.Η άγνοια της οικονομικής αλυσίδας

Ηταν όντως μια καλή εμφάνιση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και νομίζω δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι η περαιτέρω ζύμωση στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο καλό θα του κάνει. Οπως καλό θα κάνει αργότερα και στην ίδια τη χώρα, όταν έρθει κάποια στιγμή η ώρα των εκλογών.

Φυσικά οι πιο αρμόδιοι πολιτικοί αναλυτές θα σταθούν σε άλλα θέματα, αλλά κατά τη γνώμη μου, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης ανέδειξε μια ακόμα, λιγότερο εμφανή, παθογένεια του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία κρίσιμες πτυχές της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Αναφέρομαι στην πλήρη άγνοια του οικονομικού κύκλου, του τρόπου, δηλαδή, με τον οποίο μια κοινωνία παράγει πλούτο, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αυτός ο πλούτος αναδιανέμεται και το κοινωνικό σύνολο προοδεύει οικονομικά, εξασφαλίζοντας για τα μέλη της καλύτερες συνθήκες ζωής και τελικά ευημερία.

Ισως επειδή είχε τον χρόνο να το κάνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδίκευσε αυτόν τον κύκλο επιμένοντας σε ιδέες και λύσεις που αφορούν τη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα κάθε κλίμακας, την ιδιωτική οικονομία. Βρισκόμαστε, όμως, σε τόσο πρωτόγονο σημείο αντίληψης της οικονομικής αλυσίδας, έχουμε υποστεί τόση ανελέητη προπαγάνδα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού 


(είτε αυτές δημαγωγούν από πολιτικά μπαλκόνια, είτε από πρωινές εκπομπές στα κανάλια), που θεωρώ ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να γίνει ακόμα πιο αναλυτικός στο μέλλον. Να πει, δηλαδή, το αυτονόητο, ότι χωρίς οικονομική μεγέθυνση (χωρίς σοβαρούς επενδυτές, χωρίς επιχειρηματική τάξη, χωρίς εφοπλισμό, χωρίς τους λεγόμενους «καρχαρίες» του καπιταλισμού) δεν ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας, δεν θα επιστρέψουμε καθόλου σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό, δεν φυτρώνουν στα δέντρα, ανάπτυξη δεν γίνεται με σουβλατζίδικα και καφετέριες, ούτε πηγαίνει μπροστά μια κοινωνία εξαντλώντας την επιδοματική της πολιτική, που θα πρέπει να κατευθύνεται αποκλειστικά για την ενίσχυση των αδυνάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να δώσει στους πολίτες την ευρύτερη εικόνα, να τοποθετήσει τη χώρα στο μεγαλύτερο κάδρο της παγκόσμιας οικονομίας έτσι ώστε να γίνει πλήρως κατανοητός ο βαθμός αλληλεξάρτησης των εθνικών οικονομιών.

Σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψέγει τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, σωστά καλεί τους πολίτες σε έναν «νέο πατριωτισμό» γιατί υπάρχει τεράστια ευθύνη σε ένα ολόκληρο σύστημα συνδιαλλαγής ανάμεσα στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ που έβλαψε τον τόπο και κατέστησε ένα κόμμα της Αριστεράς πειστική εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Ομως σήμερα βρισκόμαστε στο «σημείο μηδέν» και χρειάζεται επιτακτικά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε. Ας ξεκινήσουμε με τις βασικές αρχές της δυτικής οικονομίας σαν να είμαστε η Βουλγαρία ή η Ρουμανία του 1989. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην άγνοια και τις ιδεοληψίες να δηλητηριάσουν άλλη μια γενιά Ελλήνων. 

.Να ξεπεράσει η ΝΔ την ιδεολογική… «λοβοτομή» της!

Διάβασα κάπου, ότι η δυστοκία της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στο γεγονός ότι *«επί πολλές δεκαετίες δεν έδωσε τη μάχη των ιδεών κατά της Αριστεράς»*. Σωστό είναι αυτό! Πολύ σωστό… Πράγματι, για πολλά χρόνια επιβλήθηκε στην ΝΔ μια ιδιότυπη *«λογοκρισία»*. 

Στην αρχή ήταν *ΑΥΤΟ-*λογοκρισία και «ενοχικότητα»: --Τόσο χρόνια καταπιέζονταν οι αριστεροί, ας τους να πουν και μισή κουβέντα παραπάνω. Μη τους προκαλούμε και θυμούνται τις εποχές με τα «ξερονήσια»… Όμως, οι αριστεροί «θυμούνταν τα ξερονήσια», είτε τους τα θυμίζαμε εμείς είτε όχι… Και το αποτέλεσμα ήταν *να επιβάλλουν* ενοχική συμπερι... περισσότερα »

.Η ανάταξη της οικονομίας, το «πώς» του κ. Μητσοτάκη

Η πλέον ενδιαφέρουσα ανάγνωση όσων επί διήμερον είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, πίσω από την ακόλουθη διατύπωση: «Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν θα μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω». Η δέσμευση είναι «κοφτή». Επιδιώκει να πείσει ότι η νέα ηγετική ομάδα στο κόμμα της Ν.Δ. έχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει χειρότερη υπόσχεση από τη δημοσιονομική χαλάρωση και τον ασυγκράτητο δανεισμό που τη συνοδεύει. Αν υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο καλείται να διακριθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η ψύχραιμη διαχείριση της εξόδου από τη μακρά κρίση.

Αν και, όπως σημειώνω στη συνέχεια, η δρομολόγηση σοβαρών φορολογικών μειώσεων, για τις οποίες δεσμεύθηκε, είναι απαραίτητη, θα ήμουν απολύτως ικανοποιημένος αν ο κ. Μητσοτάκης είχε περιοριστεί σε μία και μόνη υπόσχεση.

«Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια και με λεπτομέρειες όσα θα χρειαστεί να κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι η κυβερνητική ομάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να κινηθεί η οικονομία σε ράγες σταθερότητας, να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της, να ξαναβρεί το κράτος τη σοβαρότητά του και, τέλος, αλλά σημαντικό, να αποκατασταθεί το κύρος των ανεξάρτητων θεσμών του πολιτεύματος, από τη Δικαιοσύνη μέχρι τις ανεξάρτητες αρχές».

Με δυο λόγια, το σημαντικό για την επόμενη κυβέρνηση θα είναι να μαζέψει τα συντρίμμια που δημιουργεί και θα συνεχίσει να δημιουργεί η παρούσα διακυβέρνηση. Η νεομνημονιακή πολιτική της παράδοξης πλειοψηφίας, που ετοιμάζεται να γίνει παραδοξότερη, βρίσκεται στον έναν πόλο των πολιτικών εξελίξεων. Βεβαίως, η πρωθυπουργία του κ. Τσίπρα δεν έχει ακόμη εξαντλήσει τα γραμμάτια που του υπέγραψαν οι ψηφοφόροι. Ο χρόνος όμως περνάει γοργά.

Το σπουδαιότερο στις κυβερνητικές προτάσεις του κ. Μητσοτάκη είναι η σαφώς διαφορετική αφετηρία της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει. Χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμο για να εξηγήσει και να πείσει, αλλά έχει δίκαιο: μόνον η ραγδαία και δραστική μείωση των φόρων θα κάνει την οικονομική μηχανή να πάρει μπροστά. Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη παραγωγή είναι η συνταγή που «μαγειρεύει» ο κ. Μητσοτάκης.

Υπάρχει όμως στα λεγόμενα της αντιπολίτευσης μια καίρια αδυναμία. Η κύρια μείωση των φόρων πρέπει βεβαίως να αφορά τα επιχειρηματικά κέρδη. Είναι ο σπουδαιότερος συντελεστής όταν πρόκειται να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις. Η επιλογή αυτή καθίσταται σημαντικότερη επειδή πρόκειται να εφαρμοστεί –αφού έχει προηγηθεί το σοβαρότατο λάθος του κ. Τσίπρα, που αύξησε τη φορολογία κερδών σχεδόν στο 40% και μαζί με την προκα
ταβολή στο 60%– στο ενθαρρυντικό μεικτό επίπεδο του 24%. Η διαφορά είναι συγκλονιστική.

.Μεταξύ πρωτοβουλίας και υστεροβουλίας

Είχε επενδύσει πολλά η κυβέρνηση στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ευελπιστούσε ότι με τη θεσμική, επιτέλους, ρύθμιση ενός πεδίου που πορευόταν επί δεκαετίες υπό καθεστώς «προσωρινότητας», ευνοϊκό για ποικίλα παίγνια, για αλληλοεξυπηρετήσεις αλλά και για αλληλοεκβιασμούς, θα κέρδιζε αρκετούς ηθικοπολιτικούς πόντους. Ωστε να αντιρροπήσει μερικώς όσους χάνει στο πεδίο της καθημερινότητας, η οποία παραμένει ασφυκτική, παρά το «success story Νο 2», που προωθούν άλλοι σεναριογράφοι πια.

Τις μεγάλες προσδοκίες τις είχε πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, η εξ αριστερών δεσπόζουσα πτέρυγα του αλλόκοτου κυβερνητικού σχήματος που προέκυψε τον Γενάρη του 2015. Οχι οι δεξιοκάθεδροι ΑΝΕΛ ή οι συμπιεσμένοι, σχεδόν αφανείς Οικολόγοι. Δεν επρόκειτο, πάντως, για «επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού και παραπλάνησής του», όπως μονότονα ισχυρίζονται από τα έδρανα της εκάστοτε αντιπολίτευσης όσοι αυτοσυστήνονται σαν ενθουσιώδεις και πιστοί φίλοι-φύλακες των συμφερόντων του λαού αλλά και θαυμαστές της μνήμης και της κρίσης του, την ίδια ώρα που, με κάμποσο σνομπισμό, τον παρουσιάζουν σαν αγόμενο και φερόμενο από τις εντυπώσεις της στιγμής· σαν ένα πλάσμα που εύκολα το αποπροσανατολίζεις και πανεύκολα το παραπλανάς. Αβυσσαλέα ανώριμο δηλαδή.

Επρόκειτο, λοιπόν, για μια απόπειρα να πραγματωθεί μια εξαγγελία η οποία για τον ΣΥΡΙΖΑ συμβόλιζε ευκρινώς τον «πόλεμο κατά της διαπλοκής», που κήρυξε όταν ακόμη το ποσοστό του κυμαινόταν περί το 3%. Τι έπραξε ως κυβερνών κόμμα όσον αφορά αυτήν την ιδρυτική δέσμευσή του, τη μοναδική ίσως –ή την κυριότερη– που δεν έχει ταξινομηθεί μέχρι στιγμής στις «αυταπάτες»; Επραξε λίγα για να την υπηρετήσει ήρεμα και φρόνιμα, με καθαρό μυαλό και καθαρότατες προθέσεις, και σαφώς περισσότερα για να τη διαβάλει, να τη μειώσει ηθικά, να την παραδώσει στην αμφισβήτηση αλλά και στην ειρωνεία. Μια πρωτοβουλία απολύτως αναγκαία, αν θέλουμε να λεγόμαστε ευνομούμενη πολιτεία, απειλείται να εξαλλαγεί σε υστεροβουλία. Το γεγονός ότι και σε αυτό το ζήτημα οι αντιπολιτευόμενοι, μείζονες και ελάσσονες, επιμένουν να εννοούν την αντιπολίτευση ως ευκαιρία πνευματικής χαλάρωσης και συρρίκνωσης του πολιτικού τους λόγου σε ατάκες, δεν αποτελεί άλλοθι για τους κυβερνώντες.

Η κυβέρνηση όφειλε να παρουσιάσει εξαρχής τον πλήρη και οριστικό χάρτη του εγχειρήματος, δίχως θολά σημεία, λ.χ. για τα θεματικά και τα περιφερειακά κανάλια. Οφειλε να προσπαθήσει με πολύ μεγαλύτερο ζήλο για να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Να καταθέσει πειστικότερες εξηγήσεις για τον αριθμό των καναλιών, το αυθαίρετο 4. Να αποκλείσει την είσοδο σκοτεινού χρήματος στη δημοπρασία, με τον προκαταβολικό αυστηρό έλεγχο του «πόθεν έσχες», ώστε να μην ανακαλύπτονται εκ των υστέρων σκιές και βοσκοτόπια. Να μην επιτρέψει να πιστέψει κανείς ότι θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης. Αν τα αυτονόητα αυτά είχαν γίνει σεβαστά, δεν θα χρειαζόταν να λέει τώρα ο πρωθυπουργός το απολύτως αυτονόητο, ότι όποιος πλειοδότης δεν είναι σύννομος, θα εκπέσει.

.Και μη παρέκει…

Τα ονόματα Νώντας Τσάκαλης, Βιβή Ζούλια και Αγγελική Παπαθανασοπούλου δεν είναι γνωστά στο Πανελλήνιο…
Είναι τα ονόματα των νεκρών της Marfin.
H τελευταία, μάλιστα ήταν έγκυος και προστίθεται και το νεκρό έμβρυο στη μακάβρια λίστα…
Δεν τους μάθατε ποτέ, δεν έγιναν πλατείες, δεν… κάηκε ποτέ η Αθήνα στη μνήμη τους, δεν πραγματοποιούνται ετήσιες εκδηλώσεις κάθε χρόνο στην επέτειο του άδικου χαμού τους, γιατί δεν έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία. Κάηκαν ζωντανοί στο χώρο εργασίας τους…
Και κάποιοι θρασύτατοι μιλάνε για «εργατικό ατύχημα»!
Αλλά οι μάρτυρες στη δίκη τους διαψεύδουν:
Κάηκαν από κουκουλοφόρους που έριξαν μολότοφ στο ισόγειο τραπεζικό παράρτημα που δούλευαν. Κι ύστερα οι κουκουλοφόροι έριχναν «ενισχυτικό» (εύφλεκτο) υλικό για να τους κάψει για τα καλά – μη και τα καταφέρουν να γλιτώσουν! Κι ύστερα οι ορδές των κουκουλοφόρων κραύγαζαν από κάτω στις απονενοημένες κραυγές όσων είχαν βγει στα μπαλκόνια: Να καείτε!
Τα λένε όλα αυτά οι μάρτυρες στη δίκη. Και προσθέτουν πως άλλοι, από την ίδια ομάδα των κουκουλοφόρων,σταμάταγαν τις πυροσβεστικές αντλίες στο δρόμο (στη Σταδίου), για να μη φτάσουν έγκαιρα και τους σώσουν.
Και υπάρχουν και φωτογραφίες από τους εγκληματίες αυτούς (από κάμερες ασφαλείας στους δρόμους) που είχαν κατεβάσει τις κουκούλες και φάνηκαν τα πρόσωπά τους.
Όχι, για την ταυτότητα των κουκουλοφόρων που έκαναν αυτό το ειδεχθές έγκλημα εκ προμελέτης, δεν ξέρουμε πολλά πράγματα ακόμα
Αλλά η γραμματέας του ΚΚΕ είχε καταγγείλει στη Βουλή πριν μερικά χρόνια (αρχές του 2009), λίγο μετά που κάηκε η Αθήνα μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ότι οι κουκουλοφόροι που επιδίδονταν τότε σε εμπρησμούς της Αθήνας έβγαιναν από τα «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ!
--Εσείς τους χαϊδεύετε, είχε πει τότε απερίφραστα η κα. Παπαρήγα…
Κι έκτοτε, σε κάθε ευκαιρία, όταν πιάνονταν κουκουλοφόροι, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδαν στα δικαστήρια να τους υπερασπιστούν.
Όπως παλαιότερα, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπερασπιστεί στα δικαστήρια τους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη.
Όπως αργότερα, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπερασπιστεί αυτουργούς (κουκουλοφόρους κι αυτούς) στα έκτροπα που έγιναν στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Όταν έδεσαν τους φύλακες του εργοταξίου στα δέντρα και τους περιέλουσαν με βενζίνη. Από τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα τότε (έπιασε βροχή).
Όλες αυτές οι στενές σχέσεις υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ με πυρομανείς κουκουλοφόρους που καίνε κτήρια και ανθρώπους είναι, ασφαλώς…συμπτωματικές.
Και «καμιά σχέση δεν έχουνε» με το τριπλό έγκλημα της Marfin.
Βέβαια…
Ποτέ δεν αποκήρυξαν τα μέλη και τα στελέχη τους που πάνε και υπερασπίζονται τους δολοφόνους. Αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το έγκλημα.
Βέβαια…
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός τους επί της Δημοσίας Τάξεως, Γιάννης Πανούσης, αποκάλυψε πως έφτιαχναν«αριστερό παρακράτος» και διαπραγματεύονταν με καταδικασμένους τρομοκράτες, δηλαδή δολοφόνους, στις φυλακές! Αλλά καμιά σχέση δεν έχουν μαζί τους. Βέβαια…
Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που ο καινούργιος (μετά τον Πανούση) υπουργός Δημοσίας Τάξεως αποκαλεί τις εγκληματικές οργανώσεις των Εξαρχείων… …«συλλογικότητες» και τις καλεί να διαπραγματευθούν μαζί του!Δηλαδή τις νομιμοποιεί πλήρως!
Αλλά καμιά «σχέση στοργής» δεν έχουν με τους κουκουλοφόρους δολοφόνους. Βέβαια…
Από πόρισμα των ορκωτών λογιστών προκύπτει ότι μη συστημική τράπεζα λειτούργησε ως… «παρατράπεζα»της κυβέρνησης, και χρηματοδότησε σκανδαλωδώς εργολάβο που έβαλε ενέχυρο… βοσκοτόπια, που δενήταν δικά του για να πάρει κανάλι και να χτυπηθεί έτσι η… διαπλοκή!
Αλλά δεν έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Καμία απολύτως. Βέβαια…
Για πολύ λιγότερα έχουν πέσει κυβερνήσεις κι έχουν πάει φυλακή άνθρωποι.
Να μου το θυμάστε: Όταν θα σκάσει η φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι μισοί θα σχίζουν τα ιμάτιά τους, ότι: «δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν μπορούσαν να φανταστούν, έπεσαν από τα σύννεφα»…
Κι οι άλλοι μισοί θα τρέχουν να κρυφτούν ή θα φυγαδευτούν στο εξωτερικό.
Αλλά δεν θα τη γλιτώσουν.
Η «Χρυσαυγίτες» είναι υπόδικοι για άλλα εγκλήματα.
Κάποιοι άλλοι εγκληματίες διαφεύγουν ακόμα.
Ως πότε;
Κι αν κάποιοι αναρωτώνται ακόμα, μήπως… «εξισώνουμε τα εγκλήματα των δύο άκρων», η απάντηση είναι απλή:
Πρέπει να τα… διαχωρίζουμε, άραγε;
Πρέπει να είμαστε άτεγκτοι στους εγκληματίες της ΧΑ, αλλά επιεικείς στους εγκληματίες που υποθάλπει και καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι! Οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι στο έγκλημα και στις εγκληματικές οργανώσεις ό,τι χρώμα κι αν έχουν, ότι ανοησία κι αν επικαλούνται
Οι ακραίοι είναι ακραίοι. Και οι εγκληματίες είναι εγκληματίες.
Κι όποιος το αμφισβήτησε αυτό κάποτε, ήδη το μετανιώνει
Οι νεκροί της Marfin δεν ήταν «αγωνιστές» δεν ήταν «ήρωες» ήταν κάτι παραπάνω: ήταν ΑΘΩΟΙ!
Αθώα θύματα, κακούργων.
Αθώα θύματα ειδεχθών εγκληματιών που τους καλύπτει μια εγκληματική οργάνωση ιδεοληπτικών και τους ανέχεται μια αφασιακή κοινωνία.
Τώρα όμως, η κοινωνία ξυπνάει. Και η αφασία τελείωσε.
Και η ανοχή τελείωσε.
Και η τιμωρία έρχεται.
Και τα αθώα θύματα της Marfin, θα μείνουν στη συνείδησή μας, ως σύμβολα αυτού του παρατεταμένου εγκλήματος που χρόνια τώρα ανεχθήκαμε.

Ως εδώ και μη παρέκει…

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.