.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ - ΚΟΥΒΕΛΗ...


Το απόγευμα στις 18.00 υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνίαμεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης...
παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του. Ωστόσο, και οι δύο συμφώνησαν να έχουν και νέα τηλεφωνική επικοινωνίααύριο.

Την Παρασκευή συνεδριάζει η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να συζητήσει το ακανθώδες θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου και των εργασιακών.

.«Με χρέος που υπερβαίνει το 80% του ΑΕΠ είναι δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου»


«Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Βερολίνο, υπερασπιζόμενη την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η κ. Μέρκελ αρνήθηκε ότι πρόκειται για πολιτική αποκλειστικά λιτότητας και σταθεροποίησης. 

Υποστήριξε δε ότι, όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί μόνο τη μία πλευρά, ενώ οι άλλες πλευρές αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενίσχυση της δυνατότητας να βρουν εργασία οι νέοι. 

«Μόνο εάν ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, μόνο τότε μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία, γι αυτό και, όπως είπε, 

«δεν είναι αυτοσκοπός το ότι αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε κατά βιώσιμο τρόπο τους προϋπολογισμούς μας, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο η ασφάλεια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορούν να λαμβάνουν και εκείνοι πολιτικές αποφάσεις ανεξάρτητα». 

Δήλωσε δε πεπεισμένη ότι «αυτό το μίγμα μέτρων για ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για σταθεροποίηση των προϋπολογισμών είναι σωστό και απαραίτητο και βεβαίως πρέπει να είναι -και είναι- προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να οδηγήσει σε ανάπτυξη και από την ανάπτυξη σε περισσότερες θέσεις εργασίας». 

Η κ. Μέρκελ επαίνεσε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για την πορεία της χώρας και ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τιμηθεί με το βραβείο «Χρυσή Νίκη» από τον Σύνδεσμο Γερμανών Εκδοτών Περιοδικού Τύπου ως «Ευρωπαίος της χρονιάς». 

Επισήμανε ακόμη ότι η Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη.

.Κρίσιμες ώρες στο ΠΑΣΟΚ


Κρίσιμες ώρες στο ΠΑΣΟΚ, μετά την χθεσινή αναταραχή στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την έντονη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, στην οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας.

O κ. Βενιζέλος σε δήλωση στην οποία προέβη με αφορμή όσα έλαβαν χώρα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αναφέρει ότι η απόφαση που πάρθηκε είναι καθαρή και οριστική. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος, με τη δήλωσή του κάνει σαφές ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τις εσωκομματικές εξελίξεις θα ισχύσουν όπως έχουν σχεδιαστεί, κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι σκέπτονται διαφορετικά, ή απεργάζονται τη διάλυση του Κινήματος.

Εξάλλου, σε δήλωσή της, εν όψει της ψηφοφορίας των νέων μέτρων, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά τονίζει: 
«Όλοι μας, βουλευτές, στελέχη και πολίτες, καλούμαστε να απαντήσουμε εάν θα δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην χώρα, αναλαμβάνοντας και πάλι μεγάλο κόστος ή αν θα επιλέξουμε την πορεία στο άγνωστο ή το παιχνίδι με τη φωτιά».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα, ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε και ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής.

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, ενώ η Αριστερή Πρωτοβουλία ζήτησε εκ νέου την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.

.Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει η Κ. Μπατζελή


Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ. «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις συνεχείς μεταλλάξεις και τις κυλιόμενες συμμαχίες.

 Ένας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ο ίδιος αποδυναμώνει και ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Μπατζελή, η παραίτηση του κ. Βενιζέλου το χρονικό αυτό διάστημα «είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι θα διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης 
και η έξωθεν καλή της παρουσία, όμως, νομίζω ότι η χθεσινή διαχείριση της τελευταίας στιγμής έχει αποδυναμώσει τις δυνάμεις του "στρατεύματος" του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη για την επόμενη ημέρα».

.Συρρίκνωση Δημοσίου, μετατάξεις και πρόσθετα μέτρα


Πρόσθετες «κρυφές» παρεμβάσεις ύψους 4,642 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015- 2016, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ανεβάζοντας τα πρόσθετα μέτρα για την επόμενη τετραετία, σε 18,886 δισ. ευρώ (από τα οποία, περίπου 9,4 δισ. ευρώ θα ληφθούν το 2013, και στη συντριπτική πλειονότητά τους- 6,064 δισ. ευρώ- θα αφορούν σε νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων).

Το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών, είναι μεν ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (μιλά για ανάπτυξη 3,5% το 2016), αλλά, παράλληλα, περιέχει ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για την ανεργία (ποσοστό 17,1% το 2016) και το δημόσιο χρέος (ποσοστό 220,4% του ΑΕΠ το 2016- χωρίς μέτρα και 184,9% του ΑΕΠ- με τη λήψη των μέτρων). 

Ενώ, είναι πολύ φειδωλό με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς προβλέπει έσοδα μόλις 9,515 δισ. ευρώ την τετραετία 2013- 2016 και μεταθέτει τον χρονικό ορίζοντα και πέραν του 2020, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ. 

Επίσης, διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθιστώντας έτσι ουσιαστικά ανέφικτη την ενίσχυση των επενδύσεων από εθνικούς πόρους.

Παράλληλα, μια από τις νέες «εκπλήξεις» που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο, είναι η «επιτροπεία» σε δήμους που συνεχίζουν να έχουν ελλείμματα, οι οποίοι θα υποχρεούνται να βρίσκουν τα έσοδα για την κάλυψη των δαπανών πλην μισθοδοσίας, από την αύξηση των δημοτικών τελών και την επιβολή τοπικών φόρων!
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την επόμενη τετραετία, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, νομικά πρόσωπα, ΔΕΚΟ), θα μειωθεί σε προσωπικό κατά 80.905 άτομα. 

Καθώς, θα αποχωρήσουν 96.139 υπηρετούντες και θα προσληφθούν μόνον 15.234 άτομα.

.Αναδρομικό έλεγχο λογαριασμών Γ. Βουλγαράκη - Αικ. Πελέκη, ζήτησε η επιτροπή "πόθεν έσχες"


Τον αναδρομικό έλεγχο των λογαριασμών του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικ. Πελέκη, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στη "λίστα Λαγκάρντ", ζήτησε από τους ορκωτούς λογιστές η κοινοβουλευτική επιτροπή του άρθρου 21 του Ν.3023/2002, για τον Έλεγχο των Οικονομικών των Κομμάτων και των Πολιτικών Προσώπων.

Χθες, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, γνωστοποιήθηκε επιστολή του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγορίου Πεπόνη, σύμφωνα με την οποία, από τον μέχρι σήμερα διεξαγόμενο έλεγχο στη «Λίστα Λαγκάρντ», 

περιλαμβάνονται τα ονόματα του πρώην υπουργού Γεωργίου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη. Στην επιστολή επισυνάπτονταν στοιχεία λογαριασμού από εκτυπωθέν απόσπασμα της προαναφερθείσας λίστας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "η Επιτροπή ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλλουν άμεσα επίσημο πόρισμα πραγματοποιώντας τον προβλεπόμενο από το νόμο 4065/2012 αναδρομικό έλεγχο. 
Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος, η Επιτροπή θα το γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους και θα ζητήσει, διευκρινήσεις και εξηγήσεις από αυτούς εντός προθεσμίας είκοσι ημερών, όπως ο νόμος ορίζει".

.Πέρασε το νομοσχέδιο για απόσυρση Δημοσίου από λιμάνια - ΔΕΚΟ


Ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την απόσυρση του Δημοσίου απ' τα λιμάνια και τις μεγάλες ΔΕΚΟ - ενώ καταψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία εντάσσονταν στον ΕΟΠΥΥ, οι κλάδοι ασθενείας των τραπεζοϋπαλλήλων, των δικηγόρων, των μηχανικών, των ιατρών και των εργαζομένων στον Τύπο. Απορρίφθηκε, επίσης, το άρθρο 4 που αφορά τις εισφορές του ΤΕΕ.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν όλα τα άρθρα και την τροπολογία, ενώ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αγνόησαν την γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της τροπολογίας και υπερψήφιση όλων των άρθρων πλην του άρθρου 4 (για την κατάργηση του πόρου για το ΤΕΕ), στο οποίο το ΠΑΣΟΚ επισήμως τοποθετείτο με «παρών». Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν μετείχε στην ψηφοφορία.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα 2 και 3 (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμανιών και πολυετή παραχώρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση), όπως επίσης και το άρθρο για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για Ατυχήματα Αυτοκινήτων - 

και με κάποιες διαφοροποιήσεις, υπερψήφισαν το άρθρο 1 (ορισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), το άρθρο 4 (πόρος ΤΕΕ), όπως επίσης και το άρθρο για την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Το άρθρο 4 (πόροι υπέρ του ΤΕΕ) ψηφίστηκε από 146 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 121. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών», με εξαίρεση τον Μιχάλη Κασσή που το καταψήφισε και τον Γιώργο Ντόλιο που το υπερψήφισε. Ενώ το άρθρο 4 είχε θεωρηθεί αρχικά ως υπερψηφισθέν, 

κατόπιν διαβήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίστηκε πως για την υπερψήφιση του άρθρου χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, και πως οι θετικές ψήφοι δεν αρκούσαν.

Το άρθρο 5 (Επικουρικό Κεφάλαιο), υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 135.
Το άρθρο 6 (εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο), υπερψηφίστηκε από τους 173 βουλευτές της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από τους 120 της αντιπολίτευσης.

Τέλος, η τροπολογία που συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, των μηχανικών, των υγειονομικών, των δικηγόρων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, ψηφίστηκε από 136 βουλευτές - τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Χατζηοσμάν, Ντόλιο, Κρεμαστινό, Γρηγοράκο, Τζάκρη, Μπόλαρη και Δήμα, 

όπως επίσης και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου. «Παρόντες» δήλωσαν οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ κατά της τροπολογίας τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής, τον Προϋπολογισμό του 2013, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την τριετία 2013-2016. Η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής (πρώτη ανάγνωση) θα ξεκινήσει το Σάββατο.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.