.Η Κομισιόν στρέφει τα βέλη της κατά του ΔΝΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως «διαφωνεί θεμελιωδώς»" με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του, στην οποία εκτιμά τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, το 2010.

Το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010. «Διαφωνούμε θεμελιωδώς» με τη θέση αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ υπογραμμίζοντας πως, αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα υπήρχε κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί το σύνολο της ευρωζώνης.

Η έκθεση του ΔΝΤ "δεν λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ο' Κόνορ, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κρίση αποτελούσε μια «δύσκολη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση».

Η τρόικα, στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια» και «συστάθηκε εκ του μηδενός», υπενθύμισε. «Έχουμε διαφορετικές παραδόσεις και προσεγγίσεις, αλλά ανέκαθεν καταφέρναμε να καταλήγουμε σε σταθερές λύσεις", επέμεινε.

Στην έκθεσή του που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ διατυπώνει ένα mea culpa, παραδεχόμενο ότι το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το 2010 κατέληξε σε «αξιοσημείωτες αποτυχίες» κυρίως λόγω διαφωνιών με τους ευρωπαίους εταίρους του στους κόλπους της τρόικας.

Η Επιτροπή θα δώσει η ίδια στη δημοσιότητα μια έκθεση για τη δουλειά που έγινε με τους εταίρους της στους κόλπους της τρόικας, δήλωσε ο Ο' Κόνορ, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της δημοσιοποίησής της.

.«Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς από το Reuters να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος.

Οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής.

Η Ελλάδα ήταν και είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να σταθμίζει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ιδίως όταν αυτός έχει να κάνει με τους δανειστές της. Υπάρχουν πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε εμείς μόνοι μας, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική στρατηγική η Ευρωζώνη και όλη η Ευρώπη. Κι αυτό είναι το καθήκον που πρέπει να επωμιστούν πρωτίστως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές».

.ΔΝΤ: Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά

Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική, δεν υπήρχε προηγούμενο, έπρεπε να υπάρξει άμεση αντίδραση και διαχείριση του προβλήματος για να προλάβουμε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

 Με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ρωτήθηκε τόσο για τις σημερινές επικρίσεις που δέχθηκε το Ταμείο από ευρωπαϊκούς κύκλους, όσο και για τις επιπτώσεις των λανθασμένων εκτιμήσεων. «Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Ράις για το ελληνικό πρόγραμμα.

 Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση (στην οποία περιλαμβάνονται οι επισημάνσεις για λανθασμένους υπολογισμούς) αφορά το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι το τωρινό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά και η Ελλάδα έχει καταφέρει "σημαντική πρόοδο", ενώ επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των συμφωνηθέντων. 

.Ερντογάν: Οι διαδηλωτές προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης

Για «κατάχρηση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες» έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Τυνησία σχετικά με τις διαδηλώσεις και είπε ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές «προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χτες στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε χθες ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων ο Ερντογάν είπε «εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών όπου δεν γίνεται χρήση δακρυγόνων». 

Ο Ερντογάν είπε «δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε» και τόνισε: «Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας».

«Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ

.ΔΗΜΑΡ: Πρέπει να υπάρξει τροποποίηση μέτρων

Πρέπει να υπάρξει τροποποίηση μέτρων, που αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν, όπως η υπερφορολόγηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, σχετικά με την παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κι έτσι, προσθέτει, ενισχύει το αίτημα ουσιαστικών αλλαγών.

 Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα  ενισχύσουν τη ζήτηση, βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση στα έσοδα του κράτους.

.Β. Σόιμπλε: «Εφιάλτης θα ήταν μια γερμανική Ευρώπη»

Για «σημεία βελτίωσης» στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, αλλά και την Ελλάδα έκανε λόγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ περιέγραψε ως τρομακτική εικόνα και ως εφιάλτη μια «γερμανική Ευρώπη».

«Για μένα η ιδέα μιας γερμανικής Ευρώπης θα ήταν μια τρομακτική εικόνα. 

Η Ευρώπη σημαίνει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα και απίστευτος πλούτος διαφορετικότητας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, για να προσθέσει με έμφαση ότι «μια γερμανική Ευρώπη είναι ένας εφιάλτης».

.Διευρυμένα ωράρια λειτουργίας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, θα παραμένουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενώ εκείνοι που έχουν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μικρότερη επισκεψιμότητα, θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Η απόφαση που καθορίζει τα διευρυμένα ωράρια λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα υπογραφεί έως το τέλος της εβδομάδας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τζαβάρας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει διευθετηθεί η περίπτωση ομαδικών επισκέψεων από τουρίστες κρουαζιερόπλοιων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, μετά τη λήξη του νόμιμου ωραρίου

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.