.πραγματοποιήθηκε δωρεάν εξέταση αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση)...ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε δωρεάν εξέταση αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση), για τους πολίτες των Άνω Ιλισίων.
106 κάτοικοι της γειτονιάς των Άνω Ιλισίων ελέχθησαν πνευμονολογικά με τη μέθοδο της σπιρομέτρησης. Την επιστημονική εποπτεία της εξέτασης είχε ο Ιατρός Πνευμονολόγος κος Δάγλας Γρηγόρης, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του εθελοντικά και παρείχε οδηγίες σε όσους εξεταζόμενους εντοπίστηκε κάποια διαταραχή.
Την εξέταση παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Ζωγράφου - Ιατρός Πνευμονολόγος κος Κων/νος Καλλίρης.

.Πορτογαλία: Περικοπές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα μια επίμαχη μεταρρύθμιση, η οποία θα μεταφρασθεί σε περικοπές σχεδόν 10% στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ το μήνα.

Το κείμενο υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση με τις ψήφους της πλειοψηφίας που υποστηρίζει τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2011, ενώ το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης ψήφισε κατά.

Το μέτρο έχει στόχο τη σύγκλιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων με αυτό του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξοικονομήσει 728 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ χάρη στον καθορισμό εισοδηματικών προϋποθέσεων για την καταβολή συντάξεων χηρείας, ενώ η αύξηση της ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια από τα 65, θα της επιτρέψει να εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 205 εκατ. ευρώ. 

Όλοι οι συνταξιούχοι έχουν ήδη κληθεί φέτος να καταβάλουν μια "έκτακτη συνεισφορά αλληλεγγύης" υπολογισμένη από το 3,5% ως το 10% μηνιαίων συντάξεων από 1.350 ευρώ και άνω. 

Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν αυτή τη συνεισφορά το 2014, όμως οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους θα εξαιρεθούν, διαβεβαίωσε η κυβέρνηση.

Η Πορτογαλία, η οποία δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια, έχει δεσμευθεί στους πιστωτές της να μειώσει την ερχόμενη χρονιά το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ.

.Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» το κοριτσάκι που εντοπίστηκε σε οικισμό Ρομά

Στο «Χαμόγελο του Παιδιού» παραδόθηκε το τετράχρονο κοριτσάκι που εντοπίσθηκε σε οικισμό Ρομά, στα Φάρσαλα, καθώς από τις εξετάσεις DNA που διενεργήθηκαν δεν πρόεκυψε γενετική συμβατότητα με το αθίγγανο ζευγάρι, το οποίο παρουσιαζόταν ως γονείς του.
Με τον Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο πρόεδρο του «Του Χαμόγελου του Παιδιού», επικοινώνησε, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Εργασίας θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την υποστήριξη του ανήλικου κοριτσιού.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, σήμερα, για το θέμα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, από την πρόοδο των ερευνών έρχονται στο φως συγκλονιστικά στοιχεία σε σχέση με την περίπτωση της μικρής, 

αλλά και γενικότερα της «δράσης» των δυο αθιγγάνων που είχαν την κηδεμονία της. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι η 40χρονη γυναίκα εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το 1993, να έχει γεννήσει τρία παιδιά και άλλα τρία σε διάστημα τρεισήμισι μηνών. 

«Εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων, με αφορμή την υπόθεση του μικρού κοριτσιού.

Στο μεταξύ, σωρεία τηλεφωνημάτων έχει δεχθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας από ενδιαφερόμενους για το κοριτσάκι και την πιθανή αναγνώρισή του, ενώ σήμερα η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της πιθανής αναγνώρισής του

.Σκληρή γλώσσα από τον Άδ. Γεωργιάδη κατά συνδικαλιστών που φέρονται να εμπόδισαν τη διενέργεια ελέγχου στο νοσοκομείο της Κέρκυρας

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στους συνδικαλιστές που φέρονται να παρεμπόδισαν τον έλεγχο των Επιθεωρητών Υγείας στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ και επισήμανε ότι το αδίκημα είναι πειθαρχικό και ποινικό.

«Είναι βαρύ αδίκημα», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Ό,τι λέω δεν έχει να κάνει με τους αγώνες των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις τους, αλλά με μια συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών».

 Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες του, οι συνδικαλιστές δεν άφησαν τους ελεγκτές να μπουν στο νοσοκομείο γιατί έλειπαν εργαζόμενοι από τις θέσεις τους και τους καθυστέρησαν ώστε να προλάβουν να επιστρέψουν.

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι από τους 40 ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε νοσοκομεία όλης της χώρας μόνο στο εν λόγω νοσοκομείο της Κέρκυρας εμφανίστηκε απροθυμία των συνδικαλιστών να γίνει έλεγχος από τους επιθεωρητές Υγείας, αλλά και παρεμπόδιση του έργου τους.

Οι ελεγκτές θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και να καταγράφουν τα πάντα σε κάθε νοσοκομείο, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και χαρακτήρισε προσχηματική και παραπλανητική τη συμπεριφορά των συνδικαλιστών.

.Κ. Χατζηδάκης: «Κλειδί» για την προώθηση επενδύσεων η αλλαγή κλίματος

Στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης την καθυστέρηση που σημειώνεται στην προώθηση των fast track επενδύσεων. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι από πλευράς υπουργείου έχουν προχωρήσει όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις, εγκύκλιοι και τα Προεδρικά Διατάγματα σε εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου, με εξαίρεση ενός μόνο Προεδρικού Διατάγματος και ότι όσα σχέδια υποβάλλονται, αξιολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες.

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εξάμηνο του 2013 υπήρξε αύξηση υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε ποσοστό 40% σε σχέση με πέρυσι. Για όσα την ευθύνη έχει το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν όλα αξιολογηθεί. Από τα 39 σχέδια που έχουν υποβληθεί στην κεντρική υπηρεσία, αξιολογήθηκαν και τα 39. Στις περιφέρειες υποβλήθηκαν 92 εκ των οποίων αξιολογήθηκαν 68 επενδυτικά σχέδια.

«Δεν έχουμε επενδυτική άνοιξη αλλά κάτι έχει ξεκινήσει να κινείται με διάφορες εταιρείες που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Αυτό που απομένει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που δεν θα γίνει ξαφνικά. 

Γίνεται βαθμηδόν», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που εμποδίζει την προσπάθεια στο fast track. Η καθυστέρηση δεν σχετίζεται με το δικό μας ή άλλα υπουργεία, αλλά με την αγορά, με τους ίδιους τους επενδυτές και με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. 

Δεν υπάρχει επενδυτής που θα σας πει ότι κάποια υπηρεσία της δημόσιας διοίκησης τον καθυστέρησε, ψάχνουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους. Αυτή είναι η δυσκολία».
Όπως τόνισε ο υπουργός, ο παράγων εμπιστοσύνη είναι αυτή την ώρα ο παράγων- κλειδί. 

.Ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο από τις τοξίνες της ημέρας

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον ύπνο για να απομακρύνει τις άχρηστες και επιβλαβείς τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί μέσα στη μέρα, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Η μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, για πρώτη φορά παρέχει άμεσα πειραματικά δεδομένα σε μοριακό επίπεδο, που δείχνουν ότι ο «καθαρισμός» του σκληρά εργαζόμενου εγκεφάλου αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αιτίες ύπαρξης του ύπνου. Η έρευνα έτσι αποκαλύπτει γιατί ο καλός και επαρκής ύπνος είναι αναγκαίος σε ένα οργανισμό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την δρα Μάικεν Νέντεργκαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", ανακάλυψαν πως τα βοηθητικά εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται στη διάρκεια του ύπνου, ώστε να ανοίξουν μεγαλύτερα διάκενα μεταξύ των νευρώνων, επιτρέποντας την απορροή από τον εγκέφαλο των επιζήμιων ουσιών. 

Η αποτυχία του σωστού καθαρισμού από τις τοξικές πρωτεϊνες μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ορισμένων εγκεφαλικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. 

Ο ύπνος - κοινό γνώρισμα όλων των θηλαστικών- συνιστά ένα εξελικτικό μυστήριο. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν λίγο-πολύ επιβεβαιώσει πως παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη, στην μάθηση και στη ρύθμιση του μεταβολισμού

.«Η μάχη του Μαραθώνα», μια μελέτη που αποτολμά να καλύψει τα κενά του Ηροδότου

Τι ώρα ξεκίνησε η μάχη του Μαραθώνα- πρωί, όπως οι περισσότερες μάχες στην αρχαιότητα - ή απόγευμα; Ποιο δρόμο επέλεξαν οι Αθηναίοι για να φθάσουν στο πεδίο της μάχης; Πόσους μαχητές διέθεταν οι Έλληνες και πόσους στρατιώτες οι Πέρσες; Πήραν μέρος και οι δούλοι; Πόσο χρόνο κράτησε η μάχη που έκρινε την τύχη όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης; Ποια ήταν η στρατηγική της επίθεσης; Πόσοι ήσαν οι νεκροί εκατέρωθεν; Πού τάφηκαν οι πεσόντες Αθηναίοι; Πόσοι αγγελιοφόροι μετέφεραν το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα; Ποια ήταν τα αναθήματα της νίκης;
Σε αυτά και σε άλλα τόσα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο με τίτλο «Η μάχη του Μαραθώνα» και υπότιτλο «Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση», του φιλόλογου, ιστορικού και αρχαιολόγου Χρήστου Διονυσόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν.

Σε αυτή την έκδοση μεγάλου σχήματος 217 σελίδων, ο συγγραφέας, αφού μελέτησε 669 συγγραφείς, 913 άρθρα και βιβλία , αποτολμά να συμπληρώσει τα κενά που άφησε για τη μεγάλη μάχη ο Ηρόδοτος στην Ιστορία του. 

Ο μελετητής παραθέτει όλες τις μαρτυρίες της αρχαιότητας αλλά και της νεοτερικότητας, όλα τις πηγές, όλες τις εκτιμήσεις , όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις ερμηνείες και, όταν έχει δεμένη την δική του εκδοχή, καταλήγει στο συμπέρασμά του.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.