."Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανθρώπους και όχι λεμόνια"


Μπαράζ δημοσιευμάτων για την Ελλάδα φιλοξενούνται στον γερμανικό Τύπο με πιο χαρακτηριστική την Neue Westfälische Zeitung. "Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανθρώπους και όχι λεμόνια, που μπορείς να τα στύβεις μέχρι την τελευταία σταγόνα. Η χώρα χρειάζεται μια ευκαιρία για να επιβιώσει. Βάζουμε στοίχημα ότι το νέο κούρεμα είναι ζήτημα χρόνου; 

Το αργότερο μετά τις εκλογές στη Γερμανία το 2013" γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τη Deutche Welle "αιχμηρή", ως συνήθως, εμφανίζεται η εφημερίδα Bild: "Κι άλλα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα. 

Το μερίδιο της Γερμανίας στο νέο πακέτο σωτηρίας ανέρχεται σε 10,5 δισ. ευρώ. Η ιστορία χωρίς τέλος συνεχίζεται" γράφει στο πρωτοσέλιδο.
Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: "Ο κερδισμένος χρόνος αποτελεί τώρα πια την τελευταία ευκαιρία. 

Μόνο με κερδισμένο χρόνο δημιουργήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν οι μηχανισμοί στήριξης, το δημοσιονομικό σύμφωνο, το πρώτο κούρεμα του ελληνικού χρέους, θωρακίστηκαν Ισπανία και Ιταλία και συστάθηκαν τα πακέτα σωτηρία για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

 Μόνο με κερδισμένο χρόνο  υπάρχει ελπίδα οι χώρες της κρίσης να ορθοποδήσουν για να βοηθήσουν οικονομικά κάποτε την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της όλα το βάρος".

.Ανοίγει η συζήτηση για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή


Πρωτοβουλίες λαμβάνονται τις τελευταίες μέρες για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή μετά και τα τελευταία γεγονότα στην Κρήτη, όπου ο Ηλίας Κασιδιάρης επιτέθηκε φραστικά σε αστυνομικούς και δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του βουλευτή για να έχουν όπλο και να μην πηγαίνουν αυτόφωρο.

Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται ότι έχουν φτάσει και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος με συνέντευξη του σε εθνικιστικό site ξεκαθαρίζει ότι αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα κάνει νέο κόμμα και θα πάρει το διπλάσιο ποσοστό.
Τις πρωτοβουλίες για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή φέρεται να λαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

"Όταν έχεις απέναντί σου ένα αντισυνταγματικό κόμμα πρέπει να βρεις τρόπους να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο αυτό" είπε χθες, ενώ σε ανάλογο κλίμα ο Ν. Δένδιας τόνισε πως : "Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν παρανομήσει σε αρκετές περιπτώσεις. Ακούω αυτά που λέει ο κ. Βενιζέλος αλλά δεν ξέρω αν το ισχύον Σύνταγμα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύουν "Τα Νέα", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με μία άτυπη επιτροπή ειδικών αναζητώντας τρόπους με τους οποίους μπορεί να αμφισβητηθεί η κοινοβουλευτική παρουσία της Χρυσής Αυγής.

"Εχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα οξύτατο φαινόμενο ρατσιστικής, φασιστικής, ξενοφοβικής βίας. Εχουμε στη Βουλή ένα αντισυνταγματικό, ναζιστικό, φιλοχουντικό, προκλητικό κόμμα", είπε, δίνοντας ένα στίγμα των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα.

Οι κινήσεις έχουν ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά και τα γεγονότα στην Κρήτη όπου ο Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται σε βίντεο να  απευθύνεται, με απειλητικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, σε Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μάλιστα το συγκεκριμένο βίντεο έφτασε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου.

"Θα έχεις εδώ πέρα νεκρούς, σου δίνω τον λόγο μου θα έχεις". Με αυτή τη φράση, ο Ηλίας Κασιδιάρης προειδοποίησε αξιωματικό της Αστυνομίας, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για αποφυγή επεισοδίων, κατά την παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής την Κυριακή σε εκδήλωση στη Χερσόνησο της Κρήτης. 

O βουλευτής απευθυνόμενους μάλιστα στους αστυνομικούς μίλησε με ακατoνόμαστες εκφράσεις.
Μάλιστα την ακριβώς προηγούμενη μέρα, πάλι από την Κρήτη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε δηλώσει πως δεν τους αρέσουν τα "βουλευτιλίκια", αλλά: "Εκμεταλλευόμαστε τα προνόμια αυτής της ιδιότητας. Έχουμε οπλοφορία πλέον με άδεια. Δεν έχει αυτόφωρο αν γίνει κανένα επεισόδιο και είμαστε πιο άνετοι στις κινήσεις μας".

.«Δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα»


Όλοι οι στόχοι που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση τελικά επιτεύχθηκαν,τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega. 

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί πρώτο στόχο της κυβέρνησης, έκανε λόγο για τα πρώτα δείγματα βελτίωσης στην οικονομία το 2013, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. 

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι αποφάσεις του Eurogroup, o υπουργός επανέλαβε ότι «μειώνεται το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 44 δισ. ευρώ χαμηλότερα, μείωση που θα προέλθει από μία σημαντική μείωση των επιτοκίων, από μεταφορά τόκων και χρεολυσίων και από μεταφορά των κερδών της ΕΚΤ». 

Ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πιθανότητα καθυστέρησης της επόμενης δόσης, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι είναι η απόφαση των Βρυξελλών να μην εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αναφέροντας ότι «πάντα υπάρχει κίνδυνος περιπλοκής». 

Ακόμη, σχετικά με τις προσδοκίες για την διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «περιμένει σαφώς συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, αλλά και των ξένων», ενώ υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι καταλυτικός παράγοντας. Μπορούν να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι. Όχι όπως το Μάρτιο που υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα». 

Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση για αν ελλοχεύει κίνδυνος για τις πληρωμές μισθών, συντάξεων και εφάπαξ διευκρίνισε: «Δεν πληρώνονται οι συντάξεις από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, συνεπώς δεν παίζει κανένα ρόλο στην πληρωμή συντάξεων η συμμετοχή τους στη διαδικασία επαναγορά».

«Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η τεχνική αβεβαιότητα. Το αντίβαρο στην ύφεση είναι η επιτάχυνση της επιστροφής καταθέσεων, οι επενδύσεις και η αυξημένη κατανάλωση», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «εάν συνεχίσει να υπάρχει δραχμική αβεβαιότητα κανένα plan B δεν μπορεί να υπάρξει».

«Το φορολογικό δεν είναι το υπ' αριθμόν ένα εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα, αλλά η γραφειοκρατία. Η φορολογία παίζει ρόλο, αλλά όχι τον πρώτο ρόλο. Δεν είναι μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και ο ΟΟΣΑ και η ευρωζώνη δέχονται ότι το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα είναι ελαφρώς χαμηλότερο του μέσου όρου», δήλωσε, επίσης. 

«Σε μειώσεις φόρων δεν θα πάμε. Πρέπει να πατάξουμε την φοροδιαφυγή», απάντησε ερωτηθείς σχετικά, επισημαίνοντας ότι για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί φορολογικό βάρος κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες.

Σε ερώτηση εάν αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα», ενώ έκανε λόγο για τα πρώτα δείγματα βελτίωσης στην οικονομία το 2013.

. «Δικαιώνεται η επιλογή μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση»


«Δεν μας απασχόλησε θέμα ανασχηματισμού», είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης μετά το τέλος της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Κουβέλης τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι ούτε τους απασχόλησε θέμα αλλαγής της κυβέρνησης αλλά ούτε και ετέθη τέτοιο θέμα. 

Είπε ότι δικαιώνεται η επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει την κυβέρνηση. Και ότι τα αποτελέσματα του Eurogroup πρέπει να βρουν την συγκεκριμένη προέκτασή τους. «Να μην περιέλθει η χώρα σε αστάθεια. 

Να αρχίσει η διαδικασία για την έξοδο από τις εξόδους. Θα προχωρήσουμε στηναντιμετώπιση εκείνων των ζητημάτων που με την αντιμετώπισή τους θα προχωρήσουμε τη χώρα μπροστά». Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένα δίχτυ προστασίας της ελληνικής κοινωνίας. 

.Ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης


Ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του Eurogroup και από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πως προτεραιότητά του πλέον είναι η αλλαγή του κλίματος και στο εσωτερικό και η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται από την κρίση. 

«Το τελευταίο διάστημα είχαμε το μεγάλο ζήτημα της ευρωπαϊκής μάχης. Αυτή η μάχη τερματίστηκε στο τελευταίο Eurogroup», είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως πλέον η κυβέρνηση στο εξωτερικό είναι αξιόπιστη. «Δεν θα επιτραπεί  σε κανένα να τραυματίσει την αξιοπιστία της Ελλάδας», τόνισε, κρατώντας ωστόσο χαμηλούς τόνους, καθώς -όπως είπε- δεν θέλει να ακούσει θριαμβολογίες. 

«Πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των προβλημάτων. Δεν γίνεται να μιλάμε για επιτυχία, όταν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, τώρα όλα έληξαν. Από το χθες αντλούμε συμπεράσματα. Θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας», είπε. 

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών είναι απαραίτητη, όπως απαραίτητο είναι να υπάρχει και συντονισμός μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου, έδωσε σαφείς οδηγίες για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς -όπως είπε- είναι δράσεις φιλικές προς την κοινωνία και κάνουν καλό στην ανταγωνιστικότητα. 

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ένα τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση: αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του (θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου), εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, και βοήθεια όλων στις αποκρατικοποιήσεις. Στόχος είναι κάθε υπουργείο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και για αυτό υπάρχει και ο αυτόματος μηχανισμός εποπτείας. 
«Με το πλεόνασμα θα μπορούμε το 70% να το διαθέσουμε για διόρθωση αδικιών», είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έθεσε ως βασικό στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

.«Βυθίζονται» στην εγκατάλειψη τα μικρά νησιά του Ιονίου


 «Aν συνεχιστεί η εγκατάλειψη από την πολιτεία, τα μικρά νησιά του Ιονίου, θα γίνουν βραχονησίδες», προειδοποιούν οι λιγοστοί τους κάτοικοι, που έρχονται «αντιμέτωποι» με τη δραματική καθημερινότητα στον τόπο τους. 

Το Μαθράκι, οι Οθωνοί, η Ερείκουσα, τα τρία ακριτικά νησάκια που είναι αγκυροβολημένα στο βορειοδυτικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, εκεί όπου το Ιόνιο συναντιέται με την Αδριατική, «βλέπουν» και πάλι τον δύσκολο δρόμο της ξενιτειάς. 
Όσο και εάν προσπαθούν να επιβιώσουν, μέρα με τη μέρα τα προβλήματα τους γίνονται όλο και πιο πιεστικά και αποδυναμώνουν τη θέληση να κρατηθούν στα σπίτια τους.  

Στο Μαθράκι ζουν σήμερα περίπου πενήντα άνθρωποι, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, που γύρισαν στον τόπο τους, έπειτα από δεκαετίες σκληρής δουλειάς στην Αμερική. Η ομηρεία της απομόνωσης, που βιώνουν καθημερινά, τους δείχνει τον δρόμο της φυγής είτε στην Κέρκυρα, είτε και πάλι στην Αμερική. 

Πριν τον Καλλικράτη, το νησί ήταν κοινότητα, σήμερα υπάγεται στον δήμο Κέρκυρας. Ο αντιδήμαρχος Μαθρακίου, Σπύρος Ευαγγέλου Αργυρός, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το μεγάλο ζήτημα, λέει, είναι η ανύπαρκτη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα κι αυτές οι υποτυπώδεις υποδομές που είχε το νησί να αποτελούν παρελθόν. 

Το λιμάνι μαζί με κάμποσα ψαροκάικα χάθηκαν στα φύκια που ξεβράζει η θάλασσα, οι τσιμεντοστρωμένοι δρόμοι καταρρέουν, τη νύχτα το νησί βυθίζεται στο σκοτάδι, επειδή κάηκαν οι λάμπες στα δρομάκια και δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης. Παιδικές φωνές δεν ακούγονται στις αλάνες, αφού δεν λειτουργεί σχολείο. Από τους μεγαλύτερους εχθρούς των λιγοστών κατοίκων είναι το κρύο τον χειμώνα, γιατί η μεταφορά των καυσίμων στο νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

Ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι σε έλλειψη. «Τρώμε το ψωμί από την κατάψυξη, γιατί το φέρνουμε από την Κέρκυρα, όταν ο καιρός το επιτρέψει και μπορέσει το μικρό πλοιάριο της άγονης γραμμής να προσεγγίσει το νησί», λέει ο αντιδήμαρχος.

Στους Οθωνούς ζουν 70 ακρίτες, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Το μεγάλο παράπονο και η ανησυχία τους είναι ότι δεν έχουν γιατρό, σ' ένα νησί που βρίσκεται στο «μάτι του καιρού» όλο τον χειμώνα. Οι φουρτούνες, τις περισσότερες φορές, το κρατάνε για πολλές μέρες αποκλεισμένο, ενώ οι κακοκαιρίες προκαλούν βλάβες στο παλιό δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να βυθίζεται στο σκοτάδι ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

«Στην Ερείκουσα ξεπουλάνε σπίτια και κτήματα σε Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ερείκουσας Σπύρος Νικολάου Αργυρός. Η κατάσταση που περιγράφει δεν είναι διαφορετική από εκείνη των άλλων δύο νησιών του συμπλέγματος των Διαποντίων. Όπως και στο Μαθράκι, ο γιατρός έχει «ημερομηνία λήξης» τη 15η Ιανουαρίου του 2013 και έως τώρα, παρά τις προσπάθειες, δεν έχει ορισθεί αντικαταστάτης, αφού απουσιάζει το ενδιαφέρον. 

Εκείνο που δίνει ένα χαμόγελο και μικρή ελπίδα στην Ερείκουσα, είναι οι παιδικές φωνές των τριών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που έχουν την «τύχη» να τους προσφέρεται ηλεκτρονική εκπαίδευση. Μαθαίνουν αγγλικά, μουσική και πληροφορική, μέσω του προγράμματος, που υλοποιεί ο οργανισμός «Εστία-Γνώση» του δήμου Χαλκίδας. 

Στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι και των τριών νησιών έχουν αμερικανικά διαβατήρια, καθώς για πολλά χρόνια εργάσθηκαν σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Σήμερα που έχουν επιστρέψει στον τόπο τους, πολλοί είναι εκείνοι που εκδίδουν στα παιδιά τους αμερικανικό διαβατήριο. Δεν υπάρχει μέλλον στο νησί, λένε. «Εμείς γεννηθήκαμε εδώ, φύγαμε στην Αμερική, όπου δουλέψαμε σκληρά και επιστρέψαμε. Για τα παιδιά μας θα είναι δύσκολο να μείνουν».

«Τα μικρά νησιά είναι όπως τα καράβια. Θέλουν κυβερνήτη και πλήρωμα. Θέλουν πραγματικές νησιωτικές πολιτικές από την κυβέρνηση».
Με αυτά τα λόγια, ο αντιδήμαρχος του Καλάμου με τους 250 κατοίκους, Φώτης Σώλος, ξεδιπλώνει τη δυσμενή καθημερινότητα στο νησί του.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.