.ΥΠΟΙΚ: Το όποιο κενό θα καλυφθεί με έλεγχο δαπανών

Έμμεση απάντηση στην έκθεση που δημοσιοποίησε το απόγευμα το ΔΝΤ, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας, από την πλευρά του, τη συμφωνία με την τρόικα, που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με όσα αναφέρονται από το Ταμείο. Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει ότι, παρόλο που οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται, σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017 - με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα -, δεν θα καλυφθεί με νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος.

   ΔΝΤ: Προτεραιότητα το "κούρεμα" χρέους

Το «κούρεμα» του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό τονίζεται ξεκάθαρα σε νέα έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 Εκτός από το θέμα του χρέους, το ΔΝΤ κρίνει αναγκαία για τη δημοσιονομική προσαρμογή επιπλέον μέτρα (συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών παρεμβάσεων) ύψους 3,5% του ΑΕΠ (6,6 δισ. ευρώ περίπου), την τριετία 2014-2016.

 Το ΔΝΤ τονίζει επίσης ότι αναμένει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για την τρέχουσα χρονιά.

 Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος θεωρεί δεδομένο ένα νέο κούρεμα με εμπλοκή του επίσημου τομέα, για να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020. Το χρέος αναμένεται φέτος στο 172,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 172,6% του ΑΕΠ.

.Συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι που επιχείρησαν να πουλήσουν νεολιθικό ειδώλιο ανεκτίμητης αξίας

Νεολιθικό ειδώλιο ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας προσπάθησαν να πουλήσουν αντί 3,5 εκατ. ευρώ, δύο αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες το πρωί στο Κολωνάκι, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για δύο Έλληνες, ηλικίας 47 και 57 ετών, οι οποίοι έψαχναν για αγοραστή, πληροφορία που έφτασε στους αστυνομικούς, οι οποίοι παρουσιάστηκαν σαν αγοραστές και τους παγίδευσαν.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε το ειδώλιο, το οποίο είναι στεατοπυγικό, ύψους 30 εκατοστών και από τους ειδικούς αρχαιολόγους της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού θεωρείται ανεκτίμητο, καθώς χρονολογείται στη Μέση Νεολιθική Περίοδο και απαντάται σπάνια, ενώ η οικονομική του αξία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του 57χρονου εκκρεμούσαν εννέα καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή, με συνολική ποινή φυλάκισης 36 έτη και 7 μήνες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

.Ενημέρωση από τον Άδ. Γεωργιάδη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ

Τον Νοέμβριο καθορίζει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ως χρόνο ολοκλήρωσης του διαλόγου -που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα με όλους τους φορείς και τα κόμματα- μέσα από τον οποίο θα αποφασιστεί το νέο μοντέλο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε επισήμως στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή τις εκθέσεις των δύο επιστημονικών επιτροπών για τον Οργανισμό κι ενημέρωσε ότι στόχος του υπουργείου, σε κάθε περίπτωση, είναι ο διάλογος να καταλήξει τότε στη στρατηγική επιλογή, εάν ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας μόνο ή και πάροχος. 

Πρόσθεσε, επίσης, πως εφόσον επιλεγεί η ενιαία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -κάτι στο οποίο διαφαίνεται συμφωνία- στο αμέσως επόμενο στάδιο (και έως το τέλος του έτους) θα αποφασιστεί ο τρόπος υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Δεδομένου ότι θα διευθετηθούν ζητήματα κινητικότητας και δεν θα υπάρξει κανένα μεταβατικό στάδιο (δεν θα κλείσει δηλαδή, καμία μονάδα υγείας κατά τη διάρκεια της διοικητικής αναδιάρθρωσης), ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα απαιτηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

«Να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, η οποία θα είναι εξαντλητική και με όλους, τον Νοέμβριο, γιατί έχει μεγάλη σημασία η όποια απόφαση να έχει υλοποιηθεί στο διοικητικό κομμάτι γρήγορα, ώστε και ο ΕΟΠΥΥ να ξέρει τον ρόλο του και εμείς να αντιμετωπίσουμε τα θέματα» ξεκαθάρισε. 

Ο υπουργός Υγείας, αφού μίλησε για «εθνικό στόχο» που υπερβαίνει τις κομματικές αντιπαραθέσεις, απηύθυνε κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει σύμπνοια.

Υπέρ της διαμόρφωσης ενός ενιαίου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά. 

Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κινητικότητα, που, όπως είπαν, σημαίνει απολύσεις, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και στο μέτρο του οικογενειακού γιατρού.

.Aισιόδοξος για την πορεία της χώρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος

Aισιόδοξος για την πορεία της χώρας, αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. 'Οπως προκύπτει από δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο κ. Γιώργος Προβόπουλος επισημαίνει ότι «είναι ολοένα και περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωζώνης, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης».

Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, πρόβλεψη την οποία, όπως αναφέρει, έχει υιοθετήσει στο βασικό της σενάριο και η Black Rock, στα "τέστ αντοχής" που έχει πραγματοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες. 

'Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, «σύμφωνα με το βασικό σενάριο των στρες τεστ, το οποίο συμβαδίζει με τις προβλέψεις μας και τις προβλέψεις της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη έρχεται το 2016, με χαμηλή ύφεση ως τότε».

Σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ο κ. Προβόπουλος φέρεται να διαβεβαιώνει ότι είναι «καλά κεφαλαιοποιημένες». 

Επιπλέον εκτιμά ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες μείωσαν τα κόστη τους κατά περισσότερο από 15% μέχρι σήμερα. Ο τραπεζικός κλάδος αποκομίζει σημαντικά οφέλη στον τομέα της αποδοτικότητας».

Για το ακανθώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων, ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ότι το ποσοστό τους θα σταθεροποιηθεί τον επόμενο χρόνο, συμπληρώνοντας ότι θα επακολουθήσει η σταδιακή τους αποκλιμάκωση.

.Η διατροφική αξία του αυγού

Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες. 

Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. -τα περισσότερα από ... περισσότερα »

.Κλ. Ρέγκλινγκ: «Συνέχεια της βοήθειας» θα χρειαστεί η Ελλάδα

Όταν το τρέχον πρόγραμμα στήριξης ολοκληρωθεί, στα μέσα του 2014, η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί «συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ-ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και διευκρίνισε ότι η περίπτωση ομολόγου 50ετούς διάρκειας δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η ωρίμαση για την Ελλάδα μέσω του ΕΜΣ είναι ήδη στα 30 χρόνια.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη το Αμερικανικό Συμβούλιο για τη Γερμανία, το Συμβούλιο για τις ΗΠΑ και την Ιταλία και το Γαλλο-αμερικανικό Ίδρυμα της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά έχουμε διανύσει περισσότερο από τη μισή διαδρομή». 

Αναφέρθηκε δε σε θετικά σημάδια για τη στρατηγική του ΕΜΣ στην ευρωζώνη, η οποία, όπως είπε, «λειτουργεί» και έκανε λόγο για «χειροπιαστά αποτελέσματα μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν βοήθεια», αλλά και για ανταμοιβή από τις αγορές.

«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές την περασμένη άνοιξη, με 10ετή ομόλογα σε πολύ αποδεκτές τιμές, στοιχείο που αποτελεί σημαντικό ορόσημο προκειμένου να δοκιμάσουμε εάν μια χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές», δήλωσε ο Γερμανός παράγοντας και προσέθεσε ότι χάρη στον ΕΜΣ, η Ισπανία κατόρθωσε να διατηρήσει απόλυτη πρόσβαση στην ρευστότητα. 

«Έως το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα για τον οικονομικό τομέα της Ισπανίας θα έχει ολοκληρωθεί και δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι η Ισπανία θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια», δήλωσε. Όσον αφορά την Ιρλανδία, ο επικεφαλής του ΕΜΣ δήλωσε ότι με το τέλος του προγράμματός της στο τέλος Δεκεμβρίου ο Μηχανισμός συζητά το «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να είναι επιτυχής η επιστροφή στις αγορές».

.Έρχεται το νέο iPad στις 22 Οκτωβρίου

Ο αμερικανικός όμιλος πληροφορικής Apple πρόκειται να παρουσιάσει τις νέες εκδοχές των ταμπλετών iPad στις 22 Οκτωβρίου, έκανε χθες γνωστό ο ιστότοπος πληροφοριών του τεχνολογικού τομέα AllthingsD.com, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στο θέμα.

Η Apple παρουσιάζει κάθε χρόνο ανανεωμένες εκδοχές του τηλεφώνου της iPhone και της ταμπλέτας της iPad.

Το Νοέμβριο του 2012, είχε παρουσιάσει, επιπλέον μιας βελτιωμένης εκδοχής του κλασικού iPad της, ένα πιο μικρό μοντέλο, το iPad mini, μια απάντηση στις δημοφιλές μικρές ταμπλέτες της Amazon ή της Google.

Η νέα γενιά του iPad θα είναι πιο λεπτή και πιο ελαφριά, αλλά θα έχει βελτιωμένη φωτογραφική μηχανή και ένα νέο επεξεργαστή, σύμφωνα με τον AllThingsD.com.

.Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, από το 2014

Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2014. Τη θέση του μηχανισμού των τεκμηρίων θα πάρει το περιουσιολόγιο της εφορίας, το οποίο ήδη «στήνει» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. 

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία και όλες οι βασικές δαπάνες των φορολογούμενων, προκειμένου η εφορία να μπορεί να προσδιορίζει το ύψος του εισοδήματός τους.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να τεθεί ένα οριστικό τέλος στον μηχανισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία μπορεί να συνέβαλαν σε κάποιο βαθμό στην αύξηση των εσόδων αλλά σε κάθε περίπτωση δεν επέτυχαν τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ενώ συνδέθηκαν και με αδικίες σε βάρος φορολογούμενων.

Τα τεκμήρια διαβίωσης θα καταργηθούν καταρχήν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ θα εξακολουθήσουν θα παίζουν τον ρόλο εφεδρικού ελεγκτικού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες

.Επιβεβαιώθηκε το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το Ισραήλ

«Η σημερινή παρουσία τόσων επιχειρηματιών από τις δύο χώρες αποδεικνύει τα πρακτικά ενδιαφέροντα που ενώνουν τις Ελληνικές και Ισραηλινές επιχειρηματικές κοινότητες. Ήδη υπάρχουν αποδείξεις βελτίωσης της συνεργασίας. Οι εξαγωγές από την Ελλάδα στο Ισραήλ αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 312% το 2012. Το Ισραήλ είναι ο 13ος μεγαλύτερος εισαγωγέας Ελληνικών προϊόντων. Εντούτοις, η παρούσα κατάσταση στη διμερή οικονομική συνεργασία, για παράδειγμα στις άμεσες επενδύσεις, δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες των χωρών μας».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης στο περιθώριο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε το αυξημένο ισραηλινό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας, των υποδομών και του τουρισμού, από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης στο περιθώριο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum.

Ακόμη, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού forum ο υπουργός υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ισραηλινό οργανισμό ΥΟΖΜΑ. Το ΥΟΖΜΑ είναι το μεγαλύτερο «fund of funds» του Ισραήλ και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη και εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών που θα επιταχύνουν την ανάδειξη νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων, η δημιουργία κοινής ομάδας δράσης με στόχο τη διατύπωση του βασικού πλαισίου στρατηγικής ανάπτυξης οικοσυστήματος καινοτομίας καθώς και ο συντονισμός και τη προεργασία σε διεθνές επίπεδο των προσπαθειών για την προσέλκυση και ανάπτυξη κοινών επενδυτικών κεφαλαίων Ελληνικών και Ισραηλινών venture capital funds με στόχο τις επενδύσεις σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Στο περιθώριο του Forum, ο υπουργός συναντήθηκε με τον κ. Ζvi Oren, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ισραηλινών Βιομηχάνων, τον κ. Yigal Elrich, Πρόεδρο του YOZMA group, τον κ. Elisha Yanay, Πρόεδρο Δ.Σ. Ισραηλινού Συνδέσμου Ηλεκτρονικών Βιομηχανιών και Βιομηχανιών Πληροφορικής, τον κ. Baruch Gindin, 

Ανώτερο στέλεχος της Gartner, τον κ. Yoav Chelouch, Πρόεδρο του Ισραηλινού Συνδέσμου Bιομηχανιών Υψηλής Τεχνολογίας, τον κ. Yossi Smoler, Επικεφαλής του Προγράμματος Tεχνολογικών θερμοκοιτίδων. Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε επίσης την εταιρεία CEVA, εταιρεία συστημάτων τηλεπικοινωνίας με σημαντική διεθνή παρουσία.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.