.Πώς θα επιβιώσει μία χώρα χωρίς να καταστραφεί η δημοκρατία;


Κατά της εμμονής της Γερμανίας για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, η οποία «καταστρέφει χώρες όπως η Ελλάδα η Πορτογαλία και η Ισπανία», τάσσεται ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Heiner Flassbeck.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο επικεφαλής ο άνθρωπος που έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, καθώς και υφυπουργός Οικονομικών των περίοδο 1998-99 

υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που ακολουθεί η χώρα, «συρρικνώνει την ελληνική οικονομία», ενώ αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανάπτυξη το 2013, τόνιζει:

«H Ελλάδα δεν είναι κοντά στο δρόμο της ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν θετικά κίνητρα και δε βλέπω κανένα θετικό κίνητρο, αντιθέτως, η όλο και βαθύτερη ύφεση βυθίζει στην ανασφάλεια και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου οι οποίες δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

Παράλληλα, ο κ.Flassbeck έκανε λόγο για συντηρητικές και στενόμυαλες πολιτικές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι Βρυξέλλες και κάποιες πρωτεύουσες είναι πεπεισμένες πως όσο περισσότερο πόνο αισθανθεί κανείς τόσο καλύτερα θα νιώσει αργότερα. Δυστυχώς όμως δεν αληθεύει οικονομικά. Μια καταρρέουσα οικονομία δεν διαθέτει κάποιο φυσικό πάτο που θα πιάσει και στη συνέχεια θα ανακάμψει αυτόματα. 

Αλλά ακόμα κι αν πιάσει πάτο χρειάζεται πολύς χρόνος για να επανέλθει και το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής. Πώς θα επιβιώσει πολιτικά μια χώρα μέσα από μια τέτοια δοκιμασία, χωρίς να καταστραφεί η δημοκρατία».

Ο κ. Flassbeck σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη και την ενεργοποίηση του εταιρικού τομέα με την αύξηση των μισθών και των εταιρικών φόρων 

τονίζοντας ότι «το να βασιστούμε στην προθυμία άλλων χωρών να συσσωρεύσουν όλο και περισσότερο χρέος, όπως έκανε η Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν αποτελεί πλέον λύση για την Ευρώπη».

Τέλος, ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να αλλάξει την τρέχουσα χάραξη οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, απαντά: «Mια καινούργια και βαθιά οικονομική ύφεση, που είναι ενδεχόμενο να συμβεί το 2013, θα αλλάξει την πορεία των γεγονότων. 

Μπορεί να είμαι ακόμα αφελής, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι η πολιτική της λιτότητας μπορεί να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

.ΠΑΣΟΚ: Με επιπόλαιο τρόπο η συζήτηση για το ΔΝΤ


Με εντυπωσιακά επιπόλαιο τρόπο διεξάγεται στη χώρα μας η συζήτηση περί ΔΝΤ, ακόμα και τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΠΑΣΟΚ, που σχολιάζουν την τροπή που τείνει να πάρει η συζήτηση ύστερα από την αποκάλυψη λανθασμένων εκτιμήσεων του Ταμείου για την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι την ώρα που ο κ. Τσίπρας «έκθαμβος από την αμερικανική πολιτική αθωώνει το ΔΝΤ και καταδικάζει τις ελληνικές κυβερνήσεις για τις περικοπές μισθών, κάποιοι θέτουν ως προτεραιότητα την αποχώρηση του ΔΝΤ ώστε στο πρόγραμμα στήριξης να μείνουν μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». 

Στην Ιπποκράτους απορούν γιατί όσοι θέτουν παρόμοια θέματα «δεν αναρωτιούνται τι έλεγαν και τι έκαναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ όταν το ΔΝΤ έκανε εσφαλμένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα». 

Και υπενθυμίζουν τα περιστατικά της περιόδου τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου 2011 όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε συγκρουστεί με την τρόικα λόγω, ακριβώς, των εσφαλμένων εκτιμήσεών της σχετικά με την ύφεση . 

Τότε η τρόικα είχε αποχωρήσει από την Ελλάδα δυσαρεστημένη. Και όπως επισημαίνουν στην Ιπποκράτους, εκείνη την περίοδο, όσοι τώρα κάνουν λόγο για αποχώρηση του ΔΝΤ από τον μηχανισμό στήριξης  έκαναν λόγο για «μπλόφα» και επικρίνοντας, μάλιστα τον κ. Βενιζέλο. 
Ωστόσο, όπως τονίζεται, εκείνη η σύγκρουση «οδήγησε στο δεύτερο βελτιωμένο πρόγραμμα και στο κούρεμα του χρέους». 

.Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες


Αποφασισμένοι να «παραλύσουν» όλη τη χώρα εμφανίζονται οι αγρότες, μετά τη μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα, Πιερίας, που έληξε πριν από λίγη ώρα.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των αγροτών απ΄ όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

«Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός. Η προσέλευση στη σημερινή μας συνάντηση, όπου αποφασίστηκε ότι αύριο βγαίνουν όλα τα τρακτέρ έξω, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Θα γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση», αναφέρει ο κ.Λιλιόπουλος. 

Η μεγάλη αυτή κινητοποίηση συναρτάται από τις συναντήσεις που θα έχουν από αύριο, όπως μας είπε ο κ. Λιλιόπουλος. Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, ενώ θα γίνουν συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. 

Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος.

.Παράνομη κρίθηκε η απεργία σε λεωφορεία και τρόλει


Σε νέα συνεδρίαση προχωρούν σήμερα το απόγευμα οι εργαζόμενοι σε τρόλει και λεωφορεία, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κρίνει την απεργία παράνομη. 

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) καλεί τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στην εργασία τους επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα». 

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση της ΟΣΥ είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για όλα τα ζητήματα,  εκτός φυσικά από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο».

Σημειώνεται πως για την ώρα δεν έχει αλλάξει η απόφαση των εργαζομένων για απεργία έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου δεν  κυκλοφορούν τρόλει και λεωφορεία στην πρωτεύουσα.

Επίσης δεν κυκλοφορούν τρένα του ΟΣΕ και προαστιακός σιδηρόδρομος λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει έως και τη Δευτέρα η ΠΟΣ. Επιπλέον, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του Μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.