.Φορολόγηση έως 45% σε ενοίκια και εφάπαξ


Νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για θέματα φορολογίας έχει προγραμματισθεί σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά αναμένετε να εξετάσουν θέματα σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος, αλλά και τη φορολογία κεφαλαίου για τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες οι απόψεις πλέον συγκλίνουν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυβερνητικοί εταίροι εξετάζουν κλιμακωτή φορολόγηση από 10% έως 45% τόσο σε ενοίκια όσο και στο εφάπαξ. 

Στην αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων εξετάζεται να επιβάλλεται φόρος 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ και 45% για το τμήμα των εισοδημάτων που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.

Στην φορολόγηση του εφάπαξ θα επιβάλλεται φόρος 10% στα πρώτα 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 και 45% για το τμήμα του εφάπαξ που ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.

.Οι Γερμανοί καταστρέφουν και την Πορτογαλία προωθώντας το σχέδιο τους


Δεν υπάρχει πλέον ευρωπαϊσμός άλλα γερμανικοί σχέδιο και βάση αυτού η οικονομία της Πορτογαλίας είναι πλέον τραγική κατάσταση. Επιδεινώνονται όλοι οι δείκτες. Καλπάζει η ανεργία.
Αναλυτικά:
Η οικονομική ύφεση και η ανεργία στην Πορτογαλία συνέχισαν την ανοδική πορεία τους και κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς δανειακής δέσμευσης και είναι αναγκασμένη να επιβάλλει μία πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας.
Ενώ η χώρα την Τετάρτη παρέλυσε λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας κατά της λιτότητας, το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (ΙΝΕ) ανακοίνωσε πως την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% ή κατά 3,4% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης της ανεργίας έφθασε στο 15,8%, το υψηλότερο επίπεδο στην Ιστορία της χώρας, από 15% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 12,4% πριν από έναν χρόνο ακριβώς, προσθέτει το ΙΝΕ.
Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα υπερέβησαν κατά πολύ τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόικας των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), που στόχευαν για ανεργία 15,5% σε ετήσια βάση.
Στις τάξεις των νέων ηλικίας από 15 έως 24 ετών, η ανεργία μάλιστα έχει αυξηθεί στο 39% από 30% πριν έναν χρόνο.
Συνολικά η πορτογαλική οικονομία, που βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης από το 2010 θα κλείσει το τρέχον έτος με ύφεση 3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Κατά το τρίτο αυτό τρίμηνο, η πτώση της εσωτερικής ζήτησης σημείωσε μικρότερη αύξηση, χάρις στη «λιγότερο εμφανή μείωση των επενδύσεων», εξήγησε το στατιστικό ινστιτούτο.
Όμως “αντίθετα, η θετική συμβολή της καθαρής εξωτερικής ζήτησης μειώθηκε κατά σημαντικό βαθμό, εξαιτίας της λιγότερο εμφατική μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και της επιβράδυνσης των εξαγωγών”, υπογραμμίζει το ΙΝΕ.
Προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία έχει υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, που προβλέπει αύξηση φόρων και μείωση δαπανών ύψους 5,3 δισεκ. ευρώ. 
Η νέα δέσμη μέτρων θα συνεχίσει να βαρύνει πάνω στην κατανάλωση, ενώ οι πορτογαλικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

.Κι όμως, έρχονται και νέα μέτρα τον Μάρτιο!


Η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μια καλή είδηση για το σήμερα και μια κακή είδηση για το κοντινό μέλλον.

Πιο απλά χωρίς τη διετή επέκταση του προγράμματος η κυβέρνηση αντί για μέτρα 13,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 θα έπρεπε να λάβει μέτρα 25 δισ. ευρώ δηλαδή ένα δυσβάστακτο πακέτο που θα ξεπερνούσε το 12% του ΑΕΠ.

Καθώς ο προσδιορισμός και η εφαρμογή ενός τέτοιου πακέτου θα ήταν ανέφικτος επελέγη η διετής επιμήκυνση η οποία ουσιαστικά κατανέμει στα επόμενα έτη το βάρος της προσαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα χρειασθεί επιπλέον χρηματοδότηση 15 δισ. ευρώ το 2014 και 17,6 δισ. ευρώ την διετία 2015-2016, ενώ θα πρέπει να προσδιορίσει δημοσιονομικά μέτρα 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016.

Το χρηματοδοτικό κενό των 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016 θα καλυφθεί σε μεγάλο μέρος από νέο δανεισμό από τον επίσημο τομέα και θα προστεθεί στα 240 δισ. ευρώ των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με ΔΝΤ και ευρωζώνη.

Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξουν -ξανά- κοινοβουλευτικές εγκρίσεις σε χώρες της ΕΕ , διαδικασία που δημιουργεί πάντα εντάσεις και εντυπώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για να προσδιορίσει δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και νέους φόρους) ύψους 6,4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 -2016.

Πρέπει όμως να τονισθεί το εξής: Σύμφωνα με τις ρήτρες που επέβαλε το Eurogroup στην Ελλάδα κάθε απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο του 2013 και του 2014 θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα το επόμενο έτος.

Πιο απλά εάν τα 9,3 δισ. ευρώ των δημοσιονομικών μέτρων του 2013 δεν ισοσκελίσουν το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού και υπάρξει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ αυτό θα μεταφερθεί με την μορφή νέων μέτρων το 2014. Το ίδιο θα συμβεί με όλες τις ενδεχόμενες αποκλίσεις των επομένων ετών.

Έτσι, τα μέτρα της περιόδου 2013 -2016 από τα προβλεπόμενα 19,9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν με ρεαλιστικές εκτιμήσεις τα 23 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη. Εάν μάλιστα προστεθούν στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το 2009 τότε την περίοδο 2009 -2016 το δημοσιονομικό βάρος εκτινάσσεται στα 48 δισ. ευρώ.

Η δημοσιονομική επιμήκυνση με τον τρόπο που έχει σχεδιασθεί δεν επιφυλάσσει αναπτυξιακά οφέλη για την Ελλάδα. Επελέγη ως αναγκαστική διέξοδος για να μην υπάρξουν μέτρα άνω των 13,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014 κάτι που θα τροφοδοτούσε τις κοινωνικές - και πολιτικές - αναταραχές.

.Aναβολή της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.


Ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία γιατί δεν έκανε αυτά που έπρεπε, ώστε να διασφαλιστεί μια θεσμική λειτουργία, επέρριψε το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την ένταση που προκλήθηκε από μικρο-ομολογιούχους και προκάλεσε την αναβολή της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σε ανακοίνωση του κινήματος τονίζεται ότι δυστυχώς, αυτοί που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τους ομολογιούχους και τους εξωθούν με το αζημίωτο σε διάφορες αδιέξοδες ενέργειες και διεκδικήσεις, οργανώνουν διάφορα φασίζοντα happenings. 
 Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά από συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, οι υπεύθυνοι των αρμόδιων τομέων του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος και Παναγιώτης Ρήγας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 
1. Η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής για 2.000 υπαλλήλους για το 2012, σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής της «κινητικότητας» των εργαζομένων του δημοσίου τομέα.
Ο στόχος αυτός πρέπει να συνδεθεί με την ενίσχυση υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη (Ασφαλιστικά Ταμεία, ΚΕΠ, Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας κ.α.), με μεταφορά εργαζομένων που πλεονάζουν σε άλλους τομείς του Δημοσίου.
2. Η διαδικασία μετακίνησης των υπό καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλων στις νέες τους υπηρεσίες, πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ, πλήρως αντικειμενικά και με αδιάβλητο τρόπο. Να συνδυαστούν οι πραγματικές ανάγκες του δημοσίου, με την διασφάλιση της απασχόλησης και την αξιοποίηση των μετακινούμενων υπαλλήλων λαμβανομένων υπόψιν των βιοτικών τους συμφερόντων.
3. Επιβάλλεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στο πνεύμα της εξυπηρέτησης του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος. Η λογική της σύγκρουσης και η σκόπιμη παραπληροφόρηση που δημιουργεί ανασφάλεια στον εργαζόμενο, παρατείνει το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου και τελικά δεν εξυπηρετεί τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους.
Ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία γιατί δεν έκανε αυτά που έπρεπε, ώστε να διασφαλιστεί μια θεσμική λειτουργία, επέρριψε το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την ένταση που προκλήθηκε από μικρο-ομολογιούχους και προκάλεσε την αναβολή της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος,
Σε ανακοίνωση του κινήματος τονίζεται ότι δυστυχώς, αυτοί που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τους ομολογιούχους και τους εξωθούν με το αζημίωτο σε διάφορες αδιέξοδες ενέργειες και διεκδικήσεις, οργανώνουν διάφορα φασίζοντα happenings.

.Ενημερώνει για τις εξελίξεις


Τους δύο κυβερνητικούς εταίρους του, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, αναμένεται να ενημερώσει τηλεφωνικά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο εκταμίευσης των δόσεων. 
Ο ίδιος επέστρεψε στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα εμφανώς ικανοποιημένος από το μονοήμερο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ενώ ξαναφεύγει αύριο για τη Μάλτα όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Υπό συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων η εκταμίευση δόσης-μαμούθ ύψους 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, με παράλληλη ισχυροποίηση, όμως, του μηχανισμού ελέγχου, όπως προκύπτει και από τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. 
Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση του με τον Ζοζέ Μπαρόζο, έθεσε το θέμα της άμεσης εκταμίευση της δόσης, των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και της επιπλέον χρηματοδότησης των σχεδόν 13 δισ. από τις δόσεις που δεν μας έχουν αποδοθεί. 
Πάντως, η ανοιχτή διαμάχη ΔΝΤ-Ευρωζώνης, για τον τρόπο που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δημιουργεί προσκόμματα στην εκταμίευση των κεφαλαίων προς την Ελλάδα και θα πρέπει να έχει επιλυθεί πριν το Eurogroup της Τρίτης.  

.«Σταδιακά επιστρέφουμε στην ορθή τροχιά»


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα. Ο κ. Νταλάρα δήλωσε πως «υπάρχει κινητικότητα για τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις». 
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης με και το θέμα της επαναγοράς ομολόγων για τη μείωση του χρέους. 

«Σταδιακά επιστρέφουμε στην ορθή τροχιά», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας στον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. 

Στις 6.30μμ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον Τσαρλς Νταλλάρα, ο οποίος δήλωσε, σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πως 
«η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται λιγότερη λιτότητα, περισσότερη ανάπτυξη».  

.Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο περί ιθαγένειας


"Είναι προφανές ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που τη στηρίζουν", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τις εξελίξεις για το νόμο περί ελληνικής ιθαγένειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τα θέματα του νόμου 3838/10, προκειμένου να τη μελετήσει.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε, επίσης, ότι ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει και πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στη χώρα μας παραμένει προτεραιότητα του Κινήματος.

.Νταλάρα: Μείωση επιτοκίων για την Ελλάδα


Υπάρχει κινητικότητα για τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Συζητήσαμε πως θα μπορούσε να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του IIF επιβεβαίωσε ότι τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών και το θέμα της επαναγοράς ομολόγων για τη μείωση του χρέους, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν βρίσκεται στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί αυτό το θέμα, συμπληρώνοντας ότι το «παιχνίδι έχει πάει σε άλλο γήπεδο». 

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών νωρίτερα, ο κ. Νταλάρα ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι ένα «κούρεμα» του χρέους του επίσημου τομέα στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι ούτε παραγωγικό, ούτε απαραίτητο και μια τέτοια κίνηση δεν είναι συμβατή με την πολιτική συγκυρία, ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της χώρα μας.

.Μήνυμα αλληλεγγύης στέλνει η συνομοσπονδία των γερμανικών συνδικάτων


Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ απηύθυνε προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης σήμερα, ημέρα κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών ... Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών ... 

Για τον λόγο αυτόν εκδηλώνεται αυτή η αντίσταση, αυτή η εξέγερση", δήλωσε ο Μίχαελ Ζόμερ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandradio Kultur.

Η Γερμανία "έχει διανύσει σχετικά καλά τη δεύτερη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης", δήλωσε ο Μίχαελ Ζόμερ, "καταγράφοντας βελτίωση της κατάστασης σε ορισμένους τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία".

"Θέλουμε θετικά μέτρα κατά της κρίσης, δηλαδή τη δημιουργία επενδύσεων κατά της κρίσης και όχι την υπέρμετρη περικοπή δαπανών", είπε ζητώντας την καταπολέμηση "του κακού που βρίσκεται στη ρίζα της χρηματοπιστωτικής κρίσης: της κυριαρχίας των αγορών".
"Είμαστε αλληλέγγυοι, οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις" στη Γερμανία, "θα στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης προς τις χώρες αυτές", πρόσθεσε.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.