.Το Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου οργανώνει 2 μουσικές βραδιές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου οργανώνει 2 μουσικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


·        Την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 21:00 στο δημ. Κινηματογράφο ΑΛΕΚΑ
(Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας 13)

Συναυλία Αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη

Με τους: Πέτρο Βαγιόπουλο, Λάμπρο. Καρελά, Ναταλία Ρασούλη και Ορφέα Περίδη



  • Την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 20:30 στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη»
(Αλ. Παναγούλη 17)

‘‘ Με άρωμα άλλης εποχής ’’
Ένα μουσικό ταξίδι στην εικοσαετία ’40 – ’60

Με τους: Εύα Καμινάρη, Πέτρο Αθανασόπουλο και Νίκο Κωνσταντέλλο

.Πώς έφυγαν καταθέσεις από τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο


Τεράστια ποσά έφυγαν από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές, οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters έγιναν αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters με τον τρόπο αυτό έφυγαν από το νησί δεκάδες ή ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.

Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση αφού την ώρα που πολλοί μικροκαταθέτες Κύπριοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για να πάρουν μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ, άλλοι που είχαν πρόσβαση κυρίως σε εταιρείες χρησιμοποίησαν τεχνάσματα για να σηκώσουν ρευστό. 

Εταιρείες έπαιρναν πράσινο φως για αναλήψεις δηλώνοντας ότι έπρεπε να καλύψουν επενδυτικά ανοίγματα ενώ επιτράπηκαν ακόμη και μεταφορές κεφαλαίων για όσους τις ζητούσαν με αιτιολογικό την αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων ή καυσίμων για αεροσκάφη.

.Δωρεάν συσσίτια στους Κύπριους φοιτητές


Οδηγίες προς τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για ελεύθερη σίτιση όλων των Κυπρίων φοιτητών έχει δώσει από χθες το υπουργείο Παιδείας - ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, απαντώντας σε σχετική προτροπή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά.

Απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την κυπριακή κρίση, ο υπουργός Παιδείας παρατήρησε πως τα γεγονότα, «πρέπει να βοηθήσουν όλους μας να αντλήσουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα, γιατί το τελευταίο πράγμα το οποίο νομίζω ότι αξίζει στον κυπριακό Ελληνισμό, είναι η καπηλεία του δράματος που αυτός διέρχεται».

«Για μένα, το συμπέρασμα είναι ότι εμείς πρέπει να θωρακίσουμε το κράτος μας, την οικονομία μας, την παιδεία μας, την υγεία μας. Πρέπει να προσπαθούμε μέσα σε αυτή την κρίση, με τις κατάλληλες πολιτικές και αλλαγές, να βελτιώνουμε τη θέση που βρισκόμαστε, για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ισχυροί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Αρβανιτόπουλος.

.Αποστασιοποιείται το Βερολίνο από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ


Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα, ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Με την τοποθέτηση αυτή το Βερολίνο αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. 

Ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως η συμφωνία των διεθνών πιστωτών με την Κύπρο, που προβλέπει να επιβληθούν ζημίες στους μεγαλοκαταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου -το λεγόμενο bail-in- θα έπρεπε να αποτελέσει υπόδειγμα για τις "διασώσεις" τραπεζών στο μέλλον στην Ευρώπη.

«Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση», είπε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες. «Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από τη μία χώρα στην άλλη», επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ζάιμπερτ απέφυγε να πει εάν τα σχόλιά του συνιστούν κριτική κατά του Ντάισελμπλουμ, η δήλωση του οποίου προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.

.Το «κούρεμα των καταθέσεων» δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικά προγράμματα διάσωσης


Οι χώρες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες στην Κύπρο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές διασώσεις, όπως ήταν η εντύπωση που δόθηκε από τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, 
σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που είναι σε γνώση του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Το κυπριακό πρόγραμμα δεν αποτελεί πρότυπο, αλλά τα μέτρα του είναι προσαρμοσμένα στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου», αναφέρει το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες από τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

.Ένας «παραδεισένιος» χώρος δημιουργείται στην Αθήνα


Όχι έναν αλλά δύο νέους χώρους περιπάτου, ανάπαυλας, πρασίνου, αρχαιολογικών και βυζαντινών αναζητήσεων θα αποκτήσουν σύντομα οι Αθηναίοι. Ο πρώτος είναι σχεδόν έτοιμος. Πρόκειται για τον πολυαναμενόμενο αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη στην οδό Ρηγίλλης, που πολύ σύντομα θα ανοίξει τις «πύλες» του στο κοινό. 

Ο  δεύτερος είναι ο όμορός του, περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του οποίου η μελέτη διαμόρφωσης  απέσπασε, χτες, μαζί με τα θετικά σχόλια και το ομόφωνο «ναι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 
Η ενοποίηση των δύο αυτών χώρων θα αναδείξει ένα από τα ελάχιστα αδόμητα τμήματα της Αθήνας, έτσι όπως διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα ως σήμερα.

«Ο περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρά τις εργασίες που έχουν γίνει, απέχει ενός δημόσιου κήπου ανοιχτού στους Αθηναίους, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Το αναψυκτήριο έχει ήδη γίνει, το δε πωλητήριο είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει σύντομα. 

Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να ολοκληρωθεί και μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, ώστε το έργο να ενταχθεί στην τέταρτη προγραμματική περίοδο», δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για το έργο που, ενοποιημένο με τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, θα αποτελέσει έναν μοναδικό τόπο ανάσας και προορισμού για τους κατοίκους της Αθήνας.

.Τρίτη πιο φτωχή χώρα στην ΕΕ των 27 η Ελλάδα σύμφωνα με Γερμανική έρευνα


Το τραγικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η πραγματική οικονομία της Ελλάδας έρχεται να καταδείξει συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στον πάτο, καθώς είναι η τρίτη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία!
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκριτικής έρευνας του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας για τη φτώχεια στις «27» χώρες της ΕΕ, η Γερμανία βρίσκεται στην 7η θέση, ενώ στις λιγότερο φτωχές χώρες περιλαμβάνονται επίσης η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, αλλά και το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία. Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 25η θέση της κατάταξης, ενώ στις δύο τελευταίες βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Η έρευνα του IW προσδιόρισε τη φτώχεια βασιζόμενη 
σε τέσσερις βασικούς δείκτες: Τη σχετική εισοδηματική φτώχεια, η οποία πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, την υποκειμενική εισοδηματική φτώχεια, που βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης (χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και τέλος την οικονομική στενότητα, η οποία δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού.

Βάσει της έρευνας πιο έντονο είναι το πρόβλημα της φτώχειας στις νεότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία, στις οποίες έρχεται να προστεθεί η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πολύ σημαντική μέθοδος καταπολέμησης του φαινομένου της φτώχειας είναι η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα, αλλά και η κοινωνική στήριξη ομάδων όπως, για παράδειγμα, οι ανύπαντροι γονείς, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία πλήρη απασχόληση.

.Φόβους για τη ζωή τους εξέφρασαν στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας, όταν η Βουλή τους ζήτησε στοιχεία


Ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν την καταλήστευση, που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής Τράπεζας, από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω, δήλωσαν στη Βουλή ότι κατέχουν, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Αντρέας Φιλίππου και τα μέλη του Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλέον αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

Οι τρεις σύμβουλοι, που συνοδεύονταν στη Βουλή και από τον νομικό σύμβουλο της Λαϊκής Δ. Αραούζο, μιλώντας χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έκαναν λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Λαϊκής κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, «διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας». Όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους και είπαν ότι το ρίσκο, που καλούνται να αναλάβουν είναι πολύ μεγάλο.

Στη συνεδρία κλήθηκε εσπευσμένα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος είπε στα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή.

Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν, τα στοιχεία που θα κατατεθούν θα χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και θα φυλάγονται σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η Κύπρος, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA), που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα 9,2 δισ.ευρώ.

Μόνο από την Ελλάδα, η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέρει στην Τράπεζα Κύπρου χρέος προς τον ELA ύψους 3,8 δισ.ευρώ, ένα δεδομένο που προκάλεσε αντιδράσεις στην τελευταία και οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της και άλλων τεσσάρων μελών του ΔΣ.

Τα μέτρα που δρομολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και της μεταφοράς της «καλής» Λαϊκής στην Κύπρου, εξασφαλίζει στο τραπεζικό σύστημα και στην ίδια την Τράπεζα ικανοποιητική ρευστότητα, προκειμένου να διασωθεί και να καταστεί ένα ισχυρό τραπεζικό συγκρότημα, υποστηρίζουν Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

Η Τράπεζα Κύπρου τέθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης, προκειμένου κάτω από τον σχετικό νόμο να ληφθούν οι αποφάσεις για το «κούρεμα» καταθέσεων και να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν από διάφορες πηγές δεν αποκλείουν το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων να ξεπεράσει το 40% και ίσως να αγγίξει και το 50%. Για περίπου 40% μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, επιβεβαιώνοντας προχθεσινή είδηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.