.«Με εκλογές, αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε σε αδιέξοδο»

Για σχέση «συν - αντίληψης και προσωπικής εμπιστοσύνης» με τον Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- «σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος».

Τονίζει ωστόσο, ότι ο καθένας έχει τη διαδρομή και τη φυσιογνωμία του αλλά και οι δύο έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης και της εθνικής ευθύνης.

Όπως λέει ο κ. Βενιζέλος «στην κυβέρνηση συμμετέχουν δύο κόμματα αλλά δεν θα τη χαρακτήριζα απλώς δικομματική», όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω ΕΡΤ. 

Όπως είπε, η κυβερνητική σταθερότητα και άρα η στρατηγική σταθερότητα της χώρας είναι μείζονος σημασίας πολιτικό αγαθό για το ευρύτερο μέρος του εκλογικού σώματος.

«Καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και ότι αν οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε σε αδιέξοδο», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά επίσης ότι υπάρχει ένα διεθνές πολιτικό περιβάλλον που βασίζεται στην κοινή αντίληψη ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί, να μείνει σταθερά στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και να ανακτήσει τη θεσμική της ισοτιμία και τη θέση που αναλογεί στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη σχέση με τους προκατόχους του, Σημίτη και Παπανδρέου, τονίζει πως τους αντιλαμβάνεται ως ενεργά στελέχη της παράταξης και απευθύνει άμεσο κάλεσμα «να ενταχθούν στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, αιτιολογεί την απόφασή του να κρατήσει εκτός δημοσιότητας το πόρισμα, λέγοντας ότι το έκανε για να ανακόψει «κακά επικοινωνιακά παιχνίδια».

.«Αισιοδοξώ ότι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουμε συμφωνία»

«Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αναφέροντας ότι «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο. Ελπίζω να καταλήξουμε αύριο πριν από το Eurogroup».

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι παραμένουν ακόμη «ανοικτά» ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν αύριο το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP) και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, συμφωνία με την τρόικα επήλθε στα εξής:

-Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

-Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). 

Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

-Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Επίσης, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο ζήτημα τη κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν από χθες και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στον αντίποδα, «ανοικτό», μεταξύ άλλων, παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». 

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.).

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, αναχωρούν στις 17.00 για τις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις, αύριο και μεθαύριο, του Eurogroup και του Ecofin, αντίστοιχα.

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Όσον αφορά στη δόση, αυτή αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. 

.Δυσοίωνες προβλέψεις από την Κ. Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται αυτή την εβδομάδα να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη εξαιτίας της κατάστασης στις αναδυόμενες χώρες, δήλωσε σήμερα η επικεφαλης του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο.

"Είχαμε μια πρόβλεψη για ανάπτυξη περίπου 3,3%", δήλωσε η Λαγκάρντ αναφερόμενη στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2013.

"Όμως φοβάμαι ότι, αν σκεφτούμε αυτό που βλέπουμε τώρα ιδιαίτερα σε αναδυόμενες χώρες --όχι στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες χαμηλού εισόδηματος, αλλά στις αναδυόμενες χώρες-- φοβάμαι ότι μπορεί να είμαστε ελαφρώς κάτω απ' αυτό", δήλωσε μιλώντας στο συνέδριο οικονομολόγων που διεξάγεται στην Εξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει συγκεκριμένους αριθμούς επειδή το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει επισήμως τα δεδομένα αυτή την εβδομάδα.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.