.Το ΔΝΤ ζητά κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για όσους χρωστούν το ΦΠΑ


Κόκκινες κάρτες βγάζει το ΔΝΤ στην Ελλάδα σε πόρισμά του για τη μεταρρύθμισης της φορολογικής διοίκησης και τη διαχείριση του ΦΠΑ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. 

Μεταξύ άλλων το Ταμείο προτείνει να δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης φορολογικών οφειλών με απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών. 

Η σχετική έκθεση συντάχθηκε το Νοέμβριο και βασίσθηκε στα αποτελέσματα επίσκεψης κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα στο διάστημα 16 -22 Οκτωβρίου.

Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνονται τα εξής:

Οι στόχοι είσπραξης οφειλών και ελέγχων δεν επιτυγχάνονται. Από συνολικές φορολογικές οφειλές 53 δισ. ευρώ εισπράξιμες είναι το 15%-20%, ενώ 2,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές μικρότερες των 3.000 ευρώ.

-Οι εργασίες ελέγχου προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου και ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος έχουν πέσει σε απραγία και πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ νέου και να επαναπροσδιοριστούν το 2013, ώστε να τεθεί μεγαλύτερος στόχος για τα προσδοκώμενα έσοδα.

-Η αποστολή συμπέρανε πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες στον ΦΠΑ και ότι υπάρχουν μόνον λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη της απάτης στον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας. Όπως ενδεικτικά αναφέρεται περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό το κλιμάκιο του ΔΝΤ συστήνει :

-Να δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης φορολογικών οφειλών με απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών.

-Οι μεγαλύτερες ΔΟΥ να αναλάβουν τις μελλοντικές εργασίες για την είσπραξη οφειλών.

-Να διευρυνθεί το φάσμα των υποθέσεων της μονάδας μεγάλων οφειλετών.

-Να επαναπροσδιορισθεί το πρόγραμμα ελέγχων ώστε οι έλεγχοι ελευθέρων επαγγελματιών να επικεντρωθούν σε υψηλού εισοδήματος επαγγελματίες όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι.

-Να δρομολογηθεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή των μικροεπιχειρήσεων στον ΦΠΑ.

-Να αναλάβει ειδική ομάδα την αρμοδιότητα για τη συνολική παρακολούθηση των εσόδων από το ΦΠΑ , η οποία θα καταρτίζει και ειδικές εισηγήσεις.

-Να εφαρμοσθεί μια ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.

-Να αναλάβει ειδική ομάδα την αρμοδιότητα εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ.

-Να εφαρμοσθεί αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή ΦΠΑ που θα βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου.

.Συστάσεις για βελτίωση του συστήματος είσπραξης ΦΠΑ από ΔΝΤ και ΕΕ


Συστάσεις για άμεση βελτίωση του συστήματος της είσπραξης του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και του ελέγχου των εύπορων φορολογουμένων, απευθύνουν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών. 

Σε ειδική έκθεση για τη φορολογική διοίκηση, διαπιστώνουν σημαντικές αποκλίσεις στους στόχους που έχουν τεθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι δεν πρόκειται τελικά να επιτευχθούν (επί παραδείγματι, εκτιμάται ότι τελικά θα εισπραχθεί 1,1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, έναντι στόχου είσπραξης 2 δισ. ευρώ).

Εν προκειμένω είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν ζητούν από τη φορολογική διοίκηση να σκληρύνει τη στάση της, προχωρώντας, μεταξύ άλλων, στην άμεση κατάσχεση των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, την αυτοματοποιημένη ειδοποίηση των οφειλετών, τον επαναπροσδιορισμό του συστήματος ελέγχων με επικέντρωση σε τομείς υψηλής φοροδιαφυγής (π.χ. γιατροί, δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα), καθώς και τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό της απάτης σχετικά με την κλοπή ΦΠΑ.

.Ούτε οι μισοί δεν έχουν προμηθευτεί το σήμα των τελών κυκλοφορίας


Εως τώρα σχεδόν το 50% των ιδιοκτητών οχημάτων δεν έχουν πληρώσει για το
σήμα κυκλοφορίας για το έτος 2013, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και το πρόστιμο μη εμπρόθεσμης καταβολής ισούται με τα τέλη κυκλοφορίας, διπλασιάζοντας την επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη.
Τα προηγούμενα χρόνια δινόταν πάντα παράταση κάτι που δεν αναμένεται να ισχύσει τη φετινή χρονιά, αφού η δικαιολογία της ατελείωτης ουράς στην εφορία δεν υπάρχει πλέον.

.ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ...


Όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά καταφύγιο στα μοναστήρια του Αγίου Όρους για να επιβιώσει υπογραμμίζει ο μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, Νικόδημος, εξ' αιτίας της βαθύτατης κρίσης που πλήττει την Ελλάδα...

''Αναρίθμητοι είναι οι άνθρωποι που περιφέρονται στο Άγιο Όρος, από το ένα μοναστήρι στο άλλο για να εξασφαλίσουν τροφή και στέγη, προκειμένου να επιβιώσουν, ο κόσμος νιώθει την ανάγκη της επιβίωσης, η πείνα είναι μαρτύριο και είναι καθημερινό φαινόμενο στις μέρες μας. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο τους ''.

.ΡΩΣΙΑ: «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ» ΤΥΧΟΝ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ


Ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία» θα ήταν για το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russa Today. «Δεν πιστεύω ότι η Συρία...
χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Κάθε φορά που ακούμε φήμες ή δεχόμαστε πληροφορίες ότι οι Σύροι κάνουν χρήση χημικών όπλων, τις επαληθεύουμε δύο ή τρεις φορές, απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και κάθε φορά μας βεβαιώνουν ότι δεν θα το κάνουν όποιες και αν είναι οι συνθήκες, υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ. 

Η διεθνής κοινότητα έχει εντείνει τις τελευταίες εβδομάδες τις προειδοποιήσεις της προς τη Δαμασκό κατά της χρήσης χημικών όπλων.

Το συριακό καθεστώς παραδέχτηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο ότι διαθέτει χημικά όπλα και απείλησε ότι θα τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ξένης στρατιωτικής επέμβασης, αλλά όχι εναντίον του συριακού πληθυσμού.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.