ' όλους». 

Καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις και αυτό αφορά τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά και τη δραστική μείωση του χρέους ώστε να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί βιώσιμη κοινωνικά η διαχείριση του χρέους».

Επιπλέον ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ είχε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μη συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του χρέους. 

«Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη εντός των επόμενων ημερών μιας μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων του χρέους», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε συνεχή τηλεφωνική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τις Βρυξέλλες για την πορεία των σκληρών διαπραγματεύσεων.

.Μοσκοβισί: "Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία"


Η ευρωζώνη απέχει ελάχιστα από μία συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ώρες μετά τις άκαρπες ολονύκτιες συνομιλίες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
"Πραγματικά βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από μία συμφωνία και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε", εξήγησε στο δίκτυο Europe 1 ο Πιερ Μοσκοβισί και σημείωσε:

Η ευρωζώνη "θα απειλείτο, εάν δεν επιτυγχάναμε συμφωνία, αλλά για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Κατά δεύτερον,
 έχουμε εγκαταστήσει μηχανισμούς ελέγχου των δεσμεύσεων της Ελλάδας...Για μία ακόμη φορά, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία".

"Μένουν ακόμη ορισμένες τεχνικές παράμετροι προς διευθέτηση, με ποιον τρόπο θα μειωθούν τα επιτόκια επί των δανείων που οι πιστωτές έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα ή με ποιον τρόπο θα μειωθούν τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες έχουν από τα ελληνικά ομόλογα",
 εξήγησε ο Πιερ Μοσκοβισί. 
"Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία τη Δευτέρα", επέμεινε.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.