Πρόταση μομφής ή στήριξης;

Σε περίπου επτά μήνες (δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα) έχουμε ευρωεκλογές, όπου οι Ελληνες πολίτες με τον πιο αυθεντικό τρόπο, την ψήφο τους, θα εκτιμήσουν τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Σε λίγο καιρό, επίσης, από σήμερα έχουμε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, που έτσι κι αλλιώς συνιστά ένα είδος «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο η εσπευσμένη πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται να εξυπηρετήσει μια πραγματική πολιτική ανάγκη, ούτε εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο (λ.χ. διαμόρφωσης συμμαχιών, απομόνωσης της κυβέρνησης κ.λπ.). 

Συνιστά περισσότερο μία αψυχολόγητη κίνηση καταγγελτικού «τακτικισμού» στη λογική του διχαστικού «διπολισμού». Στην ουσία ξαναθέτει το δίλημμα των «δύο δρόμων»: «Είστε με την κυβέρνηση ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;».

Το ίδιο ερώτημα και με την ίδια λογική το θέτει, με διάφορους τρόπους καθημερινά και η κυβέρνηση, για τον δικό της λογαριασμό... Αδιαφορεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εάν με αυτόν τον τρόπο εμποδίζει τις ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις, εν όψει π.χ. της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ως να μην το επιθυμεί... Προτιμάει φαίνεται τα «καθαρά στρατόπεδα», διευκολύνοντας τις «αντίπαλες συσπειρώσεις».

Και κάτι ακόμα: Ακυρώνει εν δυνάμει πιθανές πολιτικές συμμαχιών, καθώς είναι αδύνατον να απαντήσουν θετικά τα άλλα κόμματα σε ένα δίλημμα «μομφής» κομμένο και ραμμένο στη λογική του διπολισμού. 

Σαν να του αρκεί η σύμπλευση με τον... Καμμένο! Με άλλα λόγια περιορίζει ένα ευρύτερο και ευρύχωρο πολιτικό βουλευτικό - κομματικό πλαίσιο ρεαλιστικής κριτικής στις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές -σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα- προτάσσοντας το δίλημμα «ή με μένα ή με την κυβέρνηση».


Ισως έτσι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώνει το εσωτερικό της ακροατήριο, που δεν βλέπει με «καλό μάτι» μία στροφή ρεαλισμού, που παράλληλα προωθεί. Ομως έτσι «όλα μαζί» αυτοεξουδετερώνονται. 

Ούτε, βέβαια, η «πρόταση μομφής» μπορεί να υποκαταστήσει τις αστοχίες της γραμμής της «κινηματική ανατροπής» της κυβέρνησης που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι. Με δυο λόγια, έτσι δεν συγκροτούνται ευρύτερες ρεαλιστικές εναλλακτικές πολιτικές λύσεις. 

.«Καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας χωρίς αιτία και κυνηγάτε μύγες με πολυβόλα»

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατηγορώντας τον ότι «ψαρεύει στα θολά νερά».

Χαρακτήρισε επίσης την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ως, «δυσπιστία χωρίς αιτία» προκειμένου να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα με τις διαφορετικές απόψεις των στελεχών του.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν την χρεοκοπία και έχουν διαψευστεί», για «θεατές στις κερκίδες που πετάνε πέτρες» αλλά και για δωρητές που υπόσχονται δώρα.

«Από τη μια πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σκληρή δομική αντιπολίτευση ενάντια στη πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα. Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πήγε στην άγρια δύση και από το Τέξας, έδωσε όρκους αφοσίωσης στο διεθνές κεφάλαιο και ότι θα είναι πιστοί στην ευρωζώνη και στο ευρώ. Κυνηγάτε μύγες με πολυβόλα. 

Καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας χωρίς αιτία, οδηγείτε σε ζημιά την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης ενώ πρόσθεσε:

«Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε κανένα λαό. Αυτά για τους δωρητές και όσους νομίζουν ότι υπάρχουν κάποιοι που φέρνουν δώρα. Δεν υπάρχουν δώρα αλλά μεγάλες θυσίες, ανεργία και σκληροί αγώνες που σήμερα βρίσκουν την δικαίωσή τους.

Ακόμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής και της στάσης που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπιστεί η κρίση, παραγνωρίζοντας, όπως είπε, το πολιτικό κόστος και προσφέροντας εθνική υπηρεσία στη χώρα αλλά και «το μεγάλο αγαθό της πολιτικής σταθερότητας που είναι και το ζητούμενο για όλους».

Τέλος, προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες θα έρθουν στη Βουλή οι μεγάλες συμβάσεις για τους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας ενώ σημείωσε ότι φέτος υπήρξε πρωτοφανής τουριστική ανάπτυξη που άγγιξε τα 18 εκ. τουρίστες και αυτό, όπως είπε, σημαίνει εμπιστοσύνη στην πολιτική σταθερότητα.

.Νικηφόρο πέρασμα Παναθηναϊκού από το "Βικελίδης"

Ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα με 2-0 από το «Κλεάνθης Βικελίδης» επί του Άρη στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής, σε μια αναμέτρηση που «σκιάστηκε» από το σοβαρό τραυματισμό του Νίκου Μαρινάκη, σε σύγκρουση με τον Μιχάλη Κύργια.

Από τις κυριακάτικες αναμετρήσεις δεσπόζει το ντέρμπι κορυφής Ολυμπιακού- ΠΑΟΚ στο "Γ. Καραϊσκάκης".

Σε αγώνες του Σαββάτου ο Πλατανιάς επικράτησε στα Χανιά του Απόλλωνα Σμύρνης με 2-0, ενώ νικηφόρο ήταν το ντεμπούτο του Σάκη Τσιώλη στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς η ομάδα της Ηπείρου  επικράτησε στους «Ζωσιμάδες» του ΟΦΗ με 2-1.

Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις Πανιώνιος- Ατρόμητος (15.00), Βέροια  - Καλλονή (17.15), Εργοτέλης-Πανθρακικικός (17.15) και Παναιτωλικός-Λεβαδειακός (17.15) και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (19.30). 

Η αυλαία της τρέχουσας αγωνιστικής πέφτει με τον αγώνα Αστέρα Τρίπολης- Ξάνθη (19.30). 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.