.Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα


Μεταξύ της σφύρας των 11,5 δισ. που πρέπει να βρεθούν και του άκμονος των κοινωνικών αλλά και εσωκομματικών αντιδράσεων, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, καλούνται στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί ίσως και το Σαββατοκύριακο, να καταλήξουν σε ένα επώδυνο πακέτο περικοπών που θα πλήξουν σοβαρά τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα κυρίαρχα πλέον σενάρια, είναι η πλήρης κατάργηση των δώρων ( ή ότι απέμεινε απ αυτά) 
για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κλιμακωτές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, δραστική μείωση του εφ άπαξ, και με μεγάλο ερώτημα το πώς θα μειωθεί ο δημόσιος τομέας.
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση για την εκλογή Γραμματέα, αναφέρθηκε σε σκληρά μέτρα που - όπως είπε - θα είναι και τα τελευταία στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σε κάθε πάντως περίπτωση η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αφού όπως φάνηκε και από την σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με το Γιάννη Στουρνάρα, υπάρχουν κόκκινες γραμμές, απαράβατες όπως τόνισαν, για απολύσεις στο δημόσιο, αύξηση ορίου ηλικίας, μείωση συντάξεων του ΟΓΑ, και μείωση των χαμηλών συντάξεων εν γένει.
«Ο κ. Σαμαράς βαφτίζει "ενότητα της κοινωνίας και του έθνους" την αποδοχή των νέων μέτρων δεκάδων δισ. που θα ισοπεδώσουν την οικονομία και την κοινωνία», αναφέρει σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού και προσθέτει: 
«η εκβιαστική συσχέτιση, όμως, της παραμονής της χώρας στο ευρώ με την εφαρμογή του μνημονίου δεν πείθει πλέον κανέναν, όταν η ίδια η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση είναι αυτή που ενισχύει ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, ότι ο πρωθυπουργός «ως άξιος εκπρόσωπος του λόμπι της χρεοκοπίας, δεν μπορεί να αντιληφθεί, ότι τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας για ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος μέσα σε μια δημοκρατική χώρα είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των δανειστών και του κεφαλαίου, που εκπροσωπεί η κυβέρνησή του».
«Το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιολογούσε την απώλεια εθνικής κυριαρχίας λόγω του μεγάλου δημοσίου χρέους, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και ότι η Ελλάδα τέλος του 2011 θα ξαναέβγαινε στις αγορές. Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε όλοι. 
Το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής της κυβέρνησης των προθύμων εταίρων, επιβάλει στους Έλληνες το νέο Αρμαγεδώνα μέτρων με τη δικαιολογία της δήθεν βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης μας και υπόσχεται καλύτερες μέρες σε δύο χρόνια», 
δήλωσε ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Χρήστος Ζώης, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.
«Βλέπουμε ακριβώς το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές, άλλα λόγια και δυστυχώς την ίδια κατάληξη: εξαθλίωση, ανεργία, ύφεση, υποτέλεια στους πιστωτές», πρόσθεσε.
 Την ίδια ώρα, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα θα φτάνουν στη Βουλή τα νομοθετήματα με τα μέτρα, σε όλα τα κομματικά επιτελεία παρατηρείται έντονη κινητικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εσωκομματικές αναταράξεις.
Ο Πρωθυπουργός που είχε χθες επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ επείγεται να κλείσει το πακέτο των μέτρων, και να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής ενόψει των νέων επαφών που θα έχει με αξιωματούχους των δανειστών, αλλά και της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.  

.Με "ψηλά το κεφάλι" εκτός Γιουρόπα Λιγκ ο Ατρόμητος

Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις ο Ατρόμητος, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. 

Με γκολ του Βούτσκιτς στο 21΄ η Νιουκάστλ επικράτησε 1-0 (1-1 το πρώτο ματς στο Περιστέρι) και θα συνεχίσει στη διοργάνωση αφήνοντας εκτός την ελληνική ομάδα, η οποία αποχαιρέτησε με «ψηλά το κεφάλι».

.Ρυθμίσεις 663.422 στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων


Oι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4% και ανήλθαν σε 663.422, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ). 

Σε αξία οι ρυθμίσεις την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011 ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,2%. Επίσης, αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%, 

και οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών. Ο μέσος όρος ποσού δανείου που ρυθμίζεται είναι 27.528 (30/6/2012) από 31.362 ευρώ (31/12/2011).

.Νέο διήμερο "λουκέτο" στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου βάζουν οι δήμοι


Τελικά επιβεβαιώθηκε η διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στη σημερινή, γεμάτη ένταση, έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ, καθώς στο τελικό ψήφισμα η πλειοψηφία των δημάρχων αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διήμερο κλείσιμο των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, αποφασίστηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι δήμαρχοι θα επιδιώξουν συναντήσεις και με τον υπουργό Οικονομικών και το προεδρείο της Βουλής.

Όπως ανέφεραν οι περισσότεροι των δημάρχων που μίλησαν στο συνέδριο, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ούτε και από τα 35 εκατομμύρια ευρώ που εκταμίευσε το υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες πριν από το σημερινό έκτακτο συνέδριο.

."Βλέπουμε το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές", δηλώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες


«Το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιολογούσε την απώλεια εθνικής κυριαρχίας λόγω του μεγάλου δημοσίου χρέους, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και ότι η Ελλάδα τέλος του 2011 θα ξαναέβγαινε στις αγορές. Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε όλοι. 

Το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής της κυβέρνησης των προθύμων εταίρων, επιβάλει στους Έλληνες το νέο Αρμαγεδώνα μέτρων με τη δικαιολογία της δήθεν βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης μας και υπόσχεται καλύτερες μέρες σε δύο χρόνια», 

δήλωσε ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Χρήστος Ζώης, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.
«Βλέπουμε ακριβώς το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές, άλλα λόγια και δυστυχώς την ίδια κατάληξη: εξαθλίωση, ανεργία, ύφεση, υποτέλεια στους πιστωτές», πρόσθεσε.

.Κόβονται τα δώρα και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας


Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος για το καλοκαίρι για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συζητήθηκε ως ένα από τα κύρια εναλλακτικά σενάρια για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των δυο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Μαζί εξετάζεται η πλήρης κατάργηση του εποχικού επιδόματος ανεργίας, ύψους 460 ευρώ μηνιαίως, για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και την οικοδομή.

Θεωρείται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση της κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας θα προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το επίδομα για το καλοκαίρι των συνταξιούχων, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω.
Ενώ, στην περίπτωση που οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές (όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί η ΔΗΜΑΡ), τότε οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Στο βασικό σενάριο για το πακέτο των μέτρων, η καθαρή εξοικονόμηση από τις περικοπές στις συντάξεις ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ (ήτοι συνολικές περικοπές 7 δισ. ευρώ), ενώ από τις περικοπές των επιδομάτων η εξοικονόμηση είναι 1,5 δισ. ευρώ (εκ του συγκεκριμένου λόγου, η αρχική πρόταση για μείωση του ποσού των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εποχικοί άνεργοι μετατράπηκε σε πλήρη κατάργηση).

Επίσης, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά), η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, σημαντικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, καθώς και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300- 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο
Πρωτόπαπα, και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη, διήρκησε 4 και πλέον ώρες, καθώς άρχισε στις 8 το βράδυ και τέλειωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα .

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν, εκ νέου, διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα που θεωρούνται αντικοινωνικά (π.χ. για τη δραστική περιστολή του ΕΚΑΣ, ή
για την οριζόντια μείωση των επιδομάτων ανεργίας χωρίς εισοδηματικό πλαφόν).

Αναζητείται, εξάλλου, «φόρμουλα», προκειμένου να αποφύγουν οι μάχιμοι ένστολοι την εφετινή μείωση στο ειδικό μισθολόγιό τους (αναδρομικά από την 1η Ιουλίου). Ενώ, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ισχύσει τελικά η πρόταση για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ετέθη και πρόταση για μεγαλύτερες περικοπές στις προμήθειες Υγείας, καθώς και στην ‘Αμυνα, αλλά και στο μισθολόγιο των ιερέων, από το οποίο μπορούν να εξοικονομηθούν 110 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα αναφέρουν τα tanea.gr, συζητήθηκε η άποψη να εγγραφεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με «ρήτρα ισοδύναμου», ένα μέρος από τα 11,7 δις. ευρώ, το οποίο θα αφορά σε μέτρα που θεωρούνται απολύτως άδικα κοινωνικά. 

Και στην περίπτωση που η ανάπτυξη στη
χώρα σημειώσει ταχύτερους ρυθμούς ή βρεθούν έσοδα από τη φοροδιαφυγή, να αντικατασταθούν.
Το βέβαιο είναι, όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ότι όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται τελικά στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, στη Λευκωσία, για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στην Κύπρο, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο της διετίας 2013- 2014.

.Επανεξελέγη στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γ. Παπανδρέου


Παμψηφεί, δι' ανατάσεως των χειρών, επανεξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου, στο 24ο Συνέδριο της οργάνωσης που διεξάγεται στο Κέιπ Τάουν, στη Ν. Αφρική.

Η διαδικασία της εκλογής αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή δι' ανατάσεως των χειρών, καθώς ο κ. Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία. 

.Στο Βερολίνο ο Ι. Στουρνάρας την Τρίτη για συνάντηση με Β. Σόιμπλε


Στο Βερολίνο θα μεταβεί την Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε συνέχεια των επαφών του πρωθυπουργού σε Γερμανία και Γαλλία για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.

Εξάλλου, όπως επίσης έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, για την έγκριση του πακέτου των μέτρων ύψους 11,7 δις. ευρώ.

.Δεκαεννιά ανθρακωρύχοι νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο στην Κίνα


Δεκαεννιά εργάτες σκοτώθηκαν και 28 αγνοούνται από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Συνεργεία διάσωσης από άλλα ορυχεία της περιοχής έχουν σπεύσει στο ανθρακωρυχείο Σιαοτζιαουάν και μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 107 εργάτες.
 Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες Τετάρτη.
Συνολικά 154 εργάτες βρίσκονταν σε στοές του ορυχείου, κοντά στην πόλη Πανζιχούα όταν σημειώθηκε η έκρηξη που μάλλον προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

.Κόντρα Ιπποκράτους - Κουμουνδούρου για εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Σεπτεμβρίου


Εκδήλωση με συνθήματα που έχουν συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ και ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα προγραμματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα γενεθλίων του Κινήματος, στις 3 Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ιπποκράτους, η οποία κάνει για «σοβαρό ατόπημα της Κουμουνδούρου».

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει στη Νίκαια εκδήλωση, την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάζει το νέο έμβλημα και τους νέους άξονες πολιτικής
του ΠΑΣΟΚ στο Μουσείο Μπενάκη.

Στο σχετικό διαφημιστικό φυλλάδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ως η «δημοκρατική παράταξη» της Αριστεράς, ενώ ομιλητές είναι ένα παραιτηθέν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Νίνα Κασιμάτη) και ένα πρώην ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (Μενέλαος Γκίβαλος). 

Επίσης, στην αφίσα παρουσιάζεται το σύνθημα «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση», που είναι συνδεδεμένο με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.