.Τιμή και δόξα σε όσους αντιστάθηκαν…

Το μυαλό μου και η καρδιά μου είναι με αυτούς που αντιστάθηκαν στο ολοκληρωτικό καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο. Είναι με αυτούς που αψήφησαν τον τρόμο και την καταπίεση, χωρίς να λογαριάζουν το προσωπικό κόστος. Με εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους, που δεν εμήδισαν. Ιδίως με εκείνους, που είχαν το διανοητικό θάρρος να παραδεχτούν ότι το «όνειρο της Επανάστασης» στο οποίο πίστεψαν, ήταν ένας εφιάλτης.

 Αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα προσωπικά έναν από αυτούς. Τον Daniel Alar-con Ramirez, γνωστό ως Benigno, που στρατεύθηκε ολόψυχα στη Μεγάλη Ουτοπία. Από τους πρωτεργάτες της Κουβανέζικης Επανάστασης, αντάρτης με τον Τσε στη Βολιβία, ανώτατος αξιωματούχος στην Κούβα του Φιντέλ, βίωσε μια αφόρητη συνει-δησιακή κρίση και δραπέτευσε από τον «παράδεισο», επιβιώνοντας ως οικοδόμος στο Παρίσι...

Το 2002 κυκλοφόρησε στα ελληνικά το συγκλονιστικό βιβλίο του «Η ζωή και ο θάνατος της Επανάστασης στην Κούβα», από τις εκδόσεις Παρατηρητής. Με αυτή την αφορμή βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε για ώρες. Ο ζόφος που αναδύεται από το βιβλίο του είναι πολύ λίγος μπροστά στη βιωματική προφορική μαρτυρία. Μακάρι να είχα μαγνητοφωνήσει τις συνομιλίες μας.
Ο Benigno πέθανε τον Μάρτιο του 2016 στο Παρίσι. Ως φόρο τιμής σε αυτόν τον μοναδικό άνθρωπο, παραθέτω την τελευταία σελίδα από τον επίλογο του βιβλίου του:

«…Ο λαός της Κούβας τα βλέπει αυτά και τα καταλαβαίνει, αλλά τον τρομοκρατούν τόσο που δεν μπορεί να πει τίποτε. Σήμερα υπάρχει στην Κούβα πολύ μεγάλος τρόμος και εμείς οι στρατιωτικοί χρησιμοποιηθήκαμε για να εμφυτεύσουμε και να διατηρήσουμε τον τρόμο αυτόν, αν και μπορώ να πω με βεβαιότητα, χωρίς το φόβο ότι σφάλλω, πως περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό των κουβανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι με την κυβέρνηση ούτε με το Φιντέλ. Απλώς είναι άνθρωποι που δεν έχουν που αλλού να πάνε και ζουν μέσα στο φόβο. 

Έχω συζητήσει με χιλιάδες υψηλόβαθμους αξιωματικούς και οι ερωτήσεις τους είναι πάντα οι ίδιες: μέχρι πότε θα κρατήσει αυτό; Τι θα σκεφτεί να κάνει ο Φιντέλ; Η αίσθηση του λαού είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής και ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πολιτική, αλλά δεν το εκδηλώνει γιατί μια φράση αρκεί για να θεωρηθείς αντεπαναστάτης.

…Σήμερα, νιώθω μεγάλη ντροπή επειδή όλα αυτά δεν τα σκέφτηκα νωρίτερα, αλλά παρότι δεν είναι δικαιολογία, θυμάμαι καλά το πόσο δύσκολο ήταν για μένα. Δέχομαι το βαθμό της ενοχής μου και σήμερα πιστεύω ότι, όσο κι αν με καταδικάσουν ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Δεν είναι ότι προσπαθώ να βρω δικαιολογίες, αλλά η πίστη μου στο Φιντέλ ήταν τόσο τυφλή, που ακόμα και μετά τη συνειδητοποίηση της αλήθειας, στα όνειρά μου εξακολουθούσα να πιστεύω σ’ αυτόν. 

Ήταν πολύ σκληρό για μένα να δεχτώ ότι, μετά τα τόσα όμορφα πράγματα που μας είχε κάνει να πιστέψουμε, όπως το δίκιο τού να κάνεις την Επανάσταση, ο ίδιος ο Φιντέλ θα έκανε πράξεις τόσο ποταπές.
…Αυτό που πραγματικά με πονάει είναι ότι αποτέλεσα μέρος του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος του κουβανικού λαού και γι’ αυτό σήμερα νιώθω εντελώς μετανιωμένος που ακολούθησα έναν άνθρωπο με τις ιδέες του Φιντέλ
».

Πέτρος Παπασαραντόπουλος

.Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και θεωρητικά πάντα, η διοίκησή της λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς κομματικές ταμπέλες και κυρίως χωρίς να παίζει παιχνίδια. Πολλοί έχουν αναρωτηθεί επίσης, ποια είναι η δουλειά των υποδιοικητών της ΤτΕ, αφού έτσι κι αλλιώς όλη τη δουλειά ο Στουρνάρας τη βγάζει. Τι αρμοδιότητες έχει π.χ. ο Συριζαίος υποδιοικητής Θ. Μητράκος και τι ο επιλεγείς από τον Αντ. Σαμαρά υποδιοικητής κ. Μουρμούρας ο οποίος μόλις έπιασε θέση άλλαξε ρότα και ξέχασε τους ευεργέτες του;
Προφανώς οι άνθρωποι, για τους υψηλούς μισθούς που παίρνουν να κάνουν σημαντική δουλειά και να βοηθούν στο έργο του διοικητή που είναι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και του νομίσματος. Αλλιώς θα πρόκειται για περιφερόμενα «φαντάσματα» στο ιστορικό κτίριο της οδού Αμερικής τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να... κοστίζουν ουκ ολίγα και να προκαλούν εντάσεις. Ακούγονται πολλά για το ρόλο που έχουν οι δύο υποδιοικητές, ρόλο άσχετο με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην ΤτΕ. 
Για παράδειγμα, ο άλλοτε συνδικαλιστής με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Μητράκος, είναι το μάτι και το αυτί της Αντιπροεδρίας στο... άντρο του μεγάλου εχθρού του Μαξίμου, του Γ. Στουρνάρα. Τρίζουν τα πατώματα στο κτίριο; Το έχει μάθει ο Δραγασάκης και το υπόλοιπο σύστημα από την πρώτη στιγμή. Συναντάται ο διοικητής με τον κ. Φουφουτίδη, αμέσως εξυφαίνεται σενάριο συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης και το Μαξίμου βγάζει τα όπλα και στήνει τα τρολ για να επιτεθούν.
Υπάρχουν, όμως, κι άλλα ωραία. Βλέποντας οι δύο υποδιοικητές ότι το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει αναζητούν στηρίγματα φλερτάροντας τη Νέα Δημοκρατία. Άλλος πλησιάζει τους Μητσοτακικούς, άλλος έχει κάνει δεύτερο σπίτι του τα γραφεία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Απ' ότι μαθαίνουμε ο κ. Καραμανλής δεν θέλει ούτε να τον βλέπει, αλλά τι να κάνει, αντέχει τις... μουρμούρες.
Δεν ξέρουμε αν η ΝΔ αναζητά στελέχη για να τους κάνει υποδιοικητές όταν θα γίνει κυβέρνηση, αλλά μαθαίνουμε ότι οι σημερινοί ματαιοπονούν. Ούτε ο ένας μπορεί να παραμείνει στη θέση του αφού η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτη... πάθος και λάθος, ούτε ο άλλος επίσης που περιφέρεται σε Ελλάδα και εξωτερικό κάνοντας ταξίδια άνευ ουσιαστικής σημασίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Συμπέρασμα; Οι εξωθεσμικές κινήσεις των υποδιοικητών έχουν προκαλέσει πολύ γέλιο, παρά ενόχληση στον Στουρνάρα αλλά αποδεικνύουν ότι... όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες.

.Θεατρινισμοί Καμμένου στο Καστελλόριζο

Με πρωτοβουλία του Π. Καμμένου ζητήθηκε η σύγκληση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στο Καστελλόριζο.
Διερωτώμεθα τι εξυπηρετεί στην παρούσα φάση η συγκεκριμένη τοποθεσία δεδομένου ότι δεν καλύπτει κάποια δραστηριότητα της επιτροπής ή κάποια άλλη εθνική σκοπιμότητα. Αντιθέτως ο ανεδαφικός αυτός προγραμματισμός μπορεί να αποτελέσει έμμεση πρόκληση για έναρξη περαιτέρω κλιμάκωσης των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των Τούρκων στην περιοχή καθώς και της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν.
Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι ενημερώσεις αυτές λαμβάνουν χώρο σε υψηλής ασφαλείας και κατάλληλα προετοιμασμένους χώρους, που σημαίνει ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συμβεί οποιοδήποτε ανεπιθύμητο περιστατικό ή προβοκάτσια σε βάρος των συμμετεχόντων και της εθνικής ασφαλείας.
Επίσης, απαιτείται αυξημένο κόστος για τις μετακινήσεις της επιτροπής με αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία, ενώ υπάρχει και σημαντική πιθανότητα παρενοχλήσεων και προκλήσεων από τους Τούρκους.
Οι συσκέψεις της επιτροπής είναι ιδιαίτερα σημαντικές και με εθνική σκοπιμότητα αλλά όχι στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία άλλωστε δεν είναι αμφισβητούμενη.
Είναι προφανές, ότι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας δεν εξασφαλίζεται καθιστώντας την επιτροπή της Βουλής «πλανόδιο θίασο» με άγνωστο σενάριο και ακροατήριο, αλλά έχοντας στα σύνορα της χώρας ισχυρές, κατάλληλα εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες και με υψηλό ηθικό Ένοπλες Δυνάμεις.
Τέτοιοι θεατρινισμοί και λεονταρισμοί μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν σε φίλους και εχθρούς και σίγουρα δεν εκπέμπεται το μήνυμα που υποτίθεται ότι θέλει να στείλει ο Μέγας... πολιτικός και... Στρατάρχης, ο συνεταίρος του αριστερο - δεξιού θιάσου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Καμμένος.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με την ενέργεια αυτή εξυπηρετείται μόνο η προβολή του Π. Καμμένου. Μάλλον ο ακομβίωτος Στρατάρχης ζήλεψε τις δόξες του Αλέξη Τσιπ...ρανίστα στην Κούβα και είπε κι αυτός να στήσει μια φιέστα για λόγους καθαρά εσωτερικής κομματικής κατανάλωσης και σε καμία περίπτωση με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Όλοι οι σώφρονες πολίτες αυτής της χώρας με ανησυχία παρακολουθούν τις ημέρες και τα έργα αυτής της επικίνδυνης πλέον κυβέρνησης και αναμένουν την δυναμική αντεπίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τους δώσει να καταλάβουν ότι τέλειωσε ο χρόνος τους πριν συμβούν τα χειρότερα και μη αναστρέψιμα για τη χώρα.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.