.Εικόνα εξουθενωμένου συστήματος

Τρεις υπουργοί είναι σήμερα στην «αιχμή του δόρατος» της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Στουρνάρας, ο Αρβανιτόπουλος και ο Γεωργιάδης. Η αμφισβήτησή τους από την αντιπολίτευση είναι προφανώς δεδομένη. Το νέο στοιχείο είναι μια συνεχώς διευρυνόμενη αμφισβήτηση της πολιτικής τους από τον χώρο των βουλευτών της συμπολίτευσης. Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα, εντύπωση προκαλεί η... χιουμοριστική αμφισβήτησή του από τον γενικώς εξαιρετικά προσεκτικό κ. Βενιζέλο, παραμονές του Eurogroup και της ψήφισης του προϋπολογισμού! Αυτό συνιστά «πλήγμα αποδυνάμωσης», άλλου χαρακτήρα...

Σ' αυτές τις συνθήκες, η αμέριστη στήριξη και προστασία προς τους υπουργούς που είναι στον «στόχο της κριτικής» είναι αναγκαία και υποχρεωτική για τον κ. Σαμαρά. 

Παρά τις έντονες κοινοβουλευτικές αναταράξεις στον χώρο της συμπολίτευσης (όχι μόνο τις «φωναχτές», αλλά ακόμα περισσότερο τις «σιωπηρές»), ο προϋπολογισμός με τις πολλές «γκρίζες ζώνες του» το Σάββατο το βράδυ θα ψηφισθεί και η κυβέρνηση θα λάβει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, όπως όλα δείχνουν. 

Δυσκολότερα θα είναι τα πράγματα στη συνέχεια με μεμονωμένα νομοσχέδια, όπως αυτό για τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, τους «πλειστηριασμούς» κ.λπ. Σ' αυτά τα ζητήματα οι βουλευτές λειτουργούν πιο ελεύθερα, καθώς γίνονται εκφραστές μιας συγκεκριμένης... οριζόντιας και μάλιστα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Προφανώς δεν έχουμε κάποια λ.χ. οργανωμένη «επιχείρηση αποστασίας» αντίστοιχη των «μοντέλων» του παρελθόντος. Ούτε πρόκειται -για να μην αδικούμε τους βουλευτές- για έναν εύκολο λαϊκισμό, όταν μάλιστα στηρίζουν τελικά την κυβέρνηση. Ούτε κάποιο προσωπικό -για τους περισσότερους- «άλλοθι» έναντι των ψηφοφόρων τους. Αυτά δεν τα «μασάει» πια ο κόσμος. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για έκφραση της μεγάλης κοινωνικής αγωνίας που έχουν προκαλέσει η υπερφορολόγηση, η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, η ανεργία, η φτώχεια, η κατάσταση στην Υγεία και την Παιδεία, ο κίνδυνος απώλειας του σπιτιού, η στέρηση του ηλεκτρικού και της θέρμανσης για πολλά νοικοκυριά κ.λπ. 

Εχουμε ένα εξουθενωμένο πολιτικό σύστημα εξουσίας που αντιστοιχεί σε μια εξουθενωμένη κοινωνία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και το ακόμα μεγαλύτερο είναι ότι δεν φαίνεται με πιο τρόπο στον αμέσως προσεχή χρόνο η κυβέρνηση θα βγει απ' αυτή την κατάσταση..

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

.Γκ. Έτινγκερ: Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

 Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο ως ενεργειακή πύλη και να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, επεσήμανε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκ. Έτινγκερ, μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Έτινγκερ αναφέρθηκε ειδικότερα στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ιταλία που θα γίνει πραγματικότητα όπως είπε σε πέντε χρόνια (με τον αγωγό ΤΑΡ), στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία αλλά και στην προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου από τα Κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη με ενδιάμεσο σταθμό τη χώρα μας. 

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα γεωγραφικά βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι ενεργειακές της διασυνδέσεις με άλλες χώρες της ΕΕ είναι περιορισμένες και τόνισε ότι στόχος της Κομισιόν είναι να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

.Η πολιτική ηγεσία της χώρας για το θάνατο του Ν. Μαντέλα

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ν. Μαντέλα, εκφράζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην οικογένειά του και στον λαό της Νότιας Αφρικής.
«Αποχαιρετούμε, σήμερα, μαζί με ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, τον ήρωα που έγραψε μοναδικές σελίδες στη νεότερη Ιστορίας της. Το σύμβολο των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία, σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο».

«Το όνομα και η εικόνα του Νέλσον Μαντέλα ας ευχηθούμε να λειτουργούν πάντα ως σημείο αναφοράς με ουσιαστικό θεσμικό και κοινωνικό περιεχόμενο» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του για τον θάνατο του Νοτιοαφρικανού ηγέτη.
   Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Νέλσονα Μαντέλα, αγωνιστή, συμβόλου της πάλης ενάντια στο Απαρτχάϊντ, πρώην προέδρου του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσου και πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Νότιας Αφρικής σε πολυφυλετικές εκλογές.

.Τροπολογία του ΚΚΕ για απαγόρευση πλειστηριασμών, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών

Την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και μέτρα για την ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών τους προτείνει, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα. 
Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση των οδικών έργων και πρόκειται ουσιαστικά για την επαναφορά της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, τον Σεπτέμβριο του 2012 με όμοιο περιεχόμενο. 

Τα μέτρα προστασίας προτείνονται για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ως οφειλές, λογίζονται τα κάθε μορφής δάνεια, αλλά και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες και προτείνεται η διαγραφή του συνόλου των τόκων, μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας.

.Αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στη διαδοχική ασφάλιση, με εγκύκλιο του ΙΚΑ, ερμηνευτική του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010, που αλλάζει τα δεδομένα για συνταξιοδότηση με χαμηλά όρια ηλικίας κυρίως για τις γυναίκες μητέρες ανηλίκων, ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίστηκαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ και για όσους κατά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εργασία.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι, κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης από το ΙΚΑ, κατά τον χρόνο που συμπληρώνουν:

α) είτε τις απαιτούμενες ημέρες συνταξιοδότησης, οπότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο όριο ηλικίας και με τις ημέρες εργασίας που έχουν καθοριστεί για το συγκεκριμένο έτος. 

β) είτε την ηλικία - στις περιπτώσεις των γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας στη μεικτή ασφάλιση για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.