.«Δεν υπάρχει όνομα πολιτικού στη "λίστα Λαγκάρντ"»


«Το υλικό στο "στικάκι" ήταν προϊόν παράνομο, με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών. Ατύπως το παρέλαβα από τον κ. Παπακωσταντίνου και ατύπως το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο», ανέφερε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Διαβεβαιώνει μάλιστα και αυτός με τη σειρά του, μετά τον κ. Καπελέρη, πως «δεν υπάρχει κανένα όνομα πολιτικού στη λίστα. Εγώ, ατύπως παρέλαβα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο, και ατύπως παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο το "στικάκι" με τη λίστα Λαγκάρντ».

«Ήταν παράνομο υλικό, προήλθε με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορούσα να προχωρήσω σε έρευνα. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα» σημείωσε ο κ. Διώτης.

«Τον Ιούνιο του 2011, όταν άλλαξε ο κ. Παπακωνσταντίνου και μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο (σσ. παρέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος), κατά την αναχώρηση του άτυπα, χωρίς διαβιβαστικό, συνοδευτικό ή αριθμό πρωτοκόλου, μου παρέδωσε ένα "στικ". Είναι προφανές ότι μου το έδωσε για να γίνει έλεγχος. Αλλιώς, τι νόημα είχε; Εγώ το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου το παρέδωσε ατύπως, διότι, όπως είπε, το υλικό προήλθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών και δεν μπορούσε να αποτελέσει επίσημη έρευνα. Έτσι, άλλωστε, δικαιολογείται ο άτυπος τρόπος παράδοσης, καθώς ήταν με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών», υπογράμμισε ο κ. Διώτης.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο το υλικό αυτό και τι έγινε από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο κ. Διώτης απάντησε:

«Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το επέστρεψα και του εξήγησα την άποψή μου ότι δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό, παραδεκτό στοιχείο δικογραφίας, γιατί ήταν αποτέλεσμα ενεργειών όχι νόμιμων και με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών. Δεν υπήρξαν άλλα αντίγραφα. 

Το "στικάκι" που είχα πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο ατύπως, όπως ατύπως το παρέλαβα. Δεν υπήρξε αντίγραφο. Η λίστα αυτή έγραφε ονόματα, ποσά σαν αυτά που τηρούν οι τράπεζες. Στη λίστα δεν υπήρχε κανένας πολιτικός».

.Συνεδριάζει αύριο η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ


Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη, στις 13.30, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του προέδρου του κινήματος, Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της παραίτησης του πρώην υπουργού, Γιάννη Ραγκούση. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του πρώην κορυφαίου στελέχους, κρατά αποστάσεις από το «σημερινό ΠΑΣΟΚ», 

καθώς το ποτήρι ξεχείλισε για «ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

.«Αδειάζει» Παπακωνσταντίνου


Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρης, υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,  ότι δεν παρέλαβε από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».
Ο κ. Καπελέρης είπε ότι «τέλη του 2010 με αρχές του 2011 μου δόθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου ορισμένα ονόματα καταθετών, για να ερευνήσω το προφίλ τους. Δηλαδή επάγγελμα, τόπος κατοικίας κλπ.
Από αυτό τον πολύ μικρό αριθμό ονομάτων, κανένα δεν ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο ή σε οικονομικό παράγοντα που να είναι γνωστός για τη δραστηριότητά του, τουλάχιστον τα τελευταία 15-20 χρόνια». 

.Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ


«Το ποτήρι ξεχείλισε» λέει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης, ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας όσων έχουν γίνει γνωστά για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. 
«Το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ , από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του, την οποία ανέβασε στο Twitter. 
«Δεν πιστεύω να υπάρχει υπουργός που να μην έχει δει τη λίστα. Όλοι το είδαν και όλοι είχαν γνώση του εγγράφου», τόνισε στον Αθήνα 9.84  ο γραμματέας της επιτροπής κυβερνητικού ελέγχου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόππαπας. 
Η ΔΗΛΩΣΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ
«Ως μέλος κυβερνήσεων που κλήθηκαν μετά το 2009 να αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση της πατρίδας  μας. Υπερχρέωση που είχε συντελεστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης. 
Ως μέλος κυβερνήσεων που  κατ' επανάληψη βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκα να εγκρίνω περικοπές  μισθών και συντάξεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια, θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ότι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα  "Λαγκάρντ ".
 Λίστα που αφορά στον πυρήνα της, την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι. 
Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα ,για ευνομούμενη πολιτεία ,όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα. 
Το ποτήρι ξεχείλισε. Με βάση αυτά το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης . 
Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή.

Παραμένω ενεργό μέλος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και δεν θα πάψω να αγωνίζομαι  για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας, που θεωρώ αδιαπραγμάτευτo και πρώτης προτεραιότητας καθήκον.

.Τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε


Συνεχείς συναντήσεις, έως τουλάχιστον το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας. Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκονται τόσο το διαθρωτικό κομμάτι (μεταρρυθμίσεις που αποτελούν υποχρεώσεις βάσει του Μνημονίου και δεν έχουν υλοποιηθεί), 
όσο και το δημοσιονομικό (η τρόικα επιμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα), με βασικό στόχο να κλείσει το πακέτο στα 13,9 δισ. ευρώ. 
Επισήμανε δε, ότι ειδικά για το διαθρωτικό σκέλος, κάποιες προαπαιτούμενες δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα.
«Αύριο θα έχουμε νέα συνάντηση. Δουλεύουμε με καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup, με στόχο να έχουμε κάνει το βέλτιστο δυνατό», ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «τη Δευτέρα θα καταλάβουμε πού είμαστε. 
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης, δεν μπορούμε να μιλάμε εκ προοιμίου για συγκεκριμένα μέτρα». Ερωτηθείς, πάντως, για το πότε θα καταβληθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, απάντησε χαρακτηριστικά «βλέποντας και κάνοντας».

.Αδειάζουν Παπακωνσταντίνου για την λίστα


Τα σκοτεινά σημεία, για τον τρόπο με τον οποίον παραδόθηκε η «λίστα Λαγκάρντ» από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στους τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη και Ι. Διώτη, παρέμειναν κατά την κατάθεση τους στην Επιτροπή Θεσμών στην Βουλή. 
Ατύπως και με το αιτιολογικό ότι περιήλθε στις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών παρέδωσε τη λίστα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, ο πρώην υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο τον Ιούνιο του 2011, όπως δήλωσε ο κ. Διώτης ενώπιον της Επιτροπής.
 Ο κ. Διώτης σημείωσε ότι έριξε μια ματιά στη λίστα όπως χαρακτηριστικά είπε για να δει τη μορφή της και την επέστρεψε και πάλι ατύπως στον μετέπειτα  υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογραμμίζοντας του ότι η λίστα δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό υλικό μιας και δεν είναι νόμιμη η προέλευση της .

Κανένα πολιτικό πρόσωπο ή γνωστός οικονομικός παράγων δεν υπήρχε στη λίστα που μου έδωσε, ατύπως και εμπιστευτικώς, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με δέκα ονόματα, τέλος 2010 με αρχές 2011. Δεν έκανα έλεγχο της λίστας, αλλά έρευνα στο προφίλ τους.
Ωστόσο, μετά από σχετική ερώτηση, τόνισε ότι θα χρησιμοποιούσε τη λίστα ως αφετηρία έρευνας, αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος του έδινε το «πράσινο φως». «Ανέμενα οδηγίες και εντολές τι να κάνω με τη λίστα και δεν τις πήρα ποτέ. 
Ο κ. Βενιζέλος είχε τη δική του άποψη ως έγκριτος νομικός έπρεπε όμως να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και τα περιεχόμενα του αρχείου», κατέληξε ο κ. Διώτης.

Τα αποτελέσματα τα παρέδωσα πίσω στον υπουργό, δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι καμία λίστα Λαγκάρντ δεν έχει παραδοθεί στον Καπελέρη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόσωπο που να λέει παρέδωσα στον Καπελέρη λίστα. 
Μου παραδόθηκαν δέκα ονόματα από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για να διερευνήσω το προφίλ τους. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτού του μικρού αριθμού προσώπων, που εμπιστευτικώς και ατύπως μου παραδόθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου, παραδόθηκαν πίσω στον υπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπελέρης.
Διευκρίνισε ότι «κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν ήταν, αλλά και κανένας οικονομικός παράγων που είναι στα πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπήρχε στη λίστα. Τώρα για τα περαιτέρω δεν ξέρω. 
Από ό,τι θυμάμαι, από τα δέκα άτομα που επιλέγησαν, πιστεύω επειδή είχαν υψηλά ποσά σε καταθέσεις, δεν αφορούσαν την τελευταία 10ετία, αλλά πριν από αυτήν».
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με τη λίστα και τον έλεγχο που έγινε και αν έγινε, ο κ. Καπελέρης επέμεινε ότι μόνο το οικονομικό προφίλ τους ερεύνησε.

.«Κλικ στη Στοργή»


Δύο περίπτερα για την πληροφόρηση των πολιτών σε θέματα προστασίας των ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, στήνει ο Δήμος Αθηναίων την Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών (πεζόδρομος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε'), από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στο ένα περίπτερο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Αστικής Πανίδας, σε θέματα προστασίας των ζώων, την προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων κι την προαγωγή της υπεύθυνης ιδιοκτησίας.
Και στο δεύτερο περίπτερο, οι φιλόζωοι θα μπορούν να δείξουν έμπρακτα την ευεσθησία τους, υιοθετώντας έναν από τους αξιαγάπητους τετράποδους φίλους μας.
Η δράση γίνεται σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αθηναίων.

Στην ενημέρωση του κοινού θα συμβάλλουν με την παρουσία τους φιλόζωοι δημότες, εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων.
Δείτε τις φωτογραφίες των αδέσποτων ζώων προς υιοθεσία, που φιλοξενούνται στη Στέγη Ζώων του Δήμου Αθηναίων εδώ.

.Γ. Στουρνάρας: Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με την τρόικα


«Σε καλό δρόμο είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

   Σημείωσε δε ότι το κενό που υπάρχει στα μέτρα είναι αρκετά μεγάλο αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα το καλύψουμε και ότι θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός, θα πάμε εμείς στις θέσεις τους θα έλθουν εκείνοι στις δικές μας, θα φανεί». Είπε ακόμη ότι «πιστεύω πως το πακέτο θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας».
 
Όσο για το αν η εκταμίευση της δόσης θα γίνει πριν το Νοέμβριο ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε η δόση να έλθει πάρα πολύ γρήγορα». 

.Αποκλειστικές συνομιλίες Τράπεζας Πειραιώς - Societe Generale για Geniki


Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Geniki Bank βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, με τη Societe Generale, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των δύο τραπεζών, που επιβεβαιώνουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, σε απάντηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει ότι συνεχίζει, πλέον σε βάση αποκλειστικότητας, τις διαπραγματεύσεις με τη Societe Generale για την πιθανή απόκτηση της συμμετοχής της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.

Η Γενική Τράπεζα από την πλευρά της, ανακοινώνει ότι πληροφορήθηκε από τη μητρική εταιρεία Societe Generale ότι η τελευταία εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, σε σχέση με την πιθανή πώληση της συμμετοχής της στη Γενική Τράπεζα. 

.Φ. Κουβέλης: "Όχι" στην αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων


Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

«Κανένας νόμος δεν μπορεί να επιβάλει τις συλλογικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν. Αυτές πρέπει να είναι το αποτέλεσμα των συμφωνιών των ίδιων των κοινωνικών εταίρων. 

Δεν αναφέρομαι μόνο στον κατώτερο μισθό, αναφέρομαι στο σύνολο των ρυθμίσεων που πρέπει να υπάρχουν σαν αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων», 
τόνισε ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας ότι η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα νόμο.

Επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ζήτησε τη γνωστοποίηση της λίστας με τα ονόματα φοροφυγάδων, χαρακτηρίζοντας αρνητικό το γεγονός ότι δεν έχει αξιολογηθεί εδώ και πολύ καιρό όπως κάθε λίστα η οποία αφορά σε παράνομες πράξεις.

.Π. Κρούγκμαν: Με κίνητρα και όχι με λιτότητα μπορεί να ξεπεραστεί η οικονομική ύφεση


Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου την Πέμπτη θα δώσει διάλεξη για τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 

Ο κ. Κρούγκμαν είναι εκφραστής της νεοκεϋνσιανής θεωρίας υποστηρίζοντας ότι το «κλειδί» για την αντιμετώπισητης ύφεσης βρίσκεται στην υπερκατανάλωση.

«Στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων» δήλωσε ο Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.  

Κληθείς να εκτιμήσει την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, ο Πολ Κρούγκμαν προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρώπη. 

«Με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαγοράστηκε λίγος χρόνος αλλά το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι σοβαρό και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για τις υπερχρεωμένες χώρες από αυτή που είδαμε μέχρι σήμερα» επισήμανε ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Πρόσθεσε δε ότι, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης, ακολουθήθηκε λάθος τακτική. «Έγινε μεγάλο λάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όταν παραιτήθηκαν από την παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων. 

Έπρεπε να συνεχίσουν να τα παρέχουν για μεγαλύτερο διάστημα. Αντί για αυτό, επέλεξαν τη λιτότητα, κάτι που το 2010 αποδείχθηκε καταστροφικό και παράτεινε την κρίση» υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος. 

«Το μάθημα που πήραμε από τη  Μεγάλη Ύφεση είναι ότι σε τέτοιες καταστάσεις η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποκτά δευτερεύουσα σημασία» συμπλήρωσε ο κ. Κρούγκμαν. 

.Μπόρτνικοφ: Η Αλ Κάιντα πίσω από τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη


Ο επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB, πρώην KGB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, κατηγόρησε σήμερα την Αλ Κάιντα ότι βρίσκεται πίσω από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 "Μία από τις νέες τάσεις στους κόλπους της Αλ Κάιντα είναι ο εμπρησμός δασικών εκτάσεων στις χώρες της ΕΕ", δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, στη διάρκεια μιας διεθνούς συνόδου αρχηγών αστυνομίας και υπηρεσιών ασφαλείας στη Μόσχα.

"Η μέθοδος αυτή επιτρέπει να προκαλείται οικονομική και ηθική ζημιά χωρίς υπερβολικά μεγάλη προετοιμασία, τεχνικό εξοπλισμό ή σημαντικές οικονομικές δαπάνες", διευκρίνισε.

.Προστασία της χελώνας καρέτα-καρέτα ζητάει από την Ελλάδα η Ε.Ε.


Την προστασία της χελώνας καρέτα-καρέτα ζητάει από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απειλώντας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απήυθυνε στις ελληνικές αρχές αίτημα με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο της διαδικασίας παράβασης), για τη βελτίωση της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στη Δυτική Πελοπόννησο.
Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση παγκοσμίως και υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες προστασίας. 

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους φωλεασμού των θαλάσσιων χελώνων.
Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία παράβασης για το συγκεκριμένο θέμα τον Οκτώβριο του 2011

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, « η Ελλάδα εξακολουθεί να ανέχεται την ύπαρξη σημαντικού αριθμού έργων και δραστηριοτήτων που δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο των κατάλληλων αξιολογήσεων για μια περιοχή που είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. »

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.