.Τα Ταμεία και το φάρμακο

Είναι πολλές οι αιτίες που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν περιέλθει στη σημερινή προβληματική κατάσταση. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο εκείνες που έχει προκαλέσει η κρίση των τελευταίων χρόνων. Είχαν προηγηθεί άλλες. Με σημαντικότερη την εξωφρενική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Ξεκίνησε το 2000 από το 1,3 δισ. και έφτασε το 2009 στα 5,1 δισ. Που σημαίνει ότι κάθε χρόνο αυξανόταν κατά περίπου 10% και συνολικά ξοδεύτηκαν 20 δισ. περισσότερα απ' όσα έπρεπε.

Με την έναρξη της κρίσης μπήκαμε στην αντίστροφη διαδρομή. Και ο περιορισμός της δαπάνης κινήθηκε ταχύτερα από την αύξηση, με αποτέλεσμα το ετήσιο ύψος της να έχει περιοριστεί στα 2,4 δισ. και να υπάρχουν προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη μείωση. 

Που φυσικά θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να προκληθούν επικίνδυνοι κλυδωνισμοί στην αγορά του φαρμάκου. Η ποιότητα και η επάρκεια πρέπει να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις.

Κι εδώ είναι που όλοι οι καθ' οιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι στο θέμα του φαρμάκου οφείλουν να επιδείξουν το επιβαλλόμενο αίσθημα ευθύνης και να συνεργαστούν, αν είναι δυνατόν, έτσι ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Διότι -θεωρητικά τουλάχιστον- ο στόχος του ποιοτικού και φτηνού φαρμάκου είναι κοινός. Ή πρέπει να είναι.

Η αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο συγκράτησης ή και μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και η ίδια τακτική θα πρέπει να ισχύσει και στη χώρα μας. Χωρίς περιττές αντεγκλήσεις και κομματικά ιδιοτελείς επικρίσεις.


Μόνο που η διάθεση αυτή δεν πρέπει να εκδηλώνεται κατόπιν εορτής και αφού έχουν προηγηθεί ισχυρισμοί και κατηγορίες που καθιστούν ανέφικτη την όποια προσπάθεια εποικοδομητικής συνεργασίας. Γιατί τότε είναι αδύνατο να αποδώσει.

.H TΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΡΑΧΟΙ - ΟΛΑΝΤ...

Στη Μαδρίτη θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε αναζήτηση κοινής θέσης με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, στο κρίσιμο θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης...

Τον κ. Ολάντ θα συνοδεύει ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρί Ερό, ο οποίος θα ταξιδέψει στην ισπανική πρωτεύουσα μαζί με οκτώ μέλη της γαλλικής κυβέρνησης αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το υπουργικό συμβούλιο.

Η γαλλική ηγεσία θα συναντηθεί με την ισπανική σε γεύμα εργασίας πριν από τη σύνοδο της ολομέλειας της 23ης γαλλο-ισπανικής συνόδου κορυφής και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ολάντ αναμένεται να «ανανεώσει» με την ευκαιρία του ταξιδιού του στη Μαδρίτη, την έκκληση που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα για αύξηση των θέσεων εργασίας και σταθερότητα, πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Γαλλία υποστηρίζει ένα μηχανισμό για την επίλυση του προβλήματος των υπό πτώχευση τραπεζών και την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων, επιθυμώντας να εγκριθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Έτσι μετά τη στήριξη του Ενρίκο Λέτα ο άλλος πρόεδρος θα επιδιώξει στη Μαδρίτη και τη θετική ανταπόκριση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι.

Στην ατζέντα της επίσκεψης του κ. Ολάντ στη Μαδρίτη θα είναι η ανάπτυξη. Και πάλι, όπως στη Ρώμη μια εβδομάδα νωρίτερα, ο επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας θα επιδιώξει να υποστηριχτεί η δημοσιονομική ικανότητα για την υποστήριξη επενδύσεων μεγάλης κλίμακας ή πολιτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

Επί τάπητος θα τεθούν ακόμη η παράνομη μετανάστευση, η άμυνα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και ενεργειακές συνδέσεις, καθώς και διμερή θέματα.

Η Ισπανία, η οποία έχει κάνει μια πολύ σκληρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της σε βάρος της μακροχρόνιας ανεργίας, αναμένεται να αντιμετωπίσει «μεγάλο πρόβλημα ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση και θα πρέπει να ενδιαφερθεί για επιπλέον επενδυτικές δυνατότητες στη ζώνης του ευρώ », εκτιμά το Παρίσι .

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει μόλις βγει από δύο χρόνια ύφεσης και επανακάμπτει με αύξηση του ΑΕΠ της κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο. Αυτή η πορεία της ανάκαμψης θεωρείται ισχνή για να επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης τη στιγμή που η ανεργία παραμένει στο επίπεδο ρεκόρ του 25,98 %.

.«Δεν θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ όποτε θέλετε εσείς»

Δριμεία επίθεση εξαπολύει ο Πέτρος Τατσόπουλος κατά της «Αυγής», χαρακτηρίζοντας «ηλίθιο και ειρωνικό» το σημερινό άρθρο της εφημερίδας. 

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Τατσόπουλος ξεκαθαρίζει προς την εφημερίδα ότι θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν το κρίνει ο ίδιος και όχι όποτε θέλουν εκείνοι. 

Ακολουθεί το σχόλιο του κ. Τατσόπουλου:

«Ένα ακόμη ηλίθιο ειρωνικό άρθρο με αιχμές εναντίον μου σήμερα στην "Αυγή", με την υπογραφή αυτή τη φορά του Γιώργου Ανανδρανιστάκη. Ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται, είναι φανατικοί οπαδοί της θεωρίας "Και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο", τουτέστιν ΚΑΙ να μην με διαγράψουν ΚΑΙ να φύγω μόνος μου. 

Για να πετύχουν το δεύτερο έχουν ξεκινήσει στην "Αυγή" έναν πόλεμο νεύρων με άρθρα που αφήνουν διαρκώς αιχμές εναντίον μου ότι εξυπηρετώ (συνειδητά ή μη) αλλότρια συμφέροντα: προχτές ο Μουλόπουλος, χτες ο Καρτερός, σήμερα ο Ανανδρανιστάκης. Τους πληροφορώ ότι ματαιοπονούν. 

Αφού τους υπενθυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να με διαγράψει από την κοινοβουλευτική του ομάδα όποτε και αν το θελήσει, τους διαβεβαιώνω επίσης ότι ΑΝ φύγω μόνος μου, θα φύγω όταν το κρίνω εγώ και όχι όταν το κρίνουν εκείνοι. Τα παιχνιδάκια περιττεύουν. Την καλημέρα μου, σύντροφοι.»

.Αποπέμφθηκε από τη Γερουσία ο Σ. Μπερλουσκόνι

Η ιταλική Γερουσία απέπεμψε από το σώμα, μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λόγω της οριστικής καταδίκης του σε φυλάκιση ενός έτους για φορολογική απάτη.

Κατά την ισχύουσα νομοθεσία,  για τα επόμενα έξι χρόνια ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί στο ιταλικό κοινοβούλιο.

«Μπορούμε να δουλέψουμε, να κάνουμε πολλά, έστω και αν δεν είμαι πλέον στο κοινοβούλιο» δήλωσε ο Ιταλός καναλάρχης και πολιτικός επικαλούμενος το παράδειγμα του Μπέπε Γκρίλο -επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων- και του Ματέο Ρέντσι, δημάρχου της Φλωρεντίας, που όπως όλα δείχνουν πρόκειται να αναδειχτεί σύντομα  επικεφαλής της κεντροαριστεράς.

.Κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία την Παρασκευή

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι Προνοιακές Μονάδες και το ΕΚΑΒ την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για 24ωρη απεργία στα Ιδρύματα της Περιφέρειας και 4ωρη στάση εργασίας, 11:00 - 15:00, για τα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. 

Την ίδια ημέρα, απεργία έχουν προκηρύξει και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Στις 12 το μεσημέρι, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για το δεύτερο κύμα κινητικότητας σε ΕΟΠΥΥ, ψυχιατρεία και νοσοκομεία της περιφέρειας.

Εξάλλου, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται ήδη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, καθώς και οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία «Δαφνί» και «Δρομοκαϊτειο».

.Ικανοποίηση στη Γερμανία για την προγραμματική συμφωνία

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν εμφανίστηκαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον γερμανικό «μεγάλο συνασπισμό». 
«Η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για την Γερμανία», δήλωσε η Α. Μέρκελ αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ και οι τρεις αρχηγοί έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.

Ο συνασπισμός θα ολοκληρώσει μεγάλα θέματα, δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος και αναφέρθηκε ακόμη σε «σταθερά δημοσιονομικά, ασφαλή ευημερία και κοινωνική ασφάλεια». 

Η Μέρκελ δήλωσε ακόμη ικανοποιημένη από τον συμβιβασμό που προέκυψε στο θέμα του κατώτατου μισθού και ομολόγησε ότι τα κόμματα προσήλθαν στην διαπραγμάτευση με πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους. 
Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Χ. Ζεεχόφερ.

Ο κ. Γκάμπριελ από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι το κόμμα του θα επιθυμούσε μια εντελώς νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την διπλή υπηκοότητα των παιδιών που γεννιούνται στην Γερμανία από αλλοδαπούς. 

Οι τρεις αρχηγοί ξεκαθάρισαν ακόμη ότι τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία δεν θα γίνουν γνωστά πριν απο την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας του SPD. 

«Διαφορετικά, η συζήτηση θα αφορούσε μόνο τα πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Γκάμπριελ και ζήτησε από όλους να σεβαστούν την απόφαση που θα λάβουν τα μέλη του κόμματός του.

.Την ενοχή του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ», εισηγήθηκε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του Κώστα Βαξεβάνη, δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού Ηot Doc, για τη δημοσιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ» πρότεινε ο εισαγγελέας του Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε στην αγόρευση του ότι η δημοσίευση των αρχείων της «λίστας Λαγκάρντ» συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καθώς -όπως τόνισε- τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στον επίμαχο κατάλογο δεν συναίνεσαν στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

Νωρίτερα, στην απολογία του, ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για «συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ» και υποστήριξε πως στόχος της δημοσιοποίησης της λίστας ήταν «να αποκαλυφθεί το σύστημα διαφθοράς που καταδυναστεύει τη χώρα και βρίσκεται στη λίστα». Αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς άλλες χώρες αξιοποίησαν αντίστοιχα στοιχεία.

.Πολιτιστικό ταξίδι γνωριμίας των Αθηναίων με το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Δύο χρόνια πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Ίδρυμα Νιάρχος, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν ένα πολιτιστικό ταξίδι στις γειτονιές της Αθήνας.
Στόχος είναι η γνωριμία του κοινού με τη φιλοσοφία του Κέντρου Πολιτισμού, καθώς και με όλα όσα πρόκειται να φέρει το Κέντρο στη ζωή της πόλης σε λίγα χρόνια, μέσα από δράσεις ανάγνωσης, γνωριμίας με το λυρικό θέατρο, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και διαλόγου.

Το νέο πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα πραγματοποιηθεί στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας, της Ηλιούπολης, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου και του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αλλά και στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στην οδό Πανεπιστημίου. 

Οι δράσεις, ήδη, ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2014. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.