.Τα διαχρονικά χάλια

Θα διαβάσατε ή θα ακούσατε για το νέο κατόρθωμα των διοικούντων τη χώρα - αυτήν την τραγελαφική ιστορία με την εγκατάσταση του συστήματος καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων που ξεκίνησε το 2009 και θα ολοκληρωθεί, λέει, το 2015. Εκείνο που δεν λέει είναι αν θα λειτουργήσει κιόλας το 2015. Μην το παίξετε στάνταρ.
Εξακόσια εκατομμύρια τον χρόνο χάνει το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο αυτό. 

Και πολύ περισσότερα από το παραεμπόριο, που τσακίζει την ήδη δεινοπαθούσα αγορά. Περνώντας στη φοροδιαφυγή τα νούμερα εκτοξεύονται. Δισεκατομμύρια, πολλά δισεκατομμύρια. Και ακολουθεί η εισφοροδιαφυγή. 

Για να φτάσουμε τελικά -και να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ρεμούλας- στις απάτες και τις κομπίνες των κάθε λογής επιτήδειων σε νοσοκομεία, ταμεία, εφορίες, παντού στον δημόσιο τομέα.

Κάντε τη σούμα και το συμπέρασμα θα βγει μόνο του. Στοιχειωδώς ευρωπαϊκό να ήταν το κράτος μας, δεν θα είχαμε φτάσει στα σημερινά χάλια. 
Δεν θα χρειαζόταν να βλέπουν οι συνταξιούχοι να περικόπτονται οι συντάξεις που είχαν εργαστεί 30 και 40 χρόνια για να τις εξασφαλίσουν. 
Κι όλα αυτά επειδή κυβερνήσεις, αλλά και αντιπολιτεύσεις, δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με όσα όφειλαν να έχουν ασχοληθεί και να έχουν φτιάξει ένα σωστό κράτος.

Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Κι αυτά είναι πως ούτε και τώρα που έχουμε πιάσει πάτο δεν λένε να βάλουν μυαλό και να κάνουν όλα αυτά που τόσα χρόνια δεν έκαναν. Γιατί για πολλά μπορεί να φταίνε οι τροϊκανοί, αλλά για την ανικανότητα -ή τη σκοπιμότητα- που εμποδίζει να συμμαζευτεί το κράτος δεν φταίνε αυτοί. Δικές μας ήταν οι επιλογές, δικές μας είναι και τώρα.

Εχετε σκεφτεί ποτέ πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν αντί να αναζητούμε σωσίβιο στους λάθος πολλαπλασιαστές και άλλα ακαταλαβίστικα είχαν στρωθεί στη δουλειά οι κυβερνήσεις μας κι αν αντί να κόβουν συντάξεις κοίταζαν να βάλουν μια τάξη στο μαγαζί; 

Τώρα θα είχαμε βγει ήδη από τη σκληρή επιτήρηση και θα μας είχε μείνει και ένα συμμαζεμένο και λειτουργικό κράτος. Γιατί το χειρότερο απ' όλα είναι να υποφέρουμε όσο έχουμε υποφέρει, αλλά να παραμείνουμε στα διαχρονικά μας χάλια.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

.Handelsblatt: Ο Σαμαράς ψάχνει στήριξη στη Γερμανία αλλά η Μέρκελ δεν υποχωρεί

Ο προϋπολογισμός κατατέθηκε στη Βουλή σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για το πρωτογενές πλεόνασμα που κατάφερε να πετύχει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα από τη Γερμανία η Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να συγχαρεί την Ελλάδα και τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα που κανένας δεν περίμενε, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης αποδίδουν. 

Οι Έλληνες πρέπει ακόμη να δουλέψουν αρκετά ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα σε αυτές τις δηλώσεις αναμένεται να στηριχθεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πηγαίνοντας στη Γερμανία. 

Ωστόσο όπως αναφέρει και η εφημερίδα Handelsblatt «Δεν πρέπει να περιμένει παραχωρήσεις από την καγκελάριο, αφού στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Τρόικα». Μάλιστα όπως αναφέρει το άρθρο η ευθύνη για τις καθυστερήσεις είναι της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ «επιβαρύνεται από τη διαμάχη της Ελλάδας με την Τρόικα» και για τον λόγο αυτόν «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναζητά στήριξη στο Βερολίνο». «Το κλίμα των συνομιλιών με την Τρόικα χαρακτηρίζεται στο μεταξύ από αμοιβαία δυσπιστία και εντεινόμενη απόγνωση», αναφέρει το δημοσίευμα, περιγράφοντας τα σημεία διαφωνιών των δύο πλευρών.

Μάλιστα ο αρθρογράφος προχωράει και ένα βήμα παρακάτω και αναφέρει πως οι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα «θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας», υποστηρίζοντας ότι «αυτή θα είναι η προειδοποίηση που θα μεταφέρει ο Σαμαράς στην Merkel την Παρασκευή».
Η Μέρκελ θα εξάρει τις προσπάθειες των Ελλήνων, αλλά ως εκεί

Οπως αναφέρει και η Deutsche Welle, η εφημερίδα εκτιμά ότι είναι «προβλέψιμη» η απάντηση της καγκελαρίου: «Θα εξάρει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση των Αθηνών να επιδείξει αντοχή και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να ελπίζει σε παραχωρήσεις» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ωστόσο μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τονίζει ότι η κ.Μέρκελ χαίρεται για την επίσκεψη του Σαμαρά, ωστόσο «στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός για τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες με την Τρόικα».

.Προϋπολογισμός: Ρυθμός ανάπτυξης 0,6% το 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ για το 2013 προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τον προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Επίσης, προβλέπει επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 έναντι ύφεσης 4% εφέτος και μείωση της ανεργίας στο 24,5% το 2014.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αποτελεί εφαλτήριο για τη συνέχιση της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για μια βιώσιμη ανάπτυξη και όχι για εφησυχασμό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δομικές αλλαγές στην οικονομία, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κλπ.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.