.«Η EE εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την τρόικα»

 Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν την τρόικα η οποία αξιολογεί την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να αναθέσουν στην Αθήνα να εφαρμόσει ένα δικό της σχέδιο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με αντάλλαγμα μια ελεγχόμενη ροή ελάφρυνσης χρέους, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η διάλυση της τρόικας - που αποτελείται από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ορισμένοι στην Ελλάδα «παρομοιάζουν με την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας», όπως τονίζει το πρακτορείο - θα είναι ένα από τα κεντρικά στοιχεία του νέου σχεδίου για την Αθήνα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Μετά την έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους νωρίτερα φέτος, η τρόικα συνεχίζει τις επιθεωρήσεις μόνον στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.
Βάσει του σκεπτικού που περιέγραψαν οι πηγές του Ρόιτερς, οι έλεγχοι που ασκεί η τρόικα θα αντικατασταθούν από μια ειδική  ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα διενεργεί ελέγχους ανά διετείς περιόδους και όχι κάθε τρεις μήνες, εάν η Ελλάδα δεν χρειαστεί νέο δανεισμό.

Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα που θα της έχουν τεθεί θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με κάποια μορφή, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ισχυόντων δανείων μάλλον, παρά τη χορήγηση νέων.

.Η γερμανική κυβέρνηση μπλόκαρε την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία

 Η κυβέρνηση της Γερμανίας πάγωσε την παράδοση εκπαιδευτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία από την αμυντική βιομηχανία Rheinmetall, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα απαγορεύσουν επίσης αναδρομικά τις παραδόσεις όπλων στη Μόσχα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι ακύρωσε την άδεια που είχε δώσει στη Rheinmetall να εξάγει τον εξοπλισμό αυτό στο πλαίσιο της κατασκευής ενός εκπαιδευτικού στρατοπέδου του ρωσικού στρατού στο Μουλίνο, στην περιοχή του Βόλγα. Την πληροφορία αυτή είχε δημοσιεύσει πρώτη η εφημερίδαΖιντόιτσε Τσάιτουνγκ.
"Θεωρούμε αναγκαίο στην παρούσα κατάσταση" να μην εγκρίνουμε την παράδοση, δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι όσα μέρη έχουν ήδη παραδοθεί στις ρωσικές αρχές "δεν είναι λειτουργικά".
Η Rheinmetall δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής. Η γερμανική κυβέρνηση είναι σε επαφή με την εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα, εφόσον το θελήσει, να ζητήσει να αποζημιωθεί για την ακύρωση του συμβολαίου της που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, το συνολικό κόστος των εγκαταστάσεων στις οποίες θα εκπαιδεύονταν περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες ανέρχεται στα 128 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση του Βερολίνου τυπικά δεν εντάσσεται στις κυρώσεις που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας αφού οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν μεν την εξαγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων προς τη Ρωσία, όχι όμως και την εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν ήδη υπογραφεί.

.Το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο θα ερευνήσει την προϊστορία στον βυθό της Αργολίδας

«Το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο είναι οι ελληνικές θάλασσες, όπου υπάρχουν περισσότερα από 1.500 ναυάγια και η διερεύνηση αυτού του πλούτου διευρύνει τους ορίζοντες της ιστορίας μας και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερο την προέλευσή μας» 

ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της αποστολής «Terra Submersa», που θα εξερευνήσει τα προϊστορικά τοπία που βρίσκονται βυθισμένα στον Αργολικό Κόλπο, με το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο, που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Ο υπουργός Πολιτισμού, αφού καλωσόρισε «στην πιο ανεξάντλητη πηγή καυσίμου του πλοίου, που είναι η Ελλάδα και ο ήλιος της»
 τον καπετάνιο Gerard D'Aboville, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γενεύης Jean-Dominique Vassalli και τον διευθυντή του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Lorenz Baumer, τόνισε: 

«Εκατό χρόνια πριν, ο Φρεντ Πουασονά και ο Ντάνιελ Μπόβι από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ήρθαν στην Ελλάδα και ανακάλυψαν τα ύψη και τις κοιλάδες της. Ο Πουασονά ήταν ο πρώτος που πάτησε τον Μύτικα και μέσα από τις 7.000 φωτογραφίες του γνώρισε την Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Έναν αιώνα μετά, πάλι οι Ελβετοί φίλοι μας, μας βοηθάνε να ανακαλύψουμε τις υποθαλάσσιες κοιλάδες της, ξεκινώντας από το Φράγχθι της Αργολίδας, όπου πολύ βάσιμα περιμένουμε σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και σπουδαία αρχαιολογικά πορίσματα που αφορούν την προϊστορία της Ελλάδας, τη Νεολιθική Περίοδο». 

«Σήμερα, ξεκινάμε μία πενταετή συνεργασία, η οποία στηρίζεται από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων της χώρας μας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα και από το πλοίο που είναι αφιερωμένο στην αρχαιολογική έρευνα.

 Και όλα αυτά, στην επέτειο των 50 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία κυρίως στην Ερέτρια αλλά και αλλού έχει δώσει λαμπρά δείγματα αφοσιώσεως στην επιστήμη και την ιστορία της Ελλάδος» πρόσθεσε.

.Αναθεωρεί η Ρωσία τις σκέψεις για απαγόρευση εισαγωγής ελληνικών φρούτων

Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται πως αναθεωρεί τις σκέψεις απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών φρούτων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ. 

«Με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις» δήλωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ ο κ. Ντάνκβερτ, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας». 

Σύμφωνα με τον κ. Ντάνκβερτ αυτήν την εβδομάδα πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής, που εξάγεται στη Ρωσία. 

«Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους» είπε ο κ. Ντάνκβερτ.

Στο ενδεχόμενο πιθανής απαγόρευσης της εισαγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και όλης της φυτικής παραγωγής από την ΕΕ, είχε αναφερθεί ο κ. Ντάνκβερτ και άλλα στελέχη της υπηρεσίας του την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε παρτίδες με ροδάκινα και νεκταρίνια από την Ελλάδα εντοπίστηκε παράσιτο καραντίνας grapholita molesta.

Εξάλλου, οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από τα εμπορικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, καθώς και η πορεία των ελληνικών εξαγωγών θα εξετασθούν, μεταξύ άλλων, στην αυριανή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη.

.Τα νούμερα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν βγαίνουν» εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς τα νούμερα για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δείχνουν ότι δεν βγαίνουν και δεν αργεί η στιγμή που θα αποτελέσουν παρελθόν .

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, η συγκυβέρνηση, μετά την ήττα της στις ευρωεκλογές και την περαιτέρω κοινωνική απομόνωσή της, προσπαθεί εναγωνίως να γαντζωθεί στην εξουσία επενδύοντας αποκλειστικά σε επικοινωνιακά παιχνίδια. 

Και σε αυτή όμως την προσπάθειά της, προσθέτει, αποτυγχάνει πλήρως, όπως έδειξε το φιάσκο με την δήθεν εξορία της τρόικα στο Παρίσι και το παραμύθι περί τέλους των μνημονίων, καθώς και όταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης έσπευσαν να επιτεθούν στο ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση της Αργεντινής, συντασσόμενοι ευθέως και ανερυθρίαστα με τους κερδοσκόπους των αγορών.

Αναφερόμενος στις θέσεις του υπουργού Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι την ίδια στιγμή, ο κ. Χαρδούβελης μιλάει για «δημοσιονομικό ξύλο», χωρίς έλεος και τέλος, παρουσιάζοντας ένα υποτιθέμενο νέο «Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης» 

που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ το πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί δείχνει την άρρηκτα δεμένη σχέση και αγαστή συνεργασία κυβέρνησης-τρόικας για τη συνέχιση του Μνημονίου.

.Στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Στην Αθήνα βρίσκεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προανήγγειλε την επίσκεψη του με ένα ιδιαίτερα θερμό μήνυμα προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. 
Στο σχετικό δελτίο Τύπου της Κομισιόν υπογραμμίζεται πως ο κ. Γιούνκερ επέλεξε την Ελλάδα για να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη με το νέο αξίωμά του σε κράτος- μέλος της ΕΕ.
Αποκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό «φίλο και συνάδελφο» ο κ. Γιούνκερ ανακοινώνει πως από την Αθήνα θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Προεδρίας του, για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ στέλνει μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλουν ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς συναντάται αυτή την ώρα με τον κ. Γιούνκερ, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.