.Αγωνία στην Αθήνα για τη δόση σε... δόσεις


Έντονη είναι η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Η αγωνία του Γιάννη Στουρνάρα και των συνεργατών του δεν εστιάζεται μόνο σε αυτό καθ' αυτό το γεγονός της καταβολής αλλά κυρίως στο αν η δόση θα μας χορηγηθεί εφάπαξ ή τμηματικά.
Το θέμα είχε συζητηθεί και στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής εξού και η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη Συνέντευξη τύπου ότι στόχος μας είναι και ότι οι δανειστές μας πρέπει να μας δώσουν τη δόση εφάπαξ.

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, από την πρώτη στιγμή που εξετάστηκε ουδέποτε έχει εγκαταληφθεί από τους δανειστές μας, οι οποίοι το έχουν θέσει στο τραπέζι και ως ένα μοχλό πίεσης για να πείσουν την ελληνική πλευρά και να ψηφίσει αυτά που πρέπει, αλλά και κυρίως να τα εφαρμόσει.

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως αν υπάρξει η οποιαδήποτε εμπλοκή με την ψήφιση των μέτρων – δηλαδή με τα εργασιακά – τότε η τμηματική καταβολή της δόσης είναι πιο πιθανή παρά ποτέ.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο υπουργός οικονομικών ήθελε και θέλει να έχουν κλείσει όλα μέχρι σήμερα οπότε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Π. Τσακόγλου θα συμμετάσχει στο Euroworkinggroup. 

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη σύνθεση των τεχνοκρατών των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης είναι προπαρασκευαστική του επικείμενου Eurogroup, η ελληνική πλευρά θέλει να διαλύσει τα όποια σύννεφα και τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν από τους δανειστές μας για τη συμφωνία γύρω από τα μέτρα, 

έτσι ώστε η συζήτηση να επικεντρωθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και των παρεμβάσεων που θα αποφασιστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

.Χωρίς συμφωνία των τριών τα μέτρα στη Βουλή


Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την συμφωνία των εργασιακά αλλά και για την συνοχή της συγκυβέρνησης. Νωρίς σήμερα το πρωί υπήρξε και δεύτερος γύρος τηλεφωνικής διαβούλευσης μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ΔΗΜΑΡ.  

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ευαγ. Βενιζέλο, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να κλείσει το πακέτο μέτρων με την συμβιβαστική φόρμουλα στα εργασιακά που αντιπρότεινε η τρόικα χωρίς την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ.

Στο μεταξύ όμως πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν  -χωρίς κανείς να γνωρίζει αν είναι γεγονός ή μέσον πίεσης- ότι η τρόικα μετά την μη αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης που έκανε στα εργασιακά προτίθεται να την αποσύρει επιστρέφοντας στην αρχικές διατυπώσεις και απαιτήσεις.

Το μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή τις τελευταίες ώρες και το μόνο που δηλώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι το πακέτο των μέτρων θα κατατεθεί με ή χωρίς την συμφωνία της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

.Όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο


Την ερχόμενη εβδομάδα, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή,αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 
Την ελπίδα πως όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή, εξέφρασε ο Ιωάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. 
«Όλα τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή σε ένα άρθρο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. 
O κ. Στουρνάρας αναφερόμενος προσωπικά στον Φ. Κουβέλη και στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα οποία και ενημέρωσε χθες για τις τελευταίες εξελίξεις, τους κάλεσε να στηρίξουν το πακέτο των εργασιακών ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να καταθέσει το πακέτο των μέτρων στη Βουλή. 
Όπως προκύπτει από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο έχει οριστεί έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα κυρωθούν διακρατικές συμφωνίες.
Από Τετάρτη έως και την Παρασκευή η ημερήσια διάταξη παραμένει «ανοικτή», εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες πως έχει ξεκινήσει με την τρόικα μια συζήτηση για να μην περιληφθούν τα εργασιακά στο πακέτο μέτρων που θα ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά σε επόμενο χρόνο.
Το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία και θα ενημερώσει.
Εν τω μεταξύ, χωρίς νομοθετική εργασία την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι η Ολομέλεια της Βουλής, εν αναμονή του πακέτου των μέτρων, όπως προκύπτει από την ημερήσια διάταξη των εργασιών της Ολομέλειας που οριστικοποιήθηκε από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο μνημόνιο, ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αυτές τις ημέρες απουσιάζει στο εξωτερικό, προκειμένου η συζήτηση να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό.

.Το σχέδιο της κυβέρνησης για την άμεση μείωση των δημοσίων υπαλλήλων


Με τρία βασικά «όπλα», που περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, φαίνεται να αντιμετωπίζεται η αρχική απαίτηση της τρόικας για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012, ζήτημα το οποίο -πέρα από την πολιτική του διάσταση- θα είχε και άμεσο αντίκτυπο στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, η οποία επιχειρείται από τον αρμόδιο υπουργό, Αντώνη Μανιτάκη. 

Τα «όπλα» αυτά, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, είναι η άμεση απόλυση τουλάχιστον 2.000 επίορκων και υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, των «κοπανατζήδων» και των «ακατάλληλων»,

 οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, που έως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα φτάσουν περίπου τους 50.000, καθώς και η μείωση των δομών των υπουργείων κατά 50% -έπειτα από αξιολόγησή τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο.  

Οι δανειστές, σύμφωνα με το μνημόνιο, ζητούν την απόλυση 2.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 και ακόμη 25.000 έως 30.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013, με στόχο έως το 2015 στο Δημόσιο να υπηρετούν 150.000 λιγότεροι υπάλληλοι. 

.Φάλαινα με (σχεδόν) ανθρώπινη φωνή και διάθεση για επικοινωνία...!


Πρώτη φορά οι επιστήμονες διαπίστωσαν, μέσω ακουστικής ανάλυσης, ότι οι φάλαινες -τουλάχιστον ένα είδος άσπρης φάλαινας- μπορούν να μιμηθούν τις φωνές των ανθρώπων και μάλιστα με πιθανό κίνητρο να επικοινωνήσουν μαζί μας. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που εξέπληξε και τους ίδιους τους ερευνητές, αφού μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως οι φάλαινες γενικά παράγουν ήχους με ένα τρόπο που είναι τελείως διαφορετικός από τον ανθρώπινο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σαμ Ριτζγουέϊ του Εθνικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Θηλαστικών των ΗΠΑ και ενός ερευνητικού φορέα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", 

είχαν ήδη από το 1984 αρχίσει να προσέχουν μερικούς ασυνήθιστους ήχους να βγαίνουν από μερικά θηλαστικά της θάλασσας (λευκές φάλαινες και δελφίνια) που βρίσκονταν στα ενυδρεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ήχοι αυτοί θύμιζαν κάπως τον ακατάληπτο διάλογο δύο ανθρώπων, όπως ακούγεται από κάποια απόσταση. 

Τελικά, μετά από κάποιο διάστημα, η πιθανή πηγή των ήχων εντοπίστηκε σε μια εννιάχρονη αρσενική λευκή φάλαινα, όταν συνέβη κάτι απροσδόκητο: ένας δύτης του ενυδρείου αναδύθηκε στην επιφάνεια κάνοντας στους συναδέλφους του μια πολύ παράξενη ερώτηση: 

«Ποιος μου είπε να βγω έξω;». Ενώ κανείς συνάδελφός του δεν του είχε πει κάτι τέτοιο, του φάνηκε ότι άκουσε τη λέξη «έξω» μέσα στο νερό και μάλιστα αρκετές φορές.

Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι οι ήχοι, που θύμιζαν ανθρώπινη κουβέντα, προέρχονταν από τη λευκή φάλαινα με το όνομα NOC. 
Το συγκεκριμένο θαλάσσιο θηλαστικό είχε επί επτά χρόνια ζήσει σε κλειστό χώρο μαζί με δελφίνια και άλλες άσπρες φάλαινες και είχε συνηθίσει την παρουσία ανθρώπων δυτών. 
Η NOC είχε περάσει μετά τη σύλληψή της (το 1977, στα ανοιχτά του Καναδά) πολλές ώρες εκπαίδευσης κοντά σε ανθρώπους.

Τελικά, οι ανθρώπινοι ήχοι σταμάτησαν μετά από τέσσερα χρόνια, όταν πια η NOC ενηλικιώθηκε. 

.Στη Θεσσαλονίκη Παπούλιας - Σαμαράς για τις εορταστικές εκδηλώσεις


Αύριο το πρωί φτάνουν στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι στις 11 το πρωί θα παραστούν στην επίσημη δοξολογία, για τον Πολιούχο Αγιο Δημήτριο και την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» και «Γιορτή Σημαίας: Στα βήματα των ελευθερωτών». 
Στην τελετή εγκαινίων θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα, ενώ ο κ. Παπούλιας θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή. Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην εκδήλωση για τον πανηγυρικό της ημέρας που οργανώνουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Στις 10.45 το πρωί του Σαββάτου ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, για τη Γιορτή της Σημαίας, και θα παραδώσει τη σημαία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στον επικεφαλής αξιωματικό του τμήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, για να ακολουθήσει η έπαρση της στον Λευκό Πύργο.

Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει επαφές με τις αρχές της πόλης και θα συνοδέψει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό.  Αύριο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.