.Η τρόικα δεν θέλει να βγείτε στις αγορές

Η επιρροή της τρόικας στον Αντώνη Σαμαρά, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται, καθώς με την Οικονομία να εξέρχεται από την εξαετή ύφεση και την επίτευξη λογιστικού και δημοσιονομικού πλεονάσματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει αρκετά χρήματα για την κάλυψη των μισθών και των συντάξεων, αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ και προστίθεται: 

Το μόνο που χρειάζεται είναι ο δανεισμός χρημάτων για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, που ανέρχεται στα 321 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- ανταπόκριση από την Αθήνα, το μεγαλύτερο μέρος του δημ... περισσότερα »

.Κρούσματα της νόσου των "τρελών αγελάδων" στη Φθιώτιδα

 Δύο θετικά κρούσματα της νόσου της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών σε νεκρά βοοειδή στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς που εδρεύει στη Λάρισα. 

Όπως ανακοίνωσετο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της εν λόγω περιφερειακής ενότητας, κατόπιν εντολών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου, έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις της Ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. 

Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται η άμεση και καθολική απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ζώων και των προϊόντων τους από την προσβεβλημένη εκτροφή. Δεύτερον, η ενημέρωση του κτηνοτρόφου και των εμπλεκόμενων φορέων για υποχρεωτική τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων αντιμετώπισης της νόσου. 

Τρίτον, η ενίσχυση και εντατικοποίηση σε όλα τα σφαγεία της χώρας των επισήμων ελέγχων στα σφάγια ενήλικων βοοειδών που υποχρεωτικώς εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία της νόσου πριν δοθούν στην κατανάλωση και τέταρτον η γνωστοποίηση των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

.Η απασχόληση των νέων στο Συμβούλιο της ΕΕ

 Tο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η στρατηγική Ευρώπη 2020, η απασχόληση των νέων, και τα σχήματα «εγγυήσεις για τη νεολαία» ήταν τα βασικά θέματα του πρώτου επί ελληνικής προεδρίας Συμβουλίου Απασχόλησης της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, οι υπουργοί ενέκριναν Σύσταση σχετικά με το πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης. Για το θέμα αυτό ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχουν σοβαρές συνέπειες στις προοπτικές απασχόλησης των νέων της Ευρώπης. 

Ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους άσκησης μπορεί να έχει αποφασιστικό και θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές απασχόλησης των ατόμων και τη μετάβασή τους σε κανονική απασχόληση». Στη Σύσταση δίνονται κατευθύνσεις για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου μαθησιακού περιεχομένου και κατάλληλων όρων εργασίας.

Το Συμβούλιο ενέκρινε ακόμη τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Σκοπός είναι η άμβλυνση των ακραίων μορφών φτώχειας μέσω της παροχής μη οικονομικής βοήθειας σε άτομα, οικογένειες ή νοικοκυριά. 

Η βοήθεια μπορεί να συνίσταται σε τρόφιμα ή άλλη βασική υλική στήριξη ή σε δραστηριότητες κοινωνικής ενσωμάτωσης, με σκοπό την κοινωνική ένταξη των απόρων. Οι χρηματοδοτικοί πόροι του Ταμείου είναι σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.

.Μία νέα εφαρμογή μετατρέπει τα «έξυπνα» κινητά και τις ταμπλέτες σε προσωπικούς ξεναγούς στα μουσεία

Χάρη σε μία νέα εφαρμογή, που ήδη δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης, οι επισκέπτες θα μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές τους («έξυπνα» κινητά και ταμπλέτες) για να απολαμβάνουν μία διαδραστική και προσωποποιημένη εμπειρία ξενάγησης στα μουσεία. 

Η νέα τεχνολογία, με την ονομασία CHESS (Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling- Εμπειρίες πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω κοινωνικο- προσωπικής αλληλεπίδρασης και εξιστόρησης), αναπτύχθηκε από Γάλλους, Έλληνες, Βρετανούς και Γερμανούς ερευνητές, με χρηματοδότηση περίπου 2,8 εκατ. ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα- Πλαίσιο για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καινοτομική τεχνολογία, που συντονίζεται από τη γαλλική εταιρεία DIGINEXT, χρησιμοποιεί φορητές τεχνολογίες ενισχυμένης (επαυξημένης) πραγματικότητας και τεχνολογίες γεω- εντοπισμού για να μετατρέψει τη συνηθισμένη παθητική ξενάγηση σε ένα μουσείο, σε μία ενεργητική, προσωπική και διαδραστική πολιτιστική εμπειρία. 

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς οδηγούς των μουσείων, η εφαρμογή CHESS αφηγείται στον κάθε επισκέπτη μία συγκεκριμένη ιστορία, η οποία επικεντρώνεται στα εκθέματα που είναι πιο σχετικά με τα ενδιαφέροντά του, με λιγότερες ή περισσότερες λεπτομέρειες, ανάλογα με την επιθυμία του. 

Οι ιστορίες μπορούν να εμπλουτιστούν με πολυμέσα και τρισδιάστατα παιχνίδια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα εκθέματα «μιλούν» και προσκαλούν τους επισκέπτες να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

.Ένοπλοι κατέλαβαν άλλο ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία

Μια ομάδα φιλορώσων ενόπλων που φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά κατέλαβε άλλο ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στη χερσόνησο. 
Η ομάδα, η οποία αποτελείτο από περίπου 80 μέλη και υποστηριζόταν από περίπου 50 πολίτες, απέκλεισε την είσοδο στο αεροδρόμιο κοντά στο χωριό Σάκι και έστησε σημεία ελέγχου με πολυβόλα κατά μήκος του διαδρόμου αποπροσγειώσεων, είπε ο εκπρόσωπος, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. 
Οι πολίτες, που κρατούσαν ρόπαλα και ξύλα, προσπάθησαν να μπουν στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρωσικές δυνάμεις ή φιλορωσικές ομάδες έχουν καταλάβει αναίμακτα διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας στην Κριμαία, ανάμεσά τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μπελμπέκ και το βασικό πολιτικό αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη, μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο. 

Έχουν υπάρξει διάφορες αναμετρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά μέχρι τώρα οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν έχουν προβάλει ένοπλη αντίσταση.

.Διήμερη επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στο Δουβλίνο

Το Δουβλίνο επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας. Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Darndale και συνάντηση με αντιπροσώπους της τοπικής κοινότητας και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να συζητηθούν οι επιπτώσεις της λιτότητας σε ευάλωτες ομάδες και ειδικά στους νέους.  

Στη συνέχεια  ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας Paul Murphy, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δουβλίνο.

Το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κεντρικός ομιλητής στο διεθνές συνέδριο με γενικό τίτλο «Να αμφισβητήσουμε το νόμο της τρόικας, να μετασχηματίσουμε την Ευρώπη» που συνδιοργανώνει το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (DCU) με το ευρωπαϊκό δίκτυο Transform! Europe.

.«Το ισχυρό ευρώ δημιουργεί πίεση στην οικονομία της Ευρωζώνης»

Το ισχυρό ευρώ δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση στην οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

«Αποτελεί πολύ σημαντική μεταβλητή για την οικονομική ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού. Όταν το ευρώ ισχυροποιείται, δημιουργεί πρόσθετη καθοδική πίεση στην οικονομία και τον πληθωρισμό, κάτι το οποίο και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι δικαιολογημένο. Συνεπώς, δεν είμαστε ευτυχείς αυτή τη στιγμή», δηλώνει ο κ. Νουαγιέ.

Το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 6,7% έναντι του δολαρίου πέρυσι, μειώνοντας τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και απειλώντας την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών της Ευρωζώνης.

Αν και η ΕΚΤ δεν έχει εντολή να θέτει στόχους για την ισοτιμία του ευρώ, ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα ισχυρότερο ευρώ «μπορεί να επηρεάσει τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών». Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε μετά τα σχόλια του κ. Νουαγιέ στα 1,3879 δολάρια από τα 1,3898 δολάρια. Την Παρασκευή έφθασε έως τα 1,3915 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ο κ. Νουαγιέ σημείωσε ότι ενώ η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν «είναι πολύ αμφιλεγόμενη» και στους κινδύνους 

(σ.σ.: για την οικονομία της Ευρωζώνης) περιλαμβάνεται ένα εξωτερικό σοκ, οι σημερινές προοπτικές είναι ευθυγραμμισμένες με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ. «Σκεφθήκαμε ότι οι συνθήκες είναι ακριβώς όπως θέλαμε. 

Ο ακραίος βαθμός διευκόλυνσης που έχουμε στην τρέχουσα συγκυρία», είναι ο κατάλληλος, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

.Αναμένεται δήλωση προόδου στο Eurogroup

Χωρίς πολιτική απόφαση για εκταμίευσης της επόμενης δόσης το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται μόνο μια θετική αναφορά προόδου. Η τρόικα επιστρέφει την Τετάρτη στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών εγείρουν νέες απαιτήσεις στα εργασιακά αναζητώντας μεταξύ άλλων τρόπους περιορισμού των απεργιών. 
Ζητούν αλλαγή τρόπου λήψης απόφασης για κινητοποιήσεις με τη λήψη της να λαμβάνεται τουλάχιστον από το 50% των εργαζομένων. Παράλληλα, θέτουν ζήτημα δυνατότητας του εργοδότη κατά τη διάρκεια απεργιών να προχωρά σε απομάκρυνση ή και αντικατάσταση μέρους του προσωπικού. Επίσης ζητά την κατάργηση των μισθολογικών τριετιών. 
Πάντως η κυβέρνηση, δια στόματος του Σίμου Κεδίκογλου, διαψεύδει τις πληροφορίες ότι η τρόικα θέτει αυτά τα ζητήματα ως προαπαιτούμενα για συμφωνία. 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», στα 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αν διεκπεραιώνονταν αμέσως οι εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση συντάξεων και καταβολή εφάπαξ. 
Ωστόσο, ενστάσεις διατυπώνει η τρόικα. Την ίδια ώρα, σε 95.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, με την αναμονή να κυμαίνεται 13 - 14 μήνες. Αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, τότε η αναμονή φτάνει τους 24 μήνες. 
Το θέμα είχε φέρει λίγο πριν από το τέλος του περασμένου μήνα στο φως ο Αθήνα 9.84 με ρεπορτάζ του Δημήτρη Κωστάκου στο οποίο γινόταν αναφορά στις επιθέσεις που δέχονται κατά καιρούς υπάλληλοι Ασφαλιστικών Ταμείων από αγανακτισμένους δικαιούχους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν το πράσινο φως για τη συνταξιοδότησή τους. 
το σημερινό Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αλλά μόνο μια θετική αναφορά προόδου ενώ στην Αθήνα, αρχίζουν οι προετοιμασίες για τις νέες διαβουλεύσεις με την τρόικα από μεθαύριο Τετάρτη. 
Επιτήρηση τα επόμενα 20 χρόνια μέχρι την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, προέβλεψε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τον Τάκη Καμπύλη ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, προσθέτοντας ότι «η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές που παραμένουν επιφυλακτικές δεν λύνει το πρόβλημα χρηματοδότησης». 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.